Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor!

Türdiriltimi Teknolojileri ile Avustralya'nın Keseli Sansarı Kuzey Quoll'unun Nesli Korunuyor!

4 dakika
294
Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor! Crispr Medicine News
Tüm Reklamları Kapat

Biyoteknolojik ilerlemeler, sağlık sektöründen günlük yaşamımızdaki gıdalara, türdiriltimi uygulamalarından giyim endüstrisine kadar, tahmin edilenden çok daha geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Öte yandan koruma biyolojisi (İng: "conservation biology") alanı da bu yelpazede kendisine yer bulur.

Koruma biyolojisi en temelde, doğal yaşamın türlerin tehdit altında olduğu veya nesli tükenme riski taşıdığı durumlarda korunması ve sürdürülmesi amacını taşıyan bir disiplindir. Bu alan çevresel değişikliklerin, habitat kaybının, iklim değişikliğinin, kirliliğin, yaban hayatı ticaretinin ve diğer insan etkilerinin türler üzerindeki olumsuz etkilerini anlamayı ve azaltmayı hedefler.

Günümüzde, doğal yaşamın büyük ölçüde tehdit altında olduğu açıktır. Bu tehdit, ne yazık ki geniş kitleler tarafından tam olarak anlaşılmamış olsa da insanları da ciddi şekilde etkilemektedir. Basitçe ifade etmek gerekirse biyolojik çeşitliliğin azalması, milyonlarca insanın gıda kaynaklarının zararlılara ve hastalıklara karşı daha savunmasız olduğu, içme suyu kaynaklarının düzensiz veya yetersiz olduğu bir gelecekle yüzleşmemize neden olmaktadır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Gen Düzenleme Teknolojileri Kuzey Quoll'unu Dirençli Hale Getiriyor!

Bilimsel ilerleme, doğayı koruma çabalarımızda hayati bir rol oynamaya devam etmektedir. Nitekim, Avustralya'da Kuzey quoll (Dasyurus hallucatus) adı verilen bir keseli türünün hayatta kalmasını tehdit eden zehirli kamış kurbağalarına (Rhinella marina) karşı genetik olarak direnç geliştirmesi üzerine yürütülen çalışmalar, bu alandaki yenilikçi yaklaşımların mükemmel bir örneğini oluşturmaktadır.

Quollar, yılda on kadar yavru dünyaya getirebilirler. Ancak bu yavruların büyüyüp çoğalmaları için zehirli kamış kurbağalarından kaçınmaları gerekmektedir. Bu durum, Melbourne Üniversitesi ve türdiriltimi projelerinin öncüsü olan özel şirket Colossal Biosciences'tan bilim insanları tarafından ele alınmış ve bir çözüm yolu olarak genetik mühendislik önerilmiştir.

Kuzey quollu.
Kuzey quollu.
New habitats for Northern quolls in Far North Queensland

Tazmanya kaplanı için türdiriltimi projesinin de başında olan Melbourne Üniversitesi'nden Profesör Andrew Pask liderliğindeki araştırma ekibi, CRISPR teknolojisini kullanarak, kuzey quoll hücrelerini bu zehre karşı dirençli hale getirmeyi hedeflemektedir. Bu gen düzenlemesi sayesinde, hayvanların zehre karşı doğal bir direnç geliştirmesi ve bu dirençle nesillerinin devam etmesi mümkün hale gelebilir.

Kuzey quoll, ekosistemi içinde önemli bir işleve sahiptir. Küçük boyuttaki omurgalılar, omurgasızlar ve incir gibi meyvelerle beslenirler. Ancak 1930'larda Queensland'e getirilen istilacı kamış kurbağaları, bu türün popülasyonunda %75'lik büyük bir düşüşe neden olmuştur. Bu kurbağalar her yaşam evresinde zehirlidir ve tüketildiğinde quollarda hızlı kalp atışı, aşırı salya, kasılmalar ve felç gibi ölümcül etkilere yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Kamış kurbağası.
Kamış kurbağası.
Smithsonian Magazine

Profesör Pask'ın laboratuvarının üyelerinden Dr. Stephen Frankenberg önderliğindeki bir ekip, 2024 yılının başlarında şişman kuyruklu dunnartın (Sminthopsis crassicaudata) doku hücrelerinde, kamış kurbağasının toksinine karşı direnç kazandırmak için genetik düzenlemeler yapmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, hücrelerin kurbağa toksinine karşı yaklaşık 45 kat daha fazla direnç gösterdiğini ortaya koymuştur.

Şişman kuyruklu dunnart.
Şişman kuyruklu dunnart.
Biodiversity of the Western Volcanic Plains.

Projede bir sonraki adım, kuzey quollundan alınan kök hücrelerin genetik olarak düzenlenmesi olacak. Bu kök hücreler, dunnartların doku hücrelerine başarıyla uygulanan ve kurbağa toksinine direnç kazandıran genetik değişikliklerle modifiye edilecek. Ekip bu genetik düzenlemeyi başarıyla gerçekleştirebilirse direnç özelliğinin quollara aktarılmasını ve sonrasında bu hayvanların doğal ortamlarında sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlamayı hedefliyor. Yine Colossal tarafından gerçekleştirilen fil kök hücreleri ile ilgili çığır açan son çalışma, kök hücre düzenlemelerinin tam potansiyelini daha iyi anlamamıza olanak tanımıştı.

Öte yandan Pask, keselilerde klonlama tekniklerinin henüz mükemmelleştirilmediğini belirtiyor. Ancak bir yandan da doğal olarak oluşabilecek dirençlerin genetik düzenlemelerle canlılara eklenmesinin mümkün olduğunu vurguluyor. Bu yöntemle, quollara kamış kurbağalarını avlamaları ve beslenmeleri için güvenli bir yol sunarak türün korunmasına önemli bir katkı sağlanabilir.

Bu öncü çalışma, sadece kuzey quollunu korumakla kalmayıp aynı zamanda diğer tehdit altındaki türlerin de korunmasına olanak sağlayabilir. Araştırmada yer alan bilim insanları çalışmaların ilerlemesi ile birlikte bu tekniklerin dünyadaki koruma çalışmalarına önemli bir katkı sağlayacağı ve bu yöntemlerin diğer pek çok tür için de uygulanabilir hale geleceği konusunda ortak fikir paylaşmaktadırlar.[3]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonuç olarak kamış kurbağası sorunu karşısında, genetik mühendislikle dirençli quollar yaratmak, sadece bu türü korumakla kalmayıp aynı zamanda Avustralya'nın yerli vahşi yaşamını bu tehdide karşı "silahlandırarak" geniş çapta bir ekolojik dengenin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ World Health Organization. Biodiversity And Health. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2023. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
  • G. Readfearn. ‘Only Hope We’ve Got’: The Audacious Plan To Genetically Engineer Australia’s Endangered Northern Quoll. (11 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 14 Mayıs 2024. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
  • ^ CRISPR Medicine. Press Release Service: Colossal Biosciences’ Thylacine Gene-Editing Technologies Provide Hope For Australia’s Endangered Northern Quoll - Crispr Medicine. Alındığı Tarih: 14 Mayıs 2024. Alındığı Yer: CRISPR Medicine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 11:53:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15471

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor!. (28 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15471
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, May 28). Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15471
A. K. Selçukoğlu, et al. “Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/15471.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Genetik Mühendisliği, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanları Zehre Dirençli Hale Getiriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/15471.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close