VOLTMETRE DEVREYE NEDEN PARALEL BAĞLANIR ?
Empedans ve bağlantı şekli arasındaki ilişki.

- Blog Yazısı
Voltmetreleri elektrik-elektronik ile ilgilenen herkes mutlaka ya kullanmıştır yada çokça kez duymuştur. Voltmetreler sayesinde devre elemanlarının üzerlerine düşen gerilimleri(voltajları) bulabilir ve gözlemleyebiliriz. Bu sayede devrelerdeki arızları, yaptığımız hataları, bir deney veya AR-GE çalışması yapıyorsak, çalışma ve denemelerin sonuçlarını gözlemleyebilir, daha doğru bir şekilde ilerleyebiliriz.

VOLTMETRELER NEYİ ÖLÇERLER ?
Voltmetreler, iki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçerler. Elektronlar, bu potansiyel farkı geçtiklerinde, bir elektrik akımı oluşur. Voltmetreler, bu akımı ölçer ve belirli bir birimde (mV, V gibi) gerilim değerlerini gösterirler. Elektronların taşıdığı elektrik enerjisi, voltmetrenin ölçüm temelini oluşturur. Yani, voltmetreler, elektronların taşıdığı enerjiyi ölçerek devre elemanları üzerindeki gerilimi belirlerler.

VOLTMETRE VE BAĞLANTI ŞEKLİ
Voltmetre kullanmaya kalktığınızda herkes size voltmetreyi devreye paralel bağlamanız gerektiğini söyler. Doğru olan da odur. Voltmetreyi devreye paralel bağlayarak ölçüm yapmalısınız. Peki, voltmetreyi devreye neden paralel bağlayarak ölçüm yapmanız gerektiğini hiç merak ettiniz mi?

Voltmetrelerin iç dirençleri çok yüksektir. Bunun sebebi devreden geçen akımı etkilememektir. İç direnci çok yüksek olduğu için üzerinde çok küçük bir oranda akım geçer, üzerinden geçen bu akım, bizim doğru sonuca ulaşmamıza engel olmayacak kadar küçüktür. Örneğin, birbirlerine paralel bağlı, farklı değerlerde olan iki adet direnç düşünün. Bu dirençlerin üzerlerine düşen gerilimler aynı ancak üzerlerinden geçen akım değerleri farklıdır. Bu dirençlere paralel bir de voltmetre bağladığınızı düşünün. Eğer voltmetrenin iç direnci çok yüksek olmasaydı, sanki devreye yeni bir adet direnç bağlanmış gibi davranırdı ve üzerinden diğer iki dirençte olduğu gibi benzer oranda akım geçerdi. Sonuç olarak, diğer iki dirençten geçen akımlar azalır, dolayısıyla üzerlerine düşen gerilimde azalırdı ve doğru sonuca hiçbir zaman ulaşamazdık. Yani devreye voltmetreyi bağladığımızda dirençlere düşen gerilim farklı, voltmetreyi devreye bağlamadığımızda dirençlere düşen gerilim farklı olurdu. Voltmetrenin iç direncinin yüksek olması bu hataların önüne geçip bizim doğru sonuca ulaşmamızı sağlar.
Peki, voltmetreyi devreye paralel değilde seri bağlarsak ne olur ?
Bu sorunun cevabı çok daha basit. Voltmetrenin iç direnci çok yüksek olduğu için üzerinden hiçbir zaman akım geçmezdi ve devre tamamlanmazdı. Yani hiçbir şey ölçemezdik.

- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:09:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16939
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.