Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir!

Endonezya'da bir mağarada bulunan domuz resmi 45.500 yıllık yaşıyla şu ana kadar bulunan en eski sanat eseri. Üstelik bölgede bugüne kadar hiç Homo sapiens kalıntısı bulunmadı.

4 dakika
10,076
Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir! The New York Times
Şu ana kadar bulunan ilk sanat eseri - Fotoğrafçı: Maxime Aubert
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Endonezya'nın saklı vadilerinden birinde, modern gözlerin gördüğü en eski simgesel sanat eserlerine aday bir resimle dekore edilmiş bir mağara bulunuyor.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bu dut tonlarıyla çizilip boyanmış, canlı renkli domuz tasviri 45.500 yıl öncesine dayanıyor.[1] Bu resim, Aralık 2017'de Leang Tedongnge adlı bir mağaranın derinlerinde, Griffith Üniversitesi lisansüstü öğrencilerinden Basran Burhan'ın dahil olduğu bir arkeoloji araştırmasında keşfedildi. Resimdeki hayvan, mağaranın bulunduğu Sulawesi Adaları'nda hala yaşamakta olan bir domuz türünü andırıyor.

Bazı uzmanlar, çoktandır Sulawesi'nin simgesel sanatın doğum yerlerinden olduğu kanısındaydı. Aynı ekip, 2019'da, bölgenin en az 43.900 yıllık büyüleyici bir görüntüye, insan-hayvan karışımı çizimlere de ev sahipliği yaptığını bir çalışmalarında rapor etmişlerdi.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Griffith Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi ve çalışmanın ortak yazarı olan Adhi Agus Oktavhiana tarafından daha güneydeki bir mağarada tespit edilen başka bir domuz figürü ile birlikte bu mağara sanatı örnekleri, Endonezya adalarında yaşayan zengin kültürlere işaret ediyor. Bu keşifler, bir yandan, sanatçılarının Homo sapiens mi yoksa nesli tükenmiş başka bir insan türü mü olduğuyla alakalı tartışmalara da sebep oldu.

Makassar'dan, yani 1,5 milyon nüfusuyla oldukça hareketli olan bir şehirden yalnızca 64,3 kilometre uzak olan Leang Tedongnge, bu zamana kadar neredeyse hiç dokunulmamış haldedir. Sebebi ise erişiminin pek zor olması.

Leang Tedongnge mağarasına giriş - Fotoğrafçı: AA Oktaviana
Leang Tedongnge mağarasına giriş - Fotoğrafçı: AA Oktaviana
The New York Times

Ekibin bir diğer üyesi ve Griffith Üniversitesi lisansüstü öğrencilerinden Adam Brumm, şöyle anlatıyor:

Vadiye girişin tek yolu olan dar bir mağara geçidine ulaşmak için, rüzgarlı ve ormanlık alanlardan, dağlık bölgelere kadar yürüyüş yapmanız gerekiyor. Vadiye yalnızca kuru mevsimlerde erişilebiliyor. Yağışlı mevsimlerde vadi tabanı tamamen suyla kaplanıyor ve yerliler, bu mevsimlerde, ağaç kabuğundan yaptıkları kanolarla ulaşım sağlıyorlar.

Dr. Brumm, mağaradaki keşfi yapmayı mümkün kılan yerli bilim insanlarına da özellikle teşekkür ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Domuz resminin keşfinin ardından ekip, uranyum izotoplarıyla yapılan yaş tayinini yöntemlerini kullanarak resmin minimum yaşını belirlediler: 45.500 yıl. Fakat resmin yaşının, bu sayıdan binlerce yıl daha yaşlı olma ihtimali var. Çünkü bu teknik, yalnızca mağara duvarlarını oluşturan mineral tortularının ("speleothem") yaşını hesaplayabiliyor.

Resimleri kimin yaptığı sorusuysa hala gizemini koruyor.

Sulawesi'de henüz 45.500 yıllık insan iskeleti kalıntıları bulunamadı; bu nedenle sanatçının anatomik olarak modern insan olup olmadığı belirsiz. Günümüz Endonezyası içine bulunan adada, daha önce uzun süreli yerleşik insansılar (hominini), yani insanların ait olduğu geniş aileden üyeler bulunmuştu. Araştırmaya dahil olmayan, Tayland'da Silpakorn Üniversitesi arkeoloğu Rasmi Shoocongdej şöyle diyor:[3]

Bazı insansı kalıntıları, bir milyon yıla kadar dayanıyor!

Dr. Brumm ve meslektaşları ise bu simgesel sanat çalışmasının karmaşıklığı göz önünde bulundurulduğunda, sanatçıların muhtemelen modern insanlar olduğu görüşünde. Dahası, bu antik sanat çalışmaları, diğer insan yapımı antik sanat çalışmalarıyla yüksek benzerlik oranına sahip. Bu benzerliklere duvardaki el izleri ve hayvanların hem profil hem önden görünümlerini gösteren "bükülü perspektif" dahil.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Dr. Brumm'a göre bölgedeki arkeolojik kazılarda bu yaşlarda bir insan kalıntısı bulunması an meselesi.

Keşifte yer almamış olan Barselona Üniversitesi arkeoloğu João Zilhão ise bu görüşe katılmıyor. 2018'de İspanya'da Neanderhallerin daha şekilsiz de olsa mağara çizimi yapabildiğini gösteren bir çalışmada görevli biri olarak başka nesli tükenmiş insan türlerinin de Endonezya'daki resimleri yapabileceğini söylüyor.[4] Şöyle anlatıyor:

Anatomik bir modern insan yalnızca anatomik bir tanımdır. Biliş, zeka ve davranışla alakası yok. Bunları yapanın anatomisine dair hala kesin bir kanıtımız yok.

Bu görsellerin bulunmuş en eski sanat eserleri olduklarına odaklanmak kolayken ,Kaliforniya Üniversitesinde emekli profesör olan Margaret Conkey'a göre bu, keşfin "daha geniş çıkarımlarını" gölgeliyor. Şöyle diyor:

Bana göre bu keşifte öne çıkan, tarih öncesi Sulawesi insanlarının nasıl etkileşime geçtiklerini anlamamıza katkısı ve nasıl materyal ve görüntü kullanarak sosyal dünyalar yarattıkları.

Yeni çalışma, "en eski" sözünü kullanmasına rağmen Dr. Brumm ve meslektaşları Sulawesi'de daha da yaşlı görsel eserler bulmalı bekliyor. Dr. Brumm şöyle diyor:

Avustralya kıtasına bağlantı geçidi olan Wallacean takımadaları yani, Sulawesi dahil, doğu Endonezya'da insan yerleşimlerine dair daha eski birçok kaya sanatı ve kanıt olduğunu düşünüyoruz.

Maalesef, zaman çok değerli: Endonezya'nın antik mağara sanatı hızla bozunuyor ve bu durum, dünyadaki en eski sanat eserlerinin çoğunun henüz keşfedilmeden yok olabileceği gerçeğini hatırlatıyor. Dr. Brumm, şöyle anlatıyor:

Bu olguyu bölgedeki hemen hemen tüm kaya sanatı alanlarında gözlemledik ve kültürel miras ajansındaki meslektaşlarımızın izlenimlerine göre bu antik sanat eserlerinin sönüşü endişe verici bir hızda. Gerçekten çok can sıkıcı. Güncel durumu göz önünde bulundurursak sonuç, bu buz çağından kalma Endonezyalı sanatın tahrip olup yıkılmasıdır. Belki bizim ömrümüz içinde dahi gerçekleşebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 38 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 14
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. A. Duffy, et al. (2021). How Close Are We To The Temperature Tipping Point Of The Terrestrial Biosphere?. Science Advances, sf: eaay1052. doi: 10.1126/sciadv.aay1052. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Aubert, et al. (2019). Earliest Hunting Scene In Prehistoric Art. Nature, sf: 442-445. doi: 10.1038/s41586-019-1806-y. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. D. V. D. Bergh, et al. (2016). Earliest Hominin Occupation Of Sulawesi, Indonesia. Nature, sf: 208-211. doi: 10.1038/nature16448. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. L. Hoffmann, et al. (2018). U-Th Dating Of Carbonate Crusts Reveals Neandertal Origin Of Iberian Cave Art. Science, sf: 912-915. doi: 10.1126/science.aap7778. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 15:52:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9959

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Ferreira, et al. Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir!. (17 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9959
Ferreira, B., Tuzla, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 17). Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9959
B. Ferreira, et al. “Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melih Tuzla, Evrim Ağacı, 17 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9959.
Ferreira, Becky. Tuzla, Melih. Bakırcı, Çağrı Mert. “Endonezya'da Keşfedilen Domuz Resimleri, Dünya'nın En Eski Mağara Sanatı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melih Tuzla. Evrim Ağacı, January 17, 2021. https://evrimagaci.org/s/9959.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close