Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli!

Covid-19'a Karşı Psikolojik Bağışıklığınızı Kullanın!

COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli! Pixabay
Koronavirüs tarafından psikolojik olarak etkilenmiş bir kadın.
4 dakika
6,205
Podcast
7:02
Funda Başak
Seslendiren
18
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19'un dünya genelinde; virüsün gerçek veya algılanan tehdidine maruz kalan insanlarda endişe ve panik uyandıran bir pandemi olduğunu duyurdu. Yaşam tarzımız ve düzenimiz büyük ölçüde değişiyor ve COVID-19 salgınının etkisi, günlük rutinlerimizin her yönünü etkiliyor. Medya, grip veya diğer enfeksiyonların aksine, COVID-19'u benzersiz bir tehdit, panik, stres ve histeri kaynağı olarak vurguluyor.

Genel popülasyona kıyasla COVID-19; yaşlılar, çeşitli kronik hastalıkları veya ciddi akıl hastalıkları olan kişiler için daha ciddi ve ölümcüldür. Bunların yanında, kapalı birimlerde tutulan hastalar da COVID-19'a karşı savunmasız durumdadır.

Psikiyatrik Tedavi Sağlayıcıları da Psikolojik Tehlike Altında!

Çin Ulusal Sağlık Merkezi, 17 Şubat 2020'de; ciddi akıl hastalıkları olan 300'den fazla insanın COVID-19 ile enfekte olduğunu açıkladı. Kore'de ilk COVID-19 salgını yerel bir psikiyatri servisinde patlak verdi. Serviste tutulan 103 hastaya yapılan testte 102'sinin sonucu pozitif çıktı ve hastalardan yaşları 50 ile 60 civarında olan yedi kişi bir hafta içinde hayatını kaybetti. Bu salgın, tıbbi tedavi veya etik ile ilgili sorunların yanı sıra, psikiyatrik tedavi sağlayanların psikolojilerini de etkiledi.

Tüm Reklamları Kapat

Toplum içinde yaşayan şizofreni hastaları sağlıksız yaşam biçimleri sergiler. Ağır akıl hastalığı olan hastalar, bilişsel gerileme nedeniyle enfeksiyonun tedavisinin ve yayılımının önlenmesini zorlaştırabilir. Salgın korkusu ve olumsuz semptomlar nedeniyle azalan düzenli düzenli aktivite ve egzersiz, hastaların fiziksel sağlığını ve bağışıklık sistemini daha çok tehlikeye atar. Daha da kötüsü, yataklı psikiyatri servisleri virüs için mükemmel bir üreme alanıdır bu nedenle kapalı servislerde yatan veya ciddi akıl hastalıkları olan insanlar hem fiziksel hem de çevresel olarak bulaşıcı hastalıklara karşı son derece savunmasızdır.

Dezenfeksiyon işlemi uygulayan insanlar.
Dezenfeksiyon işlemi uygulayan insanlar.
Flickr

Hasta Olmayanlar da Psikolojik Olarak Etkileniyor!

İkinci olarak, COVID-19 enfeksiyonuna sahip olmayan hastalar da salgın tarafından psikolojik olarak etkilenmektedir. Toplumun korkularındaki çarpıcı artış ve sosyal-ekonomik faaliyetlerdeki düşüşler psikososyal sekelleri tetikleyebilir. Karantinaya alınanlar çevresindeki insanlara karşı depresyon, korku, suçluluk ve öfke durumları sergileyebilir.

Son olarak, psikoloji profesyonelleri de psikolojik sorunların riski altındadır. Pandemik viral enfeksiyon sürecinde psikolojik destek sağlayıcıları, COVID-19'un tedavisi ve önlenmesi üzerine odaklanarak enerji veya odak kaybı yaşayabilir ve bu sebeple hastalarını daha savunmasız hale getirebilir. Enfekte hastalara yardımcı olan bu tür profesyoneller travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) açısından yüksek risk altındadır.

Pandemi patlamaları sırasında birçok insan psikiyatrik bakım ihtiyacı duyabilir. Örneğin, Kore'de Mart 2020'nin sonuna kadar yaklaşık 9.000 kişi COVID-19 hastalığına yakalandı. Hafif COVID-19 semptomları olan hastalar hastanelerde veya karantina tesislerinde izole edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya genelinde ihtiyaç duyulan hava filtreli maske.
Dünya genelinde ihtiyaç duyulan hava filtreli maske.
Flickr

Kore Psikiyatri Derneği, Kore hükümetinin sponsorluğunda ücretsiz olarak mobil psikolojik danışmanlık hizmeti vermektedir. Akut stres reaksiyonları ve intihar eğilimi gösteren hastalara kriz müdahalesi uygulanmaktadır. COVID-19 salgını için genel nüfusa yönelik psikolojik destek hizmetleri; ulusal hastaneler ve ülke genelindeki ruh sağlığı merkezleri tarafından sağlanmaktadır. Tayvan'da Tayvan Depresyon ile Mücadele Derneği ve Tayvan Beslenme Psikiyatrisi Araştırmaları Topluluğu; Şubat 2020'nin başından beri zihin sağlığını destekleyici çeşitli programlar yürütmektedir.

SARS ve MERS Hastalarının Yarısınden Fazlasında Psikolojik Sıkıntılar Saptandı!

Bu salgının hem fiziksel hem de biyo-psikososyal yönlerini ele almalıyız. Virüs, merkezi sinir sistemini etkileyip sistemik enflamasyonu provoke edebileceğinden, psikiyatrik morbidite önemli bir sorundur; ayrıca bu salgının sonucunda yaşanan toplumsal değişikliklerin getirdiği psikososyal stresler, psikiyatrik sorunları arttırabilir. SARS ve MERS bulaşmış hastaların %50'sinden fazlasında psikolojik sıkıntılar saptandı dolayısıyla COVID-19'un psikolojik etkisi şimdilik belirsiz olsa da, enfekte hastalar anksiyete, depresyon ve öfke krizleri yaşayabilir. Duygusal problemler bağışıklığı azaltabilir ve iyileşmeyi tehlikeye atabilir.

COVID-19 oldukça bulaşıcıdır çünkü henüz çoğu insan bu yeni virüse karşı bağışıklığa sahip değildir. Mevcut COVID-19 tedavisi sadece semptomların tedavisini, destekleyici bakımı ve komplikasyonların önlenmesini içerir. Henüz hedefli bir tedavi mevcut değildir. Bu nedenle, en iyi strateji; önleme yani patojen maruziyetinin azaltılması ve bireysel bağışıklığın arttırılmasıdır. Çalışmalar sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz, dengeli beslenme, kaliteli uyku ve sosyal çevre ile güçlü bir bağlantının bağışıklık sisteminin güçlü kalmasıyla yakından ilişkili olduğunu göstermiştir. Salgın sırasında sosyal izolasyon veya maske kullanımı enfeksiyonu önlememize yardımcı olabilir; ancak bu önlemlerin etrafımıza şefkat ve samimiyet göstermemizi engellemesine izin vermeyin.

Tüm psikolojik destek türleri yalnızca psikolojik dayanıklılığı göz önünde bulundurmak için değil aynı zamanda COVID-19'a karşı psiko-nöroimmün sistemi geliştirmek için rutin olarak uygulanmalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 02:56:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8462

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Kim, et al. COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli!. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8462
Kim, S., Taştepe, H. K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 02). COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8462
S. Kim, et al. “COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8462.
Kim, Sung-Wan. Taştepe, H. Kumsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Salgınına Karşı Psikolojik ve Nörolojik Bağışıklığı Kullanmak da Önemli!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/8462.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close