Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?

4 dakika
35,228
Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?
Tüm Reklamları Kapat

Siz yapıyorsunuz. Babanız yapıyor. Anneanneniz yapıyor. Peki ya anneannenizin anneannesi? Muhtemelen yapmıyordu. En azından günümüzdeki gibi yapmıyordu.

Tırnak kesmek hayatlarımızın öylesine sıradan bir parçası ki, üzerinde pek kafa yormuyoruz. Ancak en yakın kuzenlerimiz şempanzeler de dahil diğer hiçbir hayvan türü paslanmaz çelikten bir aletle parmaklarının ucundaki keratin çıkıntılarına bir timsahın çene basıncı kadar basınç uygulayarak tırnaklarını parçalamazken, bizlerin tırnak makasını kullanarak tam olarak bunu yapması tuhaf değil mi? Neden bunu yapıyoruz dersiniz? Ve bunu yapmaya ne zaman başladık?

Tırnaklardan Beyinlere Evrimsel Bir Köprü...

Bu soruları cevaplayabilmek için, evrim tarihinde geriye gitmemiz gerekiyor. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden biyolojik antropolog John Hawks, fosil kayıtlara göre tırnakların 2.5 milyon yıl önce evrimleştiğini söylüyor. Gerçekten de ayak ve el parmakları, primat türlerinin ayırt edici özelliklerinden birisidir. Bizler de primat bir hayvan türü olarak bu keratin çıkıntılarını atalarımızdan miras aldık.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde yapılan araştırmalar, tırnaklarımızın sürüngenlerin pençelerinden evrimleştiğini göstermektedir. Bu araştırmalar, genetik kanıtlarla desteklenmektedir. Pençeler genellikle kıvrık ve keskin yapıdayken, tırnaklarımız düz ve kör yapıdadır. Kedigiller, hayvanlar alemindeki en keskin pençelere sahiptir.

Hawks'ın söylediğine göre pençelerimizi yitirme sebebimiz tam olarak belli değil. Ancak en güçlü hipotez, tırnakların giderek genişleyen parmak yüzeyini desteklemek konusunda avantaj sağlamış olmasıdır. Tırnaklarımız, genel olarak parmaklarımızı darbelere karşı korur. Ayrıca, yapılan mekanobiyolojik araştırmalar, özellikle de iki ayağımız üzerinde dururken dengemizi sağlamak konusunda ve elimizle cisimleri daha dengeli bir şekilde manipüle etmek konusunda tırnakların varlığının avantaj sağladığını göstermektedir. Parmağımızla bir cisme dokunacağımız zaman, tırnaklar sert yapılarıyla geri-kuvvet oluştururlar ve darbeyi emerler. Tırnakları çok dibinden kesilmiş veya sökülmüş insanlar, cisimleri kavramakta zorlanırlar. Son olarak, tırnakların en önemli görevlerinden birinin, parmak uçlarımızdaki zengin damar ve sinir ağını korumak olduğu bilinmektedir; çünkü bu ağ, tırnak köklerinden geçer. Bu sebeple, siz siz olun, tırnaklarınıza çok dikkat edin çünkü tırnaklarınıza gelecek bir zarar, bu ağı doğrudan etkileyeceğinden dayanılmaz acılara sebep olabilir.

Ancak özünde tırnaklar, el ve ayaklarımızdaki kuvvetleri dengeleyici bir göreve sahiptir diyebiliriz. Bir diğer deyişle tırnaklar, primatların yüksek el kullanım becerisinin ardında yatan evrimsel faktörlerden birisi olabilir. İki ayaklılık ve el-göz koordinasyonunun evriminin, daha iri beyinlere giden yolu açan ana faktörlerden ikisi olduğu düşünülecek olursa, tırnaklar gibi vücudumuzun görmezden gelinen parçalarının, Evren içinde bildiğimiz en karmaşık yapılardan biri olan beynin evrimini mümkün kılmış olması heyecan vericidir!

Pençe Maniküründen, Tırnak Makasına...

Buna rağmen pençe veya tırnaklara sahip olmanız fark etmez: Her ikisi de durmaksızın uzar. Bu durumda sormak gerekiyor: Memeli kuzenlerimiz pençelerini nasıl kesiyor?

Tüm Reklamları Kapat

Yaşam biçimleri, bu sorunun üstesinden gelmelerini sağlamaktadır: koşarlar, kovalarlar, parçalarlar. Pençelerini sert yüzeylerde kullandıkça, tırnaklarını törpülemiş olurlar. Dolayısıyla ek bir kesme işlemine ihtiyaç duymazlar. Buna rağmen bazı hayvanlar tırnaklarını ağaç gövdelerine sürterek kısaltırlar. Bu davranış, özellikle de kedigillerde görülür.

Ne var ki "hayvanlar aleminin tembel patatesleri" olarak tanımlanabilecek olan biz Homo sapiens türü, günlük yaşantımızdaki her şeyi dahiyane aletlerimizle yaparız: çatallar, bıçaklar, çoraplar, ayakkabılar ve toplu taşıma araçları... Buna bağlı olarak tırnaklarımız sert yüzeylerle pek temas etmez ve bu nedenle de bir diğer dahiyane icada ihtiyaç duyarız: tırnak makası.

Tırnak Makasının İcadı

İşte bu da bizi başta sorduğumuz "Ne zaman?" sorusuna getiriyor. Cevap, antik zamanlarda değil! Cevap, 1875 yılı...

"Tırnak kesici" olarak isimlendirilen bir aletin patenti, 23 Mart 1875'te yılında ABD'de ilk defa alınmıştır. Aletin tasarımı, günümüzdeki tırnak makaslarından çok farklıdır: Bu cihazda dairesel bir hareketle ileri geri sallanan bir mekanizma, bir çeşit törpü kullanarak tırnaklarınızı yavaş yavaş aşındırmaktaydı!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İlk tırnak makası patenti
İlk tırnak makası patenti
Espacenet

Ancak bu patent, tırnak kesme tarihine bir kapı aralamaktadır. Tırnakları "törpülemek" yerine gerçek anlamıyla "kesen" modern tırnak makaslarının icadından önce insanlar, bıçakları kullanarak tırnaklarını kesmekteydi. Bu, tıpkı bıçak kullanarak bir tahtadan mızrak yapmaya benzemektedir.

Tırnak kesme davranışına yönelik en eski yazılı kanıtlar, Eski Ahit'e kadar uzanmaktadır. Deuteronomy 21:12'de, kitaplarda köle olarak alınan bir kadının "tırnaklarını ve kafasındaki saçları kesmesi" emredilmektedir.

Antik tırnak ve saç kesici aletler
Antik tırnak ve saç kesici aletler
Wikipedia

Arkeolojik kayıtlarda ise tırnak kesmenin tarihinin Keltler'e ve Kelt-öncesi toplumlara kadar gittiği görülmektedir. Milattan önce 6. yüzyılda da insanların, av kemiklerinden yaptıkları sivri aletlerle tırnaklarını kestiğine ve tıraş olduklarına yönelik buluntular vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
78
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 59
  • İnanılmaz 50
  • Merak Uyandırıcı! 27
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Muhteşem! 11
  • Bilim Budur! 11
  • Güldürdü 9
  • Üzücü! 2
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:26:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8078

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?. (29 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8078
Bakırcı, Ç. M. (2019, November 29). Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8078
Ç. M. Bakırcı. “Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8078.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Neden Tırnaklarımızı Kesiyoruz? Tırnak Kesmeye Ne Zaman Başladık?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 29, 2019. https://evrimagaci.org/s/8078.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close