Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti!

4 dakika
4,749
Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti! Universe Today
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Astronomi ve uzay araştırmalarının daha ilginç ve faydalı yönlerinden biri, bilimkurgunun bilimsel gerçeklere dönüşmesine şahit olmaktır. Güneş Sistemi'ni kolonileştirmekten veya en yakın yıldızlara ulaşmaktan (tabii eğer yapabilirsek) halen yıllarca uzak olmamıza rağmen, bilimkurgu hayranlarının tutkulu hayallerini yerine getiren birçok ümit verici keşif yapılıyor.

Örneğin, bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, Dharma Gezegen Araştırması'nı (İng: ''Dharma Planet Survey'') kullanarak, yakın zamanda bir yıldızın etrafında dönen ve yaklaşık 16 ışık yılı uzakta olan bir süper dünya keşfetti. Bu süper dünya, Güneş Sistemi'ne türünün en yakın gezegeni olmakla kalmıyor; aynı zamanda Star Trek evrenindeki kurgusal Vulcan gezegeni ile aynı yıldız sisteminde bulunuyor.

Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun Aylık Bildirileri'nde yer alan ve bulgularının detaylarını içeren araştırma, Bo Ma ve Florida Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve astronomi profesörü olan Jian Ge tarafından yürütüldü. Onlara Tennessee Eyalet Üniversitesi, Canarias Astrofizik Enstitüsü, La Laguna Üniversitesi, Vanderbilt Üniversitesi, Washington Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi'nden araştırmacılar da katıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Ekibin çalışmaları, Dharma Gezegen Araştırması'na (DPS) dayanıyordu. Bu çalışmalarda ise, Güneş Sistemi'nin yakınındaki 100 adet çok parlak yıldızı gözlemlemek için Fairborn Gözlemevi'ndeki (2014-2015) iki metrelik Otomatik Spektroskopik Teleskop (AST) ve Mt. Lemmon SkyCenter'daki 50 inçlik Dharma Vakıf Kurumu Teleskobu (İng: ''Dharma Endowment Foundation Telescope - DEFT'') kullanıldı.

Ekip bu verileri kullanarak, HD 26965'in üçlü yıldız sisteminden gelen ve bir süper dünyanın varlığının göstergesi olan bir sinyal keşfetti. Dharma Araştırması tarafından tespit edilen bu gezegen türünün ilk gezegeni olmasının yanı sıra, aynı zamanda Güneş Sistemimize en yakın süper dünya olma özelliğini taşıyor; bu da, bu tip gezegenler için yapılan çalışmayı ideal kılıyor. Ge, UF News basın açıklamasında şöyle konuştu:

Yeni gezegen, Dünya'dan sadece 16 ışık yılı uzaklıkta olan HD 26965 yıldızının etrafında dönen bir 'süper dünya', bu da onun Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönen bize en yakın süper dünya olduğu anlamına geliyor. Gezegen, kabaca Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve yıldızın en uygun habitat bölgesinde 42 günlük süre zarfında yörüngesinde dönüyor.

Çoğu dış gezegende olduğu gibi, bu süper dünya, yıldız spektrumlarının yıldızın Dünya'ya doğru ve uzağa doğru hareket ettiği tespit edilen “yalpalama” belirtileri için izlendiği Radyal Hız Yöntemi (veya Doppler Spektroskopisi) kullanılarak keşfedildi. Bu olaya, güneşleri üzerinde kütleçekim etkisi yaratan gezegenlerin varlığı neden olur.

Tennessee Üniversitesi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Gregory W. Henry, gezegenin varlığına işaret eden AST'den kesin parlaklık ölçümlerini toplamaktan sorumluydu. Onun da söylediği gibi, bu sistem Star Trek hayranları tarafından USS Enterprise'ın bilim subayı Spock'ın geldiği yer olarak biliniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Star Trek hayranları, HD 26965 yıldızını alternatif lakabı olan 40 Eridani A olarak biliyor olabilirler. Vulcan gezegeni, James Blish'in (Bantam, 1968) “Star Trek 2” ve Jeff Maynard'ın (Bantam, 1980) “Star Trek Maps” yayınlarında 40 Eridani A'ya bağlantılıydı.

Bu, Sallie Baliunas, Robert Donahue ve Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden (İng: ''Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics'' CfA) George Nassiopoulos ile birlikte Gene Roddenberry (Star Trek'in yaratıcısı) tarafından yazılan bir mektupta doğrulanmıştı. Temmuz 1991'de Sky and Telescope tarafından yayınlanan mektup, 40 Eridani A'nın Vulcan gezegenine ev sahipliği yaptığını belirtiyordu. Yazdıklarına göre, iki yardımcı yıldız “Vulcan gökyüzünde parlak bir şekilde parlarken'' Vulcan gezegeni birincil yıldızın yörüngesinde dönüyordu.

Tennessee State Üniversitesi'nde doçent ve Bilgi Sistemleri Mükemmellik Merkezi direktörü Matthew Muterspaugh,Üniversitenin Fairborn'daki 2 metrelik Otomatik Spektroskopik Teleskopu'na Dharma spektrografisinin kurulmasına yardımcı oldu. Belirttiğine göre, bu gezegen aslında dünya dışı bir medeniyete ev sahipliği yapıyor olabilir:

Turuncu renkli HD 26965, Güneşimizden sadece biraz daha serin ve biraz daha küçük, Güneşimizle neredeyse aynı yaşta ve Güneş'in 11.6 yıllık güneş leke çevrimiyle neredeyse aynı olan 10.1 yıllık manyetik döngüye sahip. Bu nedenle, HD 26965 ileri bir medeniyet için ideal ev sahipliği yapabilecek bir yıldız olabilir.

Bu yeni dış gezegen keşfi hakkında bir başka gerçek de, açık bir gecede yıldızının çıplak gözle görülebilmesi. Bu, bugüne kadar keşfedilen çoğu dış gezegen barındıran yıldız sistemlerinde mümkün olmayan bir şeydi. Ancak yakınlığı ve parlaklığı sayesinde HD 26965, güney takımyıldızı Eridanus'ta görülebiliyor.

Ge'nin açıklamasına göre, “Vulcan” gezegeninin keşfi, onu bulmak için kullanılan yöntem ve araçlar için de önemli bir başarıydı:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu keşif, yakın gelecekte yüksek ölçekli, yüksek hassasiyetli radyal hız gözlemleri yapan tamamen özel teleskopların, yakın yıldızların çevresindeki yaşanabilir bölgelerde daha fazla süper dünya ve hatta dünya benzeri gezegenlerin keşfinde anahtar rol oynamaya devam edeceğini gösteriyor. Bu projenin önemini kabul eden ve bu ve gelecekteki keşifleri mümkün kılmak için sürekli destek veren Dharma Planet Araştırmamızın bağışçısı Sayın Mickey Singer'a minnettarım.

Kim bilir, belki de önümüzdeki yıllarda daha da modern araçların yapılmasıyla ya da uzaya fırlatılmasıyla, popüler bilim kurgu serilerinden kurgusal dünyalarla çakışan daha fazla gezegen bulabiliriz. Belki de orada keşfedilmeyi bekleyen bir Pandora, bir Solaris veya bir Arrakis (Dune) bile vardır!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • İnanılmaz 10
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:19:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8964

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Williams, et al. Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti!. (11 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8964
Williams, M., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 11). Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8964
M. Williams, et al. “Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 11 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/8964.
Williams, Matt. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Astronomlar, Star Trek'in Tam İsabetle Tahmin Ettiği Yerde, 40 Eridani A İsimli Bir Gezegen Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, July 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/8964.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close