Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?

Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?
4 dakika
12,150
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

An itibariyle evcil hayvanlara COVID-19 bulaşma ihtimalinin sıra dışı düzeyde düşük olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, evcil hayvanların da karantina ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde korunmasını, bakımlarının eksik edilmemesini ve hiçbir koşulda terk edilmemelerini tembihliyorlar.

Salgın başlangıcından beri 2'si köpek, 1'i kedi olmak üzere sadece 3 evcil hayvanda SARS-CoV-2'ye rastlandı. Köpeklerde koronavirüs semptomları hiç görülmedi (asemptomatik şekilde geçirdiler), kedide ise semptomlar görüldü. Belçikalı virolog Steven Van Gucht şöyle diyor:

Evcil hayvanlara koronavirüs geçişi aşırı nadir olan bir durum ve vakalar da oldukça izole vakalar. Bunun yaygın bir durum olduğunu gösteren hiçbir bulgu bulunmuyor.

Hong Kong'daki Köpek Vakaları

Hong Kong'da insandan evcil hayvana ilk SARS-CoV-2 koronavirüs geçişine dair bir vaka keşfedilmiş olabilir!

Tüm Reklamları Kapat

Salgın başlangıcından beri evcil hayvanları hakkında endişe duyan insanlar bize bu konuda sorular yöneltmekteydi; ancak şu ana kadar resmi bir insan-hayvan geçişine rastlanmamıştı. Hong Kong'da tespit edilen vaka ise, buna dair ilk resmi vaka olma potansiyelini taşıyor.

Hong Kong Tarım, Su Ürünleri ve Koruma Bölümü (AFCD) tarafından yapılan açıklamada, 60 yaşındaki bir COVID-19 hastasına ait olan Pomeranya çeşidi bir evcil köpeğin, koronavirüs test sonuçlarının tekrar tekrar "zayıf pozitif" sonuç verdiği bildirildi. Zayıf pozitif, test edilen patojenin kısıtlı miktarda bulunduğu anlamına geliyor. Uzmanlar bunu "düşük miktarda enfeksiyon" olarak kategorize ediyorlar. Ayrıca evcil köpekte koronavirüsün insanda görülen semptomlarının hiçbirine rastlanmadı. Köpek, hastalığı asemptomatik (semptomsuz) olarak geçiriyor denebilir.

Bu köpek, koronavirüs şüphesiyle yalıtım altına alınan ilk köpek değil. Hong Kong'da bir diğer köpek de benzer bir şüpheyle karantinada tutuluyor; ancak ilk test sonucu negatif geldi. Köpeğin yeniden test edilmesi ve kontrol altında tutulması bekleniyor. İkinci köpeğin sahibinde de SARS-CoV-2 kaynaklı COVID-19 hastalığı bulunuyor. Şehir Üniversitesi'nden Vanessa Barrs şöyle diyor:

SARS ile daha önceden edindiğimiz deneyim, kedi ve köpeklerin bu virüslere yakalanacak olursa hastalanmadıkları ve insanlara da aktarmadıkları yönünde.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü de bunun ilk resmi insan-hayvan SARS-CoV-2 geçişi olduğunu doğruladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü bunu henüz doğrulamış değil. COVID-19 ile ilgili bildirilerinde halen şu bilgiye yer veriliyor:

Tüm Reklamları Kapat

An itibariyle yardım hayvanlarının ve kedi/köpek gibi evcil hayvanların yeni koronavirüse yakalabileceğine dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Buna rağmen, evcil hayvanlarınıza dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu suyla yıkamak her zaman iyi bir tercih olacaktır. Bu sizi E. coli ve Salmonella gibi hayvanlardan insana geçebilen birçok yaygın bakteriye karşı koruyabilecektir.

Hong Kong Sağlık Bakanı Sophia Chan Siu-chee ise şöyle dedi:

Yaptığımız testler pozitif sonuç verdi ve bu, virüsün köpeğe bulaştığı anlamına geliyor. Bu nedenle departmanımız altında karantinaya alındı. Daha fazla test yapılacak ve test sonuçları negatif gelinceye kadar serbest bırakılmayacak.

Güncelleme: İyileşen Köpek Öldü!

Yukarıda haberini verdiğimiz köpek 14 Mart 2020 Cumartesi günü test sonuçlarının negatif gelmesi sonucu karantinadan çıkarılmıştı. Ancak aradan sadece 4 gün geçtikten sonra öldüğü bildirildi.

17 yaşındaki köpeğin ölüm nedeni tespit edilemedi, çünkü sahibi köpeği üzerinde otopsi yapılmasına izin vermedi.

Pomeranya için ortalama ömür 12-16 yaş olarak belirtilmekte; dolayısıyla ölüm sebebinin yaş olma ihtimali var ve çok yüksek. Ancak ne yazık ki sebebin bu olmama ihtimali de sıfır değil; çünkü öğrenemedik. Dolayısıyla şu etapta doğru cevap: Bilmiyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu nedenle hiçbir bilimsel olarak potansiyel olasılığı göz ardı etmeden tedbir almak gerekiyor. Ancak şüphesiz ki bundan anlaşılması gereken, salgın sırasında hayvanlarını da koruma altına almak gerektiği anlamına gelmektedir.

Belçika'daki Kedi Vakası

Belçika'da yayın yapan ulusal VRT kanalının yaptığı açıklamaya göre, 27 Mart 2020 itibariyle Belçika'da 1 kedide SARS-CoV-2 virüsüne rastlandı. Kedide hastalığın semptomları insanlardakine benzer şekilde görüldü. Özellikle de solunum ve sindirim sistemlerinde zorlanma tespit edildi.

Belçika'daki yönergeler şöyle diyor:

Virüsün evcil hayvanlardan insanlara bulaşma ihtimali, insanlardan insanlara bulaşma ihtimali yanında göz ardı edilebilecek kadar küçüktür. Buna rağmen yükseltilmiş hijyen önlemleri önemle tavsiye edilmektedir. Evcil hayvanınızla yakın temastan (özellikle de siz hastaysanız) kaçının. Evcil hayvanlarınıza dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın ve yüzünüzü yalamalarına izin vermeyin.

Evcil Hayvanlarınızı Terk Etmeyin, Koruyun!

Eğer evcil hayvanlarınızı da bu salgın sırasında korumak isterseniz, buradaki yazımızda önerdiğimiz hijyen kurallarına mutlaka uymanızı ve evcil hayvanlarınızın da temiz ortamlarda yaşadığından emin olmanızı tavsiye ederiz. Bu süreçte onları dışarıda başıboş bırakmamak ve gerekmedikçe diğer insan ve hayvanlarla temasa geçirmemek yükseltilmiş önlemler olarak alınabilir.

Bunun haricinde tıpkı insanlar arası koronavirüste yapmamanız gerektiği gibi, koronavirüsün hayvanlara geçebilme ihtimali konusunda da paniğe kapılmamalı ve gereğinden fazla endişelenmemelisiniz. Kesinlikle evcil hayvanlarınızı terk etmeyin veya normal bakımlarını eksik etmeyin. Halen:

  • Evcil hayvanlardan insanlara, 
  • İnsanlardan evcil hayvanlara,
  • Evcil hayvanlardan evcil hayvanlara

koronavirüs geçişine dair kesin bir bulgu bulunmuyor! Bu süreçte sadece evcil hayvanlara dokunma miktarının kısıtlanması ve ellerin daha sık yıkanması tavsiye ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer size COVID19 teşhisi konulursa (veya şüphesi doğarsa), CDC'nin önerileri çerçevesinde lütfen evcil hayvanınız ile olan temasınızı azaltınız. Karantinaya alınmış odalarınız arasında evcil hayvan geçişini kısıtlayınız.

Her ne kadar resmi bir vaka olmasa da, virüs hakkında daha fazla bilgimiz olana kadar bu önlemler hem sizi, hem evcil hayvanınızı, hem de diğer sevdiklerinizi korumanızı sağlayacaktır. Evcil hayvanlarınızı bu süreçte (ve hiçbir zaman), kesinlikle terk etmeyin. Hijyen kurallarını takip edin, onları da kendiniz ve akrabalarınız gibi koruyun.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Woolley. First Case Of Human To Pet Coronavirus Transmission. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: 7News | Arşiv Bağlantısı
  • A. Lum, et al. Coronavirus: Pet Dog Belonging To Covid-19 Patient Infected, Hong Kong Health Authorities Confirm. (4 Mart 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: South China Morning Post | Arşiv Bağlantısı
  • A. France-Presse. Pet Dog Infected With Covid-19, Hong Kong Authorities Confirm. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: The Jakarta Post | Arşiv Bağlantısı
  • AFP. Hong Kong Confirms Pet Dog Has Coronavirus In Suspected Human-To-Animal Transmission. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • P. Huyghebaert. Belgische Kat Loopt Coronavirus Op, Hoe Uitzonderlijk Is Dat En Moeten We Ons Zorgen Maken Over Onze Huisdieren?. (27 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: VRT | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 14:50:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8319

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8319
Bakırcı, Ç. M. (2020, March 05). Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8319
Ç. M. Bakırcı. “Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8319.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evcil Hayvanlara Koronavirüs Bulaşır mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/8319.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close