Poland-Möbius Sendromu
Nadir Bir Fasiyal Paralizi (Yüz Felci)!
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Poland Moebius Sendromu
- İngilizce Adı Poland-Moebius Syndrome
- OrphaNet 570
- Diğer İsimleri Moebius Sekansı, Konjenital Yüz Diplejisi, Konjenital oftalmopleji ve yüz paralizi, Moebius spektrumu
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Poland Sendromu ilk kez Poland tarafından 1841 yılında pektoral kasın kısmi veya tam yokluğu ve ipsilateral el anomalilerinin varlığı ile tanımlanmıştır. Etkilenen bireylerin yüz ifadelerinde eksiklikler görülür; gülümseyemez kaşlarını çatamaz veya kaldıramazlar. Kas zayıflaması aynı zamanda erken bebeklik döneminde beslenme problemlerine neden olur. Tek taraflı göğüs duvarı hipoplazisi (gelişmemişliği) ve ipsilateral el anomalileri ile belirgin nadir görülen doğuştan gelen bir anomalidir. Möbius sendromu (Moebius syndrome) ise doğuştan iki taraflı fasiyal paralizi, göz sinirlerinde paraliz ile birlikte horizontal bakışta kısıtlılık, ağız-yüz anomalileri ve kas-iskelet sistem anomalileri ile belirgin ilerleyici olmayan bir hastalıktır. Ailevi geçişlerin olduğu gösterilmekle beraber genelde sporadik görüldükleri bildirilmiştir.
Vücudun sağ tarafı sol tarafına göre üç kat daha fazla etkilenmiştir ve erkeklerde kızlardan daha sık görülmektedir.
Belirti ve Semptomlar
- Küçük çene, küçük ağız ve kısa ya da alışılmadık şekilli tırnaklar
- Eksik diş ya da hizasız dişler gibi dental anormaliler
- Yüz felci (palsi)
- Zayıf kas tonusu (hipotoni)
- Sık veya kalıcı kulak enfeksiyonlarına yol açabilecek kulak anormallikleri (otitis media)
- Yutma sırasında başın geriye doğru eğilmesi
- Yarık dudak
- Uyku sırasında tamamen kapanmayan göz kapakları
Möbius sendromu aynı zamanda ileri ve geri göz hareketlerini kontrol eden kasları da etkiler. Etkilenen bireyler okumak için ya da hareketli nesneleri takip etmek için kafalarını sağa sola oynatmalıdır. Bu hastalığa sahip bireyler göz teması kurmakta sorun yaşarlar ve gözleri aynı doğrultuya bakamaz. Bunlara ek olarak göz kırparken ya da uyurken göz kapakları tam kapanmayabilir. Bu da kuru göze ya da gözde tahrişine neden olabilir.
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Möbius sendromuna neyin sebep olduğu tam bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun hastalığa neden olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar hastalığa neden olan spesifik geni bulmaya çalışıyorlar. Bazı ailelerde hastalık 3., 10. ve 13 . kromozomlardaki özel bölgelerdeki değişikliklerle ilişkilendirilmiştir. Hamilelik sırasına ilaç kullanımı ve kokain gibi uyuşturucu maddelerin kullanımının Möbius sendromu riskini arttırıldığı görülmüş.
Teşhis Yöntemleri
Möbius sendromu teşhisi için spesifik bir test yoktur. Durum doğumda mevcut olduğundan, genellikle tam bir yenidoğan muayenesi sırasında teşhis edilebilir.
Teşhis Kriterleri
- Yüzün en az bir tarafında felç veya zayıflık (genellikle her ikisi de)
- Gözlerin yan hareketi felç olur
- Gözlerin dikey hareketi bozulmamış
Tıp doktorları, yüz felci ve Möbius sendromunun diğer semptomlarına neden olabilecek diğer koşulları ekarte etmek için (nörolojik veya oftalmolojik muayeneler gibi) daha uzmanlaşmış testler yapabilir. Doğumdan hemen sonra doğru tanı konulması çok önemlidir.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Möbius sendromunun kesin tedavisi yoktur. Semptomtatik tedaviler tercih edilebilir. Ayrıca prognozu (seyri) iyileştirmek için cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Möbius sendromunu kesin etkisi tam olarak bilinmemektedir. Araştırmacılar hastalığın yeni doğanları etkileme sıklığının 1/50.000 ile 1/500.000 arasında olduğunu tahmin ediyor.
Etimoloji
Hastalığın ismi Paul Julius Möbius isimli Alman nöroloğa ithafen verilmiştir. Kendisi, hastalığı ilk olarak 1888 yılında tanımlamıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 4
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. Bozaykut, İ. İpek, E. Atay, O. Ünver, et al. (2004). Poland-Moebius Sendromu: Olgu Sunumu. Journal Agent, sf: 178-80. | Arşiv Bağlantısı
- M.sekvens. Möbius Syndrom. (12 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Socialstyrelsen | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:39:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9177
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.