LÖSEV: Umuda Yolculuk!
LÖSEV:

- Blog Yazısı
Lösemili Çocuklar Vakfı, ya da kısaca LÖSEV, Türkiye'nin en saygın ve etkili sivil toplum kuruluşlarından biridir. LÖSEV, lösemi ve kanser gibi ciddi hastalıklarla mücadele eden çocuklara ve ailelerine destek sağlamayı hedefleyen bir vakıftır. Bu yazımız da LÖSEV'in tarihçesi, amaçları, faaliyetleri ve başarıları ele alınacak ve kaynaklarla desteklenecektir.
LÖSEV'in Tarihçesi: Geçmişten Günümüze Kanserle Mücadele
Lösemi, insanlık tarihinde kanserle mücadelede önemli bir dönüm noktasını temsil eden bir hastalıktır. Kanser türleri içinde özellikle kan kanseri olarak bilinen lösemi, tıbbi ilerlemeler ve araştırmalar sayesinde anlayışımızın ve tedavi seçeneklerinin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur.
Lösemi Hastalığının İlk Tanısı
Lösemi, kan hücreleri ve kemik iliğinin aşırı üretimi ile karakterize bir kan kanseri türüdür. Lösemi hastalığı, vücudu savunmasız bırakan birçok tehlikeli semptomla birlikte gelir. Lösemi hastalığının ilk tanısı, 19. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. İlk olarak 1845 yılında Rudolf Virchow tarafından tanımlandı ve "lösemie" terimi kullanıldı. Bu hastalığın tanısı, hastaların kanlarının normalden daha fazla beyaz kan hücresi içerdiğini gösteren laboratuvar testleri ile konulmaktadır. İlk başlarda lösemi hakkında çok az bilgi bulunuyordu ve tedavisi imkansız gibi görünüyordu.
Tanı ve Tedavi Yöntemlerinin Gelişimi
Lösemi hastalığının tarihindeki en önemli dönüm noktalardan biri, 20. yüzyılın ortalarında kemoterapi ve radyoterapinin geliştirilmesiydi. İlk kez kemoterapinin lösemi tedavisinde kullanılması, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük bir adım oldu. Ayrıca, kemik iliği nakli ve kemik iliği kök hücre tedavisi, lösemi hastalarının hayatta kalma şansını artırmada önemli bir rol oynamıştır.
Lösemi, kan hücrelerinin ve kemik iliğinin anormal bir şekilde büyüdüğü ve geliştiği bir kanser türüdür Aynı zamanda bu durum normal kan hücrelerinin yerini anormal hücrelerin almasına neden olur. Lösemi, akut veya kronik olarak iki ana kategoriye ayrılır ve her biri farklı semptomlarla kendini gösterebilir. Hastalığın ilk tanısı, türüne ve evresine bağlı olarak değişebilir.
Akut Lösemiler
Akut lösemide, sürekli kan hücresi artışı yaşanmaktadır ve sonuçta sağlıklı-normal kan hücrelerinden sayıca daha fazla hale gelmektedir. Bu normal hücreler diğer organlara da yayılarak, organı fonksiyonlarını yapamaz hale getirebilir. Akut lösemilerin sınıflandırılması temel olarak olgunlaşmayan hücrelerin tipleri esas alınarak yapılır:
Akut Lenfoid Lösemi (ALL): Normalde lenfosit adı verilen olgun kan hücresi tipine dönüşmesi gereken lenfoblast isimli olgunlaşmamış kan hücrelerin artması ile karakterizedir. ALL, en sık gözlenen çocukluk çağı kanseridir ve 15 yaş altındaki çocuklarda gözlenen lösemilerin %80'ni ALL'dir. Bazen yetişkinlerde de görülebilmekle birlikte, 50 yaşın üzerinde ALL son derece nadirdir.
Akut Myeloid Lösemi (AML): Myeloblast adı verilen ve normal kan hücrelerine (kırmızı kan hücrelerine, trombositlere) dönüşmesi gereken hücrelerin çoğalma bozukluğu olarak ortaya çıkar. Anemi (kansızlık - kırmızı kan hücresi üretiminde azalma) ve sık enfeksiyona yakalanma (beyaz kan hücresi üretiminde azalma) durumu gibi bulgularla kendini gösterebilir. Ergenlik çağında ve 20'li yaşlarda saptanan lösemilerin %50'sini, yetişkinlerdeki lösemilerin de %20'sini AML oluşturur.
Kronik Lösemiler
Kronik lösemi, görünüşte olgun ancak normal olgun kan hücrelerinin yaptıklarını yapamayan kan hücrelerinin aşırı üretimi ile karakterizedir. Kronik lösemi daha yavaş ilerler ve sonuçları daha az dramatiktir. Temel olarak iki alt grubu vardır:
Kronik Lenfoid Lösemi (KLL): Olgun görünüşe sahip lenfositlerin kemik iliğinde aşırı üretimi ile kendini gösterir. Bu anormal hücreler tam olarak olgunlaşmış normal lenfositler gibi görülürler, ancak normal lenfositler gibi vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyamazlar. KLL'de, kanser hücreleri kemik iliğinde, kanda ve lenf nodlarında bulunurlar ve lenf düğümlerinde şişmeler meydana gelir. KLL tüm lösemilerin %30'unu oluşturur. 30 yaşın altında nadiren görülürler, ancak görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve en sık olarak 60-70 yaş arasında gözlenir. Saçlı (Hairy) hücreli lösemi; lenfosit kaynaklı bir kronik lösemidir ancak KLL'den farklıdır. KLL'den farklı olarak, saçlı hücreli lösemi ilaç tedavisi ile sıklıkla tedavi edilebilmektedir.
Kronik Myeloid Lösemi (KML): Bu lösemi, olgun görünüşlü ancak fonksiyon kaybı bulunan myeloid hücrelerin (beyaz kan hücreleri gibi) aşırı üretimi ile kendini gösterir. Bu aşırı üretim hiç normal hücre kalmayana kadar devam eder. KML, yetişkinlerde gözlenen lösemilerin %20-30'unu oluşturur ve 25-60 yaşları arasında gözlenir. Bazı hastalarda kemik iliği nakli ile bu hastalık tedavi edilebilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Genel olarak lösemiler tüm kanserlerin %2 sini oluştururlar. Erkeklerde lösemi daha sık gözlenmektedir. Ayrıca beyaz ırkta da daha sıktır. Yetişkinlerde lösemi tanısı konma sıklığı çocuklardan 10 kat daha fazladır ve risk yaşla birlikte artar. Çocuklar arasında ise 4 yaş altında daha sık gözlenir. Löseminin kısmen de olsa ailevi olabileceğine dair bulgular vardır; özellikle KLL gibi belirli türlerinde, bazı ailelerde yoğunlaşma gözlenmektedir.
Kemik İliği Nakli
Çocukluk çağı lösemilerinde esas olan ilaçla tedavidir. Toplam 3-3.5 yıl süren kemoterapi sonunda %85'lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanır. Tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda %5-10 oranında kemik iliği nakli uygulanabilir. Lösemi hastalığının ilk tanısı koymak için bir dizi test ve tanı yöntemi kullanılır. Kan testleri, hastanın kanındaki anormal hücreleri ve hücre sayılarını belirlemek için kullanılır. Kemik iliği biyopsisi, kemik iliğinin doğrudan incelenmesini sağlar ve anormal hücrelerin varlığını doğrulamak için kullanılır. Görüntüleme testleri, löseminin vücutta nasıl yayıldığını değerlendirmek için kullanılır.
Tedavinin Esasları
Kemik iliği naklinde temel prensip, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden (verici-donör) alınarak lösemi hastasına verilmesidir. Böylece normal kan yapımı sağlanmış olur.
Toplumsal Bilinç ve Lösemi
Lösemi hastalığının tarihindeki bir diğer önemli gelişme, toplumsal bilincin artmasıdır. Lösemi ve kanserle ilgili farkındalık kampanyaları, bağış organizasyonları ve araştırma fonları, hastalığın tedavi ve araştırma alanlarında ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı olmuştur. LÖSEV gibi kuruluşlar, lösemi ve kanserle mücadelede toplumsal destek sağlama misyonunu üstlenmişlerdir.
Lösemi hastalığının tarihçesi, kanserle mücadeledeki ilerlemelerin bir öyküsünü sunmaktadır. İlk tanısından bu yana, lösemi hastalığına dair bilgi ve tedavi yöntemleri önemli ölçüde gelişmiştir. Ancak, bu hastalık hala ciddi bir tehdit oluşturmakta ve sürekli araştırma ve toplumsal desteğe ihtiyaç duymaktadır. Lösemi ve kanserle mücadelede atılan adımlar, diğer kanser türlerinin tedavisi ve önlenmesi konusunda da yol gösterici olmuştur.
LÖSEV'in Amaçları
LÖSEV'in temel amacı, lösemi ve kanser tanısı almış çocuklara ve ailelerine psikososyal destek sağlamaktır. Vakıf, aynı zamanda şu amaçları da gütmektedir:
- Tedavi Desteği: LÖSEV, hastaların tedavi sürecinde maddi destek sağlar. Bu, ilaçlar, laboratuvar testleri ve diğer tedavi maliyetlerini kapsar.
- Eğitim ve Bilinçlendirme: LÖSEV, kanserle mücadelede farkındalık yaratmak ve toplumu eğitmek için seminerler, etkinlikler ve bilgilendirme kampanyaları düzenler.
- Konaklama ve Yemek Desteği: LÖSEV, uzak şehirlerden gelen ailelere, çocuklarının tedavi gördüğü hastanelerde konaklama ve yemek desteği sağlar.
- Psikososyal Destek: LÖSEV, çocuklara ve ailelerine psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve danışmanlar aracılığıyla duygusal destek sunar.
LÖSEV'in Faaliyetleri
LÖSEV, çeşitli faaliyetler ve projeler yoluyla amacını gerçekleştirmektedir. Bunlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Onkoloji Merkezi: LÖSEV, İstanbul'da LÖSANTE Onkoloji Merkezi'ni kurarak kanser tedavisi alanında uzmanlık sağlar.
- Lösemili Çocuklara Eğitim: Vakıf, lösemili çocuklar için eğitim programları sunar ve okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar geniş bir yelpazede destek sağlar.
- Aile Destek Merkezleri: LÖSEV, Türkiye'nin dört bir yanında aile destek merkezleri kurar ve ailelere rehberlik eder.
- LÖSEV Sosyal Tesisleri: LÖSEV, hastalar ve aileleri için dinlenme ve konaklama imkanı sunan sosyal tesisler işletir.
LÖSEV'in Başarıları
LÖSEV, kurulduğu günden bu yana çocuk kanseri ve lösemi hastalarına önemli destekler sağlamış ve birçok başarıya imza atmıştır. Vakıf, sağladığı tedavi desteği ve eğitim programları ile birçok çocuğun hayatını kurtarmış ve onların geleceğini parlak bir şekilde şekillendirmiştir.
Lösev, Lösemili çocuklar ve kanser hastaları için daha iyi bir geleceğe ulaşmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. LÖSEV, Türkiye'deki lösemi ve kanser hastaları ve aileleri için umut kaynağıdır. Vakfın, yıllardır verdiği mücadele, çocuklara ve ailelerine destek sağlama konusundaki kararlılığı ve etkili çalışmaları, onu Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri haline getirmiştir. LÖSEV'in başarıları, bu vakfın toplumun daha iyi bir geleceği için ne kadar önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Prof. Dr. Üstün Ezer: Kanserle Mücadeledeki Önder
Prof. Dr. Üstün Ezer, Türkiye'de kanserle mücadeledeki öncü isimlerden biri olarak kabul edilen bir tıp doktoru ve hayırseverdir. Kendisi, LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) gibi önemli bir kuruluşun kurucu lideri olarak kanser ve lösemi (kan kanseri) hastaları için umut kaynağı olmuştur. Prof. Dr. Üstün Ezer'in biyografisi ile kanserle mücadeledeki çalışmalarını el alalım:
Prof. Dr. Üstün Ezer'in Kısa Biyografisi
Üstün Ezer, 1958 yılında Kayseri'de doğmuş ve eğitim hayatına Ankara'da başlamıştır. İlk, orta ve lise öğrenimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimine devam etmiştir. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra Kastamonu'da mecburi hizmet ve Kırklareli'nde askerlik görevi yapmıştır. Diyarbakır'da üç yıl boyunca çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında proje yürütmüştür.
Ailesi Hatay ve Tekirdağ kökenli olmasına rağmen Üstün Ezer, herkesin insan olduğu inancına sahip bir kişidir. Bu nedenle, onun için memleket, din, dil, ırk veya mezhep ayrımı yapmak önemli değildir. Bu görüşü, LÖSEV'in "Önce İnsan" ilkesi ile paraleldir.
1990'larda Dr. Ezer, daha sonra dünyayı değiştirecek bir fikrin kıvılcımını çakacak bir ikilemle karşı karşıya kaldı. Lösemi teşhisi konmuş dört yaşında bir hastası vardı, ancak hastalığın ciddiyetine ve tedavinin aciliyetine rağmen küçük çocuk ve büyükbabası randevularına gelmiyordu.
Şaşkına dönen Dr. Ezer, küçük çocuğu aramak için köyüne gitti. Sonunda çocuğun büyükbabasını buldu ve Dr. Ezer'e hastanedeki dört günlük tedavinin ailesini geçindirmeye yetecek 12 Lirayı (3 Dolar) ya da dört tam günlük gelirini kaybetmek anlamına geleceğini söyledi. Dr. Ezer, torununu tedavi için hastaneye her getirdiğinde ona 15 Lira (3,75 $) vereceğine söz verdi. Sonraki üç yıl boyunca, genç çocuk iyileşene kadar tedavi için hastaneye geldi. Küçük çocuğun durumunun yaygın bir sorun olduğunu fark eden Dr. Ezer, sadece kendi hastalarına değil, tüm lösemili çocuklara hizmet sağlamaya çalıştı.
LÖSEV, lösemili ve kronik kan hastalığı olan çocuklara ücretsiz, hayat kurtaran tedavilere ve güçlü, bütünsel bir destek sistemine erişim sağlamak amacıyla 1998 yılında kuruldu. Vakıf, 2000 yılında Türkiye'nin ilk çocuk hematoloji hastanesi olan LOSANTE Çocuk Hastanesi'ni kurdu. 2016 yılında ismi LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi olarak değiştirilen hastane, her yaştan hastaya kucak açıyor. Hastane, Ankara'daki yeni kampüsünde 80 farklı tıbbi uzmanlık alanında hizmet vermektedir. Tesiste ailelerin ve ziyaretçilerin tedavi süresince kalabilecekleri bir otel, hastanede kalması gerekmeyen ancak sürekli tedavi görmesi gereken hastalar için bir köy, bir ilk ve ortaokul ile ebeveynler ve aileler için bir meslek merkezi bulunmaktadır. Ağustos 2017 itibariyle 23.793 hasta LOSEV'e kayıtlı ve LOSEV'in sağladığı her şeyden faydalanıyor.
Sonuçlar çarpıcı olmuştur. LÖSEV kurulmadan önce Türkiye'de lösemili çocukların sadece %22'si hayatta kalabiliyordu. Şimdi ise yoğun araştırmalar, artan farkındalık ve sadece tıbbi tedaviyi değil aynı zamanda sosyo-psikolojik desteği de içeren entegre bir yaklaşım sayesinde hayatta kalma oranı %92'ye yükseldi.
Lösev Haftası Nedir
Lösemi Haftası, lösemili çocuklar ve ailelerine moral vermek, lösemi hakkında farkındalık yaratmak ve daha geniş bir topluma ulaşmak amacıyla her yıl farklı tarihlerde dünya genelinde kutlanan bir etkinliktir. Türkiye'de bu hafta 2-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Bu haftanın amaçları, katkıları şunlardır:
- Lösemili çocukları dünya gündemine taşımak: Lösemi Haftası, bu hastalığa sahip çocukları ve ailelerini kamusal farkındalık açısından öne çıkararak bu sorunun önemini vurgular.
- Erken teşhisin önemini vurgulamak: Lösemi tedavisinin başarısı erken teşhise bağlıdır. Bu hafta, erken teşhisin hayati önemini vurgulayarak insanları düzenli sağlık kontrolü yapmaya teşvik eder.
- Lösemili çocukları bir araya getirmek: Etkinlikler aracılığıyla dünyanın farklı bölgelerinden lösemili çocukları bir araya getirmek, onlara destek olmak ve moral sağlamak amacıyla önemlidir.
- Lösemi tedavisinin maliyetini vurgulamak ve yardım toplamak: Lösemi tedavisi pahalı bir süreç olabilir. Lösemi Haftası, hayırseverlere bu konuda farkındalık yaratır ve yardımlarını teşvik eder.
- Maddi ve manevi destek: Sadece maddi yardıma değil, moral, eğlence ve manevi desteği vurgulamak.
- Aileler arası destek ve dayanışma: Lösemili çocukların aileleri arasında dayanışmayı arttırmak, deneyimlerini paylaşmalarına yardımcı olur.
- Donör bilincini artırmak: İlik nakli bekleyen hastalar için toplumu bilinçlendirerek potansiyel donörleri teşvik etmek önemlidir.
- Lösemili çocuklara nasıl yaklaşılacağını öğretmek: İnsanlara, lösemili çocuklarla nasıl empati kurabileceklerini ve onlara nasıl destek olabileceklerini öğretmek önemlidir.
- LÖSEV'e bağış türlerini ve yapabilecekleri konusunda bilgi vermek: Bağış yapabilecekleri ve hangi tür yardımlarda bulunabilecekleri hakkında bilgi sağlamak.
- Yeni fikirlerin teşvik edilmesi: Lösemi ile mücadelede yeni fikirlerin ortaya çıkmasını teşvik etmek, bu alandaki gelişmeleri hızlandırabilir.
Kanserle Mücadele
Lösemi, özellikle çocuklarda görülen bir tür kan kanseri olarak bilinir. Bu hastalık, çocukların ve ailelerinin yaşamlarını kökten değiştirir. Tedavi süreci zorlu ve uzun bir süreci içerir ve sadece tıbbi yardım değil, aynı zamanda duygusal destek ve eğitim de gerektirir. LÖSEV, bu ihtiyaçları karşılamak için önemli bir rol oynar.
LÖSEV, lösemi ve kanser tanısı almış çocuklara maddi destek, eğitim olanakları ve psikososyal destek sağlar. Aynı zamanda hastalığın toplum nezdinde farkındalığını artırmak için çeşitli eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütür. Prof. Dr. Üstün Ezer, bu amaca yönelik çalışmaları ile lösemili çocukların ve ailelerinin yaşamlarını olumlu bir şekilde etkiler.
KAYNAKÇA
- LÖSEV | Lösemili Çocuklar Vakfı. https://www.losev.org.tr/v6. Erişim 29 Ekim 2023.
- Dr. Üstün Ezer. http://www.ustunezer.com/. Erişim 30 Ekim 2023.
- Dr. Üstün Ezer, LÖSEV • World of Children Health Award. https://worldofchildren.org/honoree/ustun-ezer/. Erişim 29 Ekim 2023.
- "LÖSEV: Bir Umut Kaynağı" - Sabah Gazetesi: https://www.sabah.com.tr/egitim/2019/02/21/losev-bir-umut-kaynagi
- "LÖSEV: Türkiye'nin Kanserle Mücadeledeki Umut Işığı" - Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/losev-turkiyenin-kanserle-mucadeledeki-umut-isigi/2142904
- "Lösemili Çocuklar ve Kanserle Mücadele" - LÖSEV Broşürü
- "Prof. Dr. Üstün Ezer ve LÖSEV: Kanserle Mücadelede Umudu Büyüten İsim" - Haberler.com: https://www.haberler.com/prof-dr-ustun-ezer-ve-losev-kanserle-mucadelede-15833529-haberi/
- "Löseminin Tarihçesi" - Amerikan Kanser Derneği: https://www.cancer.org/cancer/leukemia/about/history.html
- "Lösemi: Bir İlerleme Hikayesi" - Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4220599/
- "Lösemi Tedavisinin Tarihçesi" - Leukemia & Lymphoma Society: https://www.lls.org/leukemia/history-of-leukemia-treatment
- Lösemili Çocuklar Haftası 2-8 Kasım. https://web.archive.org/web/20211008074807/https://cukurcadh.saglik.gov.tr/TR,391973/losemili-cocuklar-haftasi-2-8-kasim.html. Erişim 29 Ekim 2023.
- Lösemi haftası ve Lösemi haftası etkinliklerinin tüm insanlığa katkıları. https://losemi.net/losemi-haftasi. Erişim 30 Ekim 2023.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 05:43:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16326
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.