Prestij ve Kendimizi Özel Hissetmek
Tüketicilerin Kendilerini Ayrıcalıklı ve Özel Hissetme Arzuları
İnsanlar genelde kendilerini diğerlerinden daha üstün, farklı, zeki, zengin gibi gösteren şeyleri sıradan şeylerden daha çok sever ve arzular. Bu arzu, günümüzde tüketimin önemli kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Bu arzuyu tatmin etmek isteyenler; prestijli, özel v.b olarak gördükleri markalara yönelmekte bu bağlamda da kendilerini "alt sınıflardan" ayırmakta ve "üst sınıflarla" özdeşleştirmektedirler.
Bu davranışı ölçmek için 2008 yılında İzmir'de gerçekleştirilen araştırmada, üniversiteli 150 kadın ve erkek katılımcıdan sahip oldukları ve kendilerini özel hissettiren ürünleri hakkında düşünce ve hisleri yazmaları istenmiştir. Bunun yanı sıra, katılımcılardan seçtikleri ürünleri anlatırken, kendilerini o ürünü almaya yönelten faktörlere ve ürünü kullanırken yaşadıkları duygulara değinmeleri istenmiştir. Böylelikle amaç tüketicilerin kendilerini ayrıcalıklı hissetmek uğruna yaptıkları tüketim davranışlarını incelemek olmuştur. Örneklem için seçilen kadın ve erkek öğrencilerin sayısı dengeli bir şekilde dağılmıştır. Öğrenciler 19-23 yaşları arasında olmakla beraber, genelde orta-yüksek gelir seviyesindeki ailelerin bireyleridir.
Araştırmada, katılımcılara öncelikle prestijin kendileri için ne ifade ettiği sorulmuştur.
“Benim için prestij lüksten ayrı bir kavramdır. Örneğin, üstün bilgisi, eğitimi olan bir kişi prestij ve saygı sahibidir. Bir insan zengin olabilir ancak zengin olması prestijli olması anlamına gelmez. Prestij benim için daha manevi bir özelliğe sahiptir. Lüks para ile satın alınabilir ancak prestij her zaman para değildir. (Kadın, 25)"
“Benim için prestij lüks bir hayat sürmektir… lüks bir araba… lüks bir ev… prestij anlamına gelir (Erkek, 23).”
Yukarıda örnek olarak sunulan iki söylem tüketicilerin prestij anlayışı hakkındaki farklı görüşlerini ortaya koymaktadır. Çalışmada, katılımcılar prestiji bilgelik, eğitim, güç gibi konularla bağdaştırsa da pahalı evler, arabalar v.b gibi konularla da bağdaştırmışlardır.
Prestij, sosyal bir kavramdır ve insana ihtiyaç duyar. Yalnız bir insanın prestije de ihtiyacı yoktur.
“Yazın güneş gözlüğü bakıyordum. Aklımda herhangi bir marka yoktu ama Cavalli güneş gözlüklerini görünce onun parlayan elmaslarına ve yılan şekline âşık oldum. Onu taktığım zaman kendimi aktris gibi hissettim. Geceleri uyuyamıyordum; onu satın almak zorundaydım. Benden başka kimse ona sahip olsun istemiyordum. Şimdi, onu kullandığım zaman insanların bana baktığını fark edebiliyorum ve bu durum bana özgüven sağlıyor. O güneş gözlüklerini seviyorum (Kadın, 21).”
“Geçen yaz Amerika’ya gittim. Saatlere bakıyordum ve içlerinden çok lüks olan bir tanesini beğendim (Rolex). Fiyatını sordum fakat benim için çok pahalıydı. Çok pahalı olmasına rağmen onu almak istedim çünkü eğer bu saati alırsam, bu saat İzmir’de hiç kimsede olmadığı için prestijim olur ve kendimi diğerlerinden ayırt edebilirim diye düşündüm. Dolayısıyla almaya karar verdim. Ülkeme geri dönünce arkadaşlarım saati gördüler ve beğendiler. Fakat sadece ben o saate sahip olabilmiştim, yani ben özeldim (Erkek, 22).”
Yukarıdaki katılımcıların da ifade ettiği gibi birçok katılımcı ayrıcalıklı hissetme arzularını lüks markalar tüketerek tatmin etme yoluna gitmişlerdir.
Ancak insanların kendini ayrıcalıklı hissetme arzularının tatmin olması sadece lüks markalarla olmaz. İnsanlar, sadece kendilerinin bildiğini düşündükleri müzik grupları, diziler, sosyal platformlar v.b şeyler aracılığı ile de onları bilmeyen insanlara karşı kendilerini farklı hissetmeyi arzularlar.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu arzudan doğan kişiselleştirilmiş ürün talebinin farkında olan firmalar, kitlesel kişiselleştirme yöntemini kullanarak tüketicilerin kendilerini özel hissetmesini sağlayan ürünleri, standart maliyetler ile üretme çabasına girmişlerdir. Kitlesel kişi[1]selleştirme anlayışı, özellikle hazır giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörlerinde oldukça belirgindir.
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- ^ Deniz Atik, et al. (2011). Prestij Tüketimi. AMTC, sf: 10. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 08:38:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12357
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.