James Webb Uzay Teleskobu

- Blog Yazısı
James Webb uzay teleskobu, şimdiye kadar uzaya gönderilmiş olan en büyük teleskop. Işığın kızılötesi dalga boyunda çalışıyor. Bu ışınlar, insan gözünün görebileceğinden daha uzun bir dalga boyuna sahip. Genelde kızılötesi radyasyonu işi olarak algılıyoruz, bu yüzden kızılötesi dalga boyundan çalışan kameralara, "termal kameralar" diyoruz.
James Webb Uzay Teleskobu, 11 Temmuz 2022'de ilk görüntülerini yollamaya başladı. Görüntüler nefes kesiciydi. Toz ve gazdan oluşan dev göksel manzaraları ve evrenin en derin bölgerini görmeye başladık. Etkileşim halindeki devasa galaksiler ve ölmekte olan yıldızların çektiği sancıları gözlemledik.
Bu taraftan herkes James Webb Uzay Teleskobunun yapacağı yepyeni keyifleri bekliyor bir yandan da incelemekte olan gök cisimlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için, teleskobu yaptığı gözlemlerin diğer gözlemevlerinden gelenlerle birleştitileceği ortak çalışmalara odaklanılıyor.
J. Webb Uzay Teleskobunun teknik özellikleri
MIRI: Orta-kızılötesi enstrüman
MIRI, 5 ile 28 mikrimetre arasında çalışan bir kamera ve spektrometreye sahip. Gözlerimiz, bu dalga boyunu görmiyor. MIRI bize uzaydaki galaksiler, yeni oluşun yıldızları ve soluk görünen kuyruklu yıldızlar hakkında detaylı bilgiler iletecek.
NIRCam: Yakın-kızılötesi kamera
NIRCam, James Webb Uzay Teleskobunun ara görüntüleme cihazı. 0,6 ile 5 mikrometre arası çalışıyor. MIRI gibi, NIRCam da astronomların parlak bir nesnenin çevresindeki daha soluk bir nesnenin görüntüsünü almaya imkan veren bir koronografa sahip.
NIRSpec: Yakın-kızılötesi spektograf
0,6 öle 5 mikrometre arası çalışan NIRSpec, yıldızlardan gelen ışığın spektruma ayırıyor ve hi spektrumu analiz ederek fiziksel özellikleri, sıcaklığını, kütlesi v ekimyasal bileşimi hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı oluyor.
FGS/NIRISS: Hassas takip sensörü/Yakın-kızılötesi görüntüleyici ce spektograf
0,8 ile 5 mikrometre arasındaki dalga boyalarını FGS sayesinde James Webb Uzay Teleskobu hedeflerine iyi görüntü alabilmek için çok net bir şekilde odaklanabiliyor. NIRISS cihazı ise ötegezenleri araştırmak için kullanılıyor.
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:18:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14313
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.