Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hemen fabrikasını kurmanız gereken ürün, İçerik!

Sosyal medyanın önü kesilemez zaferine ağzımız açık tanıklık ediyoruz. Peki bu dalgayı yakalamakta geç mi kaldık?(Spoiler: Hayır!)

Hemen fabrikasını kurmanız gereken ürün, İçerik!
5 dakika
15
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gün geçtikçe piyasanın “online” a kaydığını biliyoruz. Daha fazla içerik tüketimi, ve genel olarak daha fazla tüketim. Yeni dünyanın bu trendini görmesi zor olmasa gerek!

peki bunca tüketimi tetikleyen, ve daha fazla insanı tüketici yaparken “üretici” sine olan talebi artıran ürün nedir? Tabi ki içerik!

Her içeriğin değerli olduğunu söylemekle doğru yapmış olur muyuz bilmiyorum ama, içerik üretmeyi küçümsersek yanlış yapmış oluruz.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden koca koca reklam şirketlerindeki ciddi takım elbiseli adamların yapamadığı işin, bir makyaj kanalı tarafından yapılması hem çok şaşırtıcı, hem de düşününce çok doğal. İnsanlar kendileri gibi diğer insanların fikirlerine değer verirler, karşılarında yaratıcı ve özgün bir ses görmek isterler. Bu sebeple içerik dediğimiz ürünü “siz” dahil 7’den 70’e herkes üretebilir.

Ayrıca herkes ürettiği “değere” göre para kazanır “şansına” göre değil.

Para tek başına yoktur, “Değer” ise tek evrensel para birimidir!

Bir arkadaşınızın sizin için değeri nedir? Peki ya onunla konuşurken sizi eğlendirmesi, biraz kafanızı dağıtmanızda yardımcı olması, yeri geldiğinde derdinizi dinleyip size hayat değiştiren tavsiyeler vermesi? Bu onu çok değerli bir insan yapar öyle değil mi?

Eğer paranın da bir “Değer” metası olduğunu düşünürsek bu durumda sizin binlerce TL ile alamayacağınız bir değeri size veren arkadaşınız, sizden sevgi, saygı ve şükran değerlerini karşılık olarak alır diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Peki ya bu karşılığı “Para” bazında almak isteseydi? Şaşırtıcı bir soru değil mi?

Değeri Talep Belirler

Bir zombi kıyametinde binlerce doların tek değeri, ateşi biraz daha alevlendirmektir.

Bu örneği veriyorum çünkü “Değer” kavramının nasıl da “İhtiyaç” veya “Talep” kavramlarıyla alakalı olduğunu en iyi şekilde açıkladığını düşünüyorum. Aynı bu şekilde, “Yeni Dünyada” Talebin yoğunlaştığı alanlarda “Arz” üretmek size para kazandıracaktır. Peki bu “Yeni Dünya” ne talep ediyor?

  • -Eğlence (Entertainment)
  • Para kazanma fırsatı
  • -Bilgi

En başlıca 3 talep bunlardır, ve eminim bu talebin arzını ortaya koyup viral olan içeriklere rastlamışsınızdır. Peki siz kendi içeriğinizi üretebilir misiniz?

Kabul etseniz de etmeseniz de İçerik üretiyorsunuz.

Diğer herkesin yaptığı gibi, siz de değer üretiyorsunuz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ve eğer bunu bir insan ile paylaşmak isterseniz, söylediğiniz her sözcüğü bir “içerik” kategorisine alabiliriz. Ama bu içeriğin Toplumun taleplerini karşılaması apayrı bir olay. Bu becerileri geliştirdikten sonra kolayca bir “İçerik Fabrikasına" dönüşebilirsiniz.

Yani hiçbir sanayinin makinelerle seri üretime geçiremeyeceği yegane, yeri doldurulamaz ürünü tedarik etmekten bahsediyorum.

Özgünlük ve yaratıcılık! Hiçbir makine bunu üretemez.

“Normal” meslek size eski Arz-Talebi dayatır

Bir markette Talep ile Arz arasında uçurum varsa orada büyük bir fırsat var demektir!

Günümüzde sosyal medyaya olan Talep öylesine fazladır ki, Arzı yerine getiren üreticiler çok değerli içerikler üretmeseler bile para kazanmaktadırlar.(Çok para!) Ve de İnternetin Eğitim, Eğlence, Sosyalleşme ihtiyaçlarını fiziksel ortamdan almaya devam ettikçe bu talep artarak devam edecektir. Ve de “Normal Meslek” dediğimiz mesleklere ihtiyaç azalacaktır.

- Okul —> Youtube/Udemy (Tüm Youtube için bundan bahsedemeyiz)

Tüm Reklamları Kapat

- Kulüpler —> Discord

- Basitçe Tüm fiziksel eğlence mekanları —> Basitçe tüm internet “Dopamin” fabrikaları

Talebin kafa dağıtmak ve eğlenmek olduğu yerde zaten, (görece) doygunluğa ulaşmış olan (diyelim ki!) mimari talebini karşılamak için senelerini harcayan biri için, oturduğu yerden binlerce insanın eğlenme ihtiyacını çözen bir kişiyi, kolay yoldan para kazandığı iddiasıyla eleştirmek doğal olsa da, haklı değildir! (Örnek gereği spesifik bir senaryo)

Tüm Reklamları Kapat

Seni diğerlerinden ayıran “Değer”

İçeriğini üretmen gereken alanı nasıl bulabilirsin?

(Bkz. Content.İnc) “Sweet spot” kavramı sizin Topluma sunabileceğiniz özgün ve diğerlerinden iyi olduğunuz alan ile, Toplumun bu bilgileri talep ettiği kesimin birleşme alanıdır

Ve içerik üreticisi olmanın en iyi kısmı ise, bu alanda kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekmesi. Sonuçta sattığınız ürün yetenekleriniz ve bilginiz, siz ne kadar gelişirseniz ürününüz de o kadar gelişir.

“Yanlışlıkla Wes Anderson”

Wally Koval ve eşi Amanda, Dünyayı gezerken çektikleri fotoğrafları Instagram'da paylaşmaya karar verirler. Fakat bu resimler tek başına çok da anlam ifade etmemektedir. Gün gelir ve Wally ile Amanda’nın tatilleri biter, ve yayınladıkları resimlerin hikayesini ve bulundukları yerleri de paylaşma kararı alan çift, bir süre sonra Instagram hesaplarının binlerce insan tarafından beğenilmesi sonucu bu fotoğrafları ve çekildikleri yerlerin hikayeleriyle beraber kendi gezi tecrübelerini de yazdıkları, ismini Willy'nin çektiği fotoğrafları, fanı olan aktörün film sahnelerine benzetmesinden alan “Yanlışlıkla Wes Anderson” isimli kitapta yayımlarlar. Ve binlerce kopya satan kitabın yanında 2 milyon takipçili bir Instagram hesabına da sahip olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Yemek Savaşları

“Ne yiyoruz? Yediğimiz yiyecekler nereden geliyor ya da nasıl üretiliyor?” gibi hayati sorulara yanıt veren Yemek Savaşları’nda tarım teknolojisinin vaatlerinden lezzet politikasına dek birçok konuda bilgi edineceksiniz.

Günümüzde gıda araştırmaları alanında erişebileceğimiz kitaplar sayıca fazla olsa da bu kaynaklar yemekle ilgili popüler tartışmaların tarihsel arka planını ve sürekliliğini yansıtmamaktadır. Yemek Savaşları ise yiyecek ve yemekle ilgili tartışmalara tarihsel bir mercekten bakmayı hedefleyerek bu konudaki boşluğu dolduruyor.

Bu tarihsel anlayış sayesinde günümüzdeki sorunların çoğunun geçmişte iyi niyetle alınmış kararlarla uygulanmış çözümlerden kaynaklandığını ve geçmişin farkındalığının gelecekte daha iyi bir dünya için hepimize yardımcı olacağını fark edeceksiniz.

“Yemek Savaşları tarihin mevcut gıda sistemimizi nasıl şekillendirdiğine dikkat çekerek gıda araştırmalarına tarihsel bir bağlam kazandırıyor… Ludington ve Booker’ın bu kitabında yer verilen bakış açılarının çeşitliliği mevcut gıda sistemini yorumlamamıza yardımcı oluyor.” –Nature Food

Devamını Göster
₺155.00
Yemek Savaşları
  • Dış Sitelerde Paylaş

Nasıl, güzel hikaye değil mi? Tam olarak 2 farklı yeteneğin belirli bir ortam koşuluyla birleşmesinden oluşan benzersiz bir içerik.

Yetenek — Fotoğrafçılık | Yetenek — Hikaye anlatıcılığı | Unique Durum — Dünyayı gezmek

Sizin de içerik rekabetinde öne çıkmanızı sağlayacak tecrübeler, bilgiler ve yetenekler vardır, bunları bulmak ise biraz deneme yanılma gerektirebilir.

Şimdi sizden sadece hangi içeriği üretmeniz gerektiğini gösterecek bir pusula göstereceğim. Mantığı tamamen Koca zırhlı Golyat' ı deviren Davut'un mantığıyla aynı. Hayır mucize kısmından çok Golyat ın boy ve cüssesine karşın ufak tefek Davut'un bir sapan ile hantal bir askeri kendi güçlü olduğu savaşta yani, hız ve çeviklik savaşında yenmesi mantığından bahsediyorum.

Güçlü yönlerinizi, hatta hile gibi hissettiren bir avantajınızı kullanmanız gerektiğinden bahsediyorum(bkz. Unfair Advantage), onu bulmak ise size kalmış. İlk adım olarak benim doldurduğum listeyi sizin de doldurmanızı istiyorum.

Bilgi Alanları

---

- Kişisel Gelişim

- Kişilik Kavramı

- Türkçe Rap

Tüm Reklamları Kapat

- Yazma ve Hikaye Anlatım teknikleri

- Diyet ve spor

Yetenek Alanları

---

Tüm Reklamları Kapat

- Akıcı ve ikna edici konuşma

- Masa Tenisi

- Bilim kurgu yazarlığı

- Disiplin

Tüm Reklamları Kapat

- Bağımlılık düzeyinde kitap okuma

Anlatmaya çalıştığım şey güçlü alanınıza odaklanın ve piyasanın genel değerinin üzerinde içerikler üretmeye başlayın. Yeteneğinizi ve avantajınızı kullanmaktan çekinmeyin.

Bu tablodaki sadece bir madde bile birçok insan için çok değerli bir yetenek veya bilgi alanı olabilir. Bu sebeple yazdığınız maddelerden sadece 1 tanesi bile sizin için kovalanmaya değer bir alan gibi geliyorsa, tüm benliğinizi ona adayın ve kendinizi o alanda seçkin bir kişi haline getirin.

Unutmayın ürününüz bilgileriniz ve yeteneklerinizdir, kendinizi geliştirirseniz ürününüzü de geliştirmiş olursunuz.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 18:30:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16811

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close