Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada)
- Bilimsel Adı Heterotardigrada
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Farklı Tardigradlar
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Heterotardigrad
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad İlkin Ağızlılar (Protostomia)
- Üst Şube (Superphylum) Ekdisozoa (Ecdysozoa)
- Şube (Phylum) Su Ayıları (Tardigrada)
- Sınıf (Class) Farklı Tardigradlar (Heterotardigrada)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Heterotardigrada sınıfı, tardigrada şubesi içerisinde yer almakta olan iki sınıftan (Eutardigrada, Heterotardigrada) biridir. Bu sınıf içerisinde de tıpkı Eutardigrada da olduğu gibi Arthrotardigrada ve Echiniscoidea adında iki takım yer almaktadır.
Heterotardigradları tanımlaya bilmek adına onları Eutardigrada yazımızda yapmış olduğumuz gibi farklılıklarını belirterek ilerleyelim.
Genel anlamda Heterotardigradlar bir çift sefalik sensör yapıları barındırırlar ve bu yapıların varlığı ile karakterize edilirler. Bu yapılara Eutardigradlarda özellikle Parachela takımında rastlanmaz. Sadece Eutardigradların bir diğer takımı olan Apochela takımında yer alan Milnesiade familyasına ait Milnesium cinsinde sefalik sensörlere rastlanılmaktadır.
Temelde tardigradlar zırhlı ve zırhsız olarak ayrılmaktaydı. Bu ayırışın en temel sebebi Eutardigrada sınıfı ile Heterotardigrada sınıfının ayrımı kolaylaştırmaktı. Heterotardigrada sınıfında yer almakta olan Echiniscoidea takımının içerisinde Oreellidae ve Carphaniidae familyaları hariç tüm bireyler zırh dediğimiz kütikula kalınlaşmalarıyla meydana gelmiş plaka yapılarına sahiptir. Bu yüzden Eutardigradlarda gözlenmeyen zırh yapısı direkt olarak ayrım için bizlere yardımcı olur.
Heterotardigradların Eutardigradlarda yer almakta olan kloaka (üreme ve boşaltım kanalının birleşimine verilen isim) karşın boşaltım kanalları anüs boşluğundan, üreme kanalları ise gonopor açıklığından son bulur.
Heterotardigradlarda kütikula yapısından dışarıya uzanmakta olan clava (duyu işlevine sahip), sirrus ve bukkal sirrus (ağız bölgesine yakın) adını verdiğimiz yapılar uzanmaktadır. Eutardigradlarda sadece Apochela takımında yer almakta olan Milnesiidae familyasından bazı türlerin ağız çevresinde bu çıkıntılara rastlanılmaktadır.
Genel anlamda Heterotardigradlar Eutardigradlara nazaran daha simetrik pençe yapıları barındırmaktadır.
Eutardigradlara gelişim doğrudan olmakta iken heterotardigratlarda en az iki tane larval aşama geçirmek zorundadır. Larval Heterotardigradlar ile ergin bireyler arasındaki farkı bazı türlerde pençe sayılarına bakarak rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Örn: Isoechiniscoides sp. cinsine ait bireyler genellikle her bacağında 6 adet pençe bulundururken larval formlarında bu sayı 4'e düşmektedir.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Tardigradlar aktif olabilmek adına suya ihtiyaç duymalarına karşın en az çeşitliliğin denizlerde yaşamakta olan tardigradlardan olduğu tespit edilmiş. Bunun sebebi denizel örnekleme işleminin oldukça zor olması olabileceği gibi karaların çok farklı habitatlara ev sahipliği yapabilmesi ve farklılaşma adına daha fazla ortam sağlayıp türleşmenin daha hızlı gerçekleşmesine izin verebilmesi olabilir.
Diğer bir sınıf olan Eutardigrada yüksek tür çeşitliliğine bağlı olarak yaprak altlarında, toprak örneklerinde vs. (tam habitatları olan karayosunu liken vs. haricindekiler) çıkabilmekte iken Heterotardigradlar bu tür yerlerde oldukça nadir rastlanır.
Denizlerden bahsetmişken yine denizler ile ekoloji kısmına değinelim. Bazı türler hariç denizel tardigradlar ya Arthrotardigrada ya da Echiniscoidea düzeyinde Heterotardigrada sınıfına aittir. Denizel tardigradlar, bentik sedimentlerde ve deniz diplerindeki manganez parçacıklarının yanı sıra intertidal (gelgit kesişimlerinde) ve sığ bölgelerde de yaşayabilirler. Heterotardigradlar çok nadir olarak tatlı suda bulunmaktadır. Styraconyx hallasi (Kristensen 1977) sadece denizel Arthrotardigrada (Heterotardigrada) olup aynı zamanda tatlısu kaynaklarında bulunabilirler (Grönland). Echiniscus, Hypechiniscus, ve Pseudechiniscus (Echiniscidae) türleri nadiren limnik iken Echiniscoidea düzeyinde C. fluviatilis (Carphaniidae) limniktir.
Gözlem Bilgileri
Resimde yer almakta olan Heterotardigradın örnekleme çalışması Elazığ ilinin Maden ilçesine bağlı Yoncapınar köyünün Hazar gölüne bakmakta olan yakasından toplanmıştır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzasında yer almakta olup akdeniz iklimi ve karasal iklim arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Bu yüzden yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçmekte olup senelik yağış ortalaması 433 mm'yi bulmaktadır. Bu koşullar düşünüldüğünde tardigrad örneklemek adına biraz zorlanacağınızı düşünebilirsiniz çünkü oldukça kurak bir saha ile karşı karşıyasınız. Unutmayın ki tardigradlar hemen hemen her yerde karşınıza çıkabilirler sadece bizim karşımıza çıkma olasılıklarını artırmak adına nemli olabileceğini düşündüğümüz alanlara yönelmeliyiz. Hazar gölü ve çevresinin örnekleme işlememiz için uygun bir saha olduğunu düşünüp istasyonlarımızı orada belirledik.
Hazar gölü, oluşumu bakımından tektonik göller arasına girmektedir. Deniz seviyesinin 1.248 metre üzerinde yer almakta olup 20 km uzunluğa 5-6 km genişliğe sahiptir. 213 metrelik derinlik seviyesi ile Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer almaktadır.
Örnekleme işlemimiz Hazar gölünün mevcut yüksekliğinden 70-80 metre yukarıda olup tardigradların habitatlarından biri olan karayosunları toplanarak gerçekleştirilmiştir. Preparat işlemi ve gözlem için hazırlanışı su ayısı (Tardigrada sp.) adlı içeriğimizde yer almaktadır. Söz konusu kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz. Gözlem işlemi Nikon Eclipse i80e adlı mikroskobun 10'luk oküler ve 10'luk objektif ile gerçekleştirdi. Detaylı resimlerin gözlemi aynı mikroskop üzerinde 40'lık ve 100'lük objektifler ile yapılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- D’addabbo, M.G, et al. (2001). Heterotardigrada Of Two Submarine Caves In S. Domino Island (Tremiti Islands) In The Mediterranean Sea With The Description Of Two New Species Of Stygarctidae. Zoologischer Anzeiger, sf: 361-369. | Arşiv Bağlantısı
- Gąsıorek P, et al. (2018). Three Echiniscidae Species (Tardigrada: Heterotardigrada) New To The Polish Fauna, With The Description Of A New Gonochoristic Bryodelphax Thulin. Zootaxa, sf: 77-96. | Arşiv Bağlantısı
- Kaczmarek, Ł, et al. (2019). Echiniscus Barbarae, A New Species Of Tardigrade From Cuba Island (Tardigrada: Heterotardigrada, Echiniscidae, 'Arctomys Group'). Zootaxa, sf: 1-4. | Arşiv Bağlantısı
- D. R. Nelson. (2002). Current Status Of The Tardigrada: Evolution And Ecology. Integrative and Comparative Biology, sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
- J. H. Thorp, et al. (2009). Ecology And Classification Of North American Freshwater Invertebrates 3Rd Edition. ISBN: 9780123748553.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:10:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8009
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.