Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu!

2 dakika
6,348
İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu! Phys.org
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 39 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kent Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, insan atalarının iki milyon yıl kadar önce düzenli olarak ağaçlara tırmanıyor olabileceğine dair kanıt buldu.

İki ayak üzerinde yürümek, uzun zamandır modern insanları ve soyumuzdaki soyu tükenmiş türleri (yani homininleri), yaşayan en yakın maymun akrabalarımızdan (şempanzeler, goriller ve orangutanlar) ayıran karakteristik bir özellik olmuştur. Fosil bacak kemiklerinin analizine dayanan bu yeni araştırma, Paranthropus robustus veya ilkel Homo olduğuna inanılan bir hominin türünün aşırı esnek kalça kemiklerine sahip olduğunu ispatladı; bu ise diğer maymunlarda, ağaç tırmanıldığını gösteren bir özellik.

Bu bulgular, 60 yıl önce keşfedilen ve 1 ila 3 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen, Güney Afrika'da bulunmuş iki fosil bacak kemiğinin iç kemik yapılarının analizine ve karşılaştırılmasına dayanıyor. İki fosilin de dış kemik yapısı birbirine benziyor ve maymundan çok, insan kalça eklemini anımsatıyordu; bu ise ikisinin de iki ayak üzerinde yürüdüğünü gösteriyor. Araştırmacılar, yaşamları boyunca bireylerin uzuvlarını nasıl kullandığına göre şekillenmesinden dolayı, kemiklerin iç yapısını da incelediler. Umulmadık bir şekilde, ekip uyluk başının iç kısmını incelediğinde, kalça kemiklerini farklı şekillerde yüklediklerini fark ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

PNAS

Araştırma projesi, Kent Üniversitesi Antropoloji ve Koruma Fakültesi'nden Dr. Leoni Georgiou, Dr. Matthew Skinner ve Profesör Tracy Kivell tarafından yürütüldü ve biyomekanik mühendisleri ile paleontologlardan oluşan büyük bir uluslararası ekip de bu araştırmanın içindeydi. Bu sonuçlar, günümüzdeki insanlara nerede, ne zaman ve nasıl dönüştüğümüzle ilgili anlayışımızı değiştirebilecek insan evrimiyle ilgili yeni bilgilerin, fosil kemiklerde saklı olabileceğini gösteriyor. Dr. Georgiou araştırmayla ilgili şunları söylüyor:

Milyonlarca yıl önce yaşamış bu bireylerin davranışlarını yeniden yapılandırabilmek gerçekten de heyecan verici. Ayrıca, yaptığımız her yeni fosil taraması, evrimsel tarihimiz hakkında yeni şeyler öğrenmek için bize tanınan bir şans.
PNAS

Dr. Skinner ise şöyle diyor:

Tırmanmanın geçmişimizde önemli bir davranış olduğu konusundaki tartışmaları bir karara bağlamak zordu. Kanıtlar az, tartışmalı ve geniş çapta kabul görmemişti, ve bu çalışmada gösterdiğimiz gibi, kemiklerin dış yapısı yanıltıcı olabiliyor. İskeletin diğer kemiklerinin iç yapılarının analizleri, taş aletlerin yapımı ve kullanımı gibi diğer önemli insan davranışlarının evrimi hakkında heyecan verici bulgular ortaya çıkarabilir. Araştırma ekibimiz şu an el, ayak, diz, omuz ve omurgaya bakmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 39 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:42:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8774

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Kent, et al. İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu!. (25 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8774
Kent, U. o., Redjep, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 25). İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8774
U. o. Kent, et al. “İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Redjep, Evrim Ağacı, 25 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8774.
Kent, University of. Redjep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsan Ataları, 2 Milyon Yıl Öncesine Kadar Düzenli Olarak Ağaçlara Tırmanıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Redjep. Evrim Ağacı, May 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/8774.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close