Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada)

4 dakika
1,477
Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada) Akın Karahasan
Heterotardigrada
Evrim Ağacı Akademi: Hidrobiyoloji ve Tardigradlar (Su Ayıları) Yazı Dizisi

Bu yazı, Hidrobiyoloji ve Tardigradlar (Su Ayıları) yazı dizisinin 5 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrobiyoloji Nedir? Hidrobiyoloji Neyi Araştırır? Yapılan Çalışmalarda Canlıların Rolü Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Farklı Tardigradlar
  • Bilimsel Adı Heterotardigrada
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Farklı Tardigradlar
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Heterotardigrad
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Heterotardigrada sınıfı, tardigrada şubesi içerisinde yer almakta olan iki sınıftan (Eutardigrada, Heterotardigrada) biridir. Bu sınıf içerisinde de tıpkı Eutardigrada da olduğu gibi Arthrotardigrada ve Echiniscoidea adında iki takım yer almaktadır. 

Heterotardigradları tanımlaya bilmek adına onları Eutardigrada yazımızda yapmış olduğumuz gibi farklılıklarını belirterek ilerleyelim.

Genel anlamda Heterotardigradlar bir çift sefalik sensör yapıları barındırırlar ve bu yapıların varlığı ile karakterize edilirler. Bu yapılara Eutardigradlarda özellikle Parachela takımında rastlanmaz. Sadece Eutardigradların bir diğer takımı olan Apochela takımında yer alan Milnesiade familyasına ait Milnesium cinsinde sefalik sensörlere rastlanılmaktadır.

Temelde tardigradlar zırhlı ve zırhsız olarak ayrılmaktaydı. Bu ayırışın en temel sebebi Eutardigrada sınıfı ile Heterotardigrada sınıfının ayrımı kolaylaştırmaktı. Heterotardigrada sınıfında yer almakta olan Echiniscoidea takımının içerisinde Oreellidae ve Carphaniidae familyaları hariç tüm bireyler zırh dediğimiz kütikula kalınlaşmalarıyla meydana gelmiş plaka yapılarına sahiptir. Bu yüzden Eutardigradlarda gözlenmeyen zırh yapısı direkt olarak ayrım için bizlere yardımcı olur.

Heterotardigrada üyesi.
Heterotardigrada üyesi.
Akın Karahasan

Heterotardigradların Eutardigradlarda yer almakta olan kloaka (üreme ve boşaltım kanalının birleşimine verilen isim) karşın boşaltım kanalları anüs boşluğundan, üreme kanalları ise gonopor açıklığından son bulur.

Heterotardigradlarda kütikula yapısından dışarıya uzanmakta olan clava (duyu işlevine sahip), sirrus ve bukkal sirrus (ağız bölgesine yakın) adını verdiğimiz yapılar uzanmaktadır. Eutardigradlarda sadece Apochela takımında yer almakta olan Milnesiidae familyasından bazı türlerin ağız çevresinde bu çıkıntılara  rastlanılmaktadır.

Genel anlamda Heterotardigradlar Eutardigradlara nazaran daha simetrik pençe yapıları barındırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Eutardigradlara gelişim doğrudan olmakta iken heterotardigratlarda en az iki tane larval aşama geçirmek zorundadır. Larval Heterotardigradlar  ile ergin bireyler arasındaki farkı bazı türlerde pençe sayılarına bakarak rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Örn: Isoechiniscoides sp. cinsine ait bireyler genellikle her bacağında 6 adet pençe bulundururken larval formlarında bu sayı 4'e düşmektedir.

Pençe morfolojisinin simetrisi.
Pençe morfolojisinin simetrisi.
Akın Karahasan

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Tardigradlar aktif olabilmek adına suya ihtiyaç duymalarına karşın en az çeşitliliğin denizlerde yaşamakta olan tardigradlardan olduğu tespit edilmiş. Bunun sebebi denizel örnekleme işleminin oldukça zor olması olabileceği gibi karaların çok farklı habitatlara ev sahipliği yapabilmesi ve farklılaşma adına daha fazla ortam sağlayıp türleşmenin daha hızlı gerçekleşmesine izin verebilmesi olabilir.

Kütikula kalınlaşması ile oluşan dorsal yöndeki plakalar.
Kütikula kalınlaşması ile oluşan dorsal yöndeki plakalar.
Akın Karahasan

Diğer bir sınıf olan Eutardigrada yüksek tür çeşitliliğine bağlı olarak yaprak altlarında, toprak örneklerinde vs. (tam habitatları olan karayosunu liken vs. haricindekiler) çıkabilmekte iken Heterotardigradlar bu tür yerlerde oldukça nadir rastlanır.

Denizlerden bahsetmişken yine denizler ile ekoloji kısmına değinelim. Bazı türler hariç denizel tardigradlar ya Arthrotardigrada ya da Echiniscoidea düzeyinde Heterotardigrada sınıfına aittir. Denizel tardigradlar, bentik sedimentlerde ve deniz diplerindeki manganez parçacıklarının yanı sıra intertidal (gelgit kesişimlerinde) ve sığ bölgelerde de yaşayabilirler. Heterotardigradlar çok nadir olarak tatlı suda bulunmaktadır. Styraconyx hallasi (Kristensen 1977) sadece denizel Arthrotardigrada (Heterotardigrada) olup aynı zamanda tatlısu kaynaklarında bulunabilirler (Grönland). Echiniscus, Hypechiniscus, ve Pseudechiniscus (Echiniscidae) türleri nadiren limnik iken Echiniscoidea düzeyinde C. fluviatilis (Carphaniidae) limniktir. 

Gözlem Bilgileri

Resimde yer almakta olan Heterotardigradın örnekleme çalışması Elazığ ilinin Maden ilçesine bağlı Yoncapınar köyünün Hazar gölüne bakmakta olan yakasından toplanmıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzasında yer almakta olup akdeniz iklimi ve karasal iklim arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Bu yüzden yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçmekte olup senelik yağış ortalaması 433 mm'yi bulmaktadır. Bu koşullar düşünüldüğünde tardigrad örneklemek adına biraz zorlanacağınızı düşünebilirsiniz çünkü oldukça kurak bir saha ile karşı karşıyasınız. Unutmayın ki tardigradlar hemen hemen her yerde karşınıza çıkabilirler sadece bizim karşımıza çıkma olasılıklarını artırmak adına nemli olabileceğini düşündüğümüz alanlara yönelmeliyiz. Hazar gölü ve çevresinin örnekleme işlememiz için uygun bir saha olduğunu düşünüp istasyonlarımızı orada belirledik.

Hazar gölü, oluşumu bakımından tektonik göller arasına girmektedir. Deniz seviyesinin 1.248 metre üzerinde yer almakta olup 20 km uzunluğa 5-6 km genişliğe sahiptir. 213 metrelik derinlik seviyesi ile Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer almaktadır.

Örnekleme işlemimiz Hazar gölünün mevcut yüksekliğinden 70-80 metre yukarıda olup tardigradların habitatlarından biri olan karayosunları toplanarak gerçekleştirilmiştir. Preparat işlemi ve gözlem için hazırlanışı su ayısı (Tardigrada sp.) adlı içeriğimizde yer almaktadır. Söz konusu kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz. Gözlem işlemi Nikon Eclipse i80e adlı mikroskobun 10'luk oküler ve 10'luk objektif ile gerçekleştirdi.  Detaylı resimlerin gözlemi aynı mikroskop üzerinde 40'lık ve 100'lük objektifler ile yapılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Hidrobiyoloji ve Tardigradlar (Su Ayıları) Yazı Dizisi

Bu yazı, Hidrobiyoloji ve Tardigradlar (Su Ayıları) yazı dizisinin 5 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrobiyoloji Nedir? Hidrobiyoloji Neyi Araştırır? Yapılan Çalışmalarda Canlıların Rolü Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D’addabbo, M.G, et al. (2001). Heterotardigrada Of Two Submarine Caves In S. Domino Island (Tremiti Islands) In The Mediterranean Sea With The Description Of Two New Species Of Stygarctidae. Zoologischer Anzeiger, sf: 361-369. | Arşiv Bağlantısı
  • Gąsıorek P, et al. (2018). Three Echiniscidae Species (Tardigrada: Heterotardigrada) New To The Polish Fauna, With The Description Of A New Gonochoristic Bryodelphax Thulin. Zootaxa, sf: 77-96. | Arşiv Bağlantısı
  • Kaczmarek, Ł, et al. (2019). Echiniscus Barbarae, A New Species Of Tardigrade From Cuba Island (Tardigrada: Heterotardigrada, Echiniscidae, 'Arctomys Group'). Zootaxa, sf: 1-4. | Arşiv Bağlantısı
  • D. R. Nelson. (2002). Current Status Of The Tardigrada: Evolution And Ecology. Integrative and Comparative Biology, sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
  • J. H. Thorp, et al. (2009). Ecology And Classification Of North American Freshwater Invertebrates 3Rd Edition. ISBN: 9780123748553.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:32:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8009

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Karahasan, et al. Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada). (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8009
Karahasan, A., Türkoğlu, P. (2019, October 11). Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8009
A. Karahasan, et al. “Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2019, https://evrimagaci.org/s/8009.
Karahasan, Akın. Türkoğlu, Pedram. “Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 11, 2019. https://evrimagaci.org/s/8009.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close