Rentek Manevrası Nedir? Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?
Rentek Manevrası
İlk yardım uygulamaları acil anlarda hayat kurtarır. Bir ilk yardım uygulaması olan rentek manevrası da kazalarda sıklıkla kullanılır. Rentek manevrası tekniği uygulanırken amaç, araç kazası yapan sürücü ve yanındaki kişileri zarar görmeyecek biçimde aracın içerisinden çıkarmaktır. Bu manevra yapılırken dikkat edilmesi gerekilen önemli noktalar vardır. Bilgisizce yapılan bir uygulama kişinin hayatına mal olabilir. Bu yüzden rentek manevrasını uygulamadan önce her nokta bilinirse daha etkili olunur.
Rentek Manevrası Nedir?
Rentek manevrası, kazazedenin baş ve boyun kısmı korunarak araç içerisinden çıkarılmasında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. En iyi şekliyle kazazede araçtan çıkarılırken, hiçbir şekilde omurilik, baş ve boyun bölgelerine zarar gelmeden ve vücutta bir bölgeye baskı yapılmadan çıkarılmasıdır. Ancak sadece araç içerisinde çıkarmak değil, yaralıyı uygun şekilde taşımayı da içerisinde bulundurur.
Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?
Kazazedenin araç içerisinden en sağlıklı şekilde çıkabilmesi ve taşınabilmesi için rentek manevrasının doğru uygulanması gerekir. Eğer kaza yapan araçta patlama ya da yanma görülüyorsa yanına yaklaşmadan önce kesinlikle itfaiye ve ambulans beklenmelidir. Her ne kadar ilk yardım bilginiz olsa da, yardım etmeye çalışırken zarar görebilirsiniz. Böyle bir durum istenmez. Rentek manevrasının nasıl yapılacağına gelirsek;
Kaza alanının her şekilde güvenliği sağlanır ve güvenlikten emin olduktan sonra müdahale edilmeye başlanabilir.
Kazazedenin yanına gelinir.
Kazazedenin bilinci kontrol edilir. Eğer sorulara yanıt veriyorsa bilinç var, hiçbir yanıt yoksa da bilinç kapalı demektir.
Bilinç kontrol edildikten sonra 112 aranır ve konum, yaralı sayısı gibi önemli bilgiler ekiplere aktarılır.
Telefonda bilgileri aktardıktan sonra hastaya müdahaleye başlanabilir.
Araç içine girilmeden, araca yan taraftan yaklaşılması önemlidir. Çünkü en iyi tahliye bu şekilde yapılabilir.
Araca yandan yaklaştıktan sonra, emniyet kemeri takılıysa kazazede kemerden kurtarılır.
Ayaklar ve bacakların sıkışıp sıkışmadığı kontrol edilir. Sıkışma gibi bir durum söz konusuysa sağlık ekipleri beklenir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Eğer ayak ya da bacaklarda bir sıkışma yoksa, ilk yardımı uygulayacak kişinin kolu, kazazedenin uzak taraftaki kolunun altına gelecek şekilde kavranır.
Diğer kolla ise çene bölgesi kavranır. Kavramanın sıkıca olması daha iyidir. Bu pozisyonda amaç, boynun sabit tutularak, araç dışına çıkarırken omuriliğe zarar gelmemesidir.
İlk yardımı uygulayan kişinin kazazede ile vücudu iyice yakınlaşarak tek seferde yaralının araç içerisinden çıkarılması gerekir.
Yaralı düz bir zemine alınarak nabız varlığı, solunum yolu açıklığı kontrol edilir.
Ambulans gelene kadar kazazedenin başında beklenir.
Tüm bu aşamaların atlanmadan ve en doğru biçimde yapılması önem taşır. Eğer doğru biçimde yapılmazsa hastaya yarardan çok zarar verilebilir.
Rentek Manevrası Sonrası Neler Yapılır?
Eğer yaralı araç içerisinden dışarıya çıkarıldıysa ve ambulans henüz olay bölgesine gelmediyse, yaralı düz bir zemine yatırılarak bekletilir. Ambulansın ve sağlık ekiplerinin gelmesiyle yaralı sedyeyle taşınarak hastaneye götürülür. Yaralının gözle görülecek şekilde bir omurga yaralanması varsa, rentek manevrası yöntemine göre sürükleme yapılabilir. Yere yatırılan kazazede, baş ve bel hizasında sürükleme yapılarak sedyeye taşınabilir. Bu sürükleme esnasında, yerde sırt üstü yatan kazazedenin elleri göbek bölgesinde birleştirilir. Sonrasında ayaklardan tutulur ve omuriliği oynatılmadan yerde sürüklenmeye başlanır. Ancak zemin düz değil ve taşlı, engebeliyse hasta ayaklardan değil de baş ve boyun kısmından tutularak sedyeye çekilir. Bunun için iki koltuk altından aynı hizada olacak şekilde çekilebilir. Eğer baş, boyun ve omurga bölgelerinde gözle görülür bir yaralanma yoksa, kucakta taşıma yapılarak kazazede araçtan çıktığı gibi direkt olarak sedyeye taşınabilir. Yaralanma olmayan durumlarda sırtta taşıma veya sandalyede taşıma da kullanılabilir.
Rentek yöntemi ile birlikte kazazede, sedyeye farklı şekillerde de taşınabilir. Bir diğer yöntem ise itfaiyeci taşıma yöntemidir. İtfaiyeci yönteminde yerde yatan yaralının bacakları aralanarak, hastanın bacak arasından kol geçirilir. Sonrasında hiza bozulmadan hızlı bir şekilde yaralı omuza alınır ve hızlıca sedyeye kadar taşınır. Bu yöntem sıklıkla yangın sırasında itfaiyeciler tarafından kullanıldığı için, itfaiyeci taşıma yöntemi olarak bilinir. Rentek manevrasında en güvenilir yöntem ayaklardan çekerek taşıma yapılmasıdır. Çünkü omurga zedelenmesi o an %100 tespit edilemeyeceği için, zedelenme var gibi düşünülmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Ayaklardan çekerek taşıma yöntemiyle kazazedenin felç kalmasının önüne geçebilirsiniz.
Rentek Manevrası Kimlere Yapılır?
Rentek manevrası denildiğinde her ne kadar araç içi kazalarda kullanılan bir yöntem olarak akla gelse de, farklı alanlarda da kullanımları vardır. Patlama ya da yangın olaylarında yaralı kişilere bu manevra uygulanabilir. Her türlü acil durumda rentek manevrası yaralıyı hem güvenli hem de hızlı bir şekilde bulunduğu bölgeden tahliye eder. Omurga zedelenmesinin çok yüksek olasılıkta olduğu kazalarda, yaralının omurga zedelenme ihtimali düşünülerek yardım edilir. Bu kazalara örnek olarak, yüksek yerden düşmek ya da bisiklet, trafik kazaları verilebilir. Rentek, yaralıyı en az hareketle bulunduğu yerden çıkardığı için güvenilirdir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Medicalpark. Rentek Manevrası. Alındığı Tarih: 28 Haziran 2024. Alındığı Yer: Medicalpark | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:58:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17990
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.