Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?

Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?
3 dakika
13,056
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Gözlerimiz hiçbir zaman büyümez. Ama burnumuz ve kulaklarımızın büyümesi asla sona ermez.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Gözleriniz, vücudunuzun geri kalanı gibi 20-25 yaşınıza kadar normal şekilde büyür.[5] Yetişkin birinin gözleri, doğduğundakine nazaran %45 daha büyüktür.[6]

İddianın Kökeni

Bu mit çeşitli e-posta ve sosyal medya hesaplarıyla yayılmaktadır. Ne tür bir mesaj vermek istediği net değildir; ama çoğu durumda "gözler kalbin aynasıdır" tarzı mesajlarla paralellik göstermektedir. Benzer şekilde, kimi zaman "enteresan bilgiler" adı altında, dikkat çekici olması amacıyla uydurularak paylaşılmaktadır.

Gözlerin ömür boyunca değişmediğini göstermek için bu tür videolar kullanılmaktadır. Ne var ki bu videolar, göz boyutunu bilerek sabit tutacak biçimde, video manipülasyon yoluyla elde edilmektedir. Ayrıca gözlerin göz yuvarı içerisindeki büyümesini dışarıdan fark etmek kolay değildir.

Bilgiler

İnsanların gözleri, doğumlarından itibaren vücutlarının geri kalanı gibi değişir ve gelişir. Her ne kadar bu değişimlerin çoğu görsel kabiliyetler ve beyindeki bağlantılarla ilişkili olsa da gözlerin kendisinde de fiziksel değişimler yaşanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşla Birlikte Gözler de Büyür!

İnsanların gözleri ana rahminde gebeliğin 6. haftasından itibaren oluşmaya başlar. Yenidoğan bir bebeğin gözlerinin çapı yaklaşık 16,5 milimetre kadardır.[3] Bu, vücudun geri kalanına göre oldukça iri bir organdır; bu nedenle insan bebekleri, vücutlarına göre iri gözleri dolayısıyla yetişkinlere çok sevimli gelirler.[2]

İlk 2 yaş boyunca (özellikle de ilk 3 ayda) gözler giderek daha da irileşir; ancak özellikle de ergenlik döneminde gözler daha hızlı büyümeye başlar. Sonrasında bu hızlı büyüme yavaşlar ve düzgün bir hâle gelir. 20'li yaşlarındaki bir kişinin gözleri 24 milimetre çapa sahiptir, yani doğumlarından itibaren %45 civarında büyümüştür.[1] Ayrıca bu süreçte lens kütlesi yılda 1.38 miligram düzeyinde irileşmeye devam eder.[4] Bu noktadan sonra, vücudun geri kalanında olduğu gibi büyüme büyük oranda durur ve göz büyüklüğü de pek değişmez.

Buna karşılık, gözlerin şekli yaşa bağlı olarak değişebilir. Örneğin gözler küre olmaktan çıkarak daha uzun bir şekle kavuşursa miyopi sorunu görülür. Birçok kişide 40'lı yaşlarda hipermetropi gelişir. Bu durumda göz şekli pek değişmese de göz sadece uzaktaki nesnelere odaklanabilir; yakındaki nesnelere odaklanacak şekilde hareket etme kabiliyetini yitirir.

Yaşlanmayla Birlikte Göz Fonksiyonu da Değişir!

Yaşlandıkça, gözünüzdeki lens yoğunlaşır ve bu nedenle gözünüzün arkasına düşen ışık miktarı giderek azalır. Bu nedenle loş ışıkta görmek zorlaşır. Aydınlatma iyi değilse, bir kitabı okumanın giderek zorlaştığını fark edebilirsiniz ve bu durum, yaşlandıkça daha da kötüleşir. 60'larınızda bir şeyi rahatça okumak için ihtiyacınız olan ışık miktarı, 20'li yaşlarınızda ihtiyaç duyduğunuzdan üç kat daha fazla olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

60'lı yaşlarınıza girerken gözbebekleriniz de küçülebilir ve gözbebeğinizin boyutlarını kontrol eden kaslar zayıflayabilir. Aydınlık ve karanlığa daha yavaş uyum sağlarlar, bu da aydınlık bir odadan karanlık bir odaya geçmeyi zorlaştırabilir. Gece dışarı çıktığınızda veya araba kullandığınızda nesnelerin daha sönük veya göz kamaştırıcı göründüğünü fark edebilirsiniz.

Yaşlandıkça, renkleri nasıl gördüğünüz değişebilir. Renkler size daha az parlak görünebilir veya daha az kontrasta sahipmiş gibi gelebilirler. Derinlik algısı da azalır. Ayrıca gözlerinizin önünde daha fazla sayıda uçuşan cisim veya yüzer nokta fark edebilirsiniz; ancak bu yüzer noktalar genelde görüşünüzü engellemez.

Ayrıca daha fazla yaşlandıkça daha az mukus hücreniz kalır ve bu nedenle yaşınız arttıkça daha az gözyaşı üretebilirsiniz. Ağlama konusundaki fonksiyonu bir yana, gözyaşları, göz yüzeyinizi nemli tutar; bu nedenle yaşa bağlı olarak göz sıvınızın azalması, daha sık göz kuruluğuna neden olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
64
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 36
  • Üzücü! 14
  • Grrr... *@$# 12
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. M. Robinson. Do Your Eyes Grow As You Age?. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2022. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Daub. Do Human Eyes Remain The Same Size From Birth To Death?. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2022. Alındığı Yer: Birthworks | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Riordan-Eva. (2011). Vaughan & Asbury's General Ophthalmology. ISBN: 9780071714389. Yayınevi: McGraw Hill Professional.
  • ^ R. C. Augusteyn. (2007). Growth Of The Human Eye Lens. Molecular Vision. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. C. Fledelius. (2014). Juvenile Eye Growth, When Completed? An Evaluation Based On Iol-Master Axial Length Data, Cross-Sectional And Longitudinal. Acta Ophthalmologica, sf: 259-264. doi: 10.1111/aos.12107. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. K. Coats. Is It True That We Are Born With Our Eyeballs Already Full Grown?. (11 Mart 2014). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2022. Alındığı Yer: American Academy of Ophthalmology | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 06:57:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11400

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11400
Bakırcı, Ç. M. (2022, January 28). Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11400
Ç. M. Bakırcı. “Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jan. 2022, https://evrimagaci.org/s/11400.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Gözler Hiç Büyümez mi? Öldüğümüzdeki Göz Büyüklüğümüz, Doğdumuzdakiyle Aynı Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 28, 2022. https://evrimagaci.org/s/11400.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close