Paylaşım Yap

Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı?

Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı? SciTechDaily
3 dakika
769
Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın her yerinden uzmanlardan oluşan bir grup, biyobilgisayarların artık bilim kurgu eserlerine özgü olmadığını, dolayısıyla bu teknolojinin ve getireceği sorumlulukların araştırılmasının zamanının geldiğini söylüyor.

DishBrain'in geliştiricileri, Biotechnology Advances'da yayınlanan bir makalede söz konusu sorunun tanımlanmasına ve çözülmesine yardımcı olmayı hedefleyen bir çerçevenin haritasını çıkarmak üzere biyoetik uzmanları ve tıbbi araştırmacılar ile birlikte çalıştı. Biyoteknoloji odaklı bir start-up olan Cortical Lab'ın bilimsel sorumlusu ve makalenin baş yazarı olan Dr. Brett Kagan, konu hakkında şunları söylüyor:

Biyolojik sinir sistemlerini silikon temelli bileşiklerle birleştirerek zekâ benzeri davranışlar göstermelerini sağlamak büyük umut vaat ediyor, ancak sürdürülebilir bir şekilde ilerlemeyi düşünüyorsak konuya daha geniş bir çerçeveden bakmalıyız.

Grup, bir tabaktaki 800.000 canlı beyin hücresinden oluşan hücre topluluğuna pin-pon oynamayı öğreten DishBrain'i geliştirmeleri ile ünlenmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Bir teori geliştirme ve test etmek için deney tasarlama aşamalarının temsili şeması.
Bir teori geliştirme ve test etmek için deney tasarlama aşamalarının temsili şeması.
Biotechnology Advances

Filozoflar yüzyıllardır bizi insan yapan ya da bilinç sahibi yapan şeyin ne olduğuna dair tartışmalara kafa yorarken Oxford Üniversitesi Uehiro Pratik Etik kürsüsünde profesör olan Julian Savulescu, bu sorulara dair bir yanıta ulaşılmasının aciliyeti konusunda uyarıyor:

Günümüz teknolojisine göre 'bilinçli' sayılan şeyler için bile ahlak konularını yeterince tartışmış değiliz. Görünüşe göre, bilinci veya zekayı tanımlamanın hâlâ birçok yolu var ve bunların her biri biyolojik temelli akıllı sistemler hakkında ne düşünmemiz gerektiğine ilişkin farklı çıkarımlarda bulunmamıza sebep oluyor.

Makalede İngiliz filozof Jeremy Bentham'ın hayvanların sahip olduğu ahlaki statü ile ilgili şu sözünden alıntı yapılmış:

Sorulması gereken soru 'Mantıklı düşünebiliyorlar mı?' veya 'Konuşabiliyorlar mı?' değil, 'Acı hissedebiliyorlar mı?' olmalı.

Singapur Ulusal Üniversitesi Biyomedikal Etik Merkezi Araştırma Direktörü Dr. Tamra Lysaght şöyle diyor:

Bu perspektiften bakıldığında, yeni biyolojik tabanlı bilgisayarlar insan benzeri bir zekâ gösterse bile, bu onların mutlaka ahlaki bir statüye sahip olduğu anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Makalemiz, biyobilgisayarların ortaya çıkardığı ahlaki soruların tamamına kesin bir yanıt vermeye çalışmıyor; ancak teknolojinin sorumlu bir şekilde araştırılmaya ve uygulanmaya devam edilebilmesini sağlamak için başlangıçta odaklanmamız gereken noktayı görmemizi sağlıyor.

Makalede ayrıca DishBrain'in epilepsi ve demans gibi hastalıklara ilişkin anlayışımızı büyük ölçüde değiştirme potansiyelinin sunduğu fırsatlar ve bunun yol açtığı etik sorunlar vurgulanıyor. Melbourne Üniversitesi Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü'nden biyomedikal etik alanında araştırma görevlisi olan makalenin ortak yazarı Dr. Christopher Gyngell şöyle diyor:

Tıbbi araştırmalarda kullanılan mevcut hücre dizileri ağırlıklı olarak Avrupa tipi genetik atalara sahiptir, bu da potansiyel olarak genetik bağlantılı yan etkilerin tanımlanmasını zorlaştırmaktadır.

Gelecekteki ilaç tarama modellerinde, daha çeşitli hücre dizileri kullanarak tüm dünyadaki hastaları daha iyi temsil etme şansımız var. Bu da potansiyel olarak daha hızlı ve daha iyi ilaç geliştirebilmemiz anlamına geliyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Araştırmacılar, biyobilgisayarların potansiyel etkisinin önemli olması nedeniyle bu sistemlerin sahip olduğu ahlaki boyut hakkında çalışmaların yürütülmesinin önemine dikkat çekiyor. Dr. Kagan son olarak şöyle ekliyor:

Silikon tabanlı zihinler olan süper bilgisayarlar milyonlarca watt enerji tüketiyor. Buna karşın insan beyni 20 watt gibi çok az bir değerde enerji tüketiyor. Biyobilgisayarlardan ve diğer biyoteknolojik sistemlerden de benzer enerji verimliliği göstermelerini bekliyoruz.

Şu anki haliyle bilişim teknolojileri endüstrisi karbon emisyonlarında büyük rol oynuyor. Nispeten az sayıda işlem yapabilseler bile biyobilgisayarları araştırmak ve geliştirmek, doğanın korunması açısından oldukça önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
  • B. J. Kagan, et al. (2023). The Technology, Opportunities, And Challenges Of Synthetic Biological Intelligence. Biotechnology Advances, sf: 108233. doi: 10.1016/j.biotechadv.2023.108233. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:44:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15720

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Labs, et al. Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı?. (30 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15720
Labs, C., Aladağ, S., Alparslan, E. (2023, September 30). Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15720
C. Labs, et al. “Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Simay Aladağ, Evrim Ağacı, 30 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15720.
Labs, Cortical. Aladağ, Simay. Alparslan, Eda. “Biyobilgisayarların Ahlaki Statüsü Ne Olmalı?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Simay Aladağ. Evrim Ağacı, September 30, 2023. https://evrimagaci.org/s/15720.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close