Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!

Hollanda, Amerika Vizonundan İnsana SARS-CoV-2 Geçişi Olabildiğini Görmesi Sonucu On Binlerce Yavruyu Gaz ile Öldürme Kararı Aldı!

4 dakika
10,516
COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 salgınının başından beri araştırılmakta olan sorulardan birisi, virüsün ana rezervuarı; yani hangi hayvan türünde ilk olarak evrimleştiği ve sonrasında insana geçtiği. Bir virüsün hayvandan insana geçmesine zoonosis adı veriliyor ve SARS-CoV-2 için bu konudaki en iyi aday, salgın başından beri yarasalar; ancak pangolinler ve yılanlar gibi hayvanlar da bilim insanlarının kuşkulandığı türler olmuştu. Hiçbiri, yarasalar kadar iyi bir aday değil. Belki bir ara konak olabilirler; yani örneğin yarasadan pangoline, oradan insana geçmiş olabilir.

Ancak salgın devam ederken, insan-harici hayvan türleriyle ilgili bir diğer sorun baş göstermeye başladı: SARS-CoV-2, diğer hayvan türlerine bulaşabilir miydi? Öncelikle kedi ve köpeklerimizden endişelendik ve hem kötü hem iyi haberler aldık: Kötü haber; virüsün, kedi ve köpeklere bulaşabildiği yönünde oldu. İyi haberse, virüs evcil hayvanlarımızı pek hasta etmiyor gibi gözüküyor ve daha da iyisi, insana geri bulaşabildiğine (ters zoonosis) dair bir bulguya erişilemedi. Ne var ki kedi ve köpekler, insanların temasta olduğu tek hayvan türü değil (şu ana kadar virüsün kaplanlara, hamsterlara, dağ gelinciklerine ve makaklara bulaşabildiği görüldü) ve şimdi, Hollanda'daki minklerde (Amerika vizonu), virüsün önce hayvana bulaşıp, sonra yeniden insana bulaşabileceği görüldü!

Dağ gelinciklerine virüsün bulaşabildiğini bildiğimiz için, çok yakın akrabaları olan minklerde de bu salgını görmek pek şaşırtıcı değil. Bu iki tür, aynı zamanda insan grip virüsünden de etkilenebiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Hollanda'da bu hayvanlar, kürkleri için yetiştiriliyorlar ve oldukça popüler canlılar. Ne yazık ki birkaç hafta önce doğan binlerce yavruya SARS-CoV-2 bulaştı ve sürü içinde hızla yayıldı. Sonrasında virüsün bu canlılardan en az 2 çiftçiye bulaştığının fark edilmesi sonucu, minklerin bir virüs rezervuarı görevi görebileceği keşfedildi ve bu, Hollanda'nın itlaf kararını getirdi.

Hollanda'da minklerden kaynaklı ilk salgınlar 23 ve 25 Nisan'da duyuruldu. İlk salgında 12.000, ikinci salgında 7.500 hayvan etkilendi. Virüs bulaşan Amerika vizonlarında burun akıntısı ve solunum yetmezliği görüldü. Ayrıca hayvanlar, normalden çok daha sık ölüyorlardı. Her iki durumda da minklere virüsün COVID-pozitif bir çiftçiden bulaştığı tespit edildi. Haziran 2020 itibariyle ise Hollanda'daki 130 mink çiftliğinden 12'si salgınla boğuşuyor.

COVID-19, bir mink çiftliğine ulaştığı anda tıpkı bir yangın gibi yayılabiliyor. Hayvanlar ayrı kafeslerde tutuluyor olsa bile, hava yoluyla bir hayvandan diğerine virüs atlayabiliyor. Özellikle de yatak ve besi üzerine düşen damlacıkların ana bulaş yöntemi olduğundan kuşkulanıyor. Ayrıca virüs, hayvanların dışkısından saçılan toz tanecikleriyle de diğer kafeslere ulaşabiliyor.

Minkler de, tıpkı insanlar gibi, hastalığı semptomsuz, hafif veya ağır olarak atlatabiliyorlar. Hastalık, tıpkı insanlarda olduğu gibi, minklerde de ölüme neden olabiliyor. Ayrıca öldürücülük oranı çok farklı olabiliyor: Bir çiftlikte neredeyse hiç ölüm görülmemişken, diğer bir çiftlikte her 10 minkten 1 tanesi hayatını kaybetti. Bu durum, virüsün dinamiklerini anlamayı zorlaştırsa da, insan-harici türlerde virüsün nasıl yayıldığını araştırmak, virüsün evrimsel esnekliğini tespit etmek açısından büyük öneme sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Virüsün evrimsel esnekliği şu açıdan önemli: Eğer çok yoğun popülasyonlarda virüs çok kolay bir şekilde yayılabilirse (ki SARS-CoV-2 veya kuş gribi gibi solunum yolu virüsleri bunu yapabilir), konaklarını hızla öldürebilen virüsler evrimsel olarak dezavantajlı olmayacaktır; çünkü virüs kolaylıkla yayılabilmektedir ve bir diğer konağa sıçramak için, o anda içinde bulunduğu konağın yatağa düşmemiş olmasına gerek olmayacaktır (bu nedenle de insanlarda sosyal mesafelendirme aşırı önemlidir). Bu durumda, konağını çok hızlı bir şekilde öldürebilen virüs soy hatları evrimleşebilecektir ve bu, insanlar için çok tehlikeli bir durum olabilir.

Minklerden gelen ilginç bir veri de şu: Minklerde de, tıpkı insanlarda olmasını beklediğimiz gibi, popülasyonun %90 civarı hastalığa yakalandıktan sonra sürü bağışıklığı tamamen devreye giriyor ve salgın duruyor. Minklerde virüs genellikle daha az ölümcül olduğu için, kuş gribi gibi virüslere nazaran çiftçilerin maddi durumunu daha az etkiliyor.

Şu ana kadar Hollanda'daki 50.000 civarındaki COVID-19 vakasından sadece 2 tanesinin minklerden insana geçtiği tespit edildi. Ancak salgın hızla devam ettiği için, gelecek aylarda zora düşmemek ve erkenden önlem almak adına hükümet, hayvanların katledilmesine karar verdi. Minkler bir batında ortalama 6 yavru verebilmektedir ve bu nedenle popülasyonları çok hızlı bir şekilde büyüyebilir.

Konudan tamamen bağımsız olarak, 2012 yılında Hollanda parlamentosunda geçirilen bir yasa, etik nedenlerden dolayı mink çiftliklerinin 2024 yılına kadar tamamen kapatılmasını buyuruyordu. Dolayısıyla bu çiftlikler zaten miatlarını doldurmak üzereydi; COVID-19 ise bu süreci hızlandıracağa benziyor. Elbette çiftçiler, mink çiftliklerini salgın bitecek olursa 3-4 yıllığına yeniden açabilirler; fakat belki de bu salgın, minkler için daha kısa sürede özgürlük anlamına gelecek. Tabii hepsi ortadan kaldırılmazsa...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Güncelleme: İspanya da 100.000 Minki Öldürme Kararı Aldı!

17 Temmuz 2020'de, İspanya'nın Aragon bölgesinin Tarım, Hayvancılık ve Çevre Bakanlığı, 92.700 civarında minki (vizonu) barındıran bir çiftlikte 7 çalışanın COVID-19'a yakalanması ve hayvanların %87'sinde COVID-19 tespit edilmesi sonucunda, yüz bine yakın vizonu telef etme kararı aldı. Çiftliği kapatan bakanlık, şu açıklamayı yaptı:

Şu anda insandan hayvana veya hayvandan insana geçişin yaşandığına yönelik bir sonuca varmak mümkün değil. Hayvanlarda herhangi bir anormal davranış veya daha yüksek ölüm oranı tespit edilemedi.

Kediler Sorumlu Olabilir mi?

Bu süreçte, Hollanda'da yapılan araştırmalar da devam etti. Hollanda Hükümeti, vizon çiftlikleri arasındaki koronavirüs geçişinin insanlardan değil, kedilerden kaynaklanıyor olabileceği ihtimalini değerlendiriyor:

Yaptığımız çalışmalar, iki ayrı çiftlikteki virüslerin birbirine çok benzer olduğunu gösterdi. Bu vizon çiftliklerindeki 11 kediden 3 tanesinde de COVID-19 teşhis ettik. Araştırmamız devam ederken, enfekte olmuş vizon çiftliklerine kedilerin giriş çıkış yapamadığından emin olunmasını öneriyoruz.

Hayvanlarda koronavirüs görülme durumuyla ilgili bilgileri buradan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 14
  • Üzücü! 9
  • Grrr... *@$# 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • N. Oreshkova. (2020). Sars-Cov-2 Infection In Farmed Minks, The Netherlands, April And May 2020. Eurosurveillance. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Enserink. Coronavirus Rips Through Dutch Mink Farms, Triggering Culls To Prevent Human Infections. (9 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2020. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:01:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8937

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!. (26 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8937
Bakırcı, Ç. M. (2020, June 26). COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8937
Ç. M. Bakırcı. “COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8937.
Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19'da Ters Zoonosis Görüldü: İnsandan Hayvana Geçen Virüs, Tekrardan İnsana Bulaştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/8937.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close