Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi

Bilimkurgu Dehası Jules Verne, Ay Yolculuğuna Yönelik Detayları Ne Düzeyde Öngördü?

Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi
2 dakika
9,442
Tüm Reklamları Kapat

Bilimkurgu dendiğinde, özellikle de bilim ile bilimkurgu arasındaki ilişkiden söz edilecekse, akla ilk gelen isimlerden birisi Jules Verne'dir. 1828-1905 yılları arasında yaşamış büyük yazar, Ay'a yolculuktan denizaltılara, haber yayınlarına, Güneş yelkenlerine, gökyüzü yazılarına, video konferanslara, elektrik silahlarına ve uzay araçlarımızın denize iniş yapması gerektiğine kadar birçok bilimsel ve teknolojik gelişmeyi (ve uygulamayı) gerçekleşmelerinden onlarca sene önce öngörmüştür. Hatta çok detaylı bilgiler vererek bunların sadece bir fantezi olmadığını, bilimkurgunun bilimin itici motorlarından birisi olabileceğini tüm Dünya'ya ispatlamıştır. Burada, Ay'a Yolculuk isimli efsanevi kitabının geleceği öngörüsündeki isabetliliğe değinmek istiyoruz:

Jules Verne'nin 1865 yılında kaleme aldığı “Ay'a Seyahat" ve "Ay Çevresinde” adlı eserlerinde işlediği Ay yolculuğu, 1969 yılında başarı ile görevini tamamlayan Apollo 11 seferi ile şaşılacak kadar büyük benzerlik göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Verne'nin hayal ürünü uzay kapsülünde iki Amerikalı, biri de Fransız olmak üzere üç kişi vardı. Hatırlanacağı üzere Apollo 11 uçuşu da üç astronot tarafından gerçekleştirilmiştir. Tabii Verne kendi ülkesine bir ayrıcalık tanıdıysa da, ABD'nin Ay'a çıkış zaferine imza atan astronotların 3'ü de Amerikalı'ydı.

Verne'nin kapsülünün boyutları Apollo’nun boyutlarına akıl almaz derecede yakındır. Ünlü dâhinin “konik-silindirik” şeklinde tarif ettiği ve bir mermiyi andıran kapsülünün boyu 4,5 metre, çapı da 2,7 metreydi. Apollo 11 kumanda modülünün boyu ise 3,3 metre, çapı da 4,9 metreydi.

Tüm Reklamları Kapat

Fırlatma merkezileri de aşağı yukarı aynıydı. Florida’dan geçen 27. enleme yakın bir nokta seçilmişti. Bu nokta, günümüzde NASA’nın bütün uzay araçlarının fırlatıldığı Florida’daki Cape Kennedy üssünün sadece 224. kilometre batısında kalmaktadır. Hatta Teksas yönetimi, Jules Verne'nin şerefine uzay uçuşlarının kendi sınırları içerisinde başlatılması için lobi faaliyetleri yürütmüş; fakat başarı sağlayamamıştır. Yine de bugün uzay uçuşlarının safhalarını düzenleyen görev kontrol merkezi Teksas’tadır (meşhur Houston "merkez"). Dahası, meşhur Columbia modülünün adı, Jules Verne'nin şerefine, onun hayal ürünü modülü olan Columbiad'dan ismini almıştır.

Verne, kapsülünün ilk hızını saniyede 10.800 metre olarak öngörmüştü. Apollo 11'in üçüncü kademe motorları ateşlendiğinde, ilk hızı şaşılacak bir yakınlıkla saniyede 10.660 metreye ulaşmıştır. Verne, kapsülünün Ay'a ulaşması için 97 saat, 13 dakika, 20 saniyelik bir süre tanımıştı. Apollo 11’in süresi ise 103 saat, 30 dakikaydı ve yüzeye inmeden önce Ay çevresinde Verne’nin kapsülünün döndüğü yükseklikte tur yapmıştır.

Her iki uzay kapsülündeki bilim insanları ağırlıksızlığın etkilerini hissetmişler. Ay yüzeyinin fotoğraflarını çekmişler, incelemelerde bulunmuşlardır. Ek olarak Verne'nin "Aeronotları", Neil Amstrong ve Edwin Aldrin’in efsanevi gezintilerini yaptıkları Sükûn Denizi'nin haritasını da çizmişlerdir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Uçuşların sonuçlaması bile büyük bir benzerlik gösterir. 107 yıl önce Jules Verne'nin hayal gücüyle Ay'a gönderdiği kapsül, tıpkı Apollo 11 gibi Pasifik Okyanusuna inmiş ve içindeki uzay adamları, bir savaş gemisi tarafından kurtarılarak Amerika’da büyük törenlerle karşılanmışlardır.

Ay görevleri ile ilgili çok daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 05:10:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3421

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
İ. Yamanol, et al. Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi. (23 Mart 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3421
Yamanol, İ., Bakırcı, Ç. M. (2015, March 23). Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3421
İ. Yamanol, et al. “Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3421.
Yamanol, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve "Ay'a Yolculuk" Kitabının Bilimsel Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3421.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close