Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!

Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir! Global Polio Eradication Initiative/WHO
Irak'ta bir aşılama kampanyası.
6 dakika
3,979
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya, onlarca yıllık çalışma ve milyonlarca çocuğu felçten koruyan kitlesel aşılama kampanyaları sonucunda çocuk felci (polio) hastalığını yenmeye artık çok yakın.

Fakat, aşılanma oranı düşük olan bölgelerde yeni salgınlar patlak vermiş durumda. Bu salgınların bazıları, ağız yoluyla yapılan oral polio aşısının (OPV) içeriğinde bulunan zayıflatılmış poliovirüsün, toplum içinde yayılması ve tekrar hastalık yapıcı özellik kazanacak biçimde evrimleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Şu ana kadar, zayıflatılmış virüs kullanılarak yapılmış başka hiçbir aşı, salgın hastalığa sebep olmamıştır; dolayısıyla bu salgınlar, hastalıklarla mücadelemizde evrimi anlamanın önemini gösteren, ilginç ve tehlikeli bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu mücadelede bir adım öne geçebilmek ve aşı-kaynaklı çocuk felci salgınlarını kontrol altına almak için, 13 Kasım 2020'de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni bir çocuk felci aşısına acil kullanım izni verdi.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Çocuk Felci (Polio) ile Mücadele Nasıl Başladı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün, dünyada çiçek hastalığının sona erdiğini duyuran 1980 yılındaki açıklamasından 8 yıl sonra, Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi (GPEI), çocuk felci konusunda harekete geçti.

Çocuk felci, eradikasyon için umut vadeden bir adaydı; yani, dünyayı bu hastalıktan temizlemek kolay olabilirdi. Bunun nedenleri; etkili ve kolay uygulanabilir ucuz maliyetli bir aşısı olması ve hastalığa sebep olan poliovirüsün sadece insanları enfekte edip diğer hayvan türleri arasında yayılmamasıydı.

Poliovirüs ile enfekte olan çoğu insan kendini hasta hissetmezken, bazı insanlar grip benzeri semptomlar gösterir. Bunun yanında, yaklaşık 200 kişiden 1 tanesi hayat boyu felç kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Polio, Birleşik Devletler'de 1950 yılından beri ciddi bir tehdit oluşturmadı; ancak dünya çapında insanlara zarar vermeye devam etti, özellikle de çocuklara...

Çocuk felci (poliyomiyelit) hastası bir çocuk, desteklerle yürümeye çalışırken.
Çocuk felci (poliyomiyelit) hastası bir çocuk, desteklerle yürümeye çalışırken.
Maclean's

Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi'ne göre, 1980'li yılların sonlarında, vahşi tip poliovirüs her gün 1,000'den fazla çocuğu felç bırakmıştı. O zamandan beri yürütülen yaygın aşı kampanyaları sayesinde vakalar %99 oranında azalmıştı ve poliovirüsün üç tipinden 2 tanesi olan Tip 2 ve Tip 3 kaynaklı son vakalar, sırasıyla 1999'da ve 2012'de görülmüştü. Sadece Tip 1 poliovirüs, 2020 yılında hala 2 ülkede mevcuttu: Afganistan ve Pakistan.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı, 1988 ve 2017 yıllarında görülen Çocuk Felci vakalarının dünya haritasındaki dağılımı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı, 1988 ve 2017 yıllarında görülen Çocuk Felci vakalarının dünya haritasındaki dağılımı.
Wikimedia Commons

Oral Polio Aşısı (OPV) Nedir, Virüsle Nasıl Mücadele Eder?

Poliovirüs, içinde virüs bulunduran insan dışkısı ile kontamine olmuş suyun veya yiyeceğin tüketilmesi sonucu, insandan insana bulaşır. Bu virüs, insanların bağırsaklarında çoğalır ve sonrasında sinir sistemine yayılarak felce sebep olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, oral aşıyla bağışıklık kazandırma yöntemi, 2000 yılından beri 13 milyon insanın hastalanmasını önledi. Bu ilerleyişi, oral polio aşısına borçluyuz.

Oral polio aşısı (OPV), virüsün bağırsaklarda çoğalmasını ve aktarılmasını engeller. Zayıflatılmış poliovirüs kullanılarak elde edilen ve oral yolla yapılan aşı sadece felçten korumaz, ayrıca virüsün toplumda yayılmasının da önüne geçer. Enjeksiyon yoluyla yapılan ve inaktif (etkisiz hale getirilmiş) virüs içeren, daha yüksek maliyetli bir polio aşısı da mevcuttur; ancak bu aşı sadece felçten korumaktadır, virüsün yayılmasını önlememektedir.

Somali ulusal aşılama kampanyası, 2019.
Somali ulusal aşılama kampanyası, 2019.
WHO

Oral polio aşısı sayesinde, vahşi tip poliovirüs neredeyse ortadan kalkmış olsa da aşının bir zayıf noktası bulunmaktadır: Aşının içeriğinde bulunan zayıflatılmış virüs, hastalığa sebep olmaması için değiştirilmiş bir genetik altyapıya sahiptir. Fakat virüs, bağırsaklarda çoğalırken genetiğindeki önemli değişiklikleri kaybederse, vahşi tip poliovirüs karakterine yaklaşabilir ve enfekte edici özelliklerini yeniden kazanabilir. Bu bir sorun haline gelmeden önce, toplumun büyük oranda bağışıklık kazanması, çocukların %80 ve daha fazla oranda aşılanması gerekmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aşı Kaynaklı Salgınlar

Aşı-kaynaklı ilk çocuk felci salgını 20 yıl önce, aşılanma oranının düşük olduğu Dominik Cumhuriyeti'nde ve Haiti'de görüldü. Düşük oranda gerçekleştirilmiş aşılama; aşı virüsünün, aşılanmış insanların dışkıları yoluyla kontrolsüzce yayılarak zaman içinde felç edici formuna geri dönmesine ve toplumda yayılmasına neden olmuştu.

Poliovirüsün 3 tipini birden (zayıflatılmış halde) içinde bulunduran bir oral aşı kullanan aşı kampanyaları, 2016 yılında, sadece Tip 1 ve Tip 3 virüs bulunduran bir formülasyonu kullanmaya başlamıştı.

2021 itibarı ile, aşı-kaynaklı salgınlar öncelikle Afganistan, Pakistan ve Afrika ülkelerinde bulunmaktadır ve bu salgıların çoğu Tip 2 poliovirüs ile ilişkilidir. Tip 2 virüs kaynaklı salgınları önlemenin yolu ise, içinde sadece zayıflatılmış Tip 2 virüs bulunduran bir oral aşı kullanmaktan geçiyor.

Yeni Aşı Hangi Özelliklere Sahip?

Yeni geliştirilen poliovirüs Tip 2 oral aşısından beklenen, orijinal aşının iyi yanlarına sahip olması ve virüste problematik genetik değişikliklerin oluşmasını engellemesiydi. Aşıyı geliştiren araştırmacılardan biri olan San Francisco Tıp Fakültesi'nden biyolog Raul Andino şöyle söylüyor:

Bu, halihazırda mükemmel bir aşı. Bu yüzden, aşının bağışıklık sistemini harekete geçirici özelliklerini değiştirmek istemedik. İstediğimiz tek şey, virüsün hastalık yapıcı eski haline dönmesini engellemekti.

Andino ve çalışma arkadaşları, Tip 2 aşı virüsünü birçok yerinden modifiye etti. Araştırmacılar, virüs genomunu değiştirerek virüsün hastalık yapıcı özelliğini tekrar kazanmasında önemli rol oynayan "bekçi değişimi" olayını engellemeyi amaçladılar.

Poliovirüs, kendisiyle aynı familyaya ait Enterovirüsler ile genom parçalarını takas etme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden araştırmacılar, virüsün kendini çoğaltabilmesini sağlayan gen zincirini, "bekçi değişimi" takasının yapıldığı gen bölgesine yakın bir yere taşıdı. Böylece aşıda bulunan zayıflatılmış virüs, gen takası yaparsa, çoğalması için gerekli olan genetik bilgileri de kaybedecek ve tehdit oluşturmayacaktı!

Tüm Reklamları Kapat

Andino, virüslerin devamlı olarak çoğalabilmesi ve yeni adaptasyonlar geliştirebilmesinin bir diğer nedeni olarak, genetik değişime uğramaya meyilli enzimleri gösteriyor. Bu yüzden araştırmacılar, poliovirüsün de içlerinde bulunduğu, RNA virüslerinin kendilerini çoğaltırken kullandığı bir enzimi, en az hataya yol açacak şekilde modifiye etti.

Mayıs 2020'de araştırmacılar, geliştirdikleri oral polio aşısı hakkındaki çalışmalarını Cell Host & Microbe'da yayınladı.[2] Bu yeni aşının çocuklarda uygulanması sonucu, aşının güvenli olduğu ve orijinal aşıya benzer bir bağışıklık cevabı oluşturduğuyla ilgili bir makale ise Aralık 2020'de The Lancet'te yayınlandı.[3]

Afrika'daki çocuk felcini eradike etme çalışmalarında yirmi yıldan fazla görev almış olan Atlanta Morehouse Tıp Okulu'ndan medikal epidemiyoloji doktoru Chima Ohuabunwo, şöyle söylüyor:

Bilim, bize aşı-kaynaklı salgınların aşılabilir engeller olduğunu anlamamızda yardımcı oluyor. Ancak çocuk felcini sonlandırmak için büyük çoğunluğun aşılanması gerekirken; savaşlar, göç eden topluluklar, zorlu araziler bazı çocuklara ulaşılmasını önlüyor. Çocuk felcini ortadan kaldırmak için uzun yollar kat ettik ve sonunda bu yeni oral polio aşısı, bizim için tünelde yeni bir ışık kaynağı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ World Health Organization. First Ever Vaccine Listed Under Who Emergency Use. (13 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2021. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. T. Yeh, et al. (2020). Engineering The Live-Attenuated Polio Vaccine To Prevent Reversion To Virulence. Cell Host & Microbe, sf: 736-751.e8. doi: 10.1016/j.chom.2020.04.003. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ X. Sáez-Llorens, et al. (2021). Safety And Immunogenicity Of Two Novel Type 2 Oral Poliovirus Vaccine Candidates Compared With A Monovalent Type 2 Oral Poliovirus Vaccine In Children And Infants: Two Clinical Trials. The Lancet, sf: 27-38. doi: 10.1016/S0140-6736(20)32540-X. | Arşiv Bağlantısı
  • Polio Eradication. Polio And Prevention, The Vaccines. Alındığı Tarih: 21 Mart 2021. Alındığı Yer: Polio Eradication | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 00:09:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10289

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Cunningham, et al. Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10289
Cunningham, A., Şanlı, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 22). Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10289
A. Cunningham, et al. “Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10289.
Cunningham, Aimee. Şanlı, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 22, 2021. https://evrimagaci.org/s/10289.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close