Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türklerin İslamiyeti Kabulü

Türkler Niçin İslamı Seçtiler?

2 dakika
110
Türklerin İslamiyeti Kabulü Türklerde İnanç Sistemi
  • Blog Yazısı
Şamanizm inanç sistemine ait bir fotoğraf
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Türklerde İnanç Sistemi

Türkler geçen zaman içerisinde birçok farklı inanç sistemini kendilerine adapte etmiş ve etkisi altına girmiştir. Şamanizm, Budizm, Gök Tengricilik gibi birçok inanç sistemi Türkler üzerinde etkili olmuştur. Bunların arasından bahsedeceğimiz Gök Tengri inancı, İslam dinine en çok benzeyen dinlerdendir. Çünkü tek tanrıcılık, uçmağ ve tamag, töre gibi kavramlar İslam diniyle en çok bağdaşan kavramlardır. Ayrıca kut anlayışı da Gök Tengri inancı içerisinde bulunan kavramlardan birisidir. Kut dediğimiz inancın asıl anlamı Beyliğin, Sultanlığın tanrı tarafından verilmesidir. Türkler bu inanç içerisinde yüzyıllar boyunca bulundular ve buna sadık kaldılar.

Tarih boyunca birçok topluluk ile etkileşim halinde bulunan Türkler zamanla dini yönden asimile olup birçok kavim Gök Tengri inancını terk edip Budizm, Şamanizm, Hristiyanlık gibi dinleri tercih ettiler. Bunun olmasında ki sebep tabii ki de savaşlar ve siyasi evliliklerdir. Günümüzde Hıristiyan Türkler olarak bilinen Gagavuzlar, Çuvaşlar, Yakutlar, Karamanlılar ve Hakaslar kültürlerini ve dillerini yaşatmaya devam etmektedir.

Türklerin İslam'a Geçiş Serüveni

Türkler ve Müslümanlar ilk etapta Hz. Muhammed döneminde etkileşim içerisine girdiler. Öyle ki bu etkileşim Hendek Savaşı hazırlıkları esnasında Hz. Muhammed'in konakladığı Kubbetu't Türki ( Türk Çadırı ) olarak adlandırılır. İlerleyen süreçte Türkler Hz. Ömer döneminde ilk kez müslümanlar ile komşu oldular. Devam eden süreçte ise Türkler önce Hz. Osman döneminde müslümanlar ile problemler yaşadılar. Hz. Osman'ın Kafkasya'yı fethetme isteği ile birlikte çıktığı sefer sonucunda Kafkasya'da bulunan Türklere yenilmesi sonucunda müslümanlar ve Türkler arasında ilk savaşlar yapılmış olundu.

Tüm Reklamları Kapat

Bahsetmemiz gereken bir diğer dönem ise Emevi Devleti'nin uyguladığı mevali politikası olacaktır. Tamamen ırkçı bir politikaya dayanan bu sistem müslüman olmayan kişileri dışlama üzerine kuruluydu. Öyle ki müslüman olmayanlar toplumda önemsenmez ve yanlarından bile geçilmezdi. Bu politika Türkler üzerinde baskı oluşturduğundan zaman zaman isyanlar çıkabiliyordu. Öyle ki bu baskıların sonucunda Türkler ve beraberindekiler büyük bir isyana kalkıştılar. Bu isyan sonucunda kurulacak olan Abbasi Devleti ise Türkler üzerinde baskıcı politika uygulamayarak onları devlet yönetiminde çeşitli görevlere getirecekti. Abbasiler ve Türkler'in ittifakı bununla da sınırlı kalmayarak ilerleyen dönemde Abbasi ve Çin arasında yapılacak Talas Savaşı'nda da devam edecekti. Türkler kendi güçlerini göstermek için Abbasi safında savaşa katılacak ve bu savaşın sonucunda müthiş bir zafer elde edeceklerdi. Savaşın sonunda Abbasi Devleti, Türkleri sınırlara yerleştirecek ve onlara özel şehirler inşa edecekti. Bizans sınırına kurulan şehirlerin ismi Avasım olarak adlandırılırken Türklerin yaşaması için inşa edilen şehirler ise Samarra olarak adlandırılırdı.

Samarra Kentine ait bir örnek
Samarra Kentine ait bir örnek
https://www.tourismjournal.com.tr/turizm/samarra-antik-kenti-irak-in-tarih-dolu-mucevheri-1159886

Türkler Baskı Altında mı Müslüman Oldu?

Bu konu günümüzde tartışma konusu olsa da tarihe baktığımızda Türklerin istemedikleri hiçbir işe girmediklerini açıkça görürüz. Nitekim Türkler, esir olmaktansa ölmeyi yeğleyen bir topluluk olarak tanınmaktadır. Bu durum neticesinde Türklerin zorla veya baskıyla müslüman olması mümkün değildir. İslam ve Gök Tanrı inancı arasında ki benzerlik zamanla Türklerin müslüman olmasına sebep olmuştur.

Tarih, unutulmaması gereken bir bilim dalıdır. Çünkü geçmişi bilmeyen bir topluluk geleceğini şekillendiremez. Geçmişi bilmek, bugünü şekillendirmek oldukça önemlidir.
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2025 08:28:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18203

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close