Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu

4 dakika
7,845
COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu Wexner Medical Center
Podcast
Türker Yılmaz
Seslendiren 2 Nisan 2020 7:21
18
Tüm Reklamları Kapat

Ani bir şekilde hepimizin maruz kaldığı uzaktan öğrenimi benimseme zorunluluğu karşısında bunalmış mı hissediyorsunuz?

Birbirinize bağlı kalın ve merhametli olun.

Ben akademik akıl sağlığı ve refah konusunda uzmanlaşmış bir klinik psikoloğum. Mart ayının ortalarında İsveç’te doktora adayları için “Dayanıklı Olmak ve İyi Hissetmek” konulu bir atölye açmak üzereydim ama onun yerine kendimi bir anda karantinanın sekizinci günü dahilinde, iki küçük çocuk ile birlikte İspanya’daki evimde buldum. Çoğu insan gibi benim dayanma gücüm de gün geçtikçe yıprandı.

Zihinlerimiz; koronavirüsün yayılması ve sağlığımız, sevdiklerimiz, memleketlerimiz üzerindeki etkisini düşünmekle yıpranırken –araştırma programlarımız, gelir veya iş durumlarımız, uzaktan eğitim veya çalışmaya ani geçişimizden bahsetmiyorum bile– kendi zihinsel sağlığımızı ve toplumumuzun refahını nasıl koruruz?

Tüm Reklamları Kapat

Akıl Sağlığınız İçin 7 İpucu

Akademik liderler ve öğrencilerle COVID-19'a yanıt verme konusunda yaptığımız tartışmalarda yankı bulan bazı ipuçları:

Beklentilerinizi Yönetin!

Karantina dönemlerinin bize daha önce görülmemiş bir üretkenlik getirebileceği fikri, çıtayı düşürmekten ziyade yükseltmemiz gerektiği anlamına geliyor. Salgının beraberinde getirdiği bilişsel ve duygusal yükü veya verimliliğiniz üzerindeki etkisini hafife almayın, en azından kısa vadede. 

Bu süreçte konsantrasyon zorluğu, düşük motivasyon ve dikkat dağılması gibi durumlar yaşamanız olası. Bu duruma adaptasyonunuz zaman alacaktır. Kendinizi rahatlatın. Uzaktan çalışma ve izolasyonun hayatımıza getireceği yeni ritme alışırken hem kendimiz hem de sorumluluk duyduğumuz diğer kişiler için, belirlediğimiz hedeflerde gerçekçi olmalıyız.

Iowa Public Radio

Stres Eşiğinizi Proaktif Bir Şekilde Yönetin!

Öncelikle zihinsel sağlığınız için sağlam bir temel oluşturmaya çalışın. Uykunuza öncelik vermeye ve kendinize iyi bir uyku hijyeni uygulamaya çalışın (örneğin yatmadan önce mavi ışığa maruz kalmaktan kaçının ve uyuma ile uyanma saatlerinizin kesinliğini şaşmaz bir rutin haline getirin). Sağlıklı beslenin (bu tip dönemlerde stresi yönetmek için alkol türevi ürünlere eğilimli olabileceğinizin farkında olun -bu anlayışla karşılanabilir ancak uzun vadede potansiyel olarak zararlıdır-).

Tüm Reklamları Kapat

Hayatınızda egzersize yer verin –egzersiz yapmak stres seviyenizi düşürecek, duygularınızı daha iyi düzenlemenize ve uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olacaktır-.

Tehlike Çanlarınızı Dinleyin!

Sıkıntılı anlarınızı yönetmenin bir diğer yolu, sıkıntı döngünüz ve bunalım duygularınızı tetikleyen belli başlı düşünceleri veya fiziksel hisleri tanımlamaktır. Düşüncelerimiz (“Neden konsantre olamıyorum?”), duygularımız (hayal kırıklığı, endişe, üzüntü), fiziksel hislerimiz (gerginlik, mide rahatsızlıkları, sinirlilik) ve eylemler (güncel COVID-19 istatistiklerini istemsizce kontrol etmek gibi) bu olumsuz duygusal olguları besler ve güçlendirir. 

Bu döngünün bir yönünü, örneğin fiziksel semptomları aktif olarak azaltarak ele almak (Ben kutu tekniğini kullanıyorum: Dört saniye sürecek şekilde nefes al, nefesi dört saniye içinde tut, dört saniye sürecek şekilde nefes ver ve bu süreci tekrarla) döngüyü hafifletebilir ve kontrolü yeniden kazanmanızı sağlayabilir.

Business Insider

Rutinler Dostunuzdur!

Rutin sahibi olmak kaygılarınızı yönetmeye ve bu gerçekliğe adapte olmanıza yardımcı olur. Hem fiziksel hem de bilişsel çalışma alanlarınızda çalışma ve dinlenme zamanları arasında ideal ve net ayrımlar oluşturun.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Eğlenmek için işiniz veya virüs ile ilgili olmayan pozitif şeyler yapın (Film izleyecekseniz konusunda kıyamet yerine romantik veya komedi türlerini içerenleri tercih etmek gibi). Kısa ama net aralıklarla çalışmak düşünce netliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Kendinize ve Başkalarına Karşı Şefkatli Olun!

Şu anda kontrol edemediğimiz çok şey var ancak bu zor zamanlarda kendimizle konuşma tarzımız bu zor koşullara karşı dayanma gücümüzü arttırdığı gibi azaltabilir de. Bunalım hissiyatı genellikle “Bunu yapamam” veya “Bu çok zor” gibi kötü düşüncelerle birlikte gelir. Bu salgın pek çoğumuz için devasa bir stres kaynağı olacaktır, her zaman en güçlü halimizde olamayız. Ancak her zaman birilerinden yardım isteyebilir veya yardım isteyenlere ulaşabiliriz.

İlişkilerinizi Koruyun!

En içe kapanıklar bile zihinsel ve fiziksel sağlığını korumak için başkalarıyla bağlantı kurma duygusuna ihtiyaç duyar. Birçok çalışma grubu katkıda bulunabileceğiniz veya sadece arkanıza yaslanıp sohbetin tadını çıkarabileceğiniz sanal forumlar oluşturdu, bunlara katılabilirsiniz. Evet, sosyal izolasyondayız ama bu yalnız hissetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor -Özellikle izolasyon dahilinde kalmış diğer insanlara ulaşmaya çalışın-.

Mevcut Durumuzu Koruyarak Belirsizliği Yönetin!

Her günü beraberinde getirdiği her şey ile kabul edip yalnızca kontrolünü sağlayabileceğiniz şeylere odaklanın. Bu süreçte farkındalık ve meditasyon sizlerin en iyi yardımcısı olacaktır.

Bu muhtemelen hepimiz için stres dolu bir zaman olacak ve birçok araştırma enstitüsünün akıl sağlığı politikası ve uygulamalarını tıpkı dünyadaki pek çok şeye yaptığı gibi sıkı bir sınava tabii tutacak. Akıl sağlığımızı korumak ve iyi hissetmek için aldığımız önlemleri sıkıca benimseyerek ve gerektiğinde başkalarına güvenerek kendimizi ve etrafımızdakileri koruyabiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Umut Verici! 10
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:01:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8457

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Dickerson, et al. COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu. (1 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8457
Dickerson, D., Taştepe, H. K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 01). COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8457
D. Dickerson, et al. “COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by H. Kumsal Taştepe, Evrim Ağacı, 01 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8457.
Dickerson, Desiree. Taştepe, H. Kumsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by H. Kumsal Taştepe. Evrim Ağacı, April 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8457.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close