Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor!

3 dakika
917
Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor! Science News
Bilim insanları, olağanüstü güçlü ve esnek bir doğal lif olan örümcek ipeğini eğirecek ipekböcekleri tasarladılar.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Örümcek ipeği rakipsiz gücü ve sağlamlığıyla ünlüdür. Ancak bu ipeği seri şekilde üretmenin bir yolunu bulmak kolay bir iş değildir. Örümcekler, ipekböceklerinde olduğu gibi lif üretmek için çalıştırılamaz; çünkü örümcekler bölgelerini korumaya ve komşularını yemeye eğilimlidirler. Dahası ipek üretimini uzun süre sürdürmeyi reddederler. Bu nedenle onlarca yıldır bilim insanları; örümcek ipeği üretmek için bakteriler, mayalar, fareler, hamsterlar ve hatta keçiler de dahil olmak üzere çeşitli organizmaların genetik mühendisliğini yapmaya çalışmış, ancak yalnızca kısmi bir başarı elde edebilmişlerdir.

Ancak yakın zamanlarda ilk kez, Çinli araştırmacılar genetiği değiştirilmiş ipekböceklerinden saf örümcek ipeği elde etmeyi başardılar.[1] Ekibin 4 Ekim tarihinde Matter dergisinde yayımladığı rapora göre bu malzeme, kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan Kevlar'dan altı kat daha dayanıklıydı. Çalışmada yer almayan Logan'daki Utah State Üniversitesinden örümcek ipeği uzmanı moleküler biyolog Randy Lewis, liflerin "daha önceki çalışmalarda elde edilebilen ürünlerden daha iyi mekanik özellikler sergilediğini" söyledi.

Üretilen iplikler doğal örümcek ipeği kadar güçlü veya esnek olmamakla birlikte yine de çalışma bir ilerleme kabul edilebilir. İpekböcekleri üzerinde yapılan önceki çalışmalar, yalnızca yüzde 30 ila 50 oranında örümcek ipeğinden oluşan daha zayıf lif karışımları oluşturmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni çalışmada ise araştırmacılar, örümcek ipeği proteini üretmek için gerekli tüm talimatları ipekböceklerinin genetiğine yerleştirmek ve proteinin ipekböceklerinin ipek üretim bezlerinde sarıldığından emin olmak için gen düzenleme aracı CRISPR/Cas9'u kullandılar. Bu, ekibin böceğin doğal mekanizmasından yararlanmasına izin verdi. Değiştirilmiş ipekböceklerinin yetiştirilmesi, sonraki nesilde bazı ipekböceklerinin örümcek ipeği genini her iki ebeveynden miras almasıyla sonuçlandı; bu da daha saf örümcek ipeği üretebilecekleri anlamına geliyordu.

Eğer bu ipek bir gün laboratuvarda üretilebilirse, doktorlar tarafından oldukça sağlam dikişler atmak için kullanılabilir. Güvenlik güçleri daha güçlü zırhlı yelekler giyebilir ve daha çevre dostu olan bu lif, naylon ve polyester gibi yaygın sentetiklerin yerini alabilir. Şangay'daki Donghua Üniversitesinden sentetik biyolog Junpeng Mi, şöyle söylüyor:

Örümcek ipeği acilen keşfedilmesi gereken stratejik bir kaynaktır.

Mi, örümcek ipeğinin cerrahi uygulamalarının dünya çapında milyonlarca kişiye yardımcı olabileceğini tahmin ediyor. Ancak örümcek ipeğinin seri üretimi engellerle karşı karşıya bulunuyor. Mi ve meslektaşlarının öncelikle ipekböceklerinde oluşturdukları genetik değişikliklerin birkaç nesil süreceğinden emin olmaları gerekecek. Aksi halde üreticilerin mühendislik sürecini düzenli olarak yeniden başlatması gerekebilir.

Genetiği değiştirilmiş ipekböcekleri, siyah tüplerin etrafındaki örümcek ipeğini üretmiştir.
Genetiği değiştirilmiş ipekböcekleri, siyah tüplerin etrafındaki örümcek ipeğini üretmiştir.
Science News

Araştırmacılar aynı zamanda böceklerin sağlığını korumak da dahil olmak üzere geleneksel ipekböceği yetiştiricilerinin karşılaştığı aynı zorluklarla da karşılaşacak. Utah Eyalet Üniversitesindeki bir başka örümcek ipeği araştırmacısı olan biyolog Justin Jones, ipekböceklerinin enfeksiyona karşı çok savunmasız olduğunu belirtiyor. İpekböcekleri sağlıklı olsa bile birbirlerinden farklı ipek lifleri üretebilirler. Lewis şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İpek dünyasındaki asıl sorun, keşfettiğimiz üzere çiftliklerin kullandığı yüzlerce ipekböceği türünün bulunması ve bunların aynı mekanik özelliklere sahip olmamasıdır.

Yine de ipekböcekleri böyle bir genetik mühendisliği için en çekici adaylardan birini oluşturuyor. Çünkü diğer değiştirilmiş canlıların çoğu, kısmen enzimlerinin örümcek ipeği proteininden sorumlu DNA'yı parçalaması nedeniyle yalnızca küçük miktarlarda kullanılabilir lif üretebiliyor.

Proteini dışarı vermek ise sürecin sadece bir kısmı; örümcekler daha sonra proteini kıvamlı bir sıvı içinde çözüyor ve ortaya çıkan yapışkan maddeyi dayanıklı bir lif haline dönüştürüyor. Her ne kadar çalışılmaları zor olsa da ipekböcekleri bu iki aşamayı da geçebiliyor, çünkü vücutları ipek üretmeye alışkın.

Mi'nin ekibi ileride daha güçlü ve esnek lifler geliştirmeyi umuyor. Mi, örümcek ipeği proteinine yapay amino asitler ekleyerek doğal lifin kısıtlamalarını bile aşabileceklerini umuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Mi, et al. (2023). High-Strength And Ultra-Tough Whole Spider Silk Fibers Spun From Transgenic Silkworms. Matter. doi: 10.1016/j.matt.2023.08.013. | Arşiv Bağlantısı
  • ScienceNews. Bacteria Can Be Coaxed Into Making The Toughest Kind Of Spider Silk. Alındığı Tarih: 25 Ekim 2023. Alındığı Yer: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
  • ScienceNews. Silk. Alındığı Tarih: 25 Ekim 2023. Alındığı Yer: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 01:09:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15900

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri Bilimi
Gün
Oyun
Orman
Doğal Seçilim
Mikrobiyota
Bilim Felsefesi
Nükleer Enerji
Rna
Çiftleşme
Ergen
Vaka
Öğrenme Teorileri
Koronavirüs
Habercilik
Sosyal Medya
Nörobilim
Nötron
Teleskop
Ara Tür
Bakteriler
Cinsellik Araştırmaları
Kedigiller
Kadın Sağlığı
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. S. Iqbal, et al. Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor!. (25 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15900
Iqbal, S. S., Alagöz, U., Alparslan, E. (2023, October 25). Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15900
S. S. Iqbal, et al. “Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ulaş Alagöz, Evrim Ağacı, 25 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15900.
Iqbal, Saima S.. Alagöz, Ulaş. Alparslan, Eda. “Genetiği Değiştirilmiş İpekböcekleri Saf Örümcek İpeği Üretebiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ulaş Alagöz. Evrim Ağacı, October 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/15900.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close