Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi!

4 dakika
6,957
İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi! FinalSpark
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

ChatGPT gibi gelişmiş yapay zekâ sistemleri bile tüm diğer sistemlerle benzer şekilde 1950'lerden beri bilişimin temel taşı olan silikon bazlı donanımları kullanır. Peki ya biyolojik maddelerden bilgisayarlar yapabilseydik?

Sektör ve akademiden bazı araştırmacılar, yapay zekâ teknolojilerinin gittikçe büyüyen depolama ve enerji ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak gelişmekte olan biyobilgisayar alanında çalışıyorlar. Bu yaklaşım sentetik biyolojiden yararlanarak örneğin laboratuvarda büyütülen ve organoid adı verilen hücre yığınlarını kullanarak bilgisayar mimarileri tasarlamakla ilgileniyor.

Biyobilgisayarların öncüleri arasında, bu yıl insan beyni organoidlerini kullanan bir bilgisayar platformu üreten İsviçre şirketi FinalSpark da yer alıyor. Bilim insanları "Neuroplatform" adı verilen bu platformu ayda 500 Dolar karşılığında internet üzerinden kiralayabiliyorlar. rketin kurucularından Fred Jordan şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bildiğim kadarıyla Dünya'da bu işi yapan ilk şirket biziz. Amacımız, son teknoloji ürünü üretken yapay zekâların şimdikinden 100.000 kat daha az enerjiyle eğitilebilmesini sağlamak.

Neuroplatform, her biri dört beyin organoidi kullanan bir grup işlemciyle çalışıyor. Yarım milimetre boyundaki her organoid, nöronların aktivitesini taklit eden 8 elektrotla diğer nöronlara bağlanıyor. Bu elektrolar aynı zamanda nöronların geleneksel bilgisayar ağlarına bağlanmasını da sağlıyor.

Nöronlar özellikle "iyi hissetmeyi" sağlayan dopamin nörotransmiterine maruz bırakılıyor ve böylece insan beyninin doğal ödül mekanizmasını taklit ediyor. Dopamin ödüllendirmesi ve elektrikle uyarılma sayesinde organoidlerin nöronları eğitiliyor ve gerçek bir insan beyniyle benzer şekilde yeni bağlantılar kurarak öğrenme sürecini taklit etmeleri sağlanıyor. Bu teknik geliştirilirse organoidler silikon temelli yapay zekâları simüle edecek şekilde eğitilebilir ve bugün kullandığımız işlemciler ve ekran kartlarının işlevlerini yerine getirebilir.

Şimdilik, organoidler araştırmacıların takip edebilmesi için 7/24 canlı yayında tutuluyor. Jordan buradaki zorluğun nöronların istenen görevi yapmasını nasıl sağlayacaklarını bulmak olduğunu söylüyor.

Bugüne kadar 34 farklı üniversiteden araştırmacılar bu platformu kullanmak istemiş ve şirket, aralarında University of Michigan ve Free University of Berlin'in de bulunduğu 9 ekibe erişim sağlamış. Bu ekiplerin her biri, biyobilgisayarların farklı yönleri üzerine çalışıyor. Örneğin University of Michigan'daki araştırmacılar organoid aktivitesini değiştirmek için gerekli olan elektriksel ve kimyasal sinyalleri araştırarak organoidlere özgü bir bilgisayar dilinin yapı taşlarını oluşturmaya çalışıyor. Almanya'daki Lancaster University Leipzig'ten araştırmacılar ise organoidleri yapay zekâ öğrenmesinde kullanılan farklı modellerde kullanmayı deniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Organoidlerin bilgi işleme yeteneğinin silikonla ne kadar yarışabileceği hâlâ tartışılıyor. İlk olarak bu yeni tekniği kullanan standart bir üretim sistemi yok. Dahası, yaşayan beyinler doğal olarak ölüyorlar da: FinalSpark'ın organoidleri ortalama olarak sadece 100 gün yaşayabiliyor. Elbette bu süre çalışmanın başlangıcındaki birkaç saatlik ömre göre çok daha iyi, dahası Jordan organoid üretme işini yoluna koyduklarını ve şirkette şu anda 2.000 ila 3.000 organoid bulunduğunu söylüyor.

Tabii ki FinalSpark silikon temelli bilişime organik alternatifler arayan tek şirket olmadığı gibi alternatif üretmenin tek yolu da beyin organoidleri kullanmak da değil. İspanya Ulusal Biyoteknoloji Merkezi'nde araştırmacı olan Ángel Goñi-Moreno, şöyle söylüyor:

Biyobilgisayar üretmenin onlarca farklı yolu var.

Goñi-Moreno, hücresel bilgi işlem üzerine çalışıyor, yani klasik bilgisayar bilimlerinden bildiğimiz depolama, mantıksal kapılar ve diğer karar verme temelleri gibi yapı ve işlevleri taklit edebilen sistemler kurmak üzere canlı hücreler kullanıyor. Ekip, biyobilgisayarların silikon eşdeğerlerinden daha iyi performans gösterdiği, "hücresel üstünlük" adı verilen bir dinamiğin örneklerini arıyor. Goñi-Moreno, biyobilgisayarların çevresel koşullara tepki verebilmeleri göz önünde bulundurulunca biyoıslahta veya zarar görmüş ekosistemlerin düzeltilmesinde kullanılabileceğini düşünüyor:

Bu alan, geleneksel bilgisayarların neredeyse hiçbir şey yapamadığı bir alan. Sonuçta bir bilgisayarı göle atıp ortamın ne durumda olduğunu anlamasını bekleyemezsiniz.

Buna karşın böyle bir ortamda bakteriyel bir bilgisayar, hücreler kimyasal ve diğer türden sinyallere tepki verdiğinden ortam koşullarını incelikli bir şekilde ölçebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Goñi-Moreno bakterilere odaklanırken Batı İngiltere Üniversitesi'nden International Journal of Unconventional Computing'in kurucusu ve baş editörü olan Andrew Adamatzky de mantarların bilgi işlem potansiyellerini araştırıyor. Adamatzky, miselyumların nöronlara benzer şekilde elektriksel potansiyel gösterdiğini belirtiyor ve bu özellikten yararlanarak beyin benzeri, "öğrenme, rezervuar bilgi işlem, örüntü tanıma gibi işlevleri gerçekleştirebilecek" mantar temelli bir sistem oluşturmayı umuyor. Ekip şimdiden mantar ağlarını bilgisayarlara hesaplamalarda yardımcı olmak üzere eğitti. Adamatzky, bu konuda şöyle söylüyor:

Mantarlarda bilgi işlem, beyin organoidi temelli bilgi işleme göre birkaç avantaja sahip. Bunların bazıları etik kolaylık, kültür yetiştirmenin basit olması, çevresel dayanıklılık, maliyet etkinliği ve mevcut teknolojilere entegrasyon.

Jordan, tıbbi amaçlar dışında kültürde büyütülmüş insan nöronları kullanmanın bazı etik sorunları olabileceğinin farkında. Güncel bir biyoetik tartışması, her ne kadar daha önce laboratuvarda başarılamamış olsa da mini beyinlerin bilinç kazanıp kazanamayacağına odaklanıyor. Jordan bu etik soruları cevaplamada ekibe yardımcı olabilecek kültürel arka plana sahip araştırmacı ve felsefeciler aradıklarını söylüyor.

Adamatzky ise mantarları kullanmaktan yana olsa da beyin organoidlerinin karmaşık ve nöronsu yapıları sayesinde gelişmiş işlevler sunabileceğini kabul ediyor. Öte yandan Jordan da FinalSpike'ın biyobilgisayarlarda nöron kullanma seçimine güveniyor ve her türlü hücre içinden insan nöronlarının öğrenme görevlerinde en iyisi olduğunu belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 28
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Bilim Budur! 14
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 4
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:42:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18366

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi!. (12 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18366
Alparslan, E. (2024, August 12). İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18366
E. Alparslan. “İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 12 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18366.
Alparslan, Eda. “İnsan Nöronlarından Canlı Bilgisayar Üretildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, August 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/18366.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close