Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

PLÜTON NEDEN GEZEGEN DEĞİL ?

Yörünge Felsefesi. Plüton bize ne anlatmak istiyor ?

3 dakika
260
PLÜTON NEDEN GEZEGEN DEĞİL ?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nasıl Gezegen Olunur ?

Plüton'un neden gezegen statüsünden çıkartıldığını konuşmadan önce, bir gök cisminin gezegen olabilmesi için hangi şartları yerine getirmesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

  1. Güneşin etrafında dönmeli
  2. Kütle, boyut, biçim ve küresellik
  3. Özgür olması, yani kendine ait bir yörüngesi olması

8 tane değil 100 tane gezegen

1800'lerde, yörüngeleri ve biçimleri gezegenlerle neredeyse aynı olan fakat kütle olarak gezegenlerden binlerce kat küçük olan gök cisimleri keşfedilmeye başlandı. İnsanlar keşfettikleri bu gök cisimlerini önce mini gezegenler olarak düşünseler de daha sonra bunların gezegenlerden farklı birer tür olduklarını anlayıp bu gök cisimlerini asteroid olarak isimlendirdiler. 20. yüzyılın başlarına gelindiğinde bu gezegen türleri ve sınıflandırmaları, iyice insanların kafasını karıştırmaya başlamıştı. Bu karışıklığın başında, bloğumuzun kahramanı Plüton geliyordu. İlerleyen yıllarda güneş sistemimizin de sınırı olarak bilinen Kuiper Kuşağının gizemlerinin aydınlanmasıyla, bir çok gök cismi keşfedilmeye başlandı. Keşfedilen gök cisimlerinin çoğu gezegenleri andırır biçimdeydi. Bu kafa karışıklığına 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği (UAB) son noktayı koydu. Güneş sistemimizdeki her gezegenimsi gök cismine gezegen olarak sınıflandırılması durumunda, önümüzdeki yıllarda güneş sistemindeki gezegen sayısının 100'ü aşabileceğini açıkladı ve yukarda okuduğumuz şartlar getirildi. Bu şartları sağlayamayan gök cisimleri artık gezegen olarak sınıflandırılmayacaklardı. Peki, bloğumuzun kahramanı olan Plüton hangi şartları sağlayamıyordu ?

Tüm Reklamları Kapat

Plüton neyi doğru yaptı ?

Güneşin etrafında dönmesinde, boyutunda(Merkür'den daha büyük), kütlesinde veya küreselliğinde bir sorun gözükmüyordu fakat, izlediği yörünge Plüton'un diğer gezegenler kadar özel olmasının önüne geçiyordu.

Plüton neyi yanlış yaptı ?

Resimde de rahatlıkla görebileceğimiz gibi, diğer gezegenlerin yörüngeleri daha düzlemselken, Plüton'un yörüngesinin diğer gezegenlere göre ne kadar eğimli ve eliptik olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi kahramanımız Plüton'un, Neptün'ün ve Neptün ötesi gök cisimlerinin yörüngelerinden etkilenmesi ve onların yörüngeleriyle sürekli etkileşimde olmasıydı. Kütle çekim kuvveti, kendi yörüngesinin sahibi olabilecek kadar güçlü değildi. Maalesef Plüton gezegen olmanın üçüncü şartını sağlayamıyordu. Bilim insanları artık kendisini cüce gezegen olarak sınıflandırmışlardı ve güneş sistemimizin en büyük ikinci cüce gezegeni olmuştu. Birinci sırada ise Plüton'dan tam 75 yıl sonra keşfedilmiş olan, en büyük cüce gezegen Eris vardır.

Yörünge Felsefesi. Plüton bize ne anlatmak istiyor ?

Açıkçası astronomiden ve Plüton'dan çok, beni yörüngelerin felsefesi etkiledi. Başlıkta "Yörüngenin Felsefesi" derken tam olarak şimdi yazacaklarıma değinmek istemiştim. Birçoğumuz hayal kurarız ve geleceğimizle ilgili bir yol yani "yörünge" belirlemeye çalışırız. Bu yörüngede ilerlerken, tıpkı Plüton'un Neptün'ün yörüngesinden etkilendiği gibi, bizler de, bizden daha büyük veya güçlü insanlardan etkileniriz. Peki etkilenmek doğru olan mıdır ? Etkilenmemiz, kendi yörüngemizin olmasının yada kendi hikayemizi yazmamızın önüne geçer mi? Ama Tolstoy “Başkalarının hatalarından ders alın. İnsan bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun yaşamıyor.” der. Bu denge nasıl kurulmalıdır yada bir denge var mıdır ? Kendine ait yörüngeleri olan "özel" gezegenler gibi tek bir yıldızın etrafında dönmek denge midir? Ya da neden genelleme yapmak zorundayızdır ? Herkesin kendi yaşamına göre kurduğu dengeler veya kendi yörüngeleri olamaz mı? Büyük ve güçlü olan her zaman doğru olan mıdır?

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:09:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15921

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close