Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rentek Manevrası Nedir? Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek Manevrası

4 dakika
143
Rentek Manevrası Nedir? Rentek Manevrası Nasıl Yapılır? Milliyet
  • Blog Yazısı
Rentek Manevrası Temsili Görseli
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İlk yardım uygulamaları acil anlarda hayat kurtarır. Bir ilk yardım uygulaması olan rentek manevrası da kazalarda sıklıkla kullanılır. Rentek manevrası tekniği uygulanırken amaç, araç kazası yapan sürücü ve yanındaki kişileri zarar görmeyecek biçimde aracın içerisinden çıkarmaktır. Bu manevra yapılırken dikkat edilmesi gerekilen önemli noktalar vardır. Bilgisizce yapılan bir uygulama kişinin hayatına mal olabilir. Bu yüzden rentek manevrasını uygulamadan önce her nokta bilinirse daha etkili olunur.

Rentek Manevrası Nedir?

Rentek manevrası, kazazedenin baş ve boyun kısmı korunarak araç içerisinden çıkarılmasında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. En iyi şekliyle kazazede araçtan çıkarılırken, hiçbir şekilde omurilik, baş ve boyun bölgelerine zarar gelmeden ve vücutta bir bölgeye baskı yapılmadan çıkarılmasıdır. Ancak sadece araç içerisinde çıkarmak değil, yaralıyı uygun şekilde taşımayı da içerisinde bulundurur.

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Kazazedenin araç içerisinden en sağlıklı şekilde çıkabilmesi ve taşınabilmesi için rentek manevrasının doğru uygulanması gerekir. Eğer kaza yapan araçta patlama ya da yanma görülüyorsa yanına yaklaşmadan önce kesinlikle itfaiye ve ambulans beklenmelidir. Her ne kadar ilk yardım bilginiz olsa da, yardım etmeye çalışırken zarar görebilirsiniz. Böyle bir durum istenmez. Rentek manevrasının nasıl yapılacağına gelirsek;

Tüm Reklamları Kapat

Kaza alanının her şekilde güvenliği sağlanır ve güvenlikten emin olduktan sonra müdahale edilmeye başlanabilir.

Kazazedenin yanına gelinir.

Kazazedenin bilinci kontrol edilir. Eğer sorulara yanıt veriyorsa bilinç var, hiçbir yanıt yoksa da bilinç kapalı demektir.

Bilinç kontrol edildikten sonra 112 aranır ve konum, yaralı sayısı gibi önemli bilgiler ekiplere aktarılır.

Tüm Reklamları Kapat

Telefonda bilgileri aktardıktan sonra hastaya müdahaleye başlanabilir.

Araç içine girilmeden, araca yan taraftan yaklaşılması önemlidir. Çünkü en iyi tahliye bu şekilde yapılabilir.

Araca yandan yaklaştıktan sonra, emniyet kemeri takılıysa kazazede kemerden kurtarılır.

Ayaklar ve bacakların sıkışıp sıkışmadığı kontrol edilir. Sıkışma gibi bir durum söz konusuysa sağlık ekipleri beklenir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Eğer ayak ya da bacaklarda bir sıkışma yoksa, ilk yardımı uygulayacak kişinin kolu, kazazedenin uzak taraftaki kolunun altına gelecek şekilde kavranır.

Diğer kolla ise çene bölgesi kavranır. Kavramanın sıkıca olması daha iyidir. Bu pozisyonda amaç, boynun sabit tutularak, araç dışına çıkarırken omuriliğe zarar gelmemesidir.

İlk yardımı uygulayan kişinin kazazede ile vücudu iyice yakınlaşarak tek seferde yaralının araç içerisinden çıkarılması gerekir.

Yaralı düz bir zemine alınarak nabız varlığı, solunum yolu açıklığı kontrol edilir.

Ambulans gelene kadar kazazedenin başında beklenir.

Tüm bu aşamaların atlanmadan ve en doğru biçimde yapılması önem taşır. Eğer doğru biçimde yapılmazsa hastaya yarardan çok zarar verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rentek Manevrası Sonrası Neler Yapılır?

Eğer yaralı araç içerisinden dışarıya çıkarıldıysa ve ambulans henüz olay bölgesine gelmediyse, yaralı düz bir zemine yatırılarak bekletilir. Ambulansın ve sağlık ekiplerinin gelmesiyle yaralı sedyeyle taşınarak hastaneye götürülür. Yaralının gözle görülecek şekilde bir omurga yaralanması varsa, rentek manevrası yöntemine göre sürükleme yapılabilir. Yere yatırılan kazazede, baş ve bel hizasında sürükleme yapılarak sedyeye taşınabilir. Bu sürükleme esnasında, yerde sırt üstü yatan kazazedenin elleri göbek bölgesinde birleştirilir. Sonrasında ayaklardan tutulur ve omuriliği oynatılmadan yerde sürüklenmeye başlanır. Ancak zemin düz değil ve taşlı, engebeliyse hasta ayaklardan değil de baş ve boyun kısmından tutularak sedyeye çekilir. Bunun için iki koltuk altından aynı hizada olacak şekilde çekilebilir. Eğer baş, boyun ve omurga bölgelerinde gözle görülür bir yaralanma yoksa, kucakta taşıma yapılarak kazazede araçtan çıktığı gibi direkt olarak sedyeye taşınabilir. Yaralanma olmayan durumlarda sırtta taşıma veya sandalyede taşıma da kullanılabilir.

Rentek yöntemi ile birlikte kazazede, sedyeye farklı şekillerde de taşınabilir. Bir diğer yöntem ise itfaiyeci taşıma yöntemidir. İtfaiyeci yönteminde yerde yatan yaralının bacakları aralanarak, hastanın bacak arasından kol geçirilir. Sonrasında hiza bozulmadan hızlı bir şekilde yaralı omuza alınır ve hızlıca sedyeye kadar taşınır. Bu yöntem sıklıkla yangın sırasında itfaiyeciler tarafından kullanıldığı için, itfaiyeci taşıma yöntemi olarak bilinir. Rentek manevrasında en güvenilir yöntem ayaklardan çekerek taşıma yapılmasıdır. Çünkü omurga zedelenmesi o an %100 tespit edilemeyeceği için, zedelenme var gibi düşünülmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Ayaklardan çekerek taşıma yöntemiyle kazazedenin felç kalmasının önüne geçebilirsiniz.

Rentek Manevrası Kimlere Yapılır?

Rentek manevrası denildiğinde her ne kadar araç içi kazalarda kullanılan bir yöntem olarak akla gelse de, farklı alanlarda da kullanımları vardır. Patlama ya da yangın olaylarında yaralı kişilere bu manevra uygulanabilir. Her türlü acil durumda rentek manevrası yaralıyı hem güvenli hem de hızlı bir şekilde bulunduğu bölgeden tahliye eder. Omurga zedelenmesinin çok yüksek olasılıkta olduğu kazalarda, yaralının omurga zedelenme ihtimali düşünülerek yardım edilir. Bu kazalara örnek olarak, yüksek yerden düşmek ya da bisiklet, trafik kazaları verilebilir. Rentek, yaralıyı en az hareketle bulunduğu yerden çıkardığı için güvenilirdir.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 12:34:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17990

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close