Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir!

Güneş'in Enerjisi Bitip Sönmeye Başladığında Güneş Sistemi'nde Neler Olacak?

5 dakika
8,102
Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir! Flickr
Ralf Kaiser'in ''Giant Sun'' adını verdiği fotoğraf çalışması.
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Yaklaşık 5 milyar yıl içinde, Güneş'in enerjisi tükenecek ve Güneş Sistemi büyük ölçüde değişecek. Okyanuslar kuruyacak. Gezegenler Güneş tarafından yutulacak ve buzul gezegenler nihayet güneşli günlerin tadını çıkaracaklar.

Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar. Kütlenin enerjiye dönüştüğü bir işlem süresince, hidrojen helyuma dönüşür. Yakıtı (hidrojen) bittiği zaman, Güneş büyük ölçüde büyüyecek. Dış katmanı, Güneş Sistemi'nin büyük bir kısmını yutana dek genişleyecek ve kırmızı bir deve dönüşmüş olacak.

Peki Güneş kırmızı dev evresine girdiğinde gezegenlere ne olacak? Güneş Sistemi'nin akıbeti hala bilim insanlarının tartıştığı bir konu. Güneş'in tam olarak ne kadar genişleyeceği ve koşulların nasıl değişeceği henüz tam olarak anlaşılmış değil. Fakat bazı şeylerin bilinmesi mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Yavaş bir şekilde Dünya'daki yaşamın sonunu getirecek olan bu hadise, Güneş Sistemi'nin soğuk bölgelerinde yeni yaşanabilir dünyaları mümkün kılabilir.

Güneş'in bugünkü büyüklüğü ile Kırmızı Dev evresinde ulaşacağı büyüklüğün karşılaştırılması.
Güneş'in bugünkü büyüklüğü ile Kırmızı Dev evresinde ulaşacağı büyüklüğün karşılaştırılması.
Wikimedia Commons

Geride kalan insanlar, Neptün'ün ötesinde buzdan kayalarla dolu bir bölgede, Plüton'da veya Kuiper kuşağındaki uzak cüce gezegenlerde hayatta kalabileceği bölgeler bulabilir. Güneş genişledikçe, bu bölgelerdeki ufak gezegenlerde yaşamın filizlenmesi ve evrimin gerçekleşmesi için gerekli şartlar oluşabilir. Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Gezegen bilimci Alan Stern şunları söylüyor:

Bu gezegenler, yaşamın ertelendiği yaşanabilir dünyalar. Güneş'in yaşlılığında (kırmızı dev evresinde) Kuiper Kuşağı mecazi olarak Miami sahili gibi olacak

Peki Yıldızımızın Son Günlerinde Güneş Sistemi'nde Neler Olacak?

Merkür

Güneş Sistemi'nin tarihi boyunca Güneş'in öldürücü sıcaklığına maruz kalan en içteki gezegendir. Fakat bugün bile Merkür'de bazı buzul bölgeler bulunuyor. Yıldızımız yaşlandıkça öncelikle bu buzullar buharlaşacak ve en sonunda gezegen Güneş tarafından yutulacak.

Venüs

Venüs için bazen "Dünya'nın ikizi" denir, çünkü büyüklükleri ve bileşimleri oldukça benzerdir. Fakat Venüs'ün korkunç sıcaklıktaki yerküresi, Dünya'nın bulunduğu Goldilocks bölgesinin koşullarına pek az uyum gösterir. Güneş genişlediğinde öncelikle Venüs'ün atmosferi yanacak ve daha sonra o da Güneş tarafından yutulacak.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya

Dünya üzerindeki yaşam muhtemelen Güneş'in aktivitesi sona ermeden, yani yakıtı tükenmeden daha önce yok olacak. Çünkü Güneş zaman geçtikçe daha da parlaklaşıyor. Bazı tahminlere göre, bir milyar yıldan daha az bir kısa sürede Güneş'in yaydığı radyasyon, Dünya'daki yaşamın sürdürebilmesi için çok yüksek bir seviyeye gelecek.

Bu süre çok uzun görünüyor olabilir. Fakat gezegenimiz üzerinde yaşamın 3 milyar yıldır bulunduğunu ve evrimleştiğini de unutmamalıyız.

5-7 milyar yıl sonra, Güneş'in kırmızı dev aşamasındayken, yanmış Dünya'yı temsil eden görsel çalışma.
5-7 milyar yıl sonra, Güneş'in kırmızı dev aşamasındayken, yanmış Dünya'yı temsil eden görsel çalışma.
Wikimedia Commons

Güneş kırmızı bir deve dönüştüğünde, Merkür ve Venüs'ün Güneş tarafından yutulmasından bir kaç milyon yıl sonra Dünya da yok olacak. Burada yaşamış tüm kayalar, fosiller ve hayatta kalmış tüm canlılar Güneş'in genişleyen küresi tarafından yutulacak ve insanlığın varlığına dair tüm kalıntılar yok olacak.

Fakat bazı bilim insanları bu yoruma katılmıyorlar. Dünya'mızı yutmadan önce Güneş'in genişlemesinin duraklayacağına dair bazı görüşler var. Bazı bilim insanları, Dünya'nın yörüngesini yavaşça artırarak gezegenimizi Güneş Sistemi'nin derinliklerine doğru taşımak için planlar öne sürüyorlar. Neyse ki bu akademik olarak yürütülen bir tartışma.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Mars

Genç Güneş'imizin radyasyonu, Mars'ın da kompleks bir yaşamı koruyabileceği bir atmosferi barındırabilmesi için çok fazlaydı. Yine de son bulgular Mars'ın yüzeyinin altında hala gizlenmiş su olabileceğini gösteriyor. Güneş'in genişlemesi Mars'ın yörünge sınırına ulaşmayabilir, fakat bu süre içinde yüzeyinin altındaki tüm sular da sıcaklığın etkisiyle buharlaşmış olacak.

Gaz Devleri

Kırmızı deve dönüşmüş Güneş'imiz iç gezegenleri yuttukça, bazı materyalleri muhtemelen gaz devlerinin bir parçası haline gelmek üzere Güneş Sistemi'nin derinliklerine fırlayacak.

Yine de Güneşimiz, Satürn'ün buzullardan oluşan halkalarını buharlaştıracak kadar genişleyecek. Bugünün buzdan dünyaları diyebileceğimiz Jüpiter'in Europa ve Satürn'ün Enceladus uydusunu da benzer bir son bekliyor.

Peki ya Yeni Yaşanabilir Bölge?

Güneş kırmızı bir deve dönüştüğünde, Plüton ve kuzenlerinin bulunduğu Kuiper Kuşağı, Neptün'ün Triton uydusu da dahil, Güneş Sistemi'nin en kıymetli gezegenleri olacaklar.

Bugün, bu gezegenler bolca donmuş su ve komples organik materyaller barındırıyorlar. Bazılarının buzdan yüzeylerinin altında okyanuslar bile var, ya da yakın bir zamana kadar vardı. Fakat bugün Plüton gibi cüce gezegenlerin yüzey sıcaklıkları çoğunlukla donma derecesinin yüzlerce derece altındadır.

Kuiper Kuşağı'ndaki buzulları gösteren bir görsel çalışma
Kuiper Kuşağı'ndaki buzulları gösteren bir görsel çalışma
ESO

Zaman içinde Dünya kavrulurken ve bir yok oluşa doğru sürüklenirken, Plüton'un sıcaklıkları gezegenimizin bugünkü ortalama sıcaklıklarına benzer olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

S. Alan Stern, 2003 yılında Astrobiology dergisinde yayınlanan bir makalesinde, Güneş kırmızı dev evresine girdikten sonra Güneş Sistemi'nin yaşam olasılıklarını inceledi. Stern şöyle diyor:

Güneş kırmızı bir deve dönüştüğünde, Plüton'un yüzey sıcaklığı Dünya'mızın bugünkü ortalama yüzey sıcaklığı ile hemen hemen aynı olacaktır.

Sonuç

Dünya kavrulacak, fakat Plüton'un sıcaklığı ılık olacak ve orada yaşam, gezegenimiz üzerinde ilk evrildiği zaman ortaya çıkan benzer karmaşık organik bileşenlerle parıldayacak. Stern, Plüton'un ince bir atmosfere ve sıvı suyun bulunduğu bir yüzeye sahip olacağını söylüyor. Kuyruklu yıldızlardan Eris ve Sedna gibi cüce gezegenlere kadar, bu yeni yaşanabilir bölgede bulunan tüm cüce gezegenler ve meteorlar, iç Güneş Sistemi'nde bulunan dört gezegenin (Merkür, Venüs, Dünya ve Mars) toplamından üç kat daha fazla yüzey alanına sahipler.

Bu yalnızca uzak torunlarımızı ilgilendiren akademik bir tartışma gibi gözüküyor, tabi milyarlarca yıl sonra hala hayatta kalacak kadar şanslılarsa. Stern yine de bugün Samanyolu Galaksisi'nde bir milyara yakın kırmızı dev yıldızın olduğunu belirtiyor. Bu canlılığın evrimleşmesi için çok fazla yer olduğu anlamına geliyor ve elbette, yıldızları tarafından yutulacak çok fazla gezegen.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Bilim Budur! 10
  • İnanılmaz 10
  • Muhteşem! 9
  • Korkutucu! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 4
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Astronomy | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 14:29:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8870

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Betz, et al. Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir!. (10 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8870
Betz, E., Samet, S., Sever, M. Ç. (2020, June 10). Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8870
E. Betz, et al. “Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Selman Samet, Evrim Ağacı, 10 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8870.
Betz, Eric. Samet, Selman. Sever, Meltem Çetin. “Güneş'in Ölümü, Güneş Sistemi'nin Sınırlarında Yeni Bir Yaşam Başlatabilir!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Selman Samet. Evrim Ağacı, June 10, 2020. https://evrimagaci.org/s/8870.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close