Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?

Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?
3 dakika
23,774
Tüm Reklamları Kapat

Stephen Krashen, 1981 yılında Anlaşılabilir Girdi Hipotezi'ni ortaya koydu. Bu hipoteze göre insanlar dili, içeriği anlamak şartıyla, en iyi şekilde dinleyerek ve okuyarak öğrenmektedir. Konuşmaya çalışmanın dili öğrenmeye dikkate değer bir faydası yoktur. Dinlerken ve okurken "anlamaktan" kasıt ise, dinlenen veya okunan içeriğin tamamını anlamak değil, önemli bir bölümünü (örneğin %80 civarını) anlamaktır. Eğer size dili öğreten kaynak, neredeyse hiç anlamadığınız bir şekilde iletişim kuruyorsa veya her şeyi anlayabiliyorsanız, doğru seviyede öğrenim almıyorsunuz demektir. Dahası, gramer yapısı öğrenmeye çalışarak veya konuşma derslerinde kendinizi zorlayarak anlamlı bir şekilde dil öğrenmeniz mümkün olmayacaktır. Örneğin aşağıdaki videoda, 3:20'den itibaren Almanca anlatımı dinleyiniz:

Muhtemelen, anlatılanların çoğunu (belki de %80'ini!) anladınız. İşte Krashen'e göre bu düzeyde bir eğitim görmek, sizin çok hızlı bir şekilde o dili öğrenmenizi sağlayacaktır. Bunu, aşağıdaki ilginç gözlem de doğrulamaktadır.

Uzun Dönem Bir Gözlem

Shinnetoji Üniversitesi'nden Beniko Mason ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden ünlü dilbilimci Stephen Krashen, dil öğrenme ile ilgili 6 fazdan oluşan bir araştırma ve gözlem yaptılar. Bu 6 fazda, Sawako isimli bir Japon öğrenci, İngilizce öğrenmeye çalışırken farklı öğrenme yöntemlerine maruz kaldı ve her faz sonunda dil skorunu ölçmek için TOEIC sınavına sokuldu. Araştırma başlamadan önceki skoru 330'du. Araştırma 1993’ten, 2018’e kadar sürdü. Bu süreçte geçilen fazlar ve bu fazlarda yaşananlar aşağıda listelenmiştir (her fazda yaşanan skor değişimi de parantez içinde gösterilmiştir):

Tüm Reklamları Kapat

  • Birinci Faz (Dil Skoru: 330 -> 650) 1993-1995 yılları arasında Sawako, 2 yıl boyunca bir yüksekokulda hikaye dinleme ve rehberli kendi seçtiği içeriği okuma dersi aldı. Sawako aynı zamanda toplam 200 saat ekstra okuma yaptığını dile getirdi. 2 yılın sonunda dil skoru 650 oldu.
  • İkinci Faz (Dil Skoru: 650 -> 830): 1995-2001 yılları arasında Sawako, İngilizcesini kullanması gereken bir işe başladı. Haftada bir veya iki kez toplamda 80 saatlik konuşma dersleri aldı. İki ay boyunca haftada bir kez TOEIC hazırlık kursuna gitti. Bu kursta, TOEFL hazırlık kitabından gramer ve kelime çalışması yaptı. Haftada yaklaşık 80 dakikasını Japonca altyazısız Disney filmleri izleyerek harcadı. 6 yıl boyunca toplamı 972 sayfa olan sekiz kitabı toplamda üçer kez okudu. 2001 yılında TOEIC sınavına katıldı ve dil skoru 830 oldu.
  • Üçüncü Faz (Dil Skoru: 830 -> 835): Sawako, 2001 Nisan ve 2002 Haziran ayları arasında 14 ay boyunca Kanada’da bir yabancı dil programına kaydoldu ve burada bir Kanadalı aile ile yaşadı. Aile ile düzenli iletişim kurdu, ama hiç kitap okumadı. Bu sürecin son 10 ayında Sawako, Kanada’da uygulamalı bilişim teknolojileri dersi aldı ve hiç kendi sevdiği içerikleri okumadı. Yalnızca işi ile ilgili okumalar yaptı. Süreç sonunda dil skoru 835 oldu.
  • Dördüncü Faz (Dil Skoru: 835 -> 830) Sawako 2002-2015 yılları arasında 13 yıl boyunca Japonya’da sadece düzensiz ve ara ara okumalar yaptığını söyledi. 13 yılsonunda dil skoru 830'a düştü.
  • Beşinci Faz (Dil Skoru: 830 -> 810): Sawako, 2 yıl daha düzensiz ve ara ara okumalara devam etti. Skoru 810’a geriledi.
  • Altıncı Faz (Dil Skoru: 810 -> 895): Sawako 1993-1995’te katıldığı yüksekokula geri döndü. Daha önce katıldığı hikâye dinleme ve rehberli kendi seçtiği içeriği okuma derslerine tekrar katıldı. Bu süreçte başka hiçbir ders almadı. Bir dönem süren bu sürecin sonunda dil skoru 895'e yükseldi.

Sonuç olarak birinci ve altıncı fazlarda Sawako'nun çok iyi ilerlemeler kat ettiğini görüyoruz. Öğrencinin kendi tercih ettiği kitabı hedef dilde okuması, onda hikâyeye odaklanırken, bilinçaltında öğrenme dediğimiz olayı gerçekleştirdi. Hikâye dinleme derslerinde ise tıpkı anadili öğrendiğimiz gibi hedef dile maruz kaldı. İkinci fazda da aşama kaydetti ancak bir ve altıya göre daha yavaş bir şekilde... Bunlar, elbette tek 1 öğrenciden elde edilmiş sonuçlar olsa da bu kadar uzun süre boyunca ve farklı şartlar altında yapılan gözlemin önemli bilgiler verdiğini düşünüyoruz.

Sonuç

Bu yöntemi, Türkiye'de (ve Dünya'nın birçok yerinde) aşina olduğumuz dil öğrenme yöntemleriyle kıyaslayın: Birçok kurum, dil öğretiminde gramer-yoğunluklu bir akış izlemektedir. Ancak Anlaşılabilir Girdi Hipotezi'ne göre gramer bilgisi, sadece, okuyarak ve dinleyerek edindiğimiz dili doğru kullanıp kullanmadığımızı kontrol ediyor. Aslında gramer yoğunluklu öğrenerek dili değil, onun doğru olup olmadığını kontrol etmeyi öğreniyoruz. Bunu fark edip, dil öğrenmini gramer-yoğunluklu bir programdan çıkarırsak, dil öğrenmenin özel bir yetenek olmadığını fark edebiliriz ve herkesin daha kolay dil öğrenmesini sağlayabiliriz. Böylece belki de yıllarca İngilizce dersi görüp de sonucunda bir kahve siparişi bile veremeyen öğrenciler yetiştirmemiş oluruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
75
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 128
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 37
  • Umut Verici! 21
  • Muhteşem! 20
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • İnanılmaz 12
  • Bilim Budur! 10
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 18:49:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10597

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Daban, et al. Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?. (26 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10597
Daban, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 26). Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10597
B. Daban, et al. “Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10597.
Daban, Berkay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Anlaşılabilir Girdi Hipotezi: Yabancı Dil Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10597.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close