Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi?

10 dakika
1,178
Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi? Qanta Magazine
Bütün bir yerçekimi dalgası, sayısız parçacığından sadece birinin davranışıyla bilinebilir.
Bu içerik 2 yazı dizisinde bulunuyor!

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 17 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.


Bu yazı, Kuantum Fiziği yazı dizisinin 37 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kuantum Mekaniği Nedir? Atom Altı Parçacıkların Dünyası, Evren'i Daha İyi Anlamamızı Sağlayabilir mi?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.


EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

İki kara delik çarpıştığında, bu devasa çarpışma, kozmosun dokusunda dalgalara yol açar. Fizikçiler, bu kütleçekim dalgalarının Dünya'dan geçerken kaba hatlarını tahmin etmek için Albert Einstein'ın kütleçekim teorisini kullandılar ve bu kütleçekim dalgaları, birer kütleçekim dedektörü olan LIGO ve Virgo tarafından tekrar tekrar doğrulandı.

Ancak fizikçiler, olası tüm yankılanmaların ultra kesin şekillerini çıkarmak için Einstein'ın zorlu denklemlerini kullanmaya çalıştıkça bocalamaya başlıyorlar. Şu anda bilinmeyen bu ayrıntılar, yeni nesil gözlemevlerinin yakalaması gereken ince dalgalanmaları tam olarak anlamak için gerekli olacaktır.

Neyse ki çözüm, hiç beklenmedik bir yerden gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son birkaç yılda, kuantum parçacıklarının gizemli davranışında uzmanlaşan fizikçiler, geliştirdikleri matematiksel araçlarını, uzaktan bakıldığında birer parçacığa benzeyen kara deliklere çevirdiler. Bunu yapan birkaç grup, son zamanlarda şaşırtıcı bir bulguya imza attılar: Adeta tek bir su molekülünü inceledikten sonra bir tsunaminin kesin siluetini öğrenebilirmişçesine, kütleçekimsel (veya elektromanyetik) bir dalganın davranışının, sayısız parçacığından yalnızca 1 tanesinin eylemleriyle tam olarak bilinebileceğini gösterdiler. Araştırmada yer almayan Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden teorik fizikçi Radu Roiban şöyle diyor:

Bunun mümkün olduğunu düşünmezdim ve hâlâ bu konuyu anlamakta biraz zorlanıyorum.

Sonuçlar, gelecekteki araştırmacıların, gelecekteki gözlemevlerinin kaydedeceği uzay-zamandaki daha keskin titremeleri yorumlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca kuantum parçacıkları, teorilerinin daha büyük gerçeklik seviyemizde meydana gelen olayları nasıl yakaladığını anlamada bir sonraki adıma işaret edebilir. Los Angeles California Üniversitesi'ndeki Bhaumik Teorik Fizik Enstitüsü'nde teorik parçacık fizikçisi olan Zvi Bern şöyle diyor:

Bu kuantum fikirleri ile gerçek dünya arasındaki kesin bağlantı nedir? İşte [araştırmaları] bununla ilgili. Bu, daha önce sahip olduğumuzdan çok daha iyi bir anlayış sağlıyor.
Zvi Bern, Los Angeles California Üniversitesi'ndeki Bhaumik Teorik Fizik Enstitüsü'nde teorik parçacık fizikçisi.
Zvi Bern, Los Angeles California Üniversitesi'ndeki Bhaumik Teorik Fizik Enstitüsü'nde teorik parçacık fizikçisi.
Penny Jennings-Qanta Magazine

Kuantum Hile Kodları

Prensipte çoğu fizikçi, kuantum denklemlerinin büyük nesneleri de işleyebileceğini umuyor. Ne de olsa büyük ölçüde elektron ve kuark bulutlarıyız. Ancak pratikte Newton yasaları yeterlidir. Bir güllenin havada çizeceği yayı hesaplıyorsak, bir elektronla başlamak mantıklı değildir. Bern, şöyle diyor:

Aklı başında hiç kimse, 'Kuantum teorisini düşünelim, bu sorunu çözelim ve klasik fiziği çıkaralım' diyerek bunu yapmaz. Bu aptalca olurdu.

Ancak kütleçekimi dalgası astronomisi, fizikçileri umutsuz ölçümleri düşünmeye itiyor. İki kara delik birbirine doğru spiral çizip birbirine çarptığında, ortaya çıkan uzay-zaman ajitasyonunun şekli, onların kütlelerine, dönüşlerine ve diğer özelliklerine bağlıdır. Fizikçiler, kütleçekimsel dalga tesislerinde hissedilen kozmik gürlemeleri tam olarak anlamak için, çeşitli kara delik eşleşmelerinin uzay-zamanı nasıl sallayacaklarını önceden hesaplıyorlar. Einstein'ın genel görelilik denklemleri tam olarak çözülemeyecek kadar karmaşıktır, bu nedenle LIGO/Virgo'nun bazı dalga biçimleri, hassas süper bilgisayar simülasyonlarından geldi. Bunlardan bazılarının hesaplanması bir ay kadar sürebilir. LIGO/Virgo işbirliği, simülasyonlardan ve diğer daha hızlı ancak daha kaba yöntemlerden bir araya getirilmiş yüz binlerce dalga formu koleksiyonuna dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

Parçacık fizikçileri, en azından bazı durumlarda daha hızlı ve daha doğru sonuçlar elde edebileceklerine inanıyorlar. Uzaklaştırılmış bir perspektiften bakıldığında, kara delikler aslında birazcık büyük atom altı parçacıklara benziyorlar ve fizikçiler, parçacıkların boşlukta çarpıştıklarında ne olacağını düşünmeye hâlihazırda onlarca yıllarını harcamış haldeler.

Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsü müdürü Alessandra Buonanno.
Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsü müdürü Alessandra Buonanno.
Andreas Klaer-Qanta Magazine

Bern, şöyle anlatıyor:

Yıllar içinde kütleçekim koşulları altında yaşanan kuantum saçılması konusunda son derece iyi olduk. Bu çok karmaşık hesaplamaları yapmamızı sağlayan tüm bu harika araçlara sahibiz.

Bu işte kullanılan ana araçlar, kuantum olaylarının olasılığını veren matematiksel ifadeler olan genlikler olarak bilinir. Örneğin, bir "dört noktalı" genlik, giren iki parçacığı ve çıkan iki parçacığı tanımlar. Son yıllarda, Bern ve diğer teorisyenler devasa, klasik karadeliklerin hareketine dört noktalı kuantum genlikleri uyguladılar ve son teknoloji dalga formu hesaplamalarının belirli parçalarının hassasiyetini eşleştirdiler ve hatta bazı durumlarda bunu aştılar. Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsü müdürü ve yerçekimi dalgalarının şeklini tahmin etme konusunda uzmanlaşmış ödüllü bir teorisyen olan Alessandra Buonanno şöyle diyor:

Bu araştırmacıların ilerleme hızı şaşırtıcı. Sınırları gerçekten zorluyorlar.

Hepsi Bir Arada

Klasik fizikçiler, bugüne kadar oldukça iyi bir nedenle genliklerden uzak durdular: Genlikler, sonsuzluklarla doludurlar. Dört nokta fonksiyonuyla tanımlanan bir çarpışma bile (hatırayın: iki parçacık girer, iki parçacık çıkar), geçici olarak herhangi bir sayıda kısa ömürlü parçacık üretebilir. Bir hesaplama ne kadar çok bu geçici parçacıkları dikkate alırsa, o kadar çok "döngü"ye sahip olduğu söylenir ve o kadar doğru olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Daha da kötüsü var: Dört noktalı bir fonksiyon sonsuz sayıda olası döngüye sahip olabilir. Ancak iki kara delik bir araya geldiğinde, tek olasılık, bir dört nokta fonksiyonu değildir. Araştırmacılar, ayrıca beş noktalı fonksiyonu (ek olarak bir de radyasyon parçacığı saçan bir çarpışma) ve altı noktalı fonksiyonu (iki parçacık üreten bir çarpışma) vb. fonksiyonları da işin içine katmalıdır. Bir yerçekimi dalgası, sonsuz sayıda "graviton" parçacığının bir koleksiyonu olarak düşünülebilir ve ideal bir hesaplama, her birini sonsuz sayıda döngüye sahip sonsuz sayıda fonksiyonla kapsayabilir.

Kuantum kara deliklerinin nasıl sayıldığının infografisi. Çeviri: Ali Ahmet Turunç
Kuantum kara deliklerinin nasıl sayıldığının infografisi. Çeviri: Ali Ahmet Turunç
Merrill Sherman

Sonsuz genişlik ve derinlikteki bu kuantum samanlığında, genlik araştırmacılarının dalganın şekline katkıda bulunacak klasik iğneleri belirlemesi gerekiyor.

2017'de Yale Üniversitesi'nden Walter Goldberger ve California Teknoloji Enstitüsü'nden Alexander Ridgway, bir tür elektrik yüküne sahip çarpışan iki nesnenin yaydığı klasik radyasyonu incelediklerinde bir ipucu ortaya çıktı.[1] Yerçekimi ile diğer kuvvetler (çift kopya olarak bilinir) arasındaki ilginç bir ilişkiden ilham aldılar ve onu yüklü nesneleri kara delik analoglarına dönüştürmek için kullandılar. Dışarıya doğru yuvarlanan dalgaların şeklini hesapladılar ve şaşırtıcı derecede basit ve çarpıcı bir şekilde kuantum olan bir ifade buldular. Edinburgh Üniversitesi'nden bir teorisyen olan Donal O'Connell şöyle diyor:

Bazı terimlere gözlerinizi kapatmanız gerekiyor. Ama bana hesapladıkları şey, beş noktalı bir genlikmiş gibi geldi.

Merakları artan O'Connell ve meslektaşları, daha da fazla araştırma yaptılar. İlk önce iki büyük klasik cisim arasındaki çarpışmanın basit özelliklerini hesaplamak için genel bir kuantum çerçevesi kullandılar.[2] Ardından, Temmuz 2021'de bu yaklaşımı belirli klasik dalga özelliklerini hesaplamak için genişlettiler ve beş noktalı genliğin aslında iş için doğru araç olduğunu doğruladılar.[3]

Araştırmacılar, genlik samanlığında beklenmedik bir modele rastladılar. Klasik dalgaları incelemek için sonsuz sayıda genliğe ihtiyaç duymadıklarını gördüler. Bunun yerine, yalnızca tek bir radyasyon parçacığı içeren beş noktalı genlikte durabilirlerdi. O'Connell, şöyle anlatıyor:

Bu beş noktalı genlik gerçekten önemli. Dalgayı oluşturan her graviton veya her foton, başka bir tane olduğu gerçeğini umursamıyor.

Daha ileri hesaplamalar, beş noktalı genliğin neden bize klasik dünya hakkında bilmemiz gereken her şeyi söylediğini ortaya çıkardı: Kuantum sonuçlarının iki tanımlayıcı özelliği vardır. Belirsizlik içlerine işlemiştir. Örneğin elektronlar, bulanık bir buluta yayılmış hâldedirler. Ek olarak, Schrödinger denklemi gibi onları tanımlayan denklemler, Planck sabiti olarak bilinen bir doğa sabitine sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Donal O'Connell, Edinburgh Üniversitesi'nde teorik fizikçi.
Donal O'Connell, Edinburgh Üniversitesi'nde teorik fizikçi.
Matteo Sergola-Qanta Magazine

Dünya'da dalgalanan yerçekimi dalgası gibi klasik sistemler mükemmel derecede nettir ve görünürde hiçbir Planck sabiti ile tanımlanamaz. Bu özellikler, O'Connell'in grubuna, hangi genliklerin klasik olduğunu belirlemek için bir turnusol testi verdi: Bunların hiçbir belirsizliği olmamalı ve son tanımlamada Planck sabiti olamaz.

Grup, en basit beş noktalı genliğin, biri Planck sabiti olan ve diğeri olmayan iki "parçaya" sahip olduğunu buldu. İlk parça, güvenle göz ardı edilebilecek bir kuantum parçasıydı. İkincisi, klasik radyasyondu - ve kütleçekimi dalgası astronomisi için faydalı kısım da buydu.

Ekip, daha sonra dikkatlerini döngüsüz altı noktalı genliğe -iki radyasyon parçacığının emisyonuna- çevirdiler. Bu, genlik dalganın belirsizliğini verir, çünkü iki radyasyon parçacığına sahip olmak, alanı iki kez ölçmek gibidir. Her yerde Planck sabitleri varken, ilk bakışta genliği yorumlamak zordu.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sonucu ayrıntılı olarak hesapladıklarında, Planck sabiti olan terimlerin çoğu birbirini iptal etti.[4] Sonunda, O'Connell ve meslektaşları, altı noktalı belirsizliğin de klasik bir parçaya ve kuantum bir parçaya indirgenebildiğini buldular. Klasik belirsizlik, tam da olması gerektiği gibi sıfır çıktı. Ve kuantum kısmı yoktu. Başka bir deyişle, altı noktalı genliğin hiçbir klasik bilgisi yoktu. Geriye dönüp bakıldığında sonuç, bir şekilde kaçınılmaz görünüyordu. Ancak, parçaları ayrıntılı olarak incelemeden önce araştırmacılar, safça, altı noktalı genliğin hala ince bir klasik anlam taşıyabileceğini ummuşlardı. O'Connell şöyle diyor:

Bu saf kuantumdur. Bu, en azından benim için biraz şok ediciydi.

O'Connell, elektromanyetizma ile ilgili bir kuvvet üzerinde de çalışmıştı. Bu nedenle, sonucun kütleçekimi için de doğru olup olmadığını kontrol etmek için, Trinity College Dublin'den Ruth Britto ve diğerleri, iki büyük parçacık için döngüsüz altı noktalı genliği hesaplamak için çeşitli teknik kısayollar kullandılar.[5] Onun da klasik bir içeriği olmadığını buldular. Her iki sonuç üzerinde de çalışan Trinity College Dublin'den Riccardo Gonzo, şöyle diyor:

Hesaplamaları yapmadan bu sonuca inanmak zor.

Benzer bir mantık, araştırmacıları, daha yüksek döngülerde, beşten fazla noktaya sahip tüm genliklerin ya tamamen kuantum olacağını ve dolayısıyla göz ardı edilemez veya bilinen genliklerin daha basit bir işlevi olarak ifade edilebilir olacağını beklemeye yönlendiriyor. Bitmeyen bir belirsizlik ilişkileri geçit töreni, bunu garanti ediyor. Roiban, şöyle diyor:

Beklenti, kuantum alan teorisinin, klasik fiziği tanımlamasıdır. Bazı durumlarda, tam da sıfır belirsizliğe sahip olarak, bunu bu şekilde yaptığı ortaya çıktı.

Sonuç olarak, klasik dalgaları kuantum mekaniğinin dilinde açıklamak, araştırmacıların korktuğundan daha kolay olabilir. Roiban şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Zamanı Durdurmanın Yolları

Tom Hazard’ın tehlikeli bir sırrı var. 41 yaşında sıradan bir tarih öğretmeni gibi görünse de nadir rastlanan bir hastalık yüzünden aslında yüzyıllardır hayatta. Shakespeare’le aynı sahnede yer almış, Kaptan Cook’la açık denizleri fethetmiş, Fitzgerald’larla içki içmiş. Ama şimdi, tek istediği normal bir hayat sürmek. Kimliğini değiştirmeye devam ettiği sürece geçmişini geride bırakabilir ve hayatta kalabilir.

Yapmaması gereken tek bir şey var, âşık olmak.

İngiltere’nin en önemli yazarlarından Matt Haig’in büyükövgü toplayan, 37 dile çevrilen ve yakında Benedict Cumberbatch tarafından sinemaya aktarılacak kitabı Zamanı Durdurmanın Yolları, insanın kendini kaybedip tekrar bulmasına dair güzel bir roman.
“Matt Haig insan doğasının aydınlık ve karanlık tarafına aynı ölçüde hâkim. Ve bu yetisini harika öyküler yaratmak için kullanıyor.”-NEIL GAIMAN
“Matt Haig yüreğimizi dokuyor. Bu kitabın gücüne karşı koymak zor.”-GUARDIAN
“Olağanüstü bir kitap.-STEPHEN FRY
“Bu yılın ve nice yılların en iyi kitabı. Baş döndüren bir okuma. Zaman durdu…”-DANNY WALLACE

Devamını Göster
₺255.00
Zamanı Durdurmanın Yolları

Bir kütleçekimi dalgası ya da herhangi bir tür dalga, büyük ve sarkık bir şeydir. Bu, birçok küçük şeye bağlı olmalıdır. Ancak bir foton veya bir graviton bir kez çarpıştıktan sonra her şeyi bilirsiniz.

Birleşmelere Doğru Sürüklenme...

LIGO/Virgo kütleçekim dalgalarını aldığında, sinyal %10 dolaylarında gürültüye sahiptir. Uzay tabanlı LISA gibi geleceğin dedektörleri, uzay-zamandaki dalgalanmaları %99 veya daha iyi bir doğrulukla kaydedebilir. Bu netlik seviyesinde, araştırmacılar, kütleçekim dalgalarının, birleşen nötron yıldızlarının sertliği gibi çok sayıda bilgiyi ortaya çıkarmasını bekliyorlar. Kuantum genliklerini kullanarak dalgaların şeklini tahmin etmedeki son ilerleme, araştırmacıların bu bilgiyi açığa çıkarabileceklerine dair umutları artırıyor. Buonanno şöyle diyor:

Durumun gerçekten böyle olduğu ortaya çıkarsa, harika olur. Sonunda hesaplamayı kolaylaştıracağını düşünüyorum ama görmemiz gerekiyor.

Ancak şimdilik, gerçek hesaplama, astrofiziksel dalga formlarının genliklerden hesaplanması iddialı bir proje olmaya devam ediyor. Dört ve beş noktalı genlikler, kara delikler birbirinden "dağıldığında" veya bir kara delik bir diğerini bir sapan gibi fırlattığında ne olduğunu yakalayabilir ve teknik, şu anda sadece dönmeyen kara deliklerin dahil olduğu basit birleşmeleri anlamakta kullanılabilir.

Ancak mevcut durumlarında bu genlikler, kütleçekimi dalgası gözlemevlerinin tespit ettiği daha karmaşık birleşmeleri tam olarak tanımlamak için de umut vaadediyor. Genlik araştırmacıları, çok çeşitli birleşmeler için gerçekçi dalga formları hesaplamak için yöntemlerini değiştirebileceklerine inanıyorlar, ancak henüz bunu yapabilmiş değiller.

Kütleçekim dalgalarının ötesinde, araştırmanın genel doğası, belirsizlik ilkesinin kuantum samanlığını düzenleme biçiminin kuantum teorisinin diğer alanlarında yararlı olabileceğini gösteriyor. Genlikler arasındaki sonsuz ilişki dizisi, örneğin aylar sürebilen hesaplamalar için değerli rehberlik sağlayarak bağımsız çapraz kontrolleri mümkün kılabilir. Ve makro dünyamızı tanımlayabilen kuantum teorilerini, yapamayanlardan ayırt etmek için etkili bir test olarak hizmet edebilir. Roiban, sözlerini şöyle bitiriyor:

Geçmişte sezgiydi. Şimdi kesin bir kriter. Bu bir hesaplama yöntemi ve bir hesaplama yöntemiyle kavgaya tutuşmak çok zor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Bu içerik 2 yazı dizisinde bulunuyor!

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 17 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.


Bu yazı, Kuantum Fiziği yazı dizisinin 37 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kuantum Mekaniği Nedir? Atom Altı Parçacıkların Dünyası, Evren'i Daha İyi Anlamamızı Sağlayabilir mi?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.


EA Akademi Hakkında Bilgi Al
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Qanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ W. D. Goldberger, et al. (2017). Radiation And The Classical Double Copy For Color Charges. Physical Review D, sf: 125010. doi: 10.1103/PhysRevD.95.125010. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. A. Kosower, et al. Amplitudes, Observables, And Classical Scattering. (27 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2022. Alındığı Yer: arXiv.org doi: 10.1007/JHEP02(2019)137. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Cristofoli, et al. Waveforms From Amplitudes. (21 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2022. Alındığı Yer: arXiv.org doi: 10.48550/arXiv.2107.10193. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Cristofoli, et al. The Uncertainty Principle And Classical Amplitudes. (14 Aralık 2021). Alındığı Yer: arXiv.org doi: 10.48550/arXiv.2112.07556. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Britto, et al. (2022). Graviton Particle Statistics And Coherent States From Classical Scattering Amplitudes. Journal of High Energy Physics, sf: 1-48. doi: 10.1007/JHEP03(2022)214. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Cristofoli, et al. The Uncertainty Principle And Classical Amplitudes. (14 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2022. Alındığı Yer: arXiv.org doi: 10.48550/arXiv.2112.07556. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Wood. How Gravity Is A Double Copy Of Other Forces. (4 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2022. Alındığı Yer: Qanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 05:25:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11898

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Wood, et al. Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi?. (21 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11898
Wood, C., Turunç, A. A., Bakırcı, Ç. M. (2022, June 21). Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11898
C. Wood, et al. “Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ali Ahmet Turunç, Evrim Ağacı, 21 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11898.
Wood, Charlie. Turunç, Ali Ahmet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kara Delikler, Bir Kuantum Parçacığı Olarak Modellenebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ali Ahmet Turunç. Evrim Ağacı, June 21, 2022. https://evrimagaci.org/s/11898.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close