Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu James Webb Uzay Teleskobu
Uzayı aydınlatan cihaz
1 dakika
71
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

James Webb uzay teleskobu, şimdiye kadar uzaya gönderilmiş olan en büyük teleskop. Işığın kızılötesi dalga boyunda çalışıyor. Bu ışınlar, insan gözünün görebileceğinden daha uzun bir dalga boyuna sahip. Genelde kızılötesi radyasyonu işi olarak algılıyoruz, bu yüzden kızılötesi dalga boyundan çalışan kameralara, "termal kameralar" diyoruz.

James Webb Uzay Teleskobu, 11 Temmuz 2022'de ilk görüntülerini yollamaya başladı. Görüntüler nefes kesiciydi. Toz ve gazdan oluşan dev göksel manzaraları ve evrenin en derin bölgerini görmeye başladık. Etkileşim halindeki devasa galaksiler ve ölmekte olan yıldızların çektiği sancıları gözlemledik.

Bu taraftan herkes James Webb Uzay Teleskobunun yapacağı yepyeni keyifleri bekliyor bir yandan da incelemekte olan gök cisimlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için, teleskobu yaptığı gözlemlerin diğer gözlemevlerinden gelenlerle birleştitileceği ortak çalışmalara odaklanılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

J. Webb Uzay Teleskobunun teknik özellikleri

MIRI: Orta-kızılötesi enstrüman

MIRI, 5 ile 28 mikrimetre arasında çalışan bir kamera ve spektrometreye sahip. Gözlerimiz, bu dalga boyunu görmiyor. MIRI bize uzaydaki galaksiler, yeni oluşun yıldızları ve soluk görünen kuyruklu yıldızlar hakkında detaylı bilgiler iletecek.

NIRCam: Yakın-kızılötesi kamera

NIRCam, James Webb Uzay Teleskobunun ara görüntüleme cihazı. 0,6 ile 5 mikrometre arası çalışıyor. MIRI gibi, NIRCam da astronomların parlak bir nesnenin çevresindeki daha soluk bir nesnenin görüntüsünü almaya imkan veren bir koronografa sahip.

NIRSpec: Yakın-kızılötesi spektograf

0,6 öle 5 mikrometre arası çalışan NIRSpec, yıldızlardan gelen ışığın spektruma ayırıyor ve hi spektrumu analiz ederek fiziksel özellikleri, sıcaklığını, kütlesi v ekimyasal bileşimi hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı oluyor.

FGS/NIRISS: Hassas takip sensörü/Yakın-kızılötesi görüntüleyici ce spektograf

0,8 ile 5 mikrometre arasındaki dalga boyalarını FGS sayesinde James Webb Uzay Teleskobu hedeflerine iyi görüntü alabilmek için çok net bir şekilde odaklanabiliyor. NIRISS cihazı ise ötegezenleri araştırmak için kullanılıyor.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 02:52:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14313

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close