Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çember ve Daire'nin Çevresini Hesaplarken Neden "2πr" Formülünü Kullanırız?

6 dakika
413
Çember ve Daire'nin Çevresini Hesaplarken Neden "2πr" Formülünü Kullanırız? Pexels
  • Blog Yazısı
sergio souza
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle π sayısından bahsedelim. π sayısı çemberin çevresinin çapa oranıdır

Tanım 1: Çemberin çevresi C ve yarı çapı r olmak üzere (Tanım 1) π=C2rπ=\frac{C}{2r} dir. Eminim ki bazılarınızın aklına pi sayısının neden her çember için sabit kaldığı takılmıştır. Bu bölümde bu oranın neden sabit kaldığını açıklayıp hem de bu ispat üzerinden çemberin çevre ispatını yapacağız.

Öncelikle çemberin çevresi C olmak üzere tanımlayalım. Esasında çemberin çevresinin matematiksel bir tanımı yoktur.[1] Biz bu tanımı işlemle yapacağız. Bir çember alalım ve bu çemberin içine n kenarlı bir çokgenin çizelim ve bu çokgenin bir kenarını ee ile gösterelim. Eğer biz n n’yi olabildiğince arttırırsak ee’nin uzunluğu sürekli kısalır ancak sayısı artar bu da çokgenin gittikçe çembere yaklaşmasını sağlar. Yani:

Tüm Reklamları Kapat

lim⁡n→∞e.n→C\lim\limits_{n\to\infty} e.n \to C (Tanım 2)

Şimdi, bir OO merkezli çember alalım. Bu çemberin içine nn kenarlı bir çokgen çizelim. Çokgenin bir kenarını inceleyelim, incelediğimiz kenarın bir ucuna AA bir diğer ucuna da BB diyelim ve bu uçları OO ile birleştirelim. Bu durumda ikizkenar bir üçgen elde ederiz.

Şekil 1
Şekil 1

Yeniden, O′O' merkezli bir çember alalım, bu çembere aynı işlemleri uygulayalım ve incelediğimiz kenarın uçlarına A′A' ve B′B' diyelim. m(O^)=m(O’^)=360nm(\widehat{O})=m(\widehat{O’})=\frac{360}{n} olduğundan ve bu açıların kenarları orantılı olduğundan. A′O′B′A'O'B' ve AOBAOB üçgenleri benzerdir diyebiliriz. Bundan dolayı,

er=e’r’\frac{e}{r}=\frac{e’}{r’} olur.

Tüm Reklamları Kapat

pp ilk çokgenin ve p′p' ikinci çokgenin çevresi olmak üzere, p=e.np=e.n ve p′=e′.np'=e'.n olduğundan,

pr=p’r’\frac{p}{r}=\frac{p’}{r’} diyebiliriz.

Tanım 2’ye göre p→Cp\to C ve p′→C′p'\to C'..

Cr=C′r′\frac{C}{r}=\frac{C'}{r'} diyebiliriz. Dolayısıyla da,

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

C2r=C2r′\frac{C}{2r}=\frac{C}{2r'} olur. Ki bu da her rr değeri için ππ sayısının sağlandığının ispatıdır.

C2r=π  ⟺  C=2.π.r\frac{C}{2r}=π \iff C=2.π.r diyebiliriz. [1]Bir ispatımız daha var! Bu ispatta integral eğri hesaplama formülünü kullanacağız. Tabii ki de bu yazıda bu formülü de ispatsız geçmeyeceğiz. İntegral eğri hesaplama formülü:

∫ab1+[f’(x)]dx\displaystyle\int_a^b\sqrt{1+[f’(x)]}dx

Şeklindedir.

Şekil 2
Şekil 2
Paul's Online Notes

Yukarıdaki eğrinin uzunluğunu hesaplamak için eğriyi x ekseni üzerinde eşit uzunluğa sabit doğru parçalarına ayıralım. Ve her bir noktayı pip_i ile gösterelim. Her bir parçayı da nn ile gösterelim, o halde şekil 2’ye göre n=9n=9 olur. Ve her bir parçanın uzunluğunu da∣pi−1pi∣ \lvert p_{i-1} p_i \rvert ile gösterelim. O halde eğrinin toplam uzunluğu yaklaşık olarak:

L≈∑i=1n∣pi−1pi∣L\approx \displaystyle\sum_{i=1}^n \lvert p_{i-1} p_i \rvert

Tüm Reklamları Kapat

olur. Düşündüğümüzde, nokta sayısını ne kadar arttırırsak eğriye o kadar çok yaklaşırız, o yüzden eğrinin uzunluğu:

L=lim⁡n→∞∑i=1n∣pi−1pi∣L = \lim\limits_{n\to\infty}\displaystyle\sum_{i=1}^n|p_{i-1}p_i|

olur. Parçaların uzunluğunu her eksende ayrı tanımlayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Δy=yi−yi−1\Delta_y= y_i-y_{i-1}olsun ve bir f fonksiyonu için de Δy=yi−yi−1=f(xi)−f(xi−1)\Delta_y= y_i-y_{i-1}=f(x_i)-f(x{_{i-1})} olsun. Pisagor Teoremi'nin vasıtasıyla parçaların uzunluğunu:

∣pi−1pi∣=(xi−xi−1)2+(yi−yi−1)2|p_{i-1}p_i|=\sqrt{(x_i-x_{i-1})^2+(y_i-y_{i-1})^2}

olarak tanımlayabiliriz. Grafiğimizin sürekli olarak[xi−1,xi] [x_{i-1},x_i] arasında olduğunu biliyoruz. O halde ortalama değer teoremini kullanabiliriz. Dolayısıyla da bir xi∗x_i^* noktası da vardır. O halde,

f(xi)−f(xi−1)=f′(xi∗)(xi−xi−1)f(x_i)-f(x_{i-1})=f'(x_i^*)(x_i-x_{i-1})

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Seçilmiş - Grafik Roman

“JONAS! BELLEK BİRİKTİRİCİ OLARAK EĞİTİLECEKSİN! ÇOCUKLUĞUN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ!”

Jonas kusursuz bir dünyada yaşıyordu. Savaş yoktu, açlık yoktu, acı yoktu. Her şeyin yetkililer tarafından eksiksizce planlandığı komünde, on iki yaşına gelen yurttaşlara hayat boyu yapacağı görev verilirdi. Jonas komünün en önemli ve eşsiz görevi için seçildi: Bellek Biriktirici.

Yaşlı ve bilge Aktarıcı tarafından eğitilmeye başlayan Jonas hiç bilmediği bir geçmişin, duyguların –ve hatta renklerin– varlığını keşfetmeye başladı. Bu kusursuz düzen için feda edilenleri gördükçe derinden sarsılacak ama görevine sadık kalacaktı. Ta ki amansız bir gerçekle yüzleşip hayatının seçimini yapmak zorunda kalana kadar.

Lois Lowry’ye prestijli Newsbery Madalyası’nı kazandıran modern klasik Seçilmiş, okurları bu kez grafik roman olarak büyülüyor. Yakın dönemli pek çok popüler distopyanın ilham kaynağı sayılan bu özel roman, grafik roman uyarlamalarının üstadı P. Craig Russell’ın çizimleriyle yeniden hayat buluyor.

Devamını Göster
₺285.00
Seçilmiş - Grafik Roman

Δy=f′(xi∗)Δx\Delta y=f'(x_i^*)\Delta x

olur. Dolayısıyla bir doğru parçasının uzunluğunu bu şekilde yazabiliriz:

∣pi−1pi∣=(xi−xi−1)2+(yi−yi−1)2|p_{i-1}p_i|=\sqrt{(x_i-x_{i-1})^2+(y_i-y_{i-1})^2}

=Δx2+[f′(xi∗)]2Δx2=\sqrt{\Delta_{x^2}+[f'(x_i^*)]^2\Delta_{x^2}}

=1+[f’(x∗i)]2Δx2=\sqrt{1+[f’(x*_i)]^2}\Delta_{x^2}

Yukarıdaki denklemle birleştirirsek eğer bütün grafiğin yani ölçmek istediğimiz eğrinin uzunluğunu bulabiliriz.

L=lim⁡n→∞∑i=1n∣pi−1pi∣L=\lim\limits_{n\to\infty} \displaystyle\sum_{i=1}^n |p_{i-1}p_i|

=lim⁡n→∞∑i=1n1+[f′(x∗i)]2Δx2=\lim\limits_{n\to\infty} \displaystyle\sum_{i=1}^n\sqrt{1+[f'(x*_i)]^2}\Delta_{x^2}

Sınırlı integralin tanımı kullanacak olursak eğer bu ifade bundan başka bir şey değildir:[2]

∫ab1+[f′(x)]dx\displaystyle\int_a^b\sqrt{1+[f'(x)]}dx

Tüm Reklamları Kapat

Formülümüzün nereden geldiğini anladığımıza göre devam edelim.

Şekil 3
Şekil 3

Merkezi orijinde olan çemberlerin denklemi:

r2=x2+y2r^2=x^2+y^2 şeklindedir. Bu denklemi düzenlersek y=±r2−x2y=±\sqrt{r^2-x^2} şeklinde bir fonksiyon elde ederiz. Bu fonksiyonu pozitif alırsak çemberin üst yarısını, negatif alırsak çemberin alt yarısını almış oluruz. Biz pozitif alıp çemberin üst yarısıyla ilgilenelim. Binaenaleyh, 2 ile çarparak ilerleyeceğiz.

Toplam çevre uzunluğunu da şu şekilde ifade edelim.[4]∫ab1+[f’(x)]dx\displaystyle\int_a^b\sqrt{1+[f’(x)]}dx

Tüm Reklamları Kapat

  ⟹  2∫−rr1+x2r2−x2dx=2∫−rr11−x2/r2dx\implies 2\displaystyle\int_{-r}^r \sqrt{1+\frac{x^2}{r^2-x^2}}dx=2\displaystyle\int_{-r}^r \sqrt{\frac{1}{1-x^2/r^2}}dx

olur.

Şimdi bir g(x)g(x) fonksiyonu aldığımızı düşünelim. Bu g(x)g(x) fonksiyonu, g(x)=arcsinxg(x)=arcsinx olsun.

(g−1og)(x)=x(g^{-1}og)(x)=x ifadesinin türevini alalım:

Tüm Reklamları Kapat

(g−1)′(g(x)).g′(x)=1(g^{-1})' (g(x)) . g'(x)=1

olur. Bu ifadeyi de düzenlersek:

cos(arcsinx).g′(x)=1  ⟺  g′(x)=1cos(arcsin(x))cos(arcsinx).g'(x)=1 \iff g'(x)= \frac{1}{cos(arcsin(x))} diyebiliriz. g(x)=arcsinxg(x)=arcsinx olduğunu söylemiştik. g(x)=arcsinx=yg(x)=arcsinx=y için üçgenimizi çizelim ve daha iyi görelim:

Şekil 4
Şekil 4

Tabana kalan uzunluğun 1−x2\sqrt{1-x^2} olduğunu gördük. Bu olayın Pisagor teoremi vasıtasıyla gerçekleştiğini unutmayın. Buradaki amaç 1cos(arcsin(x))\frac{1}{cos(arcsin(x))} ifadesindeki cos(arcsinx)cos(arcsinx)ifadesini anlamlı hale getirmektir, kafanız karışmasın. Cosin komşu dik bölü hipotenüs olduğundan üçgenimizde arcsinx'e ait olduğundan cos(arcsin(x))cos(arcsin(x)) ifademizin 1−x2\sqrt{1-x^2} olduğunu anlarız.

Tüm Reklamları Kapat

xr=u\frac{x}{r}=u olsun. Bunu yapma amacımız ise ifademizi g′(x)g'(x) fonksiyonuna benzetmektir. O halde ifademiz 2∫−rr11−u2du.r2\displaystyle\int_{-r}^r \sqrt{\frac{1}{1-u^2}} du.r olur. r r uzunluk belirtir ve her halükarda pozitiftir. O yüzden rr 'yi integralin dışına alalım. 2r∫−1111−u2du=2r∫−1111−u2du=2r∫−11g′(u)du=2r\displaystyle\int_{-1}^1\sqrt{\frac{1}{1-u^2}} du=2r\displaystyle\int_{-1}^1 \frac{1}{\sqrt{1-u^2}}du=2r\displaystyle\int_{-1}^1 g'(u) du=2r.arcsin(u)∣−112r.arcsin(u)\vert_{-1}^1 olur. Bu ifadeyi de düzenlersek:

2r(arcsin(1)−arcsin(−1))2r(arcsin(1)-arcsin(-1))olur. Radyan cinsinden yazarsak eğer:

=2r((π2)−(−π2))=2.π.r=2r((\frac{π}{2})-(-\frac{π}{2}))=2.π.r

İspatımız bitmiştir!

Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b Seyfullah Hızarcı, et al. Düzlem Geometri. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 326,327,328.
  • ^ Paul's Online Notes. Paul's Online Notes. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2023. Alındığı Yer: tutorial.math.lamar | Arşiv Bağlantısı
  • BUders Boğaziçiliden Özel Ders. (YouTube Videosu, 2017). Calculus-1: Ortalama Değer Teoremi (Mean Value Theorem)(Www.buders.com). Not: https://youtu.be/5LkxLs8MiMs.
  • ^ Tunç Kurt. (YouTube Videosu, 2022). Eğri Uzunluğu Nasıl Hesaplanır (İspatlayalım!). Not: https://youtu.be/9walqVC91Ko.
  • Tunç Kurt. (Youtube Videosu, 2022). Çemberin Çevresi Neden 2ℼr ? (İspatlayalım!).
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 16:51:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14023

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close