İntihar Desteği: Depresyon Halindeyseniz ve İntiharı Düşünüyorsanız, Yardım Alın! Türkiye'de Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık Alınabilecek Kaynaklar...
Uyarı: Eğer intihar etmeyi düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz! Bu makaleyi dikkatle okuyarak yardım alın. Eğer acil tıbbi yardıma ihtiyacınız varsa, şimdi 112'yi arayın.
***
Sağlık Bakanlığı'nın 2018 yılında yayınlamış olduğu verilere göre, yılda 8.6 milyon kişi ruh ve sinir hastalıkları şikayetleriyle hekimlere başvuruda bulunuyor.[1] Ruhsal hastalık terimi ise, bir grup hastalığı ve rahatsızlığı kapsayan genel bir terimdir. Her bir hastalık için standartlaştırılmış kriterler temel alınarak, psikiyatristler tarafından tanı konulur ve tedavi süreci planlanır.
Toplumumuzda en sık görülen ruhsal hastalık ise depresyondur. Yayınlanan istatistiklere göre, her 10 erkekten biri (yani erkeklerin %10'u) ve her 4 ya da 5 kadından biri (%20-25) hayat boyu depresyon riski ile karşı karşıya kalmaktadır.[1] Erken dönemde müdahale edilerek tedavi edilmeyen depresyon, çok ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Günlük hayatımızda "depresyon", "depresif hissetmek" ve "depresyona girmek" gibi tabirleri kullansak ve kimi zaman hafife alıyor olsak da depresif rahatsızlıklar, kendini uzun süreli mutsuz hissetme, daha önceden zevk alınan eylemlere artık ilgi gösterememe, işlevsellikte azalma, sosyal izolasyon gibi özellikler gösteren ve kişinin hayatını ciddi şekilde etkileyen bir hastalık grubudur.
Özellikle de Majör Depresyon tanısında, kişinin bağışıklık sistemi ve tüm bedensel sağlığı olumsuz etkilenmeye başlamaktadır. Ardından, içe kapanmayla birlikte gelen sosyal bağların zayıflaması ya da kopması, kişinin sosyal hayattan çekilmesine, yakın ilişkiler kuramamasına ve nihayetinde sosyal izolasyona neden olur. Dikkatini toplayamama gibi düşünsel kapasitedeki azalmalar ise hem akademik hem de iş gücü verimliliğinin düşürmeye başlar .
Tüm bu etkenler, depresyonun adım adım kişinin bütün hayatını olumsuz yönle etkilediğini ve gerekli tedavi alınmadığında ise kişiyi intihara yönlendirebilecek önemli bir zihinsel bozukluk olduğunu kanıtlar niteliktedir. Nitekim açıklanan veriler de bunu desteklemektedir: Her yıl bir milyondan fazla kişi intihar ederek yaşamına son veriyor ve bu kişilerin %70’inin ise depresyon tanısı aldığı biliniyor.[1]
Yalnız Değilsiniz, Yardım Var!
Depresyon gibi ciddi ruhsal hastalıklar kişiyi gittikçe yalnızlaştırsa da, bu hastalıklar ile tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Türkiye’de ruh sağlığı hizmetleri alanında hem uzmanlaşan hekim ve yardımcı personel sayısının artması, hem de devlet hastaneleri ve belediyeler destekli merkezlerin sayısının arttırılması, ruh sağlığı hizmetlerini ücretsiz bir şekilde toplumun farklı kesimleri için ulaşılabilir hale getiriyor.
Adım Adım Yardım...
Eğer ruhsal bir zorluk yaşıyor ve yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, şu adımları takip ederek sizin için en uygun yardıma erişebilirsiniz:
- Ruhsal bir zorluk hissettiğinizde, öncelikle aile hekiminize başvurarak yaşadıklarınızı paylaşabilir ve şehrinizdeki ruh sağlığı hizmetleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz.
- Şehrinizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin olup olmadığını araştırabilirsiniz.
- Bazı büyükşehir ve ilçe belediyelerinin psikolojik danışmanlık hizmeti sağlayan merkezleri olabiliyor. İlçenizdeki belediyeye giderek ya da arayarak böyle bir hizmetleri olup olmadığını sorabilirsiniz.
- Öğrenciyseniz okulunuzda bulunan rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezine başvuruda bulunabilirsiniz.
- Özel bir kliniğe ya da hastaneye başvurmak isterseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) desteğinin olup olmadığını sorabilirsiniz.
- Ayrıca, özel muayenehanede çalışan bazı psikiyatri hekimleri ya da klinik psikologlar hasta sayılarının bir kısmını maddi zorluklar yaşayan hastalara ayırabiliyor. Bu nedenle, görüştüğünüz uzmana indirim yapıp yapamayacağını ve “indirimli kotası” olup olamadığını sorabilirsiniz.
Ruh sağlığı alanında aldığınız desteğin uygulanış biçimi, görüşme sıklığı, görüşme süresinin uzunluğu ve tedavi süresi kurumlar arasında farklılıklar gösterebilir. Ayrıca, aşağıda ücretsiz olarak destek alabileceğiniz bazı merkezlerin bilgilerini sizinle paylaşıyoruz. Ruhsal olarak zorlandığınız dönemlerde size eşlik edecek ve destek alabileceğiniz kaynakların bulunduğunu aklınızda tutmanız dileğiyle.
Ücretsiz Olarak Ruh Sağlığı Desteği Alınabilecek Merkezler
1) Aile Hekimliği
Aile hekimleri, kişiye yönelik birinci basamak tanı, tedavi ve danışmanlık hizmetleri sunar. Tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları ise bilgilendirerek sevk eder.
- E-Devlet sistemine T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak Aile Hekim Bilgisi Sorgulama seçeneğini kullanarak Aile Hekiminizi öğrenebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.
2) T.C. Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi
Kişilerin internet ya da telefon üzerinden bölgelerindeki hastanelerden ve ihtiyaç duydukları hekimlerden randevu alabilecekleri bir uygulama sistemidir.
- İnternet üzerinden buraya tıklayarak T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle,
- ALO 182 aranarak operatörlerden destek alarak randevu alabilirsiniz.
3) Toplum Ruh Sağlığı Merkezi
Ülkemizde 78 ilde 163 merkez ile zihinsel rahatsızlığı olan bireyler ve aileleri için bilgilendirme, tedavi planlama ve rehabilitasyon hizmetleri sunan merkezlerdir.
- Buraya tıklayarak yakınınızda Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
4) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi
İstanbul Büyükşehir Belediye’si çatısı altında, Psikolojik Danışmanlık Merkezi (PDM), Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (İSADEM) ve Evde Sağlık Hizmeti gibi doktorların, psikiyatristlerin ve psikolojik danışmanların ruhsal destek sağladığı merkezler bulunuyor.
- Bu hizmetlere ulaşmak için 153’ü arayarak randevu alabilirsiniz.
5) Korona Virüs Online Ruhsal Destek Programı (KORDEP)
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün desteği ile hayata geçirilen KORDEP, Korona Virüs Pandemi sürecinde; oluşabilecek zihinsel sıkıntı ve problemlerin çözümü için online psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor.
- Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak tanıtım broşürüne ulaşabilirsiniz.
- Mesai saatleri içerisinde şu telefon numarasını arayarak bilgi alabilirsiniz: 0850 305 00 34
6) Ankara Üniversitesi Psikiyatrik Kriz Uygulama ve Araştırma Merkezi
Ankara'da bulunan bu merkezin amacı, kriz durumunda bulunan kişilerin aile ve okul gibi sosyal destek sistemlerini harekete geçirerek, hayata ruhsal olarak daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamaktır. Ayrıca, kriz ve krize müdahale, intihar ve intiharı Önleme gibi temel konularda ülke genelinde öncü kurum olarak kabul edilmektedir.
- Merkezle ilgili detaylı bilgiye burayı tıklayarak http://krizmerkezi.ankara.edu.tr ulaşabilirsiniz.
- Ayrıntılı bilgi için şu telefon numarasından merkezi arayarak da bilgi alabilirsiniz: 0312 363 03 26
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 53
- 16
- 7
- 5
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ a b c T. C. Sağlık Bakanlığı. Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2018. (22 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: T.C. Saglik Bakanligi | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:25:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9370
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.