Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Desen çizmek ve felsefe

Çizgi çizmek bir düşünme biçimidir.

4 dakika
33
Desen çizmek ve felsefe pexels-messala-ciulla-7171387
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Görünüş ve gerçek ayrımı felsefede çok eski bir sorundur. Bu konu ilk defa Antik Yunan’da tartışıldı. Duyularımızla algıladığımız dış dünya görünüşler dünyası olarak kabul edilir. Yunan filozofları gerçeğin kendisini duyularımız aracılığıyla tanıyamayacağımızı ya da ancak sınırlı bir kısmını anlayabileceğimizi ileri sürdüler. Onlara göre insan gerçeğin bilgisine ancak soru sorarak ve akıl yürüterek, yani felsefe ile ulaşabilirdi. Platon akıl yürütmelerle ulaşılan bu gerçeklerin dünyasına İdealar dünyası adını verdi.[1] İdea Grekçe biçim ve form anlamına gelir. Bu, bir nesnenin görünen gerçekliğinin ötesinde, yalnızca akıl yoluyla kavranabilen bir gerçekliği, biçimi ve formu olduğu anlamına gelir. Görünüş ve gerçek ayrımı antik çağlardan günümüze kadar filozofların başlıca tartışma konularından biri olmuştur ve her biri kendi felsefesine göre yorumlamıştır.

Bu tartışmanın resim sanatına da yansımaları oldu. Özellikle fotoğraf makinesinin bulunması ve günlük hayatta kullanıma girmesiyle ressamlar resim yapmanın yeni yöntemlerini araştırmaya başladılar. Bu araştırmanın ilk örneği Empresyonizm(İzlenimcilik) akımının ortaya çıkması oldu. Ressamlar artık görünen gerçekliği birebir resmetmiyor, fırça darbeleri, renkler ve çizgilerle yeni bir görsel dil inşa ediyorlardı. Bir görüntünün yüzey üzerinde aynısını resmetmekten ziyade, gözün algıladığı anlık izlenimleri yakalamaya çalıştılar. Resim yapmak artık “görünüşü” değil “gerçeği” resmetmek demekti.

Uzun seneler önce Güzel Sanatlar fakültesine girmek için, yetenek sınavlarına hazırlık kursuna yazılmıştım. Sınıfta 15-20 kadar öğrenci, elimizde kurşun kalem, kucağımızda duralit ve resim kağıdı; konsantre şekilde, hocanın önümüze koyduğu objeleri çizmeye çalışıyorduk. O sırada hoca hiç aklımdan çıkmayan bir söz söyledi: “Bir objeyi çizerken sadece gördüklerinizi değil göremediklerinizi de çizmelisiniz.”

Tüm Reklamları Kapat

Desen çizmenin temel kurallarından biri çizeceğin nesnelerin formlarını doğru görmektir. Doğadaki her şey bir geometrik forma ya da şekle indirgenebilir. Bir su bardağı temelde silindirdir. İnsan figüründe kafa küre şeklinde, göğüs ve sırt dikdörtgen küp, kollar ve bacaklar da yine silindir olarak görülebilir. Bu yöntem nesnenin görünüşünü resmederken aynı zamanda formunu temel olarak anlamayı sağlar.

Platon kendi felsefe okulu Academia’yı kurduğu zaman kapısına “geometri bilmeyen giremez” yazmıştı.[2] Gerçekten de geometri antik çağda felsefenin bir parçası gibi görülürdü. Matematik ve geometri bilgiye ulaşmak için sadece akılda gerçekleştirilen bir eylemdi. Nesnelerin karakalem desenlerini çizerken, geometri ressamların da yardımcısı olmuştur.

Diyelim ki bir metal konverse kavanozu çizeceksiniz. Kavanozun tabanı size yarım daire gibi görünür. Ama görme duyumuz bizi bu noktada yanıltmaktadır. Esasında kavanozun tabanının tam daire olduğunu biliriz. Duyumuz bize gerçeğin bir kısmını göstermektedir. Akıl yoluyla ise gerçeğin farklı olduğunu biliriz. Kavanozunu tabanını doğru çizmenin yolu hafif çizgilerle daireyi çizmektir. Tabii bakış açımıza göre tam bir daire de çizemeyiz; çünkü yandan bakışla kavanozun tabanı elips gibi görünür. Tam daire olan bir şeyi elips şeklinde çizmemiz gerektiğini yine akıl yoluyla biliriz. Araştırma çizgileri denen hafif çizgilerle perspektif kurallarına uygun bir elips çizdikten sonra kavanozumuz kağıt üzerinde yere oturmaya başlar.

Perspektif de esasında görme duyumuzdaki kusurdan kaynaklanır. İnsan gözü uzaktaki nesneleri küçük, yakındakileri de büyük olarak algılar. Sizinle aynı boylarda bir insan metrelerce ilerden sinek büyüklüğünde görülür. Sanki elinizi uzatıp bir fiske vursanız o kişi uçup gidecekmiş gibi gelir. Sinirbilimcilere göre bunun nedeni gözümüzün ışık dalgalarının ancak bir kısmını algılayabilmesidir. Beynimiz görme duyusu yoluyla gelen veriyi, zihnimizde anlamlı bir komposizyon oluşturacak şekilde, bize sunar. Mesafe ve derinlik algımız sınırlı görme duyumuz sayesinde oluşur. Zihnimize yansıyan duyu-verileri bize, olabildiğince tutarlı bir görsel düzen gösterir. Bizim bu sınırlı görünüşleri çizerken, gördüğümüz sahneyi dikkatle incelmemiz gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Desen çizmek esasında çizerek düşünme yöntemidir. Gördüğünüz sahneyi iyi anlamanız gerekir. Çizim yaparken bazen kalkıp nesneye yaklaşmalı, farklı açılardan bakıp tekrar yerinize dönüp devam etmelisiniz. Arada dinlenip deseninizden uzaklaşarak bakarsınız. Yakından bakarken gözünüz hatalarınıza karşı kör olabilir. Biraz dinlenip uzaktan bakmak çiziminize daha objektif bakmanıza olanak sağlar.

Çizgi çizmekle hayat arasında şaşırtıcı paralellikler bulunuyor... Gördüğünle yetinmemek, sorgulamak, düşünmek... Bir deseni doğru çizebilmek için farklı bakış açılarından bakmak gerektiği gibi, yaşamda bir sorun karşısında da böyle bir tavra ihtiyacımız var. Tıpkı kendi çizimimizin hatalarını görebilmek için uzaklaşmamız gerektiği gibi, bazen kendi hayatımıza da uzaktan bakmamız gerekir. Uzaktan bakış görmeyi, görmek soruları, sorular düşünmeyi getirir. Bir görüntü ancak yeterince uzaklaşınca netleşir. İnsan hayatını karakalem desene benzetirsek kendi hayatımızdaki görünüşlerin ötesine nasıl geçebiliriz? Bazen açı değiştirmek gerekebilir. Sanıyorum ki şunu hep akılda tutmak da fayda var: Görünüşler gerçeğin ancak sınırlı bir parçasını gösterir ve gerçeğe uzanan merdivenin ilk basamağı soru sormaktır.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Platon. The Republic. Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Goodreads | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Bertrand Russell. (2020). Bati Felsefesi Tarihi Cilt 1. ISBN: 9786051713014.
  • N. C. Andreasen. (2009). Yaratıcı Beyin. ISBN: 9789755095998.
  • E. H. Gombrich. (1999). Sanatın Öyküsü. ISBN: 9789751406958. Yayınevi: Remzi Kitabevi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 06:29:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12255

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genetik
Küresel Isınma
Kertenkele
Viral
Tedavi
Wuhan
Etik
Toplum
Teori
Goril
Olumsuz
Fil
Hayvanlar Alemi
Araştırmacılar
Deney
Nobel Ödülü
Biyocoğrafya
Mikroevrim
Türlerin Kökeni
Bellek
Beslenme Davranışı
Doğa Yasası
Evrim Tarihi
Makina Mühendisliği
Yapay
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close