Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Müziğe yetenekli misiniz? Mutlak kulak Nedir?

3 dakika
675
Müziğe yetenekli misiniz? Mutlak kulak Nedir? Idil Biret
  • Blog Yazısı
Idil Biret
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Arkadaşımın ne nota ne de okuma yazma bilen çocuklarından bahsediyoruz: “Şu şarkının notalarını çıkardılar, beş dakika dinleyerek, herhalde yetenekliler müziğe…” Günlük hayatta çok sık duyduğumuz ve söylediğimiz “müzik kulağı var” lafı hepimize tanıdık geliyordur. Peki gerçekten var mı böyle bir yetenek, doğuştan gelen, eğitimin ötesinde algılayış yetenegi? Evet var, 10.000’de 1 kişiye nasip olan bu yeteneğe “mutlak kulak” deniyor.

Mutlak kulak; bir notayı referans verilmeden tespit edebilme veya yeniden oluşturabilme yeteneğidir. Ne sıklıkla görüldüğü tam olarak bilinmese de, genel kanı 10.000’de 1’den az oldugu yönünde.[1] Elbette bu oran, müzisyenler arasinda biraz daha yüksek. Mutlak kulağa sahip olduğunu bildiğimiz sanatçılar arasında Ludwig van Beethoven, Michael Jackson, Mariah Carey, Jimi Hendrix ve İdil Biret’i sayabiliriz.[2], [3]

Mutlak kulağa sahip kişiler, nota bilmeden duydukları bir sesi bir müzik aletinde doğrudan çıkarabilirler. Bu yeteneğe sahipseniz, bir müzik aletinde çalınan notaları başka bir referansa gerek duymadan tanıyabilir, birbirinden ayırabilirsiniz; bir akorun tüm notalarını ayırt edebilir ve bunları tanımlayabilirsiniz; bir perdeyi doğrudan söyleyebilirsiniz; korna gibi, kapı gıcırtısı gibi günlük hayatın içindeki seslerin perdelerini ayırt edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı olan kulak mı?

Mutlak kulak sahibi kişilerin işitme sistemlerinde diğer insanlarınkinden bir fark olmadığı araştırmalarla gösterildi. Bu yeteneğin, kulağın sesi algılamasında değil de beynin algılanan sesi işlemesindeki bir farklılık ile ortaya çıktığı biliniyor. Önceleri, mutlak kulağın gelişim sırasında müziğe sıkça maruz kalan kişilerde ortaya çıktığı düşünülse de araştırmalar bu yeteneğin otozomal olarak sonraki nesillere aktarılan bir genetik miras olduğunu gösteriyor.[4] Aslında, gerçekten de müziğe ve isimlendirilmesine (nota bilgisine) bebeklikten beri maruz kalan kişilerde bu yetenek gelişiyor fakat bu gelişim fizyolojik açıdan biraz daha farklı.

Mutlak kulağa sonradan sahip olmak mümkün mü?

Mutlak kulağın görülme sıklığı, konuşulan dilde tonlamanın da rol oynadığı, Çin, Vietnam gibi ülkelerde daha yüksek.[5] Bu da akla "acaba bu yetenek sonradan da kazanılabilir mi?" sorusunu getiriyor. Bu soruya "kısmen mümkün" diye cevap vermek yanlış olmayacaktır. Mutlak kulak sahibi olmayan insanların, duydukları sesleri tanımlayabilecek, gündelik sesleri notalarla eleştirebilecek sekilde eğitilebileceklerine dair kanıtlar olmasına rağmen, bu eğitimin ses işleme yetilerinin kazanılmakta oldugu erken bebeklik çağlarında alınmaya başlanması büyük önem taşıyor.[6]

Tüm Reklamları Kapat

Mutlak kulak ve eğitimin iç içeliği net olsa da, bu ilişkinin yönü hala bir tartışma konusu: Eğitim mi bu fenotipin ortaya çıkmasını sağlıyor yoksa eğitim eksikliğinde mi fenotipi kaybediyoruz? Muhtemelen, her iki öngörü de geçerli; literatüre baktığımızda her iki hipotezi destekleyen araştırmalarla da karşılasıyoruz.[7], [8]

‘Keşke bende de olsa’ mı dediniz?

Mutlak kulağa sahip olma fikri her ne kadar kulağa çok keyifli gelse de, bu durumun birtakım ufak sıkıntıları da yok değil. Eğer dinlenen eser transpoze edilmiş ise, mutlak kulak sahibi dinleyici, eserin notalarının yanlış oldugunu düşünebilir ve bu durum kendisini notaları tanımlamaya iteceği icin sadece duyduğundan farklı tonda seslendirilen bir eser dinlemek yerine “hataları” bulmaya odaklanabilir. Benzer bir yaklaşımla düşünürsek, mutlak kulak sahibi bir müzisyen, göreceli yöntemlerle, eseri transpoze etmek veya frekansı uymayan enstrümanlar için harmoni oluşturmak gibi, kolayca halledilebilecek sorunlarda zorlanabilir.[9]

Ek olarak, mutlak kulak ve sinestezyanın birlikte görülme sıklığı, tum mekanizma henüz aydınlatılmamış olmasına rağmen, paylaştıkları genetik varyasyonların ortaklığı ve istatistiksel raporlar ile de gösterilmiş.[10]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Mutlak kulak sahibi müzisyenler daha küçük yaşlarda başarılı olma eğilimi gösterseler de, aslında mutlak kulak sahibi olmamanın müziksel başarı anlamında bir engel olmadığını biliyoruz.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 4
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 03:42:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close