Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz?

10 dakika
3,258
Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz? Edmund Kemper Stories
Tüm Reklamları Kapat
Bir tarafım onunla konuşmak, onu yemeğe çıkartmak istediğimi söylüyordu. Diğer yanım ise 'Acaba kafası bir sopanın üzerinde nasıl görünürdü?' diye düşünmeden edemiyordu.

Bu korkunç sözler; 1963-1973 yılları arasında önce büyükannesi ve büyükbabasını, sonra ise Santa Cruz, California'da otostop çeken 6 kadını, ayrıca annesinin arkadaşı ve annesi olmak üzere toplam 10 kişiyi vahşice öldüren Amerikalı seri katil, tecavüzcü ve nekrofili Edmund Kemper'e ait. Yaptığı eylemler her ne kadar üzücü, korkunç ve sapıkça olsa da bu vaka, bizlere suç psikolojisi ve insanları suça iten eylemler hakkında yeni şeyler öğretebilir.

Edmund Kemper'ın yakalanmasına dair bilgi içeren gazete yazısı.
Edmund Kemper'ın yakalanmasına dair bilgi içeren gazete yazısı.
Rare Newspapers

Uzmanlar arasında bir katilin seri katil olarak sınıflandırılması için kaç cinayet işlemiş olması gerektiği hakkında bir fikir birliği yoktur. Ancak genel olarak üç veya daha fazla cinayet işlemiş katillere "seri katil" dendiği söylenebilir. Seri katillerin eylemlerini diğer toplu katliam, terör saldırıları, hatta toplu intiharlar (İng: "mass suicide") olarak da bilinen katliamlardan ayıran nihai şey bekleme süresidir. Bir seri katil vakasında iki cinayet arasında bazen aylar, bazen de Ed Kemper örneğinde olduğu gibi yıllar olabilir.

Seri katillik fenomeni her ne kadar magazinsel olarak ilgi çekici olduğu için sürekli karşımıza çıksa da sanıldığı kadar yaygın bir durum değildir. Finlandiya'da cinsel hazlarla işlenmemiş cinayetler ve cinsel cinayetler işleyen katiller hakkında yapılan araştırmada cinsel hazlarla işlenmemiş cinayet suçlularının yalnızca %14'ünün, şehvet cinayeti işleyen suçluların ise %19 kadarının daha önce bir cinayet işlediği tespit edilmiştir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer önemli ayırt edici faktör ise Profesör David Canter'in de belirttiği üzere katillerin kurbanlarını nasıl gördüğü ve onlara nasıl davrandığıdır. Canter'a göre suçlu, mağduru üç farklı rolde görebilir:[3]

  1. Nesne: Suçlu, mağduru onun için hiçbir şey ifade etmeyen bir nesne olarak görür ve üstünde kontrol kurmak ister. Mağduru bir nesne olarak gördüğü için ona işkence edebilir, öldürür ve hatta kimi durumlarda parçalara ayırır. Psikolojik şiddet uygulaması da muhtemeldir.
  2. Araç: Suçlu mağduru bir araç olarak görür ve negatif duygularını yansıtır. Suçlu kurbana karşı daha kontrolcü bir tavır sergiler.
  3. İnsan: Suçlu mağduru bir insan olarak görür. Mağdur bir insan olarak görüldüğü için suçlu tarafından sözlü veya fiziksel olarak cinsel aktiviteye zorlanabilir.

Kemper'ın açıklamalarından yola çıkarak kurbanlarını birer nesne olarak gördüğü tahmin edilebilir.

Psikoanalitik Bakış Açısı ile Kemper'ın Çocukluğu

Edmund Kemper'ın yaşadığı "anormalliklerin" çocukluk çağında başladığı söylenmektedir. Psikodinamik bakış açısında da önemli olan çocukluk çağı travmalarının ve bastırılmış cinselliğin, Edmund'un da hayatının büyük bir kısmını etkilediği düşünülebilir. Dr. Donald Lunde 1973 yılında, Edmund'un 70'lerdeki davranışlarını anlamak için hem Edmund Kemper hem de kız kardeşi Allyn Lee Kemper ile röportaj yaptığında Allyn şunları söylemiştir:[4]

Babamız bir alkolikti. Annem ve babam sürekli kavga ederdi. Babam duygusal olarak bizle yakınlık kurmaya yanaşmazdı ve isteklerimize hep hayır derdi. Annem her zaman kardeşimin, babamız onu reddettiği için 2 yaşında değişmeye başladığını söylerdi. Hiçbir zaman bir baba-oğul ilişkisi yaşamadılar.

Dr. Katherine Ramsland'a göre bu durum Kemper'in özgüvenini ve özsaygısını kaybetmesine neden olmuş ve ebeveynleri boşandığında durum daha da kötüleşmiştir.[4] Kemper yalnızca babasıyla değil annesiyle de sorunlar yaşamıştır. Kemper'a annesiyle olan ilişkisi sorulduğunda ise şunları söylemiştir:

Tüm Reklamları Kapat

Annem hasta, kızgın, aç ve çok üzgün bir kadındı. Ondan nefret ediyordum. Altı genç kadın, onun oğlunu yetiştirme şekli yüzünden öldü. Onun sevgisini hiç hissetmiyordum.

Kemper annesini öldürdüğü gece hakkında ise "Bu benim çocukluğumdan beri hayalimdi ve neredeyse gerçekleşmek üzereydi." demiştir.[5] Fox ve diğerlerinin 22,575 genç suçlunun verilerini incelediği araştırmaya göre de olumsuz çocukluk deneyimleri arttıkça gençlerin suç işleme riski artmaktadır.[6] İlk cinayetini 15 yaşında işlemiş olan Kemper'ın vakasında da durumun böyle olduğu söylenebilir.

Kemper'ın normal bir çocukluk geçirmediği oynadığı oyunlardan da anlaşılabilir. Ed, çocukluğunda kız kardeşinin oyuncak bebeğinin elini kestiği bir oyun oynardı. Bu, çocukluğunda oynadığı tek garip oyun değildi. "Gaz odası" ve "elektrikli sandalye" adını verdiği ölüm temalı oyunlar onun daha çocukluğunda bu tür eğilimlere sahip olduğunu gösteriyordu. Bu oyunların yanı sıra sadece onu kızdırdığı için evin kedisinin kafasını kesmişti. Eğer bu anomalilikler çocukluk düzeyinde fark edilseydi ve tedavi edilseydi, bu acı olaylar yaşanmayabilirdi.[4]

Dr Katherine Ramsland'a göre, oynadığı bu "oyunların" ölümle ilgili olması tesadüf değildi; çünkü bilinçaltında, derinlerde hedefi başkaları üzerinde tam kontrol sahibi olmaktı. Edmund Kemper'den önce de özellikle kadınları hedef alan katillerde hayvanlara zarar verme davranışı vardı.

Özellikle kadınları hedef alma, çocukluğunda hayvanlara zarar verme eğilimi gösteren suçlularda daha yaygındır; çünkü suçlular bu davranışları yaptıklarında kendilerini güçlü ve üstün hissettiklerini belirtmiştir. Fiziksel tahakküm duygusu bu kişilerde cinsel doyum yaratabilmekte ve çoğu bu duyguya ulaşmak amacıyla insanları öldürüp tecavüz etmektedir. Ayrıca yamyamlık davranışları da bu sebeple açıklanabilir. Dr. Ramsland'a göre Kemper kurbanlarının vücut parçalarını onlar üzerinde güç sahibi olduğu hissini yeniden yaşamak için yiyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kemper'in canlıları öldürerek kendini güçlü hissetme arzusu yalnızca cinayetleri işlediği yaşlarda değil, çocukluğunda da görülmektedir. Şu cümlesi de bu arzusunu kanıtlar niteliktedir: [4]

Çocukken Tanrı'ya yeterince dua edersem tüm dünyayı öldürebileceğimi hayal etmeye başlamıştım.

Sosyal Psikolojik Bakış Açısıyla Kemper

Genlerimiz, içinde büyüdüğümüz toplum, sosyoekonomik sınıfımız, kültürümüz, inancımız, ailemiz, tecrübelerimiz ve insanların bize karşı tavırları, kararlarımızı nasıl verdiğimi etkileyen faktörlerdir. Yaptığımız eylemlerdeki sosyal etki yok sayamayacağımız kadar fazladır. Öyle ki, eğer bu etkileri yok sayarsak sosyal psikolojide temel ilişkilendirme hatası olarak bilinen yanılgıya düşmüş oluruz. Bu durumda Kemper'ın işlediği korkunç suçlar bile yalnızca kendi sorumluluğunda değildir.

Enteresan çocukluğunun ardından büyükanne ve büyükbabasının evine taşınan Ed Kemper, burada sürekli baskı altında yaşamıştır. Büyükanne ve büyükbabası sosyal aktivitelere katılmasına izin vermemiş, sadece tüfekle avlanmasına izin vermişlerdir. Bu tutum nedeniyle Ed toplumdan daha da kopmuştur, normal bir ergenden çok farklı bir insan haline gelmiştir. Böyle bir durumun sosyal olarak etkileşime geçen ve bu şekilde hayatta kalan bir türün normal bireyleri için bile büyük negatif etkileri olacağı aşikarken Edmund Kemper gibi bir çocukluğa sahip olan birinin böyle bir duruma maruz kalmasının daha da büyük negatif sonuçlara yol açacağı tahmin edilebilir.

Ed Kemper, 27 Ağustos 1964'te büyükanne ve büyükbabasını tüfekle vurmuştur. Daha sonra Atascadero Devlet Hastanesine sevk edilmiştir. Oraya gönderildiğinde 15 yaşındadır, bu da tüm gençlik yıllarını burada; toplumdan uzakta, dışlanmış bir şekilde geçireceği anlamına gelmektedir. Bulunduğu hastanenin nüfusunun büyük bir kısmı katillerden ve cinsel tacizcilerden oluşmaktadır. Ed muhtemelen burada daha da olumsuz sosyal etkilere maruz kalmıştır. Öyle ki Emerson Murray'e göre ona orada tavsiyelerde bulunan ve şöyle cümleler kuran birisi de olmuştur:[4]

Birine tecavüz edersen onu öldürmelisin. Tüm delilleri yok etmelisin.

Bu olumsuz sosyal etki, onun daha sonraki davranışlarında da etkili olmuştur. Ed, Atascadero'dan serbest bırakıldıktan sonra annesinin Santa Cruz'daki evine taşınmıştı. Bu dönemde kurbanlarını otostopçulardan seçiyordu. Güvenlik teknolojilerinin henüz yeterince gelişmediği 70'lerde, kurban olarak seçilen üniversite öğrencileri tanımadıkları birinin arabasına binmekte tereddütler yaşıyordu. Kemper bu "sorunu" çözmek ve arabasına binenlere sahte bir güven vermek için arabasının ön camına "A belgesi" koymuştu. Bu belge, arabanın sahibinin Kaliforniya Üniversitesi'nden olduğunu gösteren bir sertifikaydı. Ed ise annesi orada çalıştığı için bu belgeye sahipti, ancak kurbanları onun başka bir öğrenci olduğunu düşünerek arabasına biniyorlardı. Mağdurların bu durumu ise başka bir sosyal psikolojik fenomen olan sosyal kategorizasyon ile açıklanabilir.

Sosyal kategorizasyon, yeni tanışılan bir kişinin, geçmişte deneyim yaşadığı diğer kişilerle ortak olan bir özelliğe göre bir kategoriye atanmasıdır. Sosyal kategorizasyonun bu durumda yaşanan türü ise grup içi ön yargıdır. Grup içi ön yargı, bizimle aynı sosyal gruba ait olan insanlara daha pozitif bir şekilde davranmamızı anlatan bir terimdir. Bu vakada otostopçular, kendisiyle aynı grubu, yani aynı üniversiteyi paylaşan ve aslında onlar için tamamen yabancı olan bir insana bu şekilde güvenmişlerdir. Ne yazık ki grup içi önyargı eğilimi onlar için ölümcül olmuştur. Ed, bu şanssız kişiler için şunları söylemiştir:[4]

Tüm Reklamları Kapat

Neredeyse 200 kişi arabama bindi. Bir defasında arabama iki güzel kız bindi. Ancak onların arabama bindiğini gören çok kişi vardı ve daha sonra beni hatırlayabilirlerdi. Emin olmadığım hiçbir şeye bulaşmadım.

Ed'in bu söyledikleri, yine bir sosyal etki olan ve Gözlemci Etkisi olarak da bilinen Hawthorne Etkisinin bir örneğidir. Bu etki, gözlemlendiğini veya izlenildiğini hisseden bireylerin davranışlarında değişiklikler görülmesine neden olur. İnsanlar izlendiği zaman bulundukları ortam veya toplum tarafından istenilen davranışları yapmaya eğilimlidir.

Örnek olarak sağlık görevlileri izlenildiğini bildikleri zaman izlenilmediğini düşündüğü anlara kıyasla ellerini %55 daha fazla yıkama eğilimi gösterebilirler.[7] Çünkü el yıkama davranışı sağlık sektöründeki en önemli şeylerden biri olan hijyenle ilişkilidir ve toplum tarafından görevlilerden hijyenik olmaları beklenir. Kemper ise cinayet işlemek toplum normları tarafından kesinlikle yasaklandığı için izlendiğini hissettiğinde bu davranıştan vazgeçiyordu.

Biyolojik Bakış Açısıyla Kemper

Kemper ve diğer katillerin davranışlarını açıklamak için biyolojik perspektifi de kullanabiliriz. Aslında suçun biyolojik açıklamaları, 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kriminolojinin kurucusu olarak da bilinen Lombroso'ya göre suçlu davranışları biyolojik faktörler tarafından kontrol edilmektedir ve bu faktörler fiziksel olarak gözlemlenebilir.[8] Lombroso, L'homme Criminel adlı kitabında suçluların daha az evrimleşmiş insanlar olduğunu ve bu insanların çarpık kafatası, büyük kulaklar gibi fiziksel anomalilere sahip olduğunu iddia etmiştir. Ayrıca bu kitapta bu tür insanlara ait resimler de bulunmaktadır. Bu açıklamalar yayınlandıkları dönemde kabul görmüş olsa da indirgemeci açıklamalardır.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde ise fonksiyonel MRI ve elektroensefalografi gibi haritalandırma yöntemleri ile insanların beyin yapılarını, aktivasyonlarını ölçebiliyoruz. Bu yöntemleri Kemper gibi katillerin beyinlerini araştırmak için de kullanabiliriz. Tam da bunun için Pascal Molenberghs savaşlardaki katliamlara odaklanarak katiller hakkında bilgi edinebileceğini düşündü. Sivillere ve düşman askerlerine yönelik çeşitli saldırı senaryolarını izleyen katılımcıların beyinlerini fMRI cihazıyla haritalandırarak beynin ahlaki duyarlılıkla ilgili kısmı olan orbitofrontal kortekse (OFC) odaklandı. Araştırmacılar, katılımcılar düşman askerlerinin sivilleri vurduğu videoları izledikleri zaman gösterilen OFC aktivitesinin, insanların 1'den 7'ye kadar olan suçluluk duygusuyla doğru orantılı olduğunu buldu.[9] Ek olarak Molenberghs'ten alıntılandığı gibi bu beyin bölgesinde meydana gelen bazı hasarlar ahlak dışı davranışlara yol açabiliyordu.[10] Bu araştırmalardan yola çıkarak, Ed Kemper'in cinayetleri işlerken ahlaki sorumluluk hissetmemesinin bazı biyolojik nedenleri olup olmadığı sorgulanabilir.

Dehşet Verici Hikâyenin Sonu

Hikâyenin sonunda Kemper, tüm suçlarının sorumlusu olarak gördüğü annesini vahşice öldürdü ve öldükten sonra bile cesedine işkence ve tecavüz etmeye devam etti. Annesinin cesedini dolaba sakladıktan sonra annesinin en yakın arkadaşını akşam yemeği yemek ve film izlemek için evine davet etti. Daveti kabul eden yaşlı kadın ne yazık ki Kemper tarafından ölümüne boğuldu.

Kemper tüm bu olanlardan kaçmak adına yaklaşık 1600 kilometre boyunca araba sürdü. Radyosunda annesi ve yakın arkadaşının öldürüldüğüne dair herhangi bir haber alamayan Kemper, bir telefon kulübesinde durarak kendini polise ihbar etti. İlk başta polis bu ihbarını ciddiye almasa da daha sonrasında bizzat tanıdığı başka bir memurla görüştü ve ihbarının ciddiye alınmasını sağladı. İşlediği cinayetlerden sonra neden kendisini ihbar ettiği sorulduğunda ise asıl amacının ortadan kalktığını ve tüm bunlara artık dayanamadığını söyledi. Suçlandığı tüm cinayetler için toplamda 8 kere ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bugünse kendisi hâlâ hapishanede.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 14
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Von Beroldingen. (Röportaj, 1974). Edmund Kemper Interview. Not: Front Page Detective Magazine'de yayınlanmıştır.
  • ^ H. Häkkänen-Nyholm, et al. (2009). Finnish Sexual Homicides: Offence And Offender Characteristics. Forensic Science International, sf: 125-130. doi: 10.1016/j.forsciint.2009.03.030. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Canter. (1994). Criminal Shadows: Inside The Mind Of The Serial Killer. ISBN: 9780006383949. Yayınevi: HarperCollins.
  • ^ a b c d e f Johnny Burke. (Belgesel, 2021). Mind Of A Monster: The Co-Ed Killer.
  • ^ I. Horvath. (Röportaj, 1984). Murder: No Apparent Motive.
  • ^ B. H. Fox, et al. (2015). Trauma Changes Everything: Examining The Relationship Between Adverse Childhood Experiences And Serious, Violent And Chronic Juvenile Offenders. Child Abuse & Neglect, sf: 163-173. doi: 10.1016/j.chiabu.2015.01.011. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Eckmanns, et al. (2006). Compliance With Antiseptic Hand Rub Use In Intensive Care Units The Hawthorne Effect. Infection Control & Hospital Epidemiology, sf: 931-934. doi: 10.1086/507294. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Lombroso. (1887). L'homme Criminel. ISBN: 9780822337232. Yayınevi: Bocca Frères.
  • ^ P. Molenberghs, et al. (2015). The Neural Correlates Of Justified And Unjustified Killing: An Fmri Study. Social cognitive and affective neuroscience. doi: 10.1093/scan/nsv027. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. J. Eslinger, et al. (1985). Severe Disturbance Of Higher Cognition After Bilateral Frontal Lobe Ablation: Patient Evr. Neurology. doi: 10.1212/wnl.35.12.1731. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/09/2024 16:23:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16103

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Özel, et al. Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz?. (25 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16103
Özel, F., Alparslan, E. (2023, November 25). Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved September 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16103
F. Özel, et al. “Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/16103.
Özel, Furkan. Alparslan, Eda. “Edmund Kemper Dosyası: Seri Katilleri Modern Psikolojik Bakış Açıları ile İnceleyebilir miyiz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, November 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/16103.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close