Theseus'un Gemisi ve Diyalektik Materyalizm Üzerine
Niteliksel değişimler, niceliksel değişimlerin bir sonucudur.

- Blog Yazısı
Uzun bir süredir düşünüp yakın çevremle tartıştığım bir konu olan Theseus'un Gemisi metaforu hakkında özgün bir sayıp dökmelerime yer vereceğim bu yazı dizisine başlamadan önce anlatının bütününü Marksizm açısından ele aldığımı belirtmek isterim. Ek bir bilgi de düşmem gerekiyor bu noktada; Derlemiş olduğum çalışmanın daha iyi anlaşılabilmesi için laf kalabalığının önüne geçmek adına paraphrase ettiğim genişçe yazının düzenlenmiş versiyonunu burada yeniden düzenleyerek paylaşıyorum. Bu yüzden bazı yerlerde anlatım kaymaları mevcut olabilir. Olabildiğince bu yerlere müdahale ettim. Vurgu yerlerini kalınlaştırdım. Açıkça okunabilir hale getirmeye çalıştım. Keyifli okumalar..
Nedir bu Theseus'un Gemisi?
Açıkçası bunun gerçekten var olan bir gemi mi yoksa metaforik bir efsane mi olduğu sorularına yanıt olarak Plutarkhos'un "Theseus'un Hayatı" adlı eserinde kısaca çalışmamıza konu olan kısmına değindiği kesite yer verelim:
"Girit'den Theseus ve Atina gençlerinin dönüş yaptığı gemi otuz kürekliydi ve Atinalılar tarafından Demetrius Phalereus'un zamanına kadar korundu. Eskimiş tahtaları çıkarıp yerlerine yeni ve daha güçlü ağaçlar yerleştirerek gemiyi korumuşlardı. Bu nedenle bu gemi, büyüme konusundaki mantıksal sorunların filozoflar arasında bir örnek haline gelmiştir; bir taraf geminin aynı kaldığını iddia ederken, diğer taraf geminin aynı olmadığını savunuyordu."[1]
İşbu metaforumuza gelince;
Niteliksel değişimin varlığı ve nicel değişim bağıntısı ile ilgili Marksizm'de Theseus’un Gemisi Paradoksu, diyalektik materyalizm ve tarihsel maddecilik perspektifinden ele alınabilir. Marksizm, nesnelerin ve kavramların sabit özler taşımadığı, aksine tarihsel süreçler içinde sürekli dönüşüme uğradığı fikrine dayanır. Bu bağlamda, "Theseus’un Gemisi Paradoksu" olarak ele aldığımız bu olay, bir nesnenin (veya bir toplumsal yapının) değişim sürecinde nasıl özdeş kalabileceği veya tamamen farklı bir varlığa dönüşüp dönüşmediği sorusunu Marksist bir analizle tahlil edebileceğimiz bir zemin sunuyor.
Diyalektik materyalizm, çelişkilerin varlıkları ve toplumsal süreçleri değiştirdiğini savunur. Theseus'un gemisi, parçalarının değiştirilmesi yoluyla doğal bir evrim geçirmiştir. İşte bu noktada şu soru ortaya çıkar: Hangi noktada değişen bir "şey", niteliksel olarak "farklı bir şeye" dönüşür?
Marx, niceliksel değişikliklerin belirli bir noktada niteliksel değişikliklere yol açtığı konusunda hemfikirdir. Hegel'in nicelikten niteliğe geçiş yasası budur. Geminin parçaları değiştikçe hala "aynı" gibi görünebilir. Bununla birlikte, belirli bir eşik aşılırsa, yani gemiyi "Theseus'un gemisi" olarak tanımlayan temel yapılar, işlevler veya bağlamsal ilişkiler değişirse, gemi artık aynı şey değildir.
Bu, toplumlar için de geçerlidir. Zaman içinde sınıf mücadelesi ve teknolojik gelişmeler kapitalist üretim modelini değiştirmiştir. Bununla birlikte, üretim ilişkilerinde önemli bir değişiklik meydana geldiğinde, kapitalist toplumdan farklı bir toplum ortaya çıkar.
Marksist analizde kimlik, bireysel ya da metafizik bir konu olmaktan çok toplumsal üretim süreciyle ilgilidir. Theseus'un gemisine bir anlam yükleyerek metaforu tahlil etmemiz gerekseydi ve gemiyi bir üretim aracı olarak ele alsaydık, geminin kimliği, onun fiziksel parçalarından çok toplumsal işlevlerinden geldiği düşüncesine varacaktık.
Gemi, yeni veya eski parçalarla aynı görevi yerine getirmeye devam ederse, onun kimliği korunmuştur. Ancak geminin üretim şekli değişirse, yani deniz ticaretinde değil de savaşta kullanılıyorsa, artık aynı gemi olduğunu söylemek zorlaşır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Marx'ın anlatısındaki altyapı ve üstyapı arasındaki ilişki bu nedenle açıklanabilir. Geminin sosyal kimliği, geminin işlevi, kullanım şekli ve üretim süreci gibi ekonomik temellerinin değişmesiyle değişecektir.
Sonuç olarak Marksizm, Theseus'un Gemisi Paradoksu ile kimliği bireysel ve metafizik bir sorun olarak görmek yerine, tarihsel ve maddi süreçler içinde değerlendirmemiz gerektiğini söylüyor. Gemi, aynı üretim ilişkileri içinde işlev görüyorsa, değişen bileşenlerine rağmen karakteristik özellikleri korunur. Bununla birlikte, üretim süreci ve işlevi değişirse, gemi artık aynı değildir. Aynı şekilde, sınıflar ve toplumlar bireylerin değişmesinden değil, üretim ilişkilerinin değişmesinden etkilenir. Kapitalist düzende bir şeyin özelliği, onun nasıl kullanıldığı ve nasıl değiştirildiğine bağlıdır.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Plutarch. Life Of Theseus.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 20:34:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20098
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.