Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!

Emmy Ödüllü "İçimizdeki Balık" belgeselini 3 bölüm halinde ve Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz!

6 dakika
34,221
"İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!
Tüm Reklamları Kapat
Milyarlarca yıllık tarihin, bizim bugünkü hayatımız açısından anlamı nedir? Organlarımızın iç işleyişleri ve doğadaki yerimizle ilgili olarak yüz yüze olduğumuz temel soruların cevaplarım, vücudumuz ve zihnimizin, başka canlılarla ortak parçalarımızdan nasıl ortaya çıktığını anladığımızda bulacağız. - Neil Shubin

***

Bilindiği gibi evrimin halk arasındaki tartışmaları "Ara tür göster!"den öteye pek gidemez (tabii bir de "Aminoasitler nasıl bir araya geldi de proteinleri oluşturdu, hı, hııı?" var tabii). Bilim düşmanları oldukları yerde 160 yıldır debelenedursun, bilimde çok güzel gelişmeler olmayı sürdürmekte. Bunlardan birini 2004 senesinde, yaşadık.

Evrimsel biyolojinin öngörü gücü sayesinde, denizden karaya geçişin bugünkü Kuzey Kanada civarlarında meydana gelmiş olması gerektiğini tespit ettik. Yani sudan karaya geçişte, hem denizel, hem karasal özellikleri bulacağımız canlıların bu bölgede bulunuyor olması gerektiğini hem evrimsel biyoloji, hem jeolojik kayıtlar açısından öngördük.

Tüm Reklamları Kapat

Sonra ömrünü bu işe adamış bilim insanlarından olan Neil Shubin ve ekibi Arktik Kanada'ya giderek aylar süren incelemeler ve kazılar sonucunda tam 375 milyon öncesine ait bir fosil çıkarmayı başardılar. Bu fosil, günümüzde evrim tartışmalarında az çok bulunmuş herkesin tanıdığı Tiktaalik roseae fosilidir. Yani evrimin öngörüsü doğrultusunda yaptığımız kazı %100 başarılı sonuç verdi ve gerçekten de sudan karaya geçişe dair harika bir geçiş örneği tespit ettik.

Hoş, Tiktaalik bu geçişteki tek tür değil: Eusthenopteron, Panderichtyis, Acanthostega, Ichtyostega, Tulerpeton gibi türler zaten bu geçişi temsil ediyordu. Ancak Tiktaalik, hepsinin tam ortasında, neredeyse yarı yarıya karasal ve denizel özellikleri barındırdığı için evrimin milyonlarca zaferinden en kıymetlilerinden biri haline geldi.

Sevgili bilim insanımız Bill Nye'ın da vurguladığı gibi, bilimin gücü, öngörü becerisinde gizlidir. Eğer ki bir bilim dalı, geçmişten edindiği bilgileri kullanarak geleceğe yönelik test edilebilir tahminlerde bulunamıyorsa, zayıftır, hatta bilim bile sayılması şaibelidir. Ancak evrim, bugüne kadar öngörü gücüyle ve matematiksel isabetliliğiyle bilim insanlarının başını döndürmüştür ve döndürmeye de devam etmektedir.

Gelin öncelikle bu harika çalışmayı anlatan kitabı, sonrasında da belgeselini kısaca tanıyalım:

Tüm Reklamları Kapat

"İçimizdeki Balık" Kitap İncelemesi

Kitabı bir bütün olarak ele alacak olursak yazarımız Neil Shubin, henüz fosilin ne olduğunu yeni öğrendiği zamanlardan Tiktaalik’i bulduğu anlarına kadarki paleontoloji öyküsünü anlatıyor. Bunu yaparken evrimin sudan karaya geçiş anlarından başlayarak günümüze kadarki sürecini hem yazarın kendi hikâyesinin içinde hem de aralara serpiştirilen bilgilerle daha duru hale getirerek anlatıyor.

İçeriği daha detaylı incelemeye geçmeden önce kitabı şekil yönünden inceleyecek olursak, kitabın hikâye devamlılığına uygun biçimde ayrılmış bölümlerden oluştuğunu görüyoruz. Bölümler ilerledikçe hem evrimi zamanda ilerletmiş hem de temel olarak üzerinde durduğumuz canlı ya da organların değiştiğini fark etmiş oluyoruz. Kitap içerisinde resimler ve yazarın kendisine ait fotoğraflar olmak üzere yer yer görsel destekler de mevcut. Yazarın, araştırmalarının günlüğünü tutarcasına kullandığı yalın dil ve hikâye örgüsü kitabı her kesimden insanın rahatlıkla anlayıp keyif alabileceği bir metin haline getiriyor.

Kitap ilk bölümlerde ağırlıklı olmak üzere paleontolojiye oldukça geniş yer ayırmış durumda. Gerek meslekle gerek sadece fosillerle ilgili yer yer yüzeysel yer yer de teknik detaylar barındıran bilgilere yer veriliyor. Örneğin fosillerin katmanlar içerisindeki dizilimini canlıların sınıflandırılma biçimine benzeten yazar, paleontoloji alanında da -evrimsel biyolojinin getirilerinden olan- evrim ağacının dallanan yapısına benzer bir sistematikten yararlandıklarını açıkça belirtiyor ve bunu ‘’kümelerin içindeki kümeleri ortaya çıkarmak’’ olarak betimliyor. Aynı zamanda ‘’Fosiller nasıl zarar görmeden kalırlar?’’gibi soruların da cevabını veriyor. Yazar burada olduğu gibi evrimin diğer bilim ve disiplinlerle ilişkisinden bolca bahsederek evrimsel biyolojinin büyük katkısını, canlılık tarihi için önemini vurguluyor.

Hemen her bölümde karaya geçiş öncesi ve sonrası olmak üzere bambaşka canlıların özellikleri karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkları üzerinde duruluyor. Kitabın bir bölümü canlıların embriyolojik dönemleri karşılaştırmaya ayrılmış durumda. Bu bölüm özellikle kimi canlıların bu kadar uzak görünmelerine rağmen ne kadar benzer gelişim süreçleri geçirdiklerini gözler önüne seriyor. Yine görsellerle desteklenmiş bu bölüm kitabın en can alıcı noktalarından biri. Yazar uzak görünenin aslında ne kadar yakın olduğunu bir başka bölümde sinek-insan karşılaştırması yaparak ironik bir biçimde açıklıyor. Gen dizilimi benzerlikleri, vücut planı, embriyolojik süreç gibi birçok farklı yönden benzerlik ve farklılıklar inceleniyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Birçok ilgili çekici konu aynı akıcı dille kitap geneline yayılmış durumda. Tiktaalik’in adının niçin Tiktaalik olduğundan, bugünkü bazı hastalıkların evrimsel süreçle ilgisine ve tek bir genin neleri değiştirebileceğine kadar birçok anekdot bulunuyor. Elbette evrimden bahsetmişken Darwin’i anmamak olmazdı! Kitapta Darwin’in evrime dâhil oluş süreciyle ilgili ufak atıflar da mevcut. Yazar aynı zamanda paleontoloji sahasında ve tüm araştırma esnasında ekip arkadaşlarıyla beraber yaşadıkları zorlukları da kaleme alıyor.

Evrimsel biyolojiyi öğrenmek isteyenler için bir başlangıç kitabı olabilecek kadar yalın ve eğlenceli; evrimi genel hatlarıyla en önemli mekanizmalarıyla ve geçmişi-bugünüyle ele alan dolayısıyla birçok soruya cevap verebilen, görünüş itibarı ile öyle olmasa da içeriğiyle oldukça bilgi dolu bir kitap İçimizdeki Balık. Evrimsel biyolojiyi konu alan –ve gerçekten evrimsel biyolojiyi anlatan- hemen her kitapta hissedebileceğiniz gibi, İçimizdeki Balık bittiğinde pencerenizden bakıp doğadan üstün değil onunla bir bütün olduğunuzu hissetmemeniz için hiçbir neden yok. 

Keyifli okumalar!

Künye Bilgileri: 

  • İçimizdeki Balık: İnsan Vücudunun 3,5 Milyar Yıllık Tarihine Seyahat
  • Yazar: Neil Shubin
  • Çeviren: Aysun Yavuz
  • Basımevi: NTV Yayınları
  • 2010 (1. Baskı), 260 sayfa

İçimizdeki Balık, Sürüngen ve Maymun Belgesel Serisi

Bilimde güzel gelişmeler yaşanıyor demiştik: Tiktaalik'in keşfinden ve aynı bölgede türe ait başka kemiklerin de bulunması sonucu keşfin doğrulanmasından (2013 sonlarında oldu bu da) sonra, şimdi Neil Shubin "İçimizdeki Balık" olarak adlandırdığı bu türü evlerimize taşıyor.

ABD'nin PBS kanalında yayınlanan "İçimizdeki Balık" belgeseli, 3.5 milyar yıllık evrim tarihini ele alarak, yüzgeçlerden insan kollarına kadar gelen sürecin nasıl olduğunu bizlere anlatıyor. Tabii sadece bunu değil: Fosillerin nasıl çıkarıldığını, analiz edildiğini, evrimdeki yerlerinin nasıl anlaşıldığını, uzuvların şekillerinin nasıl evrimleştiğini, embriyolarımızdaki evrim izlerini, üreme hücrelerinin bazılarının neden hareketsiz olduğunu ve evrimle ilgili daha nice konu belgeselin içerisinde yer alıyor.

Nihayetinde her birimiz alelacele organize edilmiş balıklarız.

Belgesel, 2015 yılında "En İyi Bilim" ve "En İyi Grafik" alanlarında olmak üzere 2 dalda Emmy Ödülü'ne aday gösterildi.

Tüm Reklamları Kapat

Belgeseli İzleyin!

Bölümlerin başlıkları şu şekilde (isimlere tıklayarak Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz):

  1. Your Inner Fish (İçimizdeki Balık)
  2. Your Inner Reptile (İçimizdeki Sürüngen)
  3. Your Inner Monkey (İçimizdeki Maymun)

Neil Shubin'in kitabının bir diğer tanıtımını buraya tıklayarak, belgeselin yapımında kullanılan Türkçe altyazıların dosyalarını ise buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 25
  • Tebrikler! 15
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Umut Verici! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:21:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3780

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. "İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!. (23 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3780
Bakırcı, Ç. M., Kılıç, ., Sarıbardak, . (2015, July 23). "İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3780
Ç. M. Bakırcı, et al. “"İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3780.
Bakırcı, Çağrı Mert. Kılıç, . Sarıbardak, . “"İçimizdeki Balık" Kitap ve Belgeseli: Prof. Dr. Neil Shubin ile İçinizdeki Balığı, Sürüngeni ve Maymunu Tanıyın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3780.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close