Uzun Kuyruklu Baştankara (Aegithalos caudatus)
- Bilimsel Adı Aegithalos caudatus
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Uzun Kuyruklu Baştankara
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Takım (Order) Ötücü kuşlar (Passeriformes)
- Tür (Species) Uzun Kuyruklu Baştankara (Aegithalos caudatus)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Uzun Kuyruklu Baştankara; yuvarlak gövdeli, kısa ve kalın gagalı, çok uzun ve ince kuyruklu bir kuştur. Erkek ve dişileri birbirine benzer. Genç kuşlar, ilk kıştan önce yetişkin tüylerine geçiş yaparlar. Tüyleri ağırlıklı olarak siyah ve beyaz olup değişen miktarlarda gri ve pembe renkler de bulunur.
Avrupa'nın en küçük kuşları arasında yer alır. Sonbaharın sonlarında 10.4 grama kadar ulaşabilirken ortalama ağırlığı 7 gramdır; kanat açıklığı 16-19 cm ve uzunluğu ise 13-16 cm'dir, bunun 8-9 cm'si sadece kuyruktur. [1] Kuyruk uzunluğu, toplam uzunluğun yaklaşık %56 ila %61.5 kadarıdır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
İlk olaraktan İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758'de Systema Naturae eserinin onuncu baskısında Parus caudatus olarak tanımlanmıştır.[2] Başlangıçta Paridae ailesine dahil edilen bu tür, sonrasında ayrılarak Aegithalidae ailesinin bir parçası olmuştur. Türün 17 alt türü bulunur.[3]
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Bu kuşlar karışık ve geniş yapraklı ormanlar, çalılıklar, tarım alanlarındaki çitler ve seyrek ağaçlık bölgeler gibi kenar habitatları tercih eder.[3] Ayrıca akarsu kenarı ormanlarında, makiliklerde ve açık çam ormanlarında görülür. Türkiye'de genellikle 0–1300 metre rakımda, nadiren 2000 metreye kadar bulunur. Ülkemizin her bölgesinde gözlemlenebilir.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Avrupa popülasyonu 3.000.000'dan fazla üreyen çiftten oluşur, bunların %30'u İspanya'dadır. Türün yayılış alanı 1970'lerden itibaren Norveç ve İskoçya'nın kuzeyine genişlemiştir, ancak İsveç'te 19. yüzyıldan bu yana, Finlandiya'da ise son yıllarda popülasyonlarında azalma görülmüştür. Bu durum, modern ormancılık uygulamaları ve eski habitatların monokültürle değiştirilmesiyle ilişkilidir.
Sürüler kışın geniş beslenme alanlarına ihtiyaç duyar. Bu yüzden habitat parçalanması ve bozulması yerel yok oluşlara yol açabilir. Özellikle sert kış koşullarına karşı çok hassastırlar.[3]
Davranış ve Etoloji
Üreme dönemi dışında uzun kuyruklu baştankaralar genellikle 6-30 bireylik gruplar halinde yaşarlar. Ortalama yaşam süresi iki üç yıldır.[8]
Uzun kuyruklu baştankaralar gruplarını beslenmek için gün içinde ortalama 7 kilometre dolaşırlar. Oldukça bölgecilerdir, bölgelerindeki diğer uzun kuyruklu baştankara grupları ile karşılaştıklarında gruplar arasında bir çatışma çıkar; kimi zaman daha baskın olan grubun diğer grubu 300 metre kadar alanlarından çıkarmak için kovaladığı gözlemlenmiştir.[5]
Bu baştankaralar yılda bir kez yuva yaparlar. Yuvaları dört ana malzemeden inşa ederler: Liken, tüyler, örümcek ağları ve yosun. Yuva yaklaşık 20 cm boyunda ve 12 cm genişliğinde olur. Esnek bir kese şeklindeki yuva, üst kısmında küçük yuvarlak bir girişe sahiptir ve genellikle alçak çalılar arasında ya da ağaç dallarının çatallarında asılıdır.[4] Yapılan yuva neredeyse üzerine inşa edildiği desteğe yapıştırılmış gibi sağlam olur.
Yuvanın inşası yaklaşık 20 gün sürer. Bu süreçte her iki eş, yuvayı inşa etmek için binlerce kez yuvaya gidip gelir.[1]
Tipik bir yuvada 6.000'den fazla parça kullanılır. Yosun ve örümcek ağları yapısal denge sağlar. Dış yüzey kamuflaj için açık renkli liken pullarıyla, iç yüzey ise yalıtım sağlamak amacıyla 2.000'den fazla yumuşak tüyle kaplanır.[4] Ancak yuvanın başarı oranı sadece %17’dir.[6] (Kuş yuvasının başarı oranı, yuvadan sağlıklı bir şekilde uçabilen yavru kuşların toplam yumurtaya oranıdır.)
Ana yuva avcıları (yuvalarına saldırarak yumurtalarını veya yavrularını avlayan canlılar) arasında Kargagiller (Corvidae), Gelincikler (Mustela) ve yılanlar bulunur.[3]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Kuluçkaya yalnızca dişi yatar ve kuluçka iki hafta kadar sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra iki üç hafta içinde yuvayı terk ederler. Sonrasında en az 14 gün daha ebeveynleri ve akrabaları tarafından beslenirler.
Yuvaları başarısız olan çiftlerin üç seçeneği vardır: Yeniden denemek, o sezon yuva yapmayı bırakmak ya da komşu bir yuvaya yardım etmek. Yuva kaybı mayıs ayı gibi üreme sezonun ortalarında yaşanırsa başarısız çiftler kendi yuvalarından ayrılıp akrabalarının yuvalarına yardım ederler. Kuşların akrabalarını tanıması, bireylerin birbirlerini seslerinden ayırt etmesi sayesinde mümkün olur.[5]
Diğer uzun kuyruklu baştankaraların akrabalarına yardım ettiği yuvalar, daha yüksek besin sağlama oranları ve daha iyi yuva savunması sayesinde daha başarılı olur. Üreme mevsiminin sonunda (haziran ve temmuz aylarında) kuşlar kendi kış bölgelerinde yeniden kalabalık sürüler oluştururlar.
Diyet ve Metabolizma
Bu türün üyeleri, yıl boyunca çoğunlukla omurgasızlarla beslenir. Özellikle güve ve kelebeklerin yumurtalarını ve larvalarını tercih ederler. Bazen tohum, tomurcuk ve hatta zeytin (Olea) ile de beslendikleri gözlemlenebilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında ağaç özsuyu içtikleri de kaydedilmiştir.
Etimoloji
Cins ismi olan Aegithalos Antik Yunancadaki "αἰγίθαλος" (aigíthālos) kelimesinden gelir. Yunancada bu terim küçük ötücü kuş türlerini tanımlamak için kullanılmıştır. Eski Yunan dünyasında küçük kuşlara verilen bu ad, aynı zamanda çevik ve hareketli doğalarıyla tanınan türleri de ifade etmektedir.
Tür ismi olan caudatus Latince kökenlidir. Bu kelime,"kuyruklu" veya "kuyruğu uzun" anlamına gelir. "Cauda" kelimesi Latincede "kuyruk" demektir ve "-atus" eki, ona sahip olanı veya o özelliği barındıranı ifade eder. Bu durumda caudatus, uzun kuyruğu ile dikkat çeken bir özellik olarak kuşu tanımlar.[7]
Bu etimolojik yapı, kuşun en belirgin özelliğini (uzun kuyruğunu) vurgulayan bir anlam taşır; dolayısıyla Aegithalos caudatus, "uzun kuyruklu küçük ötücü kuş" olarak çevrilebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b G. Colombo. Aegithalos Caudatus. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Monaco Nature Encyclopedia | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Linnaeus. (1758). Caroli Linnaei...systema Naturae Per Regna Tria Naturae :Secundum Classes, Ordines, Genera, Species, Cum Characteribus, Differentiis, Synonymis, Locis. Yayınevi: Theodor Haak. sf: 190.
- ^ a b c d S. Harrap. Birds Of The World Long Tailed Tit. (4 Mart 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Birds Of The World | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b M. H. Hansell. (2007). Built By Animals. Yayınevi: Oxford University Press.
- ^ a b A. J. Gaston. The Ecology And Behaviour Of The Long-Tailed Tit. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Wiley Online Library | Arşiv Bağlantısı
- B. J. Hatchwell, et al. (1999). Reproductive Success And Nest-Site Selection In A Cooperative Breeder: Effect Of Experience And A Direct Benefit Of Helping. The Auk, sf: 355-363. doi: 10.2307/4089370. | Arşiv Bağlantısı
- ^ James A. Jobling. (2010). The Helm Dictionary Of Scientific Bird Names.
- ^ Animal Diversity. Long Nailed Tit. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Animal Diversity | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 19:54:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19081
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.