Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur?

Binlerce Yıldır Dişlerimizi Fırçalamadan Yaşıyoruz, Şimdi Neden Fırçalayalım ki?

Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur? Leland Shenfield
Dişlerini hiç fırçalamamış olan, 5 yaşındaki bir hastanın diş çürükleri. Bu dişleri neyse ki geçici dişleri; ancak kalıcı dişlerinizde de etki aynı olacaktır.
5 dakika
127,657
Tüm Reklamları Kapat

İşte tüm bu diş aşınmalarıyla mücadele etmek adına diş fırçalamak, birçok insan için tırnak kesmek veya tuvalet yapmak kadar "doğal" bir davranıştır. Çoğumuz dişlerimizi günde en az 1, muhtemelen 2 defa fırçalarız; fakat bunun mantığı ne, hiç düşündünüz mü? Sonuçta savanalarda yaşayan atalarımızın diş macununa ve diş fırçasına erişimi yoktu. Biz neden dişlerimizi fırçalamak zorundayız ki?

Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.[1], [2] Dişlerinizi fırçalamanızın nedeni, dişlerimiz arasına sıkışan yemek parçacıklarını ve dişlerimiz üzerinde biriken beyaz renkli, yapışkan ve içi bakteri dolu plakları temizlemektir. Özellikle de yemek yedikten veya yüksek şeker içerikli içecekler tükettikten sonra, bu plaklar içerisindeki bakteriler asitler üreterek diş minesine saldırır. Nihayetinde bu asit, mine tabakasının parçalanmasına neden olur ve çürük dediğimiz yapıları oluşturur. Temizlenmeyen plaklar ise sertleşerek tartar adı verilen daha kalın tabakalar üretirler; bunların temizlenmesi çok daha zordur. Diş etinizde biriken tartar, nihayetinde iltihaplanmaya ve diş eti hastalıklarına yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında günde 2 defa diş fırçalama önerisi, yaygın olarak görülen beslenme düzenlerine yönelik olarak önerilmektedir. Sizler, dişlerinizi fırçalama zamanınızı ve sıklığını belirlerken, kendi beslenme düzeninizi gözetmelisiniz. Eğer gün içerisinde daha sık öğün yiyorsanız, dişlerinizi de daha sık fırçalayabilirsiniz. Benzer şekilde, eğer çok asidik bir yiyecek veya içecek tükettiyseniz, dişlerinizi hemen fırçalamanızı önermeyiz; çünkü bu asitler dişlerinize temas ettiğinde onları anında zayıflatır ve tam da bu sırada mekanik bir baskı uygulamak, mine tabakasını daha hızlı aşındırabilir. Bunun yerine, bir süre bekleyip, sonra fırçalamanızı öneririz (hatta mümkünse asitli içerikleri tüketmekten uzak durabilirsiniz). Dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiğini merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Dişler nasıl fırçalanmalıdır?
Health Education England (HEE)

Elbette, herkes dişlerini fırçalamaz. Örneğin, Twitter hesabımızdan bu konuyla ilgili olarak yönelttiğimiz bir soruda, 47.347 katılımcımızın %44.7'si günde 1 defa, %44.3'ü günde 2 defa, %4.1'i her yemekten sonra dişlerini fırçaladıklarını söylerken, %6.9'u (3266 kişi) dişlerini hiç fırçalamadığını söyledi. Telegram üzerinden yaptığımız benzer bir ankete katılan 1787 kişinin %3'ü ayda birkaç defa, %2'si haftada 2 kez, %2'si haftada 1 kez fırçaladığını, %2'si ise hiç fırçalamadığını söyledi (Twitter'daki anketimizin aksine, Telegram anketimizde katılımcılar birden fazla şıkkı işaretleyebiliyordu).

Tüm Reklamları Kapat

Atalarımız Dişlerini Fırçalamıyordu, Biz Neden Fırçalayalım ki?

İnsanların yüz binlerce yıldır, insansı atalarımızın ise milyonlarca yıldır dişlerini hiç fırçalamadan yaşadıkları doğrudur. Ancak şu da bir gerçektir: Biz modern insanlar, atalarımızın yaşam tarzının ve tükettiği besinlerin yanına bile yaklaşmıyoruz! Dolayısıyla dişleri fırçalamamak için evrimsel tarihi neden göstermek büyük bir hata olacaktır. Eğer ki vahşi yaşam standartlarına dönüp, o şekilde beslenmeyi göze almayacaksanız, mecburen diş fırçalarınızı kullanmak durumundasınız.[3]

Dahası, insanlar üzerine etki eden Doğal Seçilim'in özellikle son 10.000 yıldır dikkate değer miktarda yavaşlamış olması da, evrimi diş fırçalamaktan kurtulmak için bahane olarak göstermenin önüne geçmektedir. Yine aynı sebeple: Artık vahşi yaşam içerisinde değiliz ve diş yapısına bağlı olarak hayatta kalıp ölmüyoruz. Bunun yerine dişimiz ağrıdığında, diş ağrısı bizi öldürene kadar zar zor hayatta kalmak yerine, bir diş hekimine gidip sorunu kökünden hallediveriyoruz. Bu durumda, eğer ki diş tedavisine gereğinden fazla para harcamak istemiyorsanız, dişlerinizi düzgünce fırçalamak durumundasınız. 

Modern çağlarda tükettiğimiz besinler, dişlerimiz üzerinde en fazla olumsuz etkiyi yaratan unsurlardır. Tabii ki diş fırçalama zorunluluğu da, bu duruma bağlı olarak doğmaktadır. Atalarımızın yaptığı gibi bir büyük baş hayvanı bir uçurumun kenarında sıkıştırıp, korkutarak aşağı düşmesini ve ölmesini sağlayıp, uçurumun altına ulaşıp ölü hayvanı parçalara ayırıp, pişirip yememekteyiz. Bunun yerine yediğimiz birçok besin, çiftliklerde yetiştirilmiş hayvanlarda, işlenmiş besinlerden ve abartılı miktarda şekere bulanmış ürünlerden geliyor. Örneğin marketten alacağınız basit bir kek ya da pasta, doğal diyetimizde bulunmayan bol miktarda besini içerisinde barındırmaktadır. Atalarımız, öğütülmüş tohum tozu olan unu, günümüzde son derece yapay bir şekilde üretilen şekeri, tereyağını, evcilleştirilmiş kuş yumurtasını tüketmiyorlardı. Bizlerse bunların bir karışımı olan pasta ve kek gibi ürünlere dişlerimizi gömüyor, onların içeriğini dişlerimizle ezerek öğütmeye çalışıyoruz. Dahası, bu keklerin üzerine son derece bol miktarda şekerli meyveler, kremşantiler, vs. ekliyoruz. Hiçbir insan türü, bu kadar yoğun kalorili, ve bu kadar bol şekerli ürünleri diyetinde barındıracak şekilde evrimleşmemiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Peki bu yiyecekleri parçalamaya yarayan dişlerimizde, bu besinlerden gelen aşırı yüksek şeker sayesinde bir ziyafet çekmeyi kimler beklemektedir? Milyarlarca ve milyarlarca bakteri! Özellikle de Streptococcus mutans türü bakteriler. Bu bakterilerin hayattaki tek amacı, ağzınıza attığınız nişasta gibi şekerleri kullanarak hayatını idame ettirmektir. Bunu yaparken dişlerinizi aşınmasına neden olan asitli bileşenler üretirler. Dişleriniz arasında sıkışan yüksek nişastalı besin artıkları, su ve bakteri, dişlerinizin yavaş yavaş aşınmasına neden olan bakteriler harika bir yaşam alanı yaratmaktadır.

Sonuç

Evet, diş fırçalamak hayatta kalmak ya da üremek kadar içsel olarak doğal davranışlar değildir. Ancak içerisinde yaşadığımız hayat biçimleri de aynı şekilde içsel olarak doğal değildir. Bizler, kültürümüzle bu sistemi inşa ettik. Diş fırçalama davranışı da, bu yeni ortama adaptasyon sırasında geliştirdiğimiz yöntemlerden birisi. Nasıl ki arabaya binmek doğal değil diye arabaya binmemezlik etmiyorsanız, dişlerimizi fırçalamak doğal değil diye diş fırçalamamazlık edemezsiniz. 

Ya da edin tabii, sizin bileceğiniz iş...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
144
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 228
  • Muhteşem! 54
  • Bilim Budur! 46
  • Merak Uyandırıcı! 46
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 41
  • Güldürdü 13
  • Üzücü! 13
  • Umut Verici! 11
  • İnanılmaz 9
  • Korkutucu! 7
  • Grrr... *@$# 5
  • İğrenç! 4
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. J. Salinas. When And How Often Should You Brush Your Teeth?. (5 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 7 Mart 2021. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Türk Dişhekimleri Birliği. Ağız Ve Diş Sağlığı Projeleri: Ağız Kahramanları. (3 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 7 Mart 2021. Alındığı Yer: Türk Dişhekimleri Birliği | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Shenfield. For Hundreds Of Thousands Of Years, Humans Did Not Brush Their Teeth. What Happens If I Stop Altogether?. (7 Mart 2018). Alındığı Tarih: 7 Mart 2021. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 07:19:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4638

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur?. (25 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4638
Bakırcı, Ç. M. (2016, October 25). Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4638
Ç. M. Bakırcı. “Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4638.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dişlerimizi Günde Kaç Defa Fırçalamamız Gerekir? Dişlerimizi Neden Fırçalıyoruz? Fırçalamasak Ne Olur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 25, 2016. https://evrimagaci.org/s/4638.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close