Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

7 dakika
2,406
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tampa Colorectal
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Irritabl Bağırsak Sendromu
  • Türkçe Adı Irritabl Bağırsak Sendromu
  • İngilizce Adı Irritable Bowel Syndrome
  • ICD K58
  • Diğer İsimleri Huzursuz Bağırsak Sendromu

Irritabl Bağırsak Sendromu (İng: "Irritable bowel syndrome", IBS), bilinen organik bir hastalık olmamasına karşın kronik karın ağrısı ve değişen bağırsak alışkanlıkları ile karakterize edilen fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur.[1] Hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da hastaların yaşam kalitesini etkiler.

En yaygın görülen fonksiyonel bozukluklar arasındaki sıklık bakımından kabızlık (%10.1) ve fonksiyonel dispepsinin (%7.2) ardından IBS genel olarak %4.1 ile 3. sırada yer almaktadır.[2] Bu hastalık herhangi bir zamanda sağlıklı kişilerin %5-10'unu etkiler. Aralığın bu kadar geniş olması; değerlendirmede kullanılan Roma tanı kriterlerine veya incelenen ülkeye bağlıdır. Herhangi bir yaş ve cinsiyette görülebilirken 20-40 yaş arasındaki kadınları daha fazla etkilediği bilinmektedir.[3]

IBS, farklı alt tiplere göre sınıflandırılır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • IBS-D: Hızlı bağırsak hareketleri nedeniyle sık ve gevşek dışkılama,
  • IBS-C: Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle düzensiz dışkılama ve dışkılamada zorluk,
  • IBS-M: Düzensiz bağırsak hareketleri ile dönemsel olarak kabızlık ve diyare semptomlarının kombinasyonu,
  • IBS-U: IBS tanım ve semptomlarına uyan ancak diğer IBS kategorilerine girmeyenler.

Günümüzde, IBS'nin patofizyolojisi hâlâ net olarak bilinmemektedir. IBS'in etkilendiği düşünülen bazı faktörler şunlardır:[3]

  • Gastrointestinal Hareketlerin Değişmesi: Bu hastalarda gözüken motilite bozuklukları; kabızlığın baskın olduğu IBS'de (IBS-C) luminal kasılmaların sıklığında artma ve düzensizlik görülmesi ile geçiş süresinin uzaması, diyarenin baskın olduğu IBS'de (IBS-D) ise kolesistokinin ve besin tüketimine karşı aşırı motor tepkisidir.
  • Visseral Aşırı Duyarlılık: IBS semptomlarının olası açıklaması olarak bağırsak şişkinlikleri veya bağırsak sinirlerinin visseral aşırı duyarlılığına odaklanılmıştır. Büyük çoğunluğu IBS-C tipinden oluşmakla birlikte tüm IBS hastalarının yaklaşık yarısında şişkinlik hissi ile birlikte bel çevresinde ölçülebilir bir artış görülmektedir. Bu artış, her zaman bağırsaktaki gaz artışı ile doğduran ilişkili görülmemelidir.
  • Bağırsak İnflamasyonu: Bazı IBS hastalarında; düşük dereceli inflamasyona neden olan, bazı hücrelerde ve immün belirteçlerde değişikliklerle karakterize edilen bağırsak mukozasında immün aktivasyon gösterilmiştir. Ayrıca, kolon ve ince bağırsak submukozasında artan lenfosit sayısının yanı sıra jejunum, terminal ileum ve kolonda mast hücrelerinde artış tespit edilmiştir.
  • İnflamatuvar Sitokinler: Bazı IBS hastalarında TNF-a, IL-1, IL-6, IL-8 gibi proinflamatuvar interlökinlerde artış ve antiinflamatuvar sitokin olan IL-10'da azalma rapor edilmiştir. Yapılan bazı fekal transplantasyon uygulamaları IBS'li kişilerin sağlıklı kontrol gruplarına kıyasla mikrobiyota profillerinde bozulma olduğunu ve bunun IBS alt tipi ve beslenme şekline göre değişiklik gösterdiğini tespit etmiştir.
  • Psikososyal Disfonksiyon: İleriye dönük bir çalışma; anksiyete, uyku sorunları ve somatik semptomlar gibi psikososyal faktörlerin daha önce komorbid hastalıklarla teşhis edilmemiş bir popülasyonda IBS gelişiminde bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermiştir.

Belirti ve Bulgular

IBS; karın ağrısı ve rahatsızlık hissi, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, gaz ve şişkinlik ile ağrının vücudun farklı bölümlerine yayılması ile ilişkilendirilebilir. Bu hastalık, yaşamsal tehlike oluşturmasa da kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Beraberinde anksiyete gibi psikolojik bozukluklara, sosyal izolasyona ve beslenme yetersizliğine yol açabilir.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

IBS'nin aileden geçebildiği, birden fazla nesli etkilediği, ancak majör Mendel etkisiyle tutarlı olmadığı gösterilmiştir. IBS'li bir kişinin akrabalarının IBS'ye sahip olma olasılığı 2-3 kat daha yüksektir ve hastalık her iki cinsiyeti de etkiler. Tahmini genetik etki %1 ila %20 arasında değişirken, kalıtsallık tahminleri %0 ila %57 arasında değişir. Bugüne kadar çeşitli biyokimyasal yolaklardan gelen 60'tan fazla gendeki 100'ün üzerinde varyant gen çalışmaları ile incelenmiş ve çeşitli olumlu ilişkiler rapor edilmiştir.[4]

IBS'nin patofizyolojisi önemli bir genetik bileşene sahip olmasına rağmen çok faktörlüdür. Son yıllarda çalışmalardaki örneklem grubunun artması ile genetik, epigenetik ve farmakokinetik yaklaşımlar incelenmektedir. Bunun için; COST Aksiyonu BM1106 GENIEUR (İrritabl Bağırsak Sendromu Araştırma Ağı Avrupa'daki GENler) kurulmuştur. Genetik çalışmalar büyük çoğunlukla tek nükleotid polimorfizmleri üzerinde durmuştur.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Çevresel, genetik veya epigenetik düzeylerdeki çoklu karmaşıklık katmanları IBS'nin patogenezine ve eşlik eden rahatsızlıklara katkıda bulunur. Çeşitli çevresel faktörler, altta yatan genetik varyantlarla etkileşime girer ve genomu ve/veya DNA bağlayıcı proteinlerini metilasyon ve/veya asetilasyon yoluyla doğrudan değiştirerek IBS gelişimine olan eğilimi artırır. Bu yatkınlaştırıcı genler, çeşitli nörobiyolojik ara fenotiplerle temsil edilen yapı ve fonksiyonda değişikliklere yol açar. Bu fenotipler, beyin-bağırsak ekseni yoluyla çift yönlü çapraz iletişimi etkiler, HPA ekseni ve periferden merkezi sinir sistemine kadar spinal aferentler aracılığıyla sinyal gönderir.[5]

CNV kopya numarası varyasyonu, ENS enterik sinir sistemi,  indel nükleotidlerin eklenmesi ve silinmesi, SNP ise tek nükleotid polimorfizmi anlamına gelmektedir.
CNV kopya numarası varyasyonu, ENS enterik sinir sistemi, indel nükleotidlerin eklenmesi ve silinmesi, SNP ise tek nükleotid polimorfizmi anlamına gelmektedir.
National Library of Medicine

IBS alt tiplerine göre uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için gen analizinin yapılması önemlidir ve bu konuda ileride yapılacak çalışmaların önü açılmalıdır.

Teşhis Yöntemleri

Hastalığın ilk küresel tanı kriteri Manning tanı kriterleridir. Bu kriterler IBS-C ve IBS-D'yi birbirinden ayırt etmekte zorluğa neden olduğu için bir grup araştırmacı, 1992'de Roma'da bir araya gelerek Roma kriterlerini yayınlamıştır. Daha sonra kriterler güncellenerek 1999'da Roma II kriterleri oluşturulmuştur. Roma II kriterlerindeki temel fark önceki tanıma "rahatsızlık" terimi eklenmesi ve değişen bağırsak alışkanlıklarının mevcut olduğundan emin olmak için karın ağrısı ile ilgili üç kriterin en az ikisinin bulunması gerektiğinin bildirilmesidir. 2006'da Roma III kriterleri geliştirilmiş ve bu kriterler ile IBS alt tipleri sınıflandırılmıştır. Son olarak, 2016'da Roma IV kriterleri yayınlanmıştır. Günümüzde IBS'nin teşhisinde en yaygın kullanılan kriter Roma IV kriteridir.[6]

Roma IV kriterlerine göre hastalığın bulguları, IBS tanısından 6 ay önce veya daha öncesinde (son 3 ayda; haftada ortalama en az 1 gün olmak üzere) başlamış olmalı ve tekrar eden karın ağrısı aşağıdaki üç semptomdan en az ikisiyle ilişkili olmalıdır:[7]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

  • Dışkılama ile ilgili ağrı,
  • Dışkı sıklığında değişiklik,
  • Dışkı biçimindeki (görünümdeki) değişiklik.

Bununla birlikte, hastada aşağıdaki belirtilerden hiçbiri bulunmamalıdır:

  • 50 yaşından büyük olmak ve IBS semptomlarının varlığında daha önce kolon kanseri taraması yapılmamış olması,
  • Yakın zamanda bağırsak alışkanlığının değişmesi,
  • Açık gastrointestinal kanama varlığı (Örneğin melena veya hematokezya),
  • Gece ağrısı veya dışkı geçişi,
  • İstenmeyen ağırlık kaybı,
  • Ailede kolorektal kanser veya inflamatuar bağırsak hastalığı bulunması,
  • Palpabl karın kitlesi veya lenfadenopati,
  • Demir eksikliği anemisi,
  • Dışkıda gizli kan.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

IBS tedavisi kişinin IBS alt tipine göre belirlenir. Örneğin; IBS-D'li bireyler için rifaximin kullanılırken IBS-C için klorür kanalı aktivatörleri ve guanilat siklaz aktivatörleri kullanımına başvurulur. Tedavi çoğunlukla hastaların semptomlarına göre bireyselleştirilmekle birlikte genel semptomları hafifletmek için düşük FODMAP diyeti, farmakoterapi, psikoterapi ve bazı besin desteklerinin kullanımı gibi yöntemler izlenir.[8]

iStockphoto

Başvurulan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Düşük FODMAP Diyeti: Bu diyet genel olarak fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerden kısıtlı bir beslenme biçimidir. Temel hedefi; IBS semptomlarının şiddetlenmesine neden olan besinleri saptamak ve bunları uzun vadede elimine etmektir. Bu diyeti uygulayan kişilerde; lif ve kalsiyum, demir, çinko, folat, D vitaminleri ve antioksidanlar gibi bazı mikrobesin ögelerinin alımında azalma riski olabileceğinden diyet, bir beslenme uzmanının desteği ile uygulanmalıdır.[9]
  • Farmakoterapi: Yaşam kalitesini bozan orta veya şiddetli IBS geçiren hastalara farmakoterapi önerilir. Diyare sıklığını azaltmada loperamid, diyarenin kontrolünde rifaximin kullanılırken konstipasyonun baskın olduğu IBS tedavisinde alışılagelmiş osmotik laksatiflerin dışında linaklotid kullanılmaktadır.[10], [11]
  • Antispazmotik Ajanlar: Nane yağı, psilyum gibi bazı antispazmotik ajanların IBS semptomlarını azaltmada etkili olduğu görülmüştür, ancak uzun vadeli etkinliklerinin kanıtlanması için daha fazla çalışma yapılmalıdır.[12], [13]
  • Probiyotikler: Probiyotik kullanımının karın ağrısı ve şişkinlik hissi üzerinde etkili olabileceği gösterilmiştir, ancak mikrobiyota profiline göre spesifik suşları içeren probiyotiklerin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.[14]
  • Psikolojik Destek: Bilişsel Davranışçı Terapi, gevşeme terapisi, çok bileşenli psikolojik terapi, hipnoterapi ve dinamik psikoterapi gibi yöntemlerin IBS semptomlarında iyileşmede etkili olabileceği görülmüştür.[3]

Müddet Tahminleri (Prognoz)

IBS için tedavi ve yönetim stratejilerinin kişiselleştirilmesi ile IBS semptomlarında azalma sağlanabilir. Kişiselleştirilmiş tedavi planı; IBS semptomlarına yönelik farmakoterapötik ajan kullanımı, düşük FODMAP diyeti ile semptomların artmasına neden olan besinlerin belirlenmesi ve bunların beslenme planından uzaklaştırılması, fiziksel aktivitenin artırılması, psikoterapi gibi yöntemler ile gerçekleştirilebilir.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

IBS'in küresel yaygınlığını belirlemenin pek mümkün olmadığı ve bölgesel araştırmalar yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Buna göre 2017'de Roma IV kriterleri baz alındığında IBS prevalansının; Asya'da %1.3-3.4, Avrupa'da; %3.4-5.9, Amerika'da %3.5-5.3, Avustralya'da %3.5, Mısır'da; %7.6 Güney Afrika'da ise %5.9 olduğu, ayrıca birçok çalışmada IBS prevalansının kadınlarda erkeklerden daha yüksek düzeyde görüldüğü bildirilmiştir.[15]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 07:06:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15067

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Ömür, et al. Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?. (13 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15067
Ömür, S., Alparslan, E. (2024, January 13). Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15067
S. Ömür, et al. “Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 13 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/15067.
Ömür, Sena. Alparslan, Eda. “Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Irritabl Bağırsak Sendromunun Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/15067.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close