Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir? Unsplash
3 dakika
23,360
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 15. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Bazıları dilin doğuştan geldiği teorisini öne sürse de, yapılan hesaplamalara göre çocuklar 4 yaşına kadar toplam 10,000 saat boyunca dil ile iç içedirler. Ayrıca çocuklar, bu yaşa geldiklerinde de herhangi bir dilde uzman değillerdir - yani çocuklar, bir dili öğrenirken sanılandan çok daha fazla zorluk çekerler.

Çok küçük yaştaki çocukların bile ortalama 800 sesi ayırt edebildiği ve herhangi bir dili kolayca taklit edebildiği bir gerçektir. Fakat 1 dil bilen çocuklarda diller arasındaki ince farklılıkları ayırt etme yeteneği, bildikleri o tek dilin fonemlerinde uzmanlaştıklarından dolayı (örnek olarak İngilizcede 40 fonem olması gibi), 1 yaşından sonra kaybolur.

Bazı insanlar, çocukları erken yaşta 2 dil öğrenecek olursa, büyüdüklerinde her iki dili de iyi seviyede konuşamayacaklarından endişe ederler; ancak bu, doğru değildir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuklar, iki dili aynı anda öğrenmede beceriklilerdir ve tek yapmaları gereken şey, bildikleri her iki dili de geliştirmek için konuşmak ve pratik yapmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Dilde Uzmanlaşmak Ne Kadar Sürer?

Yapılan tahminlere göre bir dilde uzmanlaşmak 400 ila 2,000 saat arası değişen bir süre almaktadır. Bu süre, kişinin dili neden öğrendiğine göre de değişebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre kendi istediği dili seçen ve öğrenen insanlar, zoraki olarak bir dil öğrenmesi istenen insanlara göre daha kolay dil öğrenmektedir.

Araştırmaların gösterdiği bir diğer bulguya göre iki dil bilmek, size başka dilleri öğrenirken yardımcı olabilir. Peki nasıl? Bunun cevabı, iki dil bilen insanların bir kelime ve o kelimenin anlamı arasında gerçek bir bağ olmadığını bilmelerinden kaynaklanabilir.

Bazı dilbilimcilere göre birden çok dil bilen insanların beyinleri, tek dil bilen insanların beyinlerinden farklıdır. Ancak sinirbilim bu konuda net değildir; araştırmacılar farklı dillerin beyinde topluca veya ayrı ayrı şekilde hafızada tutulup tutulmadığı hakkında kesin bir sonuca varamamışlardır.

Geleceğin Ana Dili Hangisi Olacak?

Günümüzde, eğer yerli ve yabancı herkesi dahil edersek, İngilizce tahmini iki milyar insan ile en çok konuşulan dildir; ama sadece anadil üzerinden düşünürsek Çin, bir milyardan fazla kişi ile birinci sıradadır. Burada kastedilen Çince yazma dilidir ve her Çinli için aynıdır; ancak konuşma dilinde birçok lehçe olduğundan farklı lehçelerde konuşan insanlar birbirleriyle iyi iletişim kuramazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Çok sayıda internet yazısının ve akademik araştırmanın yazılmış olmasıyla "bilim dili" olarak kabul edilen İngilizcenin gelecekte önemli bir dil olarak kalması muhtemeldir.

Gelecekte kaç dilin sağ kalacağı ya da İngilizcenin ana dil olup olmayacağı hakkında bir varsayım bulunmamaktadır. Günümüzde, tahminlere göre, var olan 7.000 dünya dilinin %40'ının 1,000 kişiden az konuşanı vardır ve bu nedenle bu diller yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aynı zamanda halkının 800'den fazla dil konuştuğu Papua Yeni Gine gibi çok dil çeşitliliğine sahip olan ülkeler vardır. Buna benzer olarak Endonezya'da ortalama 700 farklı dil konuşulmaktadır.

Öğrenmesi En Zor Dil Hangisi?

İnsanlar belli başlı dilleri (Rusça, Arapça, Japonca gibi) öğrenmenin çok zor olduğunu söylese de bu öznel bir durumdur. İnsanlar kendi diline yakın olan dili tercih eden doğal bir nörolojik seçiciliğe sahiptir. Bu seçicilik özellikle birçok soydaş kelimeyle karşılaşıldığında ortaya çıkar. Örneğin, farklı dillerdeki kelimelerin aynı etimolojik kökene sahip olması gibi: Almancada "kardeş" kelimesi "bruder" olarak, İngilizcede "brother" olarak yazılır.

Ancak, çok farklı fonetiklere sahip dilleri öğrenmek daha zor olacaktır. Örneğin Tay dili, Çince veya Vietnamca gibi diller, sözcüksel veya dilbilgisel anlamı ayırt etmek için vurgu ve tonlama kullanır - yani basitçe anlatacak olursak, kelimelerin tonlaması anlamlarını değiştirebilir. Örneğin, Çincedeki "da" kelimesi tona bağlı olarak "bir şeyi asmak", "cevap vermek", "vurmak" veya "büyük" ​​anlamına gelebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Siz de vurgu ve tonlamalı bir dil biliyorsanız, diğer tonlamalı dilleri öğrenirken çok az sorunla karşılaşacaksınız.

Bir Dili Öğrenmenin En İyi Yolları Nelerdir?

Bir dili öğrenmenin temel taşı zamandır. Dili öğrenmek için yüzlerce saat gerekir ve sonrasında o dili kullanmak için ekstra bir zaman daha gerekir. Programlı bir şekilde ve sık sık pratik yapmak çok önemlidir. Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki bir dili öğrenmenin tek yolu kelime ve dil bilgisi öğrenmekten ibaret değildir: Dergi okumak, televizyon izlemek ve o dili bilen başka insanlarla konuşmak bilgileri pekiştirmenize yardımcı olur. Hatta bir hipoteze göre bir dili yalnızca dinleyerek ve okuyarak öğrenebilirsiniz; konuşarak, hele hele gramer çalışarak değil.

Ne yazık ki şimdiye kadar yapılan araştırmalar bilgiyi öğrenmek için günün en iyi zamanının hangi saatler olduğunu belirleyemedi: Kimi sabahları öğrenmede daha iyidir, diğerleri ise günün daha geç saatlerinde daha iyi öğrenebilir. Asıl önemli olan şey ise öğrenmeye çalıştığınız dili konuşmaktan korkmamaktır. Bazı araştırmalar, aşırı analiz yapan yetişkinlerin bir dilin ince kurallarını kavramakta zorlanabileceğini öne sürüyor.

Unutmayın: Öğrendiğiniz dili anadiliniz gibi konuşmak zorunda değilsiniz. Önemli olan o dili anlamanızdır. Dil öğrenimi ile ilgili olarak 50 Soruda Dil Öğrenme kitabını da öneririz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 15. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 86
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 27
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Umut Verici! 10
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 5
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Focus | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 16:18:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10666

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Braber, et al. Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?. (4 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10666
Braber, N., Temel, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 04). Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10666
N. Braber, et al. “Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağatay Temel, Evrim Ağacı, 04 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10666.
Braber, Natalie. Temel, Çağatay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dil Öğrenme: Öğrenmesi En Kolay ve En Zor Olan Dil Hangisi? Bir Dili Öğrenmek İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağatay Temel. Evrim Ağacı, July 04, 2021. https://evrimagaci.org/s/10666.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close