Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Teropod Dinozorlar

1 dakika
24
Teropod Dinozorlar pexels
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Teropodların Özellikleri

Günümüzdeki bir karga boyutundaki Microraptor türünden en bilindik dinozor olan Tyrannosaurus dinozoruna kadar çeşitli dinozorlara sahiptir. Günümüzdeki kuşlarda Terepod Kladına bağlıdır. Teropodların hepsi bipedal (iki ayak üzerinde yürüyen) canlılardır.

Eodromaues, yaklaşık 230 milyon yıl önce ait ve bilinen en eski terepod türüdür. Arjantin'de keşfedilen fosiller, bu türün 1,2 metre uzunluğunda olduğunu gösteriyor.[1]

Teropodların kendilerine özel bazı karakteristik özellikleri vardır:[2]

Tüm Reklamları Kapat

  • Kemikleri ince yapıdadır ve içleri boştur.
  • Keskin ve kıvrak dişlere sahiptirler.
  • Teropodların el ve ayak parmakları evrimsel süreçte değişime uğramıştır. Ellerindeki parmak sayısı dörtken süreç içerisinde üçe düşmüştür, ayak parmaklarında iste dördüncü parmak körelmiştir.

En erken teropodlar Coelophysoidea familyasında yer alır. Teropodların en büyük gurubu Tetanurae'dir bu gurupta: Megalosaurus ve Spinosaurus gibi cinsler yer almaktadır. Evrimsel olarak en ileri grup, Tetanurae içerisindeki Coelurosauria grubudur. Bu grupta Tyrannosaurus ve Velociraptor gibi türler bulunmaktadır.[2]

Teropodların Evrimi

İki ayaklı etçil dinozorların kuşlara evrimi, makroevrimin en zorlayıcı örneklerinden biridir. Teropodların modern kuşlara evrimi kümülatif olarak belgelenmiştir. Araştırmalar, bu büyük hayvanların, uçan hayvanlara evrimleşmesi için büyük ölçüde küçülmelerinin gerektiğini öne sürdü.[3] Ancak dinozor evriminde boy değişimi çok sık görülen bir durumdur. Bu yüzden araştırmacılar bu büyük orandaki boy değişiminin, kuşların evrimi açısından ilginç bir yanı olup olmadığını anlamaya çalıştılar.

Araştırma sonucunda hazırlanan detaylı soy ağacı
Araştırma sonucunda hazırlanan detaylı soy ağacı
Science

Araştırma sonucuna göre 200 milyon yıl öncesinden bu küçülmenin başladığı anlaşılıyor. Bu evrimsel süreçte yeni adaptasyonlarda ortaya çıktı ve diğer dinozor türlerine göre daha hızlı evrimleştiler. Araştırmacılara göre bu düzenli küçülme ve hızlanarak küçülme, giderek daha ufak vücutlara evrimleşebileceğini gösteriyor. Bu sayede, kuşlar atalarına göre zorlu çevrelere çok daha kolay alışabileceklerini söylüyor.[3]

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2025 07:17:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13491

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close