Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Süper İletkenler

3 dakika
212
Süper İletkenler
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle iletkenlik ve iletken madde nedir ondan bahsedelim:

İletken Madde Nedir?

İletken madde, elektrik akımını ileten maddedir. Bu tür maddelerde atomların dış yörüngelerindeki elektronlar atoma zayıf bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar. Atomların son yörüngelerindeki elektron sayıları 1’e yaklaştıkça iletkenlikleri artar çünkü geçen akım son yörüngedeki elektronu daha rahat koparır. Bu da geçen akımın daha rahat ilerlemesini sağlar. Örneğin bakır ve altın gibi elementlerin değerlik elektron sayıları 1’dir. İletken maddeler kat, sıvı ve gaz halinde olabilirler.

Altın atomu (Son yörüngeye dikkat)
Altın atomu (Son yörüngeye dikkat)
Bakır atomu (Son yörüngeye dikkat)
Bakır atomu (Son yörüngeye dikkat)

Maddelerin Akıma Karşı Gösterdiği Direnç

İletkenler bile üzerlerinden geçen akıma direnç uygularlar. Bu direnç sonucu akımı ileten maddede ısı açığa çıkar. Bu ısı da ileten maddeden çıktığı için madde sürekli enerji kaybeder. Üstüne üstlük madde ısındıkça maddenin atomları daha çok titreşir ve akımdaki elektronlar atomlara daha çok çarpıp saçılacağı için maddenin direnci artar. Bu olayı bu eşitlikle açıklayabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

R2=R1(1+a.dt)R_2=R_1(1+a.dt)

aa: maddenin direnç katsayısı

Süper İletkenler

İletken bir madde kritik sıcaklığa kadar soğutulduğunda akıma karşı gösterdiği direnç 0’a iner ve madde enerji kaybetmeden akımı geçirir. Süper iletkenlik 1911 yılında Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedildi. Onnes, laboratuvarında cıvanın elektrik direncini incelerken sıcaklığını 4,2 K altına düşürdüğünde direncinin 0’a indiğini farketti. Bunun yanında da süper iletkenlerin bir özelliği daha vardır. Bu tür maddeler süper iletken özelliği kazanacak kadar soğuduğunda içlerindeki manyetik alanı dışarı atarlar. Bu özelliğe Meissner etkisi denir. Tüm süper iletkenlerin bir özelliği olan Meissner etkisi, 1933 yılında Alman fizikçiler W. Meissner ve R. Ochsenfeld tarafından keşfedilmiştir. Ancak manyetik alan çok güçlü olursa bu durum engellenebilir. Hatta Meissner ve Ochsenfeld bu durumu mıknastıslar üzerinde gözlemlemiştir.

Meissner Etkisi
Meissner Etkisi

Meissner etkisi manyetik alanı yukarıdaki gibi büktüğü için mıknatıslar süper iletkenin üzerinde yüzer gibi görünür.

Tüm Reklamları Kapat

Meissner Etkisinin Mıknatıslar Üzerindeki Etkisi
Meissner Etkisinin Mıknatıslar Üzerindeki Etkisi

BCS Teorisi ve Süper İletkenliğin Kuramsal Açıklaması

John Bardeen, Leon Cooper ve John Robert Schrieffer (BCS) tarafından 1957'de hazırlandı ve 1972 de Nobel fizik ödülünü aldılar. Bu kuram süper iletkenliğin ortaya çıkmasını Cooper çiftlerinin sağladığını söyler.

Önce temel parçacıklardan bahsedelim. Temel parçacıklar fermiyonlar ve bozonlar olarak 2 ye ayrılır. Fermiyonlar, elektron, nötron ve proton gibi spinleri ½ nin tam katları olan Pauli ilkesine ve Fermi-Dirac dağılımı denen kuantum istatistiksel fonksiyona tabi olan parçacıklardır. Spini tam sayı olan ve Bose-Einstein dağılım fonksiyonuyla açıklanan parçacıklara bozon denir.

2 özdeş fermiyon aynı kuantum halinde bulunamaz. Sözgelimi iki fermiyon aynı yerde bulunamaz. Fakat bozonlar için bu durum geçerli değildir. Bozonları tıpkı su üzerindeki dalgalar gibi düşünebiliriz. Dalgaların çakıştığını varsayalım: bu durum da 2 dalganın 2 noktası da aynı yerdedir. Aynı hacim içindedir. Bir yörüngede bulunan 2 elektronun ki elektron fermiyondur, spinleri aynı olamaz. Fotonlar ise bozondur, yani bir noktada bir çok foton bulunabilir. Ki fotonlar birer elektromanyetik dalgadır, buradan da yukarıdaki dalga betimlemesinin ne kadar isabetli olduğu anlaşılır.

BCS teorisindeki Cooper çifti adını verdiğimiz parçacıklar 2 elektronun bir araya gelmesiyle oluşur. Her ne kadar elektronlar fermiyon olsa da Cooper çiftleri mezondur. Cooper çiftleri çiftler halinde gruplanır ve birbirlerine bağlı hareket ederler, tek bir yapı gibidirler. Bu çiftlerin bir araya gelmesiyle bir süper alışkan ortaya çıkar ve akışkana verilen akım sonsuza dek iletilir. Bu süper akışkan çevreyle hiç etkileşime girmez ve direnci 0 olur. Cooper çiftleri sıcaklık arttıkça kaybolur.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 16:58:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14502

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close