Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yemek Yemeden Yaşayan Volkan Salyangozu

Birazdan duyacağınız canlı bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi.

3 dakika
122
Yemek Yemeden Yaşayan Volkan Salyangozu
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Volkan Salyangozu kendisini 750* derece sıcaklığa varabilen ve Hint Okyanusunun 2 kilometre altında bulunan hidrotermal bacalarına göre adapte etmiş Extrem bir canlıdır. Diğer hiçbir hayvanın yapısında kullanamadığı mineralize demir sülfatı kabuğunun 3 katmanlı yapısının en dışında koruyucu bir tabaka olarak kullanmaktadır. Bu sayede ekstrem sıcaklık ve basınca karşı direnebilir.

Taksonomik ismi “Chrysomallon Squamiferum” yani Antik Yunanca’da “Altın Saç” anlamına gelen “Chrysomallon” ve Latince’de “Taşıyıcı Saçak” anlamına gelen “Squamiferum” kelimelerinin birleşiminden oluşan olan bu salyangozlar “Deniz Pangolini” ya da “Pul Bacaklı Yumuşakça” olarak da isimlendirilmektedirler.

Yarım milyar yıldır varlığını sürdürdüğü bilinen bu canlının Afrika’nın Mauritius Adasına özgü endemik bir tür olduğu düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sahip oldukları inanılmaz yetenekleri anlatmaya başlamadan önce Volkan Salyangozu’nun ortam şartlarının bir türü nasıl değişmeye zorlayabileceğinin harika bir örneği olduğunu söylemeliyim.

Beslenmeden Yaşayabiliyor!

Midesinde adeta sınırsız açık büfesi olan 5 yıldızlı bir bakteri oteli barındıran bu salyangoz ihtiyacı olan enerjiyi potansiyel olarak sadece Hidrotermal bacalardaki kimyasalları midesine göndererek sağlayabilir.

Kemosentez ile enerji üreten bakterileri (Gamma, Epsilonproteobacteria) özellikle de hidrolik bacalardan çıkan sülfür dioksitin toksik etkilerini arındırabilen Sülfür Oksitleyici Bakterileri midesinde ve bağırsaklarında bulundurduğu için bir tür simbiyotik yaşam sürdüklerini söyleyebiliriz. Hatta bu bakterilere yeterli oksijeni sağlayabilmek için gelişmiş kocaman bir kalbe sahiptirler.

İnsan boyutunda bir Volkan Salyangozunun kalbi insan kalbinin 12 katı hacminde olurdu.

Aslında biz insanlar da özellikle bakterilerle simbiyotik bir ilişki içerisindeyiz. Mesela sindiremediğimiz Selülozu bağırsaklarımızdaki bakterilere sindirmeleri için gönderiyoruz, keza üretemediğimiz bazı vitaminleri de kendilerine yaşam alanı sunmamız karşılığında yine bakterilere ürettiriyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi ki biz Volkan Salyangozunun aksine tam bir simbiotrof canlı değiliz.

Demirden Zırh

Mıknatısla çekebileceğiniz bir hayvan!

Yapısında demir sülfiti element formuyla kullanabilen tek canlı türü olduğu düşünülüyor.

Bu da kimyasal ve metallerce zengin ortam şartlarını nasıl kendi lehine çevirdiğinin çok güzel bir örneği. Tabi ki milyonlarca yıl süren seçilim baskısının etkilerini böyle çarpıcı biçimde görmek harika olsa da bu canlının kasten bu ortam şartlarına göre bu özellikleri dur bi geliştireyim demediğini biliyoruz. Bu da hayatta kalma savaşının güzel tarafı, evrim kafamıza göre değil (bir nevi 😀) doğanın kafasına göre işleyen bir düzendir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Eğer doğa sizden yüksek basınç ve sıcaklıklara dayanabilen bir demir zırh istediyse vermelisiniz!

Çiftleşmeden Üreyebiliyor

Yemeden yaşayabilen, çiftleşmeden üreyebilen derin okyanusların İron Man’ı olmak vardı!

Volkan Salyangozları Hermafrodit türlerdir. Yani kendi kendisini dölleyebilen canlılar oldukları düşünülüyor. Yine de eşeyli üreyebilme becerisi taşımak genetik varyasyonlar açısından Volkan Salyangozlarına avantaj sağlıyor.

Böyle söyleyince kulağa gerçekten bir süper kahraman gibi geliyor. Yahu bu canlı hayatta kalmak ve üremek için hile yapıyor! Hermafrodit bir Volkan Salyangozu için tek seferde yüzlerce yumurta bırakmak olağan bir şey.

Tabi ki yavru doğum sayısından da anlayacağınız gibi aslında bu Salyangoz da diğer tüm canlılar gibi zor bir hayat mücadelesi vermek zorunda. Hidrotermal bacalar gerek sağladıkları enerji gerekse besinler sebebiyle olsun çok değerli habitatlardır. Ve bu durum Hidrotermal Bacaları okyanusların metropolü haline getirmiştir.

Savunma Mekanizmaları

Tabi ki bu durum kendilerini akşam yemeği yapmak isteyen yengeç ve diğer huni salyangozu türlerinden korumak için efektif bir savunma mekanizmasına ihtiyaçları vardır. Bilin bakalım bu sefer hangi ortam avantajından faydalanacaklar.

Evet tükettikleri kimyasalların toksin şeklinde düşmanlarına salgılayarak geri çekilmelerini sağlıyorlar. Üstelik unutmamamız lazım bu salyangozların demirden bir zırhı var. Bu sebeple kendilerine “Deniz Pangolini” de denildiğini söylemiştim. Tabi ki bu zırhın sağlamlığını sınamak için kayaya benzeyen kamuflajından kendisini fark etmeniz gerekecek.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası bu hayvan gerçekten çok havalı!

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 01:59:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17133

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close