Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Webb, Jüpiter'in aurorasındaki yeni ayrıntıları ve gizemleri ortaya çıkarıyor.

3 dakika
5
Webb, Jüpiter'in aurorasındaki yeni ayrıntıları ve gizemleri ortaya çıkarıyor.
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu, güneş sistemimizin en büyük gezegenindeki auroraların yeni ayrıntılarını yakaladı. Jüpiter'de gözlemlenen dans eden ışıklar, Dünya'da görülenlerden yüzlerce kat daha parlak. Webb'in gelişmiş hassasiyetiyle, gökbilimciler Jüpiter'in manyetosferini daha iyi anlamak için bu fenomeni incelediler.

Auroralar , yüksek enerjili parçacıkların bir gezegenin atmosferine manyetik kutuplarına yakın bir yerden girmesi ve gaz atomlarıyla çarpışmasıyla oluşur . Jüpiter'deki auroralar yalnızca büyüklük olarak değil, aynı zamanda Dünya'daki auroralardan yüzlerce kat daha enerjiktir. Burada, auroralar güneş fırtınaları tarafından oluşur; yüklü parçacıklar üst atmosfere yağdığında, gazları harekete geçirdiğinde ve kırmızı, yeşil ve mor renklerde parlamalarına neden olduğunda.Ancak Jüpiter'in auroraları için ek bir kaynağı daha vardır; gaz devinin güçlü manyetik alanı çevresinden yüklü parçacıkları yakalar. Bu yalnızca güneş rüzgarındaki yüklü parçacıkları değil, aynı zamanda çok sayıda ve büyük volkanlarıyla bilinen yörüngesindeki uydusu Io tarafından uzaya fırlatılan parçacıkları da içerir. Io'nun volkanları, dikkat çekici bir şekilde uydunun yer çekiminden kaçan ve Jüpiter'in yörüngesine giren parçacıklar püskürtür.

Güneş fırtınaları sırasında güneş tarafından serbest bırakılan yüklü parçacıkların bir barajı da gezegene ulaşır. Jüpiter'in büyük ve güçlü manyetik alanı yüklü parçacıkları yakalar ve onları muazzam hızlara çıkarır. Bu hızlı parçacıklar gezegenin atmosferine yüksek enerjilerle çarpar, bu da gazı harekete geçirir ve parlamasına neden olur.Şimdi, Webb'in benzersiz yetenekleri Jüpiter'deki auroralara dair yeni bakış açıları sağlıyor. Teleskopun hassasiyeti, gökbilimcilerin hızla değişen aurora özelliklerini yakalamak için deklanşör hızını artırmalarına olanak tanıyor . Yeni veriler, Birleşik Krallık'taki Leicester Üniversitesi'nden Jonathan Nichols liderliğindeki bir bilim insanları ekibi tarafından 2023 Noel Günü'nde Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile yakalandı.

Tüm Reklamları Kapat

Jüpiter'in auroralarının bu gözlemleri, 25 Aralık 2023'te Webb'in Yakın-Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile yakalandı (F335M filtresi). Bilim insanları, H 3 + olarak bilinen trihidrojen iyonundan gelen emisyonun , daha önce düşünülenden çok daha değişken olduğunu buldular. H 3 +, yüksek enerjili elektronların moleküler hidrojene çarpmasıyla oluşur. Bu emisyon kızılötesinde parlak bir şekilde parladığı için, Webb'in aletleri onu gözlemlemek için iyi donanımlıdır.
Jüpiter'in auroralarının bu gözlemleri, 25 Aralık 2023'te Webb'in Yakın-Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile yakalandı (F335M filtresi). Bilim insanları, H 3 + olarak bilinen trihidrojen iyonundan gelen emisyonun , daha önce düşünülenden çok daha değişken olduğunu buldular. H 3 +, yüksek enerjili elektronların moleküler hidrojene çarpmasıyla oluşur. Bu emisyon kızılötesinde parlak bir şekilde parladığı için, Webb'in aletleri onu gözlemlemek için iyi donanımlıdır.
ESA/Webb, NASA, CSA, J. Nichols (Leicester Üniversitesi), M. Zamani (ESA/Webb)

"Ne güzel bir Noel hediyesiydi, beni büyüledi!" diye paylaştı Nichols. "Kuzey ışıklarının ne kadar çabuk değiştiğini görmek istedik, belki çeyrek saat kadar bir sürede ağır ağır belirip kaybolmasını bekliyorduk. Bunun yerine, tüm kuzey ışıklarının ışıkla köpürdüğünü ve patladığını, bazen saniyeden saniyeye değiştiğini gözlemledik."

Ekibin verileri, H 3 + olarak bilinen trihidrojen iyonundan gelen emisyonun daha önce düşünülenden çok daha değişken olduğunu buldu. Gözlemler, bilim insanlarının Jüpiter'in üst atmosferinin nasıl ısıtılıp soğutulduğuna dair anlayışlarını geliştirmelerine yardımcı olacak.Ekip ayrıca verilerinde açıklanamayan bazı gözlemleri de ortaya çıkardı. "Bu gözlemleri daha da özel kılan şey, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu ile aynı anda ultraviyole ışıkta fotoğraflar çekmemizdi," diye ekledi Nichols. "Garip bir şekilde, Webb tarafından gözlemlenen en parlak ışığın Hubble'ın fotoğraflarında gerçek bir karşılığı yoktu."Bu durum kafamızı karıştırdı. Hem Webb hem de Hubble tarafından görülen parlaklık kombinasyonunu oluşturmak için, atmosfere çarpan çok düşük enerjili parçacıkların yüksek miktarlardaki görünüşte imkansız bir kombinasyonuna ihtiyacımız var - bir çiseleyen yağmur fırtınası gibi! Bunun nasıl olduğunu hala anlayamıyoruz."

Ekip şimdi Hubble ve Webb verileri arasındaki bu tutarsızlığı incelemeyi ve Jüpiter'in atmosferi ve uzay ortamı için daha geniş çıkarımları keşfetmeyi planlıyor. Ayrıca bu araştırmayı, NASA'nın Juno uzay aracından gelen verilerle karşılaştırabilecekleri daha fazla Webb gözlemiyle takip etmeyi ve gizemli parlak emisyonun nedenini daha iyi keşfetmeyi amaçlıyorlar.Bu içgörüler, dev gaz gezegeni ve üç büyük okyanus taşıyan uydusu Ganymede, Callisto ve Europa'nın ayrıntılı gözlemlerini yapmak üzere Jüpiter'e doğru yola çıkan Avrupa Uzay Ajansı'nın Jüpiter Buzlu Uyduları Araştırmacısı Juice'u da destekleyebilir. Juice, iki görüntüleyici de dahil olmak üzere yedi benzersiz bilimsel araçla Jüpiter'in auroralarına bakacak.Bu yakın çekim ölçümler, gezegenin manyetik alanı ile atmosferin nasıl etkileşime girdiğini ve Io ile diğer uydulardan gelen yüklü parçacıkların Jüpiter'in atmosferi üzerindeki etkisini anlamamıza yardımcı olacak.[1]

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ physorg. Webb, Jüpiter'in Aurorasındaki Yeni Ayrıntıları Ve Gizemleri Ortaya Çıkarıyor.. Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2025. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 10:30:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20585

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close