Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!

Görünen o ki Neandertaller'den bize miras kalan genlerin bir kısmı COVID-19'u ağır geçirme riskini arttırırken, bir kısmı aynı riski azaltıyor.

Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!
3 dakika
2,517
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eylül 2020'de Nature dergisinde yayımlanan makalelerinde Hugo Zeberg ve Svante Pääbo, COVID-19'u ağır geçiren hastalardan alınan örnekler üzerinde yaptıkları iki genom çapında ilişkilendirme araştırmasından yola çıkarak, Neandertaller'den modern Homo sapiens'e 3. kromozom üzerinde miras kalan bir gen kümesinin, COVID-19 ile ilişkili solunum yetmezliği gibi semptomların görülme olasılığını arttırdığını öne sürmüşlerdi. 2 Mart 2021'de PNAS dergisinde yayımlanacak yeni makalelerinde ise, zıt bir sonuca ulaştılar.

İlk çalışmalarında 3. kromozom üzerindeki bir genom bölgesinin etkilerini tanımlayan Zeberg ve Pääbo, bu sefer 12. kromozom üzerinde Neandertal kökenli bir genom bölgesinin etkilerini incelediler. Bu gen bölgesinin SARS-CoV-2 isimli virüsün enfekte ettiği hastaların COVID-19'u ağır geçirme olasılıklarını %22 azalttığını gösteren araştırmacılar, bu bölgenin RNA virüsleri ile etkileşime geçen proteinleri dizilediğini gösterdiler.

Batı Avrasya kıtasında evrimleşen Homo neanderthalensis, türümüz Homo sapiens'ten farklı bir ekolojik nişte yaşamış olmasından ötürü, maruz kaldığı epidemiyolojik ve evrimsel baskılar ve direnç geliştirdiği patolojiler de farklılık gösterir. Bu tür bir farklılığın, önce Güney Asyalılar'ın %65'de, Avrupalılar'ın da %16'sında mevcut olan bir genom bölgesinin etkileri ile ilişkili olduğunu gösteren Zeberg ve Pääbo, bu sefer de Neandertaller'den miras kaldığı öne sürülen ve mevcut olduğu popülasyonlarında ~%25-30 sıklığıyla bulunan bir haplotipin etkilerini gösterdi. Bulunduğu nüfuslarda haplotipi oluşturan tek nükleotid polimorfizmlerinin arasında bağlantı dengesizliği olduğunun gösterilmesi, hem bu haplotipin Neandertal kökenli olduğunu, hem de adaptif bir değerinin olduğuna işaret etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19'u ağır geçirmeye karşı direnç sağlayan haplotipin coğrafi dağılımını dilim grafikleri ile gösteren bir harita.
COVID-19'u ağır geçirmeye karşı direnç sağlayan haplotipin coğrafi dağılımını dilim grafikleri ile gösteren bir harita.
PNAS, Zeberg & Pääbo (2021)

Bu Neandertal haplotipinin, 12. kromozomda oligoadenilat sentetazını dizgileyen OAS1, OAS2 ve OAS3 genlerini kısmen ya da tamamen barındırdığı tespit edilmiştir. Oligoadenilat sentetazlarının, virüsler tarafından enfekte edilen hücrelerde antiviral işlevleri olduğu bilinmektedir. Bu sentetazları dizileyen üç gen arasında, COVID-19'u ağır geçirmeye karşı en yüksek direnci sağlayan genin OAS3 olduğu bulunmuştur.

Haplotipin nüfus dağılımının dünya ortalaması yaklaşık %30 olmasına rağmen, Avrasya ve Amerika'daki belirli nüfuslarda %50'yi geçen bir sıklıkla görülmektedir. Buna karşın bu haplotip, tarih öncesi dönemlerde gen akışının sınıflandırıcı eşleşme ve coğrafi engeller gibi belirli faktörlerden ötürü sınırlı olmasından dolayı Afrika'da görülmemektedir.

COVID-19'u ağır geçirmeye karşı direnç sağlayan haplotipin (A) ve ağır geçirmeye yatkın kılan haplotipin (B) 40 bin yıl boyunca hangi sıklıkla görüldüklerini gösteren iki histogram.
COVID-19'u ağır geçirmeye karşı direnç sağlayan haplotipin (A) ve ağır geçirmeye yatkın kılan haplotipin (B) 40 bin yıl boyunca hangi sıklıkla görüldüklerini gösteren iki histogram.
PNAS, Zeberg & Pääbo

Buna ek olarak yukarıdaki görselden de görülebileceği gibi, COVID-19'u daha ağır geçirmeye yatkın gelen haplotip, zaman içerisinde bir artış göstermez iken, ağır geçirmeye karşı direnç sağlayan haplotip zaman içinde gittikçe sıklığı artmıştır. Ancak Zeberg ve Pääbo'nün de vurguladığı gibi elimizdeki verilerin kıt olduğundan ve şimdilik ağırlıkla Batı Avrasya bölgesinden geldiği için daha fazla ve daha çeşitli verilerin gerekliliği söz konusudur.

Bu çalışma ve zıt bulgular sunan önceki çalışma, genetiğin ne kadar dolambaçlı ve karmaşık olabileceğini bir kez daha hatırlatmaktadır: Genler, nadiren tek bir işleve sahiptirler ve her bir modern türe atalarından (ve hatta Neandertal-Sapiens örneğinde olduğu gibi, kuzenlerinden) miras kalan çok sayıda gen, karmakarışık bir etkileşim ağı çerçevesinde çok sayıda özelliği etkilerler. Bu nedenle tekil genlerden büyük yargılara varmadan önce, hem o genin diğer etkilerini araştırmalı, hem de genomun tamamına bakarak aynı miras hattından gelen genlerin farklı sonuçlar yaratmadığından emin olmamız gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • İnanılmaz 5
  • Bilim Budur! 4
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 12:27:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10210

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Yıldız, et al. Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!. (1 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10210
Yıldız, T., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 01). Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10210
T. Yıldız, et al. “Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10210.
Yıldız, Tan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bazı Neandertal Genlerine Sahip Olanların COVID-19 Hastalığını Ağır Geçirme Riski Daha Az!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10210.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close