COVID-19 Salgını Sürecinde Akıl Sağlığınızı Yönetmek ve Mutlu Olmak İçin Yedi İpucu
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Ani bir şekilde hepimizin maruz kaldığı uzaktan öğrenimi benimseme zorunluluğu karşısında bunalmış mı hissediyorsunuz?
Birbirinize bağlı kalın ve merhametli olun.
Ben akademik akıl sağlığı ve refah konusunda uzmanlaşmış bir klinik psikoloğum. Mart ayının ortalarında İsveç’te doktora adayları için “Dayanıklı Olmak ve İyi Hissetmek” konulu bir atölye açmak üzereydim ama onun yerine kendimi bir anda karantinanın sekizinci günü dahilinde, iki küçük çocuk ile birlikte İspanya’daki evimde buldum. Çoğu insan gibi benim dayanma gücüm de gün geçtikçe yıprandı.
Zihinlerimiz; koronavirüsün yayılması ve sağlığımız, sevdiklerimiz, memleketlerimiz üzerindeki etkisini düşünmekle yıpranırken –araştırma programlarımız, gelir veya iş durumlarımız, uzaktan eğitim veya çalışmaya ani geçişimizden bahsetmiyorum bile– kendi zihinsel sağlığımızı ve toplumumuzun refahını nasıl koruruz?
Akıl Sağlığınız İçin 7 İpucu
Akademik liderler ve öğrencilerle COVID-19'a yanıt verme konusunda yaptığımız tartışmalarda yankı bulan bazı ipuçları:
Beklentilerinizi Yönetin!
Karantina dönemlerinin bize daha önce görülmemiş bir üretkenlik getirebileceği fikri, çıtayı düşürmekten ziyade yükseltmemiz gerektiği anlamına geliyor. Salgının beraberinde getirdiği bilişsel ve duygusal yükü veya verimliliğiniz üzerindeki etkisini hafife almayın, en azından kısa vadede.
Bu süreçte konsantrasyon zorluğu, düşük motivasyon ve dikkat dağılması gibi durumlar yaşamanız olası. Bu duruma adaptasyonunuz zaman alacaktır. Kendinizi rahatlatın. Uzaktan çalışma ve izolasyonun hayatımıza getireceği yeni ritme alışırken hem kendimiz hem de sorumluluk duyduğumuz diğer kişiler için, belirlediğimiz hedeflerde gerçekçi olmalıyız.
Stres Eşiğinizi Proaktif Bir Şekilde Yönetin!
Öncelikle zihinsel sağlığınız için sağlam bir temel oluşturmaya çalışın. Uykunuza öncelik vermeye ve kendinize iyi bir uyku hijyeni uygulamaya çalışın (örneğin yatmadan önce mavi ışığa maruz kalmaktan kaçının ve uyuma ile uyanma saatlerinizin kesinliğini şaşmaz bir rutin haline getirin). Sağlıklı beslenin (bu tip dönemlerde stresi yönetmek için alkol türevi ürünlere eğilimli olabileceğinizin farkında olun -bu anlayışla karşılanabilir ancak uzun vadede potansiyel olarak zararlıdır-).
Hayatınızda egzersize yer verin –egzersiz yapmak stres seviyenizi düşürecek, duygularınızı daha iyi düzenlemenize ve uykunuzu iyileştirmenize yardımcı olacaktır-.
Tehlike Çanlarınızı Dinleyin!
Sıkıntılı anlarınızı yönetmenin bir diğer yolu, sıkıntı döngünüz ve bunalım duygularınızı tetikleyen belli başlı düşünceleri veya fiziksel hisleri tanımlamaktır. Düşüncelerimiz (“Neden konsantre olamıyorum?”), duygularımız (hayal kırıklığı, endişe, üzüntü), fiziksel hislerimiz (gerginlik, mide rahatsızlıkları, sinirlilik) ve eylemler (güncel COVID-19 istatistiklerini istemsizce kontrol etmek gibi) bu olumsuz duygusal olguları besler ve güçlendirir.
Bu döngünün bir yönünü, örneğin fiziksel semptomları aktif olarak azaltarak ele almak (Ben kutu tekniğini kullanıyorum: Dört saniye sürecek şekilde nefes al, nefesi dört saniye içinde tut, dört saniye sürecek şekilde nefes ver ve bu süreci tekrarla) döngüyü hafifletebilir ve kontrolü yeniden kazanmanızı sağlayabilir.
Rutinler Dostunuzdur!
Rutin sahibi olmak kaygılarınızı yönetmeye ve bu gerçekliğe adapte olmanıza yardımcı olur. Hem fiziksel hem de bilişsel çalışma alanlarınızda çalışma ve dinlenme zamanları arasında ideal ve net ayrımlar oluşturun.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Eğlenmek için işiniz veya virüs ile ilgili olmayan pozitif şeyler yapın (Film izleyecekseniz konusunda kıyamet yerine romantik veya komedi türlerini içerenleri tercih etmek gibi). Kısa ama net aralıklarla çalışmak düşünce netliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
Kendinize ve Başkalarına Karşı Şefkatli Olun!
Şu anda kontrol edemediğimiz çok şey var ancak bu zor zamanlarda kendimizle konuşma tarzımız bu zor koşullara karşı dayanma gücümüzü arttırdığı gibi azaltabilir de. Bunalım hissiyatı genellikle “Bunu yapamam” veya “Bu çok zor” gibi kötü düşüncelerle birlikte gelir. Bu salgın pek çoğumuz için devasa bir stres kaynağı olacaktır, her zaman en güçlü halimizde olamayız. Ancak her zaman birilerinden yardım isteyebilir veya yardım isteyenlere ulaşabiliriz.
İlişkilerinizi Koruyun!
En içe kapanıklar bile zihinsel ve fiziksel sağlığını korumak için başkalarıyla bağlantı kurma duygusuna ihtiyaç duyar. Birçok çalışma grubu katkıda bulunabileceğiniz veya sadece arkanıza yaslanıp sohbetin tadını çıkarabileceğiniz sanal forumlar oluşturdu, bunlara katılabilirsiniz. Evet, sosyal izolasyondayız ama bu yalnız hissetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor -Özellikle izolasyon dahilinde kalmış diğer insanlara ulaşmaya çalışın-.
Mevcut Durumuzu Koruyarak Belirsizliği Yönetin!
Her günü beraberinde getirdiği her şey ile kabul edip yalnızca kontrolünü sağlayabileceğiniz şeylere odaklanın. Bu süreçte farkındalık ve meditasyon sizlerin en iyi yardımcısı olacaktır.
Bu muhtemelen hepimiz için stres dolu bir zaman olacak ve birçok araştırma enstitüsünün akıl sağlığı politikası ve uygulamalarını tıpkı dünyadaki pek çok şeye yaptığı gibi sıkı bir sınava tabii tutacak. Akıl sağlığımızı korumak ve iyi hissetmek için aldığımız önlemleri sıkıca benimseyerek ve gerektiğinde başkalarına güvenerek kendimizi ve etrafımızdakileri koruyabiliriz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 24
- 10
- 9
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:07:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8457
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Nature. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.