Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Zaman

Zaman
4 dakika
90
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çağlar boyunca fizik ve felsefe tarafından irdelenmiş, çeşitli tanımları yapılmış bir kavramdır zaman. Fiziksel bir olgu mu yoksa bir yanılsama mı olduğu bugün bile tartışma konusudur. Onun ne olduğundan çok durdurulup durdurulamayacağı, geçmişle gelecek arasında yolculuk yapılıp yapılamayacağı konuları her daim fantezi severlerin ve bilim insanlarının düşlerini süslemiştir. Hakkında hikayeler yazılmış, teoriler üretilmiştir.

Belki de öncelikle ne olduğunu değil de ne olmadığını irdelemek gerekir… Güneşin doğup batması değildir mesela. Ya da saatin üzerindeki akreple yelkovanın yer değiştirmesi, takvimden bir yaprak daha koparılması değildir... Sezyum atomunun titreşimi değildir.

Bir şeyi anlaşılır kılabilmek için kullanılan ölçüm aleti o şeyin yerine geçemez. Bir yolun uzunluğunu ölçmek için kullanılan şeritli metreye yolun kendisi diyemeyeceğimiz gibi, onu ölçmek için kullandığımız araçlara, ifade etmek için türettiğimiz kavramlara da zaman diyemeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, güneşin doğup batması, ayın evreleri ya da telefonumuzdaki saatin sayılarının değişmesi değilse, zaman nedir?

Felsefi, fiziksel, matematiksel ya da günlük yaşam bağlamında farklı tanımları olan zaman ölçülebilen bir süreçtir. İnsanlar yaşamlarını planlayabilmek, çevresindeki değişimleri ifade edebilmek için onu ölçümleme ihtiyacı duymuş, bunu da göksel cisimlerin hareketlerini izleyerek, su, kum, mekanik gibi çeşitleri bulunan saat dedikleri aletleri kullanarak yapmışlardır. Zaman bir olayın meydana geldiği andan diğerine kadar olan süreyi, olayların sıralamasını ve evrimini ifade eder.

Bir tohumun filizlenmesi, bir filizin koca bir ağaca dönüşmesi, bir fincanın kırılması, çaydanlıkta kaynayan suyun buharlaşması, İstanbul’dan yola çıkan bir otobüsün Ankara’ya varması, bir sayfaya yazı yazılması, bilgisayarın pilinin bitmesi, yaşlanan bir insanın derisinde kırışıklar oluşması… Mevcut durumundan farklı bir şeye dönüşen her şey için zaman olgusundan söz ederiz. Zaman kavramı değişimin olduğu yerde ortaya çıkar.

Fotoğrafçılıkta kullanılan “zamanı durdurmak” diye bir deyim vardır. Çekilen fotoğraf karesindeki konu sabittir, değişmez. Otoyolda hızla ilerleyen araçlar hareketsizdir, kediye yakalanmış fare kaçamaz, dalgaların beyaz köpüğü çarptığı kayalıklarda havada asılı kalmıştır… Zaman durmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Yerin yüz metre altında çevresi ve dış dünya ile hiçbir bağlantısı olmayan duvarları granit bir mağara düşünün. Zamanı ölçebilecek bir alet yok, bir sarkıttan düzenli bir şekilde damlayan su damlası yok, gece-gündüz etkisi yaratacak bir ışık kaynağı yok, yıldızlar yok… Buraya konan bir insanın en fazla birkaç uyuyup uyanma sonrasında zaman hissi kaybolacaktır. Kaç saat geçti, kaç gündür orada, yeryüzünde sıcacık bir yaz mevsimi mi yaşanıyor yoksa diz boyu kar yağmış şiddetli bir kış mı var… Belirsiz. Sadece hiçlik.

Güneş, karanlık, hava, yer çekimi vb. tüm dış etkenleri göz ardı edersek… Söz konusu ortamda bu şekilde iki yıl geçiren kişinin zaman algısı kaybolsa da yaşlanma süreci aynı şekilde devam edecek ve yer yüzündeki iki yıllık yaşlanma oranında yaşlanacaktır. Hücrelerinde iki yıllık bir değişim olacaktır.

Yaşlanma ve değişim…

Zaman üzerinde onca spekülasyon yapılmasının en önemli nedeni muhtemelen önlenemez yaşlanma sürecidir. Yaşlanma daha açık gözlemleyebildiğimiz ve bu nedenle de daha kolay kavrayabildiğimiz, canlı ve cansız bütün maddeler için geçerli bir olgudur. Canlı ve cansız maddelerin yaşlanma süreçleri arasında farklılıklar olsa da fizik yasaları canlı ve cansız maddelerin tamamı için aynı şekilde geçerlidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Atom ve moleküllerin bir arada tutulmasını sağlayan enerjinin dağılmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkan yaşlanma evrensel ve kaçınılmazdır. Bu süreç bilim açısından yaşlanma yerine daha düşük bir enerji düzeyine dönüşüm/değişim olarak kabul edilir. Enerjinin süreç içinde dağılmasını önlemek mümkün olmadığı için de doğrusaldır.

Son olarak böyle bir konuda olmazsa olmaz ışığa değinelim… En basit tanımıyla, ışık kaynağından çıkan ışınların önce cisme çarpıp oradan da gözümüze ulaşmasıyla görme gerçekleşir. İşte bu noktada da ışığın hızı denkleme dahil olur. “Gözlem yapan kişinin gözlemi yapılan cisme olan uzaklığı / ışığın hareket hızı” onun algılanacağı süreyi belirler. Işığın hızı nedeniyle farklı konumlardaki gözlemcilerin bir olayı gözlemleme/algılama anı farklı olsa da bu durum o olayın gerçekleştiği anı değiştirmeyecektir.

Örneğin, konumu ve teknolojisi uygun olan bir gözlemci elindeki teleskobu dünyaya çevirdiğinde 65 milyon yıl önceki dinozorların yaşadığı bir gezegeni gözlemleyebilir. Söz konusu gözlemcinin dinozorları “o an” görebiliyor olması onların çoktan yok olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Teknik olarak televizyonda bir film seyretmekle aynı şeydir. Daha önce kayıt altına alınmış bir olayın uygun ortamda gözlenebilmesinden ibarettir. Olmuş ve bitmiştir.

Henüz kayıt altına alınmamış bir filmin seyredilmesinin mümkün olamayacağı gibi, henüz gerçekleşmemiş bir olgunun da gözlemlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle de “zaman” sadece ileriye akar.

Bu durumda soralım…

Zaman değişimin kendisi olabilir mi? Ya da değişim miktarının ifade edilmesi için kullanılan bir ölçü birimi midir?

Tüm Reklamları Kapat

Zaman gerçek mi, yoksa sadece bir yanılsama mı?

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 23:33:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16408

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close