Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir!

4 dakika
4,612
Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir! WallpaperAccess
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzmanlar tarafından akıl sağlığını korumak ve/veya iyileştirmek için verilen başlıca tavsiyelerden birisi fiziksel egzersiz yapmaktır. Bu egzersiz, bireyin kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre değişecektir. Hafif tempolu bir yürüyüş yapmak da olabilir, bir takım sporu yapmak da...

Dünya çapında yaygın olarak görülen psikolojik rahatsızlıklardan birisi "anksiyete bozukluğu"dur. Anksiyete bozukluklarının yaklaşık olarak dünya nüfusunun %10'unda görüldüğü ortaya konmuştur. Bu oran, kadınlarda, erkeklere nazaran iki kat daha fazladır. Ve egzersiz yapmak, anksiyete bozukluklarında uygulanan ümit verici bir tedavi yöntemidir. Ancak egzersiz dozunun, yoğunluğunun veya fiziksel uygunluk seviyesinin anksiyete bozuklukları geliştirme üzerindeki etkisi hakkında çok az bilgiye sahibiz.

WallpaperTel

Bu konuyu aydınlatmak adına oldukça kapsamlı bir araştırma yapıldı. İsveç'teki araştırmacılar, dünyanın en büyük "uzun mesafe kros kayağı" yarışını (Vasaloppet) ele aldılar. 1989-2010 yıllarını ele alan araştırmada; yarışmaya katılanların o dönemde yarışmayan kayakçılara göre anksiyete bozukluğu geliştirme riskinin önemli ölçüde daha az olduğu görüldü.[1] Çalışmada yaklaşık olarak 400.000 kişiden (kadın ve erkek) elde edilen veriler kullanıldı ve bu sayı, bu çalışmayı, her iki cinsiyet bağlamında yapılan en geniş kapsamlı epidemiyoloji çalışmalarından birisi yapmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kadın Kayakçılarda Sürpriz Bir Bulgu

İsveç Lund Üniversitesi Deneysel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı'nda çalışan Martine Svensson ve meslektaşı Tomas Deierborg şöyle aktarıyor:

Fiziksel olarak daha aktif bir yaşam tarzına sahip olan grubun, 21 yıllık takip süresi boyunca anksiyete bozuklukları geliştirme riskinin neredeyse %60 daha düşük olduğunu bulduk. Fiziksel olarak aktif yaşam tarzı ve daha düşük anksiyete riski arasındaki ilişki hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlendi.

Ancak araştırmacılar kadın ve erkek kayakçılar arasında, egzersiz performans düzeyinde ve anksiyete bozukluğu geliştirme riski arasında dikkate değer bir farklılık buldular. Erkek kayakçılar arasında fiziksel performans seviyesinin anksiyete geliştirmeyi etkilemediği gözlenirken kadın kayak sporcularında durum daha farklıydı: En yüksek fiziksel performansı gösteren kadın kayakçılarda, daha düşük fiziksel performans sergileyen kadınlara göre anksiyete geliştirme riskinin neredeyse iki kat daha fazla olduğu gözlemlendi. Yine de belirtmek gerekir ki; en yüksek performansı gösteren kadın kayakçı grubunda gözlemlenen anksiyete oranı, genel nüfustaki fiziksel açıdan hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen kadınlara oranla hala daha azdı.

The New York Times

Araştırmacılara göre bu bulgular, bilimsel araştırmalar için nispeten keşfedilmemiş alanları kapsıyor. Daha önceki araştırmaların spesifik olarak bir anksiyete bozukluğuna odaklandığını (depresyon gibi) ve sadece erkeklerin (daha dar bir kapsamda) ele alındığını söylüyorlar. Ayrıca bu çalışmalarda fiziksel aktivitelerin akıl sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerinin gözlemlenmesi için ya sınırlı verilerin bulunduğu ya da herhangi bir takip verisi bulunmadığı belirtiliyor.

Araştırmadaki Sonraki Adımlar

Kadınlardaki fiziksel performans düzeyi ve anksiyete bozuklukları arasındaki ilişkinin şaşırtıcı keşfi, bu çalışmanın bulgularının gelecekteki takip çalışmaları için bilimsel önemini vurguluyor. Svensson, anksiyete semptomları ve egzersiz davranışları arasında buldukları ilişkinin doğrusal olmayabileceğini öne sürüyor. Yani kısaca, egzersiz performans düzeyi arttıkça anksiyete semptonlarının artacağını söyleyemeyiz. Svensson şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Egzersiz davranışları ve anksiyete semptomlarının genetikten, psikolojik faktörlerden, kişisel özelliklerden ve bizim topluluğumuzda araştırılması mümkün olmayan karıştırıcılardan etkilenmesi muhtemeldir. Aşırı egzersiz davranışları söz konusu olduğunda erkekler ve kadınlar arasındaki bu farklılıkların arkasındaki itici faktörleri ve bunun anksiyete gelişimini nasıl etkilediğini araştıran çalışmalara ihtiyaç var.

Rapor ettikleri ilişkinin geçerliliğini ve nedenselliğini değerlendirmek için, ileriye dönük çalışmalarda fiziksel aktivitenin uzun vadeli nesnel ölçümlerinin yanı sıra rastgele müdahale denemelerinin de gerekli olduğunu ekliyorlar.

Amerikan Psikoloji Derneğ'nin yaptığı tanıma göre anksiyete; gerginlik hisleri, kaygılı düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişimlerle  karakterize edilen bir duygudur.
Amerikan Psikoloji Derneğ'nin yaptığı tanıma göre anksiyete; gerginlik hisleri, kaygılı düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişimlerle karakterize edilen bir duygudur.
AwsForWP

Peki bu çalışma, özellikle kayak yapmanın diğer egzersiz türlerinin aksine anksiyeteyi uzak tutmada önemli bir rol oynayabileceği anlamına mı geliyor? Svensson ve Deierborg'e göre cevap: Hayır. İkili, önceki çalışmaların da formda veya bir diğer tabirle "fit" kalmanın zihinsel sağlık üzerindeki faydalarını gösterdiğini öne sürüyor.

Svensson ve Deierborg, bu kros kayakçıları grubunun aktif bir yaşam tarzı için iyi bir temsilci olduğunu düşünüyor ancak kayakçılar arasında daha açık havada olmanın bir bileşeni de olabileceğini belirtiyor. Son olarak, yaptıkları araştırmayla ilgili şunu ekliyorlar:

Belirli sporlara odaklanan çalışmalar; biraz farklı sonuçlar ve ilişki büyüklükleri bulabilir, ancak bu büyük olasılıkla zihin sağlığını etkileyen diğer faktörlerden ve araştırma analizinde kolayca kontrol edemediğimiz diğer önemli faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Muhteşem! 10
  • Umut Verici! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:57:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11025

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Y. Dirice, et al. Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir!. (30 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11025
Dirice, S. Y., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 30). Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11025
S. Y. Dirice, et al. “Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/11025.
Dirice, Serkan Yasin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Düzenli Olarak Egzersiz Yapmak, Anksiyete Geliştirme Riskini %60 Kadar Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/11025.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close