Platon
Platon'un(Eflatun) hayatı ve yaptıkları

- Blog Yazısı
Platon'nun hayatıyla ilgili kesin bir bilgiye sahip değiliz ama olabileceğince bazı kaynaklardan ve duyumlardan aktaracağız.
Platon MÖ 427 yılında Yunanistan'ın başkenti olan Atına'da dünyaya geldi. Edebiyata,sanata ve felsefeye ilgi duyup bular üzerine araştırmalar yapmıştır. Gençliğin büyük bir kısmı Pelaponnes Savaşlarına denk gelmiştir.
Platoncylar, Platon'a coşkuyla saygı duyduklarından, onun hayatı hakkında sayısız anekdot ve efsanevi hikayeler/duyumlar anlatılarak Platon'u yüceltmeye yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Hatta tanrı Apollon'un oğlu olduğu ve biyolojik babasının sadece üvey babası olduğu iddia edildi. Ama onu alay etmeyi ve karalamayı amaçlayan hikayelerde mevcuttu. Dolayısıyla ünlü düşünürün hayatı hakkında tarihsel bir gerçeğe ulaşmak epeyce zordu.[1]
Yedinci Mektup
Yedinci mektup, MÖ 4. Yüzyılın ortalarında ortaya çıkan ve filozof Platon'a atfedilen, ancak ona ait olması kesin olmayan eski bir Yunan edebi eserdir.
Metne göre, mektup yazar tarafından siyasi tavsiye verien bir grup sicilyalı Yunanlıya hitap ediliyor ancak edebi bir kurgu da olabilir tabi.
Kitapta, kötü yönetilen bir devlerin kötü yönlerine vurgu yapılmakta ve nasıl başarısız bir proje haline geldiğini açıklamaya çalışıyor. Ayrıca felsefi bilginin nasıl elde edileceği ve iletileceği sorusunu da ele almaktadır.
Eser, tümü Platon'un adı altında olan, ancak büyük bir kısmı muhtemelen onun tarafından yazılmayan on üç mektuplar bir koleksiyondaki Yedinci mektuptur. Bazılarına göre eserin gerçekliği şüphelidir, ancak hiçbiri kesin değildir. Yedinci Mektup, koleksiyondaki içerik açısından en uzun ve en ağır olanıdır ve özgürlüğünün en çok destekleyicisini bulandır. Eğer gerçek değilse bile, Platon'un yakın çevresinden ya da ondan ders alan öğrencilerden biri olabilir. Fikirleri tarihi açısından, Platonik epistemoloji ile ilgili açıklamalar ve yazılı felsefi söylemin yetersizliği önemlidir. Diyelim ki, bu eser gerçekten de Platon'un ise Avrupa edebiyat tarihi açısından en eski otobiyografik metinlerden biri olarak kabul edilir.
Ayrıca Platon hakkındaki pek çok rivayet MS 3. Yüzyılda (yani Platon öldükten 5 yüzyıl sonra) pek çok filozofun biyografisini yazan Diogenes Leatrios'a dayandığını da belirtmekte faydalı olur.

Platon'un Aile Kökeni
Platon, Atina'nın soylu ve varlıklı bir ailesinden geliyordu. Babası Ariston, kendisini Atina'nın efsanevi kralı Kodros'un soyundan geldiğini düşüyordu. Her halükarda, Ariston'un atası Aristokles, MÖ 605-604'te Archon yeni antik Yunandaki en büyük devlet memuru olmuştu. Devlet içerisinden önemli bir konuma sahipti ve en yüksek makamlar arasında bulunuyordu.
Platon'un annesi Periktione'nin ataları arasında efsanevi Atinalı yasa koyucu Solon'nun arkadaşı ve akrabası vardı. Filozofun Politeia'da diyalog katılımcıları olarak görünen Adeimantos ve Glaukon adında iki ağabeyi ve oğlu Speusippos'un daha sonra Akademi'nin (Scholarch) başına Plston'un Halife olan bir ablası Potone vardı
Platon'un babası Ariston, MÖ 470 yılında Atina'da doğdu. Atina'nın soylu ve zengin bir ailesine mensup olan Ariston, soyunun Atina'nın efsanevi Kralı Kodros'tan geldiğini inanıyordu. Ariston'un soyundan geldiği inandığı Kodros, yani Melanthos'un oğlu Kodros, Attika'nın son efsanevi kralıydı.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Platon'un ölümünden kısa süre sonra anlatılan eski bir efsaneye göre, Platon yalnızca görünüşte Ariston'nun oğluydu; Gerçekte ise tanrı Apollon'nun oğluydu.
Platon hakkında bilinenler
- Platon, doğudaki bilinen ismi ile Eflatun olarak bilinir.
- Düşüncelerinden dolayı baldıran zehri içeriklere öldürülen büyük düşünür Sokrates'in sadık öğrencisiydi.
- İdama sebep olan felsefe, artık okullara taşınmıştı.
- Hayatını felsefeye adayan Platon hiç evlenmedi.
- Öldüğünde mirasını yeğenine bıraktı.[1]
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 08:05:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14589
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.