Erken Güneş Sistemi'nde Jüpiter, Diğer Gezegenler İçin "Yolu Açtı"!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Adeta bir yıkı güllesi gibi geldi! Jüpiter, Güneş Sistemi'nin erken zamanlarında sistemin içerisini temizlemiş olabilir. Böylece, ilk gezegenleri Güneş'in kızgınlığından korumuş ve Dünya gibi gezegenler için yolu açmış olabilir.
Bugüne kadar gözlenen birçok diğer sistemde, devasa ve kayalıklı "süper Dünyalar" tespit edildi. Bunların yörüngesi, sistemin merkezindeki yıldıza çok yakındır; hatta Merkür'ün Güneş'e yakınlığından bile daha yakındır! Buna zıt olarak bizim sistemimizdeki 4 kaya yapılı gezegen, Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, sistemin yıldızı olan Güneş'ten oldukça uzakta dönerler.
Yeni yapılan simülasyonlar, sistem içerisinde gezen Jüpiter'in bunu mümkün kıldığını düşündürüyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden (CalTech) Konstantin Batygin ve Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden Greg Laughlin, Güneş'in etrafındaki gaz bulutu nedeniyle çekilerek Jüpiter'in içeriye doğru kayarak, bugün Mars'ın bulunduğu bölgelere kadar gelmiş olabileceğini gösterdiler.
Jüpiter bu yörünge sapmasını yaparken, yakınlardaki tüm cisimleri beraberinde sürüklemiş olmalıdır. Bunlar da birbirlerine çarparak kaynaşmış ve Güneş'in yörüngesine girmiş olabilirler.
Sonrasında, bir diğer dev gezegen olan Satürn'ün etkisiyle Jüpiter tekrar dışarı doğru sürüklenmiş olabilir. Bu sürüklenmenin ve dışa savrulmanın etkisiyle Güneş'in yörüngesine giren kaya parçaları, bugün bildiğimiz kaya yapılı gezegenleri oluşturmuş olabilir. Batygin bunu şöyle izah ediyor:
Bu işi halledecek olan etkinin, zaten sistemimizin diğer bazı bölgelerindeki olguları çoktan halletmekte olan bir etki olduğunu fark ettik. Parçalar gitgide birbirine oturuyor ve bu, oldukça tatmin edici.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
- K. Batygin. (2015). Jupiter’s Decisive Role In The Inner Solar System’s Early Evolution. Proceedings of the National Academy of Sciences. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:51:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3483
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in New Scientist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.