Sıvı Halde Keşfedilen En Eski Şarap Bir Roma Mezarında Bulundu!
Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Bu, şimdiye kadar orijinal sıvı halinde keşfedilen en eski şarap. Kırmızımsı kahverengi rengi ile tadının oldukça yoğun olduğu söylenebilir. Muhtemelen beyaz şarabın İspanya'nın güneyindeki bir kül kavanozuna dökülmesinden bu yana geçen 2000 yıl içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar nedeniyle rengi kırmızımsı kahverengi oldu. Kavanozda diğer şeylerin yanı sıra Romalı birinin yakılmış kemikleri de bulunması, şarabın muhtemelen oldukça yoğun ve kuvvetli olduğunu gösteriyor.
Cordoba Üniversitesi'ndeki uzmanların yaptığı analizler, beş yıl önce Endülüs'ün Carmona kasabasında kazara keşfedilen nadir ve dokunulmamış bir Roma mezarında bulunan bir kavanoz içindeki sıvının şeri benzeri bir yerel şarap olduğunu ortaya çıkardı.
Journal of Archaeological Science: Reports dergisinde yayınlanan bu keşiften önce rekoru elinde tutan sıvı halde korunmuş en eski şarap, 1867'de Almanya'nın Speyer kenti yakınlarında bir Roma mezarından çıkarılan ve yaklaşık M.S. 325 yılına tarihlenen Speyer şarap şişesinin içindeydi.
Kavanoz, 2019 yılında Carmona'daki evlerinde tadilat yaptıran bir ailenin bir mezara rastlaması ile ortaya çıkarıldı. Şarabın analizini yürüten Córdoba Üniversitesi'nden organik kimyager José Rafael Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:
Bu, kayadan kazılmış bir batık mezar. Bu da onun 2.000 yıl boyunca ayakta kalmasına olanak tanımış. Evin sahipleri şehrin arkeoloji departmanını hemen aradı, onları takdir etmek gerekiyor. Mezar hiç yağmalanmamıştı. Bölgedeki arkeologlar, mezarın inanılmaz derecede sıra dışı olduğunu hemen fark etti. Romalılar ölümde bile gururluydular. İnsanların mezarları fark etmesi için mezarlarının üzerine kuleler gibi anıtlar inşa ederlerdi. İnsanların hafızasında kalmak istiyorlardı.
Mezar, altısında her biri kireçtaşı, kumtaşı veya cam ve kurşundan yapılmış kavanozlar bulunan sekiz gömü bölgesi içeriyordu. Her kavanozda tek bir bireye ait yakılmış kemik kalıntıları bulunuyordu. Kavanozların iki tanesinde ölenlerin isimi yazılmıştı: Hispanae ve Senicio.
Mezar, geçen yıl araştırmacıların kavanozların birinde 2.000 yıllık paçuli kokulu bir Roma parfümü olan kristal bir şişe bulmasıyla manşetlere çıkmış olsa da bütün sırlar henüz aydınlatılmış değildi. Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:
Arkeologlar kavanozu açtığında ve onun bir sıvıyla dolu olduğunu gördüğünde daha büyük bir sürprizle karşılaştılar. Kavanozda bir adamın yakılmış kemikleri ve iki başlı Janus ile süslenmiş altın bir yüzük de vardı. Bu yüzük sonradan konmuştu, yüzüğün ölen adam yakılırken parmağında olduğu anlaşılıyordu. Ayrıca bedenin yakıldığı yatağın metal ayakları olduğunu düşündüğümüz malzemeler de oradaydı.
Araştırmacılar, kavanozdaki cam şişe içindeki yaklaşık beş litre kırmızımsı sıvının yoğuşma veya su baskını sonucu oluşamayacağını veya oraya gelemeyeceğini tespit ettikten sonra sıvıyı analiz etti. Testler, sıvının pH değerinin 7.5 olduğunu ve günümüz şaraplarına benzer kimyasal elementler içerdiğini ortaya koydu.
Kimyagerler, bundan sonra belirli bir maddenin ne olduğunu kesin olarak söyleyen kimyasal bileşikler olan biyobelirteçleri aradı:
Bu durumda, sadece şaraptan elde edilen polifenolleri aradık ve yedi şarap polifenolü bulduk. Bu polifenolleri Endülüs'ün bu bölgesinden gelen şaraplardaki polifenollerle karşılaştırdık ve eşleştiler. Böylece incelediğimiz sıvının şarap olduğunu doğrulamış olduk. Bundan sonra yapılması gereken şey bunun beyaz şarap mı yoksa kırmızı şarap mı olduğunu belirlemekti.
Kırmızı şaraplardaki ana pigment parçalandığında oluşan siringik asit eksikliği, şarabın bir beyaz şarap olduğuna açıkça işaret ediyordu. Ruiz Arrebola şöyle anlatıyor:
Şarap, Endülüs şaraplarına oldukça benziyordu. Tıpkı bir Montilla-Moriles; Jerez'den şeri tipi şarap veya Sanlúcar'dan manzanilla gibi.
Ekip, araştırmaları sırasında geliştirdikleri ve üzerine inşa ettikleri tekniklerin antik yiyecek ve şarapları inceleyen diğer araştırmacılara yardımcı olmasını umuyor:
Bu, bizim için muhteşemdi çünkü hepimiz arkeolojik kimya dünyasına tutkuyla bağlıyız, Zaten dünyanın en eski şarabını bulmak her gün olan bir şey değil.
Akıllarda son bir soru kaldı. Ekipten hiç kimse bu olağanüstü ve tarihi şarabın tadına baktı mı?
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Ruiz Arrebola, şakayla karışık bir şekilde baş arkeolog Juan Manuel Román’a bu keşfi kutlamak için "ufak bir kadeh" içmeyi önerdiğini itiraf ediyor.
En ufak bir şekilde toksik değil. Mikrobiyolojik analiz yaptık, zerre kadar zehirli değil. Ama bu konuda tereddütlerim de yok değil. Sonuçta bu şarap ölü bir Romalının yakılmış bedeniyle 2000 yıldır temas halinde. Kemik kalıntıları nedeniyle sıvı biraz bulanık olsa da sanırım süzüp içilebilir. Yine de önce başkasının denemesini tercih ederim.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. Cosano, et al. (2024). New Archaeochemical Insights Into Roman Wine From Baetica. Elsevier BV, sf: 104636. doi: 10.1016/j.jasrep.2024.104636. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:20:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17921
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.