Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

SKOLASTİK DÜŞÜNCE NEDİR?DOGMATİK MİDİR?

Merhabalar,bu yazımızda skolastik düşüncenin ne olduğundan bahsedeceğiz. Aynı zamanda skolastik düşünce hakkındaki büyük yanlışlardan birini de kendi çapımızda düzeltmek için uğraşacağız:)

1 dakika
205
SKOLASTİK DÜŞÜNCE NEDİR?DOGMATİK MİDİR?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merhabalar,ben Ömer. Bu yazımızda skolastisizmden bahsedeceğiz. Skolastisizm nedir,dogmatik bir düşünce midir gibi soruları ele alacağız.Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki malesef ülkemizde yanlış kullanılan pek çok akademik terim bulunmaktadır. Türkiyede tarih aslında geçmişle değil, bugünle alakalı bir uğraş;birçoğumuz tarih kitaplarını günümüzün sıkıntılarını anlamlandırmak ve çözmek için okuyoruz.Yine bugünün siyasi ve ideolojik kavgalarında haklı çıkmak için tarihin orasınının burasınının bükülebildiğini, buna bazen meslekten insanların da katıldığını ifade etmek gerek. Yani tarih ve tarihi kavramlar bugüne ders olması amacıyla eğilip bükülebilmektedir.Bunlardan biri günümüz bilim insanları, entelektüelleri ve kanaat önderleri tarafından yanlış kullanılan skolastisizm kelimesidir. Skolastisizm,bize ortaokul ve lisedeki tarih derslerinde ortaçağ avrupasındaki halkın kilisenin öğretilerini dogmatik bir şekilde, sorgulamadan alması şeklinde öğretilmiştir. Hâlbuki işin içini biraz oyduğumuzda tam tersi olduğunu görmekteyiz. Ortaçağ avrupası, bize okullarda çok karanlık yıllar,kilise ve enginizasyon ise öcü gibi gösterilmektedir. Ortaçağ avrupası için Avrupa'nın en aydın dönemi demek elbette yanlış olacaktır fakat bu kadar karanlık olmasıyla yaftalamak da bizce bir haksızlık olacaktır. Ortaçağ avrupasındaki bir tür öğretim sistemi olan Skolastisizm de bu yaftanın bir parçası haline gelmiştir. Skolastisizm,zannedildiği gibi dogmatik bir bilgi alımı değil, kilise kitaplarının tamamlanma sistemidir.Dinin her alanda ağır bastığı doğrudur fakat Skolastisizm sanıldığı gibi dogmatik değildir,konuları işlerken dogmalara başvurmaz. Sistem şöyle işler:Kilise herhangi bir Aristo eserini çevirmek istiyor diyelim.Belirli bir aforizma alır ve aforizmaları teker teker birleştirerek tümevarım yapar ve metni ortaya çıkarır.Mesela herhangi bir felsefi sorun ele alınıyor,bu konu ile alakalı Aristonun fikirleri ele alınır,İncile bakılır, Aquianas'in fikirleri ele alınır ve bir tür tümevarımsal diyalektik ortaya çıkarılır. Yani skolastisizm aslında zannedildiği gibi dogmatik,aptalca bir bilgi alımından ziyade bir öğrenim şeklidir. Zaten skolastisizm kelimesini kökeni okul anlamına gelen "Schole" kelimesinden gelmektedir. Rönesansta ise bu bilgi alım biçimi eleştirilecek ve başka bir metod olan hümanizm oluşacaktır. Keza o da başka bir yazının konusudur:)))

Not:Bu yazıda 4 tane kaynak kullanılmıştır fakat Emrah Safa Gürkan'ın "Bunu Herkes Bilir" kitabı ana kaynak olarak kullanılmış ve birkaç yerde bu kitaptan alıntıda bulunulmuştur. Dilerseniz bakabilirsiniz:)

[1], [2], [3], [4]

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Emrah Sefa Gürkan. Bunu Herkes Bilir.
  • ^ Bertnard Russel. Batı Felsefesi Tarihi 3Mcilt.
  • ^ Umberto Eco. Ortaçağ 1.Cilt.
  • ^ Joseph Rickaby. Ortaçağ Felsefesi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 03:50:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14415

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close